Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Zorgen voor oma

  •  
09-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Naar het schijnt bereidt een aantal van de oudereninstellingen zich al voor op leegloop. Het is de bedoeling dat gebrekkige bejaarden hulp aan huis krijgen
Door de inperking van de AWBZ en andere maatregelen moet je wel heel erg hulpbehoevend zijn om nog in een verzorgingstehuis terecht te komen. Naar het schijnt bereidt een aantal van deze instellingen zich al voor op leegloop. Ze willen de woonruimte dan gaan verhuren. Dit is – zei iemand uit de sector dinsdagavond op TV Oost – de grootste hervorming van de ouderenzorg sinds mensenheugenis.
Het is de bedoeling dat gebrekkige bejaarden hulp aan huis krijgen, maar dat er ook eerst gekeken wordt of die niet door familie en vrienden verleend kan worden.
Dit betekent een voorland van eenzame opsluiting in je laatste jaren, vooral als je een woning hebt die niet voor invaliden is aangepast, wat met de meeste huizen het geval is. En daarin ben je dan allereerst afhankelijk van je familie, die mantelzorg dient te leveren.
Zulke zorg kregen mijn grootouders ook. Dat was te regelen want al mijn tantes waren huisvrouw en het grootste deel van de familie woonde in twee aaneengesloten wijken zoals gebruikelijk was aan het begin van de jaren zestig. Nu leven de Van der Horsten in het hele land. Meestal hebben beide partners een baan. Dat maakt mantelzorg ingewikkeld. Komen ik en mijn neven – als we straks gaan kwakkelen – dan wél in aanmerking voor hulp aan huis? Daar twijfel ik niet aan. Dat zal wel gebeuren al is het moeilijk om over de kwaliteit van die ondersteuning uitspraken te doen.
Vervolgens worden de kosten daarvan op de familieleden verhaald van wie mantelzorg verwacht mocht worden. Met de huidige politieke constellatie valt de invoering van een mantelzorgplicht te verwachten waarop zulk een verhaal kan worden gebaseerd.
Nieuw is dat allemaal niet. Voor de invoering van de Bijstandswet probeerde de sociale dienst de rekening voor uitkeringen zoveel mogelijk bij de familie neer te leggen. Je zult zien dat dit principe terugkeert en nog tot familie in de derde graad ook, want je moet maar rekenen: de bomen groeien niet meer tot in de hemel en je kunt niet álles op de samenleving afwentelen.
Toch?

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

roher
roher9 jan. 2013 - 13:45

Hoeveel tegengestelde bewegingen zijn er? Dit is toch veel duurder! Al de rekeningen van het 'winterklaar' maken van de tuin en het schilderwerk! Er blijft niks over om de hulp van te betalen!

Opinius
Opinius9 jan. 2013 - 13:45

citaat: En daarin ben je dan allereerst afhankelijk van je familie, die mantelzorg dient te leveren." hopelijk zitten die in de ongestoorde WW dan toch wel,. ofschoon daar staat tzt tijd (nu als) een sactie op Een andere perfect werkende optie is met die familie en omveld : hebben zij een flex baan dé uitvinding der toekomst joh En hebben zij daartoe geen tijd ener matelzorg te verschaffen an een ouwe va of moe ,is het een veel groter streven in het ahum geheel dat zij moeten dienen . Waar deze matelzorgers elk uur van de dag opgeroepen moeten kunnen worden teneinde de schitterende "economie"te blijven waarborgen. is dat nou niet heerlijk heerlijk? zeg maar eens dat de mens niet in de stijgende stap der beschaving in wordt gejaagd ,..door het bedrijfsleven in de hoeders der politici. kots!!!!

Opinius
Opinius9 jan. 2013 - 13:45

citaat: "de bomen groeien niet meer tot in de hemel en je kunt niet álles op de samenleving afwentelen. " allicht ,.vooral wanneer op een begrip als "samenleving"waar geen spoor meer is te vinden van een s a m e n l e v i n g . die allang uit elkaar is gerukt uiteindelijk dankt de wereld haar bestaan niet aan zichzelf sterker zij onstond pas,..en blijft bestaan bij het begrip economie en haar handhaving. daarin is reorganisatie geboden aldoor ofwel : ordenen in een uit elkaar gerukte samenleving,. wat is ook al de waarde van samenleving nietwaar? Dat betekent : de (oudere, zieke of beperkende ) die niet bijdragen aan de economie = Dé wereld ,dat men deze ook moet opruimen zodat de wereld kan blijven bestaan , uiteraard geschiedt het opruimen zonder wapen ,zo beschaafd is de economische wereld en haar samenleving anno 2013 wel. uiteraard ligt dat aan de arbeiders ,.. het dom "gepeupel"

nachtwacht2
nachtwacht29 jan. 2013 - 13:45

Excuus voor een falend beleid,door uitbuiting misbruik en falend toezicht van de overheden van het verleden tot in het heden. jk

kaat9
kaat99 jan. 2013 - 13:45

Mantelzorg! Donder op! Verzorgd worden door iemand die je niet leuk vindt, maar ja, tis familie! Moeten zorgen voor iemand die je niet leuk vindt, maar ja, tis familie!

lembeck
lembeck9 jan. 2013 - 13:45

Niet alleen bij familie, Han. Ook bij buren...

1 Reactie
bruces
bruces9 jan. 2013 - 13:45

Klopt Raven. Wij moeten weer eens een aantal zaken opnieuw gaan snappen. Wij hebben bijna 600.000 werkelozen, die de oma's en opa's kunnen helpen. Natuurlijk hebben die zelf kinderen. Maar die betalen via premies weer de uitkeringen. Zo wast de ene hand, de andere hand. Dat heet solidariteit.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jan. 2013 - 13:45

idd...moet je es in de rest van Europa kijken. Daar hebben ze allemaal veel uitgebreidere systemen...of toch niet? alle op de verzorgingsstaat schuiven is gelukkig verleden tijd aan het worden (en onbetaalbaar). In de rest van de EU gaan ze hier veel realistischer mee om dan in NL. Eerst hulp van de familie en daarna de overheid en niet andersom

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst19 jan. 2013 - 13:45

En als je dan door je alimentatieverplichtingen heen bent, komen papa en mama aan de beurt.

FritsGuevara
FritsGuevara9 jan. 2013 - 13:45

Als de belastingen lager zouden zijn, zou de familie dit beter kunnen opbrengen. Mensen houden te weinig voor zichzelf over. En moeten zich dan dus ook de pl... werken om buiten de schulden te blijven. Waardoor ze minder tijd zouden kunnen hebben om voor familie te zorgen. Als men ver uit elkaar woont, dan ga ik er van uit dat als dat meer mensen betreft, dat men dan ook een collectief kan vormen wat zich hier voordelig tegen kan verzekeren. De zorg hoeft geen overheidstaak te zijn, en kan zo buiten de scope van het machts-beluste socialisme vallen, waarin de onderlinge betrekkingen tussen mensen een rotte appel zullen kennen qua omgangsvormen, die dwang heet (wetten = dwang = pistool tegen je slaap). Een sociale maatschappij hoort allereerst op de omgangsvormen te letten en die dwang voor zich te houden. Laten die mensen desnoods een boksbal of een schietspelletje kopen maar het zijn niet de types die geschikt zijn om zich met de zorg te bemoeien.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst19 jan. 2013 - 13:45

Verzekeren wel. Of het voordelig zal zijn......

Zjenny
Zjenny9 jan. 2013 - 13:45

Zolang je nog mobiel bent, vertrek naar een plek waar je tenminste buiten, in de natuur, op je gemak de pijp uit kunt gaan. Neem de pil van Drion mee.

1 Reactie
Jiskefet47
Jiskefet479 jan. 2013 - 13:45

Een pil heb je helemaal niet nodig, je vertrekt naar een ijskoud gebied en laat je genietend van het landschap heerlijk bevriezen. Voor de economisch minderbedeelde is dat ietwat goedkoper en je bespaart andere mensen de ellende, dat ze jouw dood op hun geweten hebben(zoals bijvoorbeeld treinmachinisten).

trujac
trujac9 jan. 2013 - 13:45

" Nieuw is dat allemaal niet. Voor de invoering van de Bijstandswet probeerde de sociale dienst de rekening voor uitkeringen zoveel mogelijk bij de familie neer te leggen. Je zult zien dat dit principe terugkeert en nog tot familie in de derde graad ook, want je moet maar rekenen: de bomen groeien niet meer tot in de hemel en je kunt niet álles op de samenleving afwentelen. Toch? " Inderdaad niks nieuws onder de zon. In deze tijd is alles te duur, daarom moet alles wat een beetje geld kost weggesaneerd worden. Vaste krachten worden vervangen door ZZPers die straks op hun beurt weer op grote schaal vervangen worden door vrijwilligers. Nuttelozen en ouderen mogen niet te verwend worden want dan leven ze langer en worden dus duurder. Het neoliberalisme leidt er uiteindelijk toe dat de mensheid bestaat uit één groot leger kanonnenvoer aangevoerd door een aantal 'verldmaarschalken' die zich ver achter het front prettig vermaken met een goed glaswijn en een copieuse maaltijd.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny9 jan. 2013 - 13:45

Hunger games...de film..binnenkort uw werkelijkheid.

lembeck
lembeck9 jan. 2013 - 13:45

Getver. Breng ze niet op ideeën??

Jiskefet47
Jiskefet479 jan. 2013 - 13:45

Han, :) is dit als socialist niet wat asociaal gedacht? Een sociale levenshouding betekent toch, dat mensen voor elkaar zorgen? Die zorg direct of indirect afkopen is toch niet sociaal? Door de prestatie maatschappij en haar dogma's en de technische mogelijkheden hebben families zich over den lande verspreidt. Kortom is het niet tijd dat we ons diepgaand gaan bezinnen op de betekenis van sociaal. Als historicus moet je toch weten, dat tegengestelde culturen zich gedragen als eb en vloed. De nostalgie naar de de laatste decennia van de vorige eeuw lost niets op. De sociale voorzieningen van toen zullen worden afgebouwd(afgebroken), omdat de de kleinere werkende jongere generaties nooit en te nimmer dat BNP kunnen bewerkstelligen, wat is vereist is om de onrendabelen voldoende welvaart en welzijn te bezorgen. Bovendien zijn ze zo prestatie gericht en competitief opgevoed, dat ze nog nauwelijks een sociaal bewustzijn hebben meegekregen en dus kiezen voor eigen haard, dan wel het hemd is nader dan de rok.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst19 jan. 2013 - 13:45

Je begrijpt me niet. Ik denk dat wie geen kans ziet om (voldoende) mantelzorg te leveren gewoon de kosten moet vergoeden voor de zorg die de overheid zich dan gedwongen ziet te leveren. Vergelijk het met alimentatie betalen. Binnen een jaar of tien is het zo geregeld, let maar op. Het gaat er niet om wat ik wenselijk vindt, het gaat erom wat er gebeurt. Als je veel broers en zussen hebt ben je spekkoper, maar als enig kind kan het natuurlijk oplopen. Vergeet niet: als je ex in de bijstand komt, zal de overheid dat ook op je verhalen. Dat gaat nu ook gebeuren, als je ouders of je oude oom en tante hulpbehoevend worden. Men zal redeneren: je kunt je familieverplichtingen niet op de maatschappij afwentelen. Het alternatief is natuurlijk dat de minst verdienende partner in je huwelijk zijn of haar baan opzegt om die mantelzorg te verlenen of dat je een baan zoekt in de buurt van je ouders. Dat kan natuurlijk ook.

BasVV
BasVV9 jan. 2013 - 13:45

Ach Han. Dat is toch heel simpel. Je kleinkinderen zijn waarschijnlijk al uit huis. Dan kun jij mooi naar een van de kinderen verhuizen. Die hebben ruimte zat. Van het geld dat je hiermee bespaart, geen woonlasten meer, huur je wat knappe meiden in die jou op je wenken bedienen. Avondje schouwburg. Debatavondje. Uit etentje. Van je kinderen heb je geen last. Die zijn toch druk met werken en andere zaken.

1 Reactie
bruces
bruces9 jan. 2013 - 13:45

Bas heeft wel een punt. Als je oud bent is R'dam ook maar beton en asfalt. Zoek de natuur op. Scootmobiel en de bossen in. Op naar het dorpshuis.

Winston2
Winston29 jan. 2013 - 13:45

Dankjewel Han, je legt de vinger alweer op een zere plek. Alleen dacht ik: "het zou nog mooier zijn als Han dit alles in historisch perspectief zette..." Ik haal twee citaten aan die volgens mij de lading volledig dekken: "Het is de bedoeling dat gebrekkige bejaarden hulp aan huis krijgen, maar dat er ook eerst gekeken wordt of die niet door familie en vrienden verleend kan worden." en "Vervolgens worden de kosten daarvan op de familieleden verhaald van wie mantelzorg verwacht mocht worden." Met het principe dat iedere ouder zijn eigen kind, en ieder kind zijn eigen ouders verzorgt is namelijk helemaal niets mis. Integendeel zelfs: dat is hoe we tot ongeveer 150 jaar geleden leefden. En het is natuurlijk: je ouders verzorgen jou en wanneer de tijd daar is, verzorg jij je ouders. Mijn ouders, en ook die van mijn vriendin, komen sowieso nooit in een verzorgingstehuis... Mijn vriendin werkt in zo'n gedrocht en over het algemeen is het een wegkwijnhuis. Slechts een enkeling kan rekenen op bezoek van (klein-)kinderen. Het gezin is sinds de industriële revolutie systematisch afgebroken, en dit is in een stroomversnelling geraakt na "The End of History", de val van De Muur, het moment dat de strijd der ideologieën volgens velen was beeindigd, en het kapitalisme als grote overwinnaar werd uitgeroepen. De nadruk die toen nog eens extra werd gelegd op de individu en het individualisme, daar plukken we nu dus de zure vruchten van. Politieke partijen die de laatste decennia hebben geregeerd, zelfs die ene die altijd riep dat het gezin de hoeksteen van de samenleving is (één van die zeldzame keren dat ze wél gelijk hadden), hebben actief bijgedragen aan de diffusie van familiebanden ten faveure van economische banden. Steeds minder doen we "om niet" of uit een gevoel van verbondenheid of plichtsbesef; het bloed is dunner dan water geworden. Maar dat diezelfde politieke partijen nu dus gaan roepen dat de mantelzirg door familie moet worden uitgevoerd is zelfs niet grappig meer... Wel heel erg slim natuurlijk, en weer geheel in lijn met de mantra der "eigen verantwoordelijkheid"... Terwijl als ik tegen de gemiddelde liberaal zou hebben gezegd "hé, het is jouw eigen verantwoordelijkheid om je eigen ouders te verzorgen, zodat de samenleving daar geen last van heeft," dan was de kamer te klein geweest.

1 Reactie
Opinius
Opinius9 jan. 2013 - 13:45

citaat: "n Slechts een enkeling kan rekenen op bezoek van (klein-)kinderen." natuurlijk allemaal vvd stemmende kinderen. of toch ook miischien niet ? mischien zijn het wel arbeiders die kinderen. daarom winston verdedig hier niet meer enkel de arbeider in het systeem,alsof die gvd de dragers het moreel kompas bleven uhh de 90 procent weet u wel der samenleving. wake all up make an wake up bij de arbeiders waar u mee symphatiseert , omdat zij toch overgeleverde kuddedieren slechts zijn. wakker maken rest bij het volk u symphatiseert. mensen met poen (de rijke die moeten gaan sterven in bejaarden-verzorgings huizen) krijgen bezoek hoor maakt u zich geen zorgen,zolang er een warme hand is ,die daar in geven kan. maar goed dat zal uw partner u dan wellicht ook wel gemeld hebben uit de vloeren der pratijk.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jan. 2013 - 13:45

In sommige culturen doodde men de ouderen die een last werden voor de familie. De ouderen kunnen natuurlijk ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen. De Pil van Drion moet terug op de kaart. Oude krodillen weten wanneer het tijd is om te gaan. Die kruipen het land op, om te voorkomen het water met hun kadaver te vergiftigen, lopen een stukje landinwaarts en sterven moederziel alleen door versterving.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst19 jan. 2013 - 13:45

Er zijn ook culturen waar men de baby in het bos legde als men dacht dat ze later problemen op zouden leveren.