Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Zo diepgeworteld zit racisme in Amerika

  •  
20-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tyra_byrd.png
Bijna hele politiekorps dient ontslag in na het nieuws dat nieuwe burgemeester een zwarte vrouw is.
In het Amerikaanse stadje Parma in Missouri is verontwaardigd gereageerd op het nieuws dat bijna alle politie-agenten hun ontslag hebben ingediend toen ze hoorden dat hun nieuwe burgemeester een donkere vrouw was.
De nieuwe burgemeester, die in Parma is geboren en getogen, werd vorige week beëdigd als opvolger van Randall Ramsey die 37 jaar lang burgemeester van het stadje was. Vrijwel meteen volgden de ontslagmeldingen.
Niet alleen vijf van de zes agenten uit het dorp dienden hun ontslag in, ook de advocaat van het dorp, een gemeente-ambtenaar en een toezichthouder van de watervoorziening namen ontslag. Volgens de lokale media zijn alle medewerkers blank.
Als reden voor hun ontslag zouden de medewerkers de ‘veiligheid’ hebben genoemd, maar wat die veiligheidsredenen precies inhielden, hebben ze niet toegelicht.
Volgens veel bewoners in het dorp hebben de medewerkers ontslag ingediend omdat ze ertegen zijn dat een donkere vrouw aan het roer komt in de gemeente. De medewerkers werkten allemaal al jaren in dienst van de blanke burgemeester.
De nieuwe burgemeester zei in een interview niets te weten van veiligheidsrisico’s en kondigde aan snel weer orde op zaken te willen stellen in het stadje.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Tom Meijer
Tom Meijer20 apr. 2015 - 13:33

Wat een smeerlappen. Ik hoop dat de nieuwe burgemeester het redt. Misschien is dit wel het moment om schoon schip te maken.

Armagaddon
Armagaddon20 apr. 2015 - 13:33

>>> Hm......in elk geval komy de ware aard van dat betreffende koptps op een pijnelijk en xonfroterende wijze nara voren... Shame and scandal you cops in Parma (Missouri)...!!!

deltanine
deltanine20 apr. 2015 - 13:33

Moge het nooit zover komen hier... ongelofelijk.

JStokx
JStokx20 apr. 2015 - 13:33

Zulke mensen wil je sowieso niet als de agenten van je stadje. Nieuwe agenten aannemen en je hebt een win-winsituatie.

boosje
boosje20 apr. 2015 - 13:33

Schoon schip! Deze mevrouw kan haar kansen grijpen en nieuwe ambtenaren en politiemensen aannemen die op haar lijn zitten. Hoe makkelijk wil je het opgediend krijgen? Zei niet ooit iemand dat elk nadeel zijn voordeel heeft? Laat die racistische vrouwenhaters maar ophoepelen en vervangen worden door mensen met een open blik op de samenleving. Dit allemaal in 2015, niet te geloven hoor!

Tealc2
Tealc220 apr. 2015 - 13:33

Laat ze maar oprotten,opgeruimd staat netjes.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 apr. 2015 - 13:33

Een geschenk uit de hemel voor mevrouw! Zo makkelijk personeel vervangen zal weinigen gegund zijn!

OlavM
OlavM20 apr. 2015 - 13:33

Tja, een zwart mens, en dan ook nog een vrouw, als leiding gevende, en de witte mannelijke seksistische racisten schieten in een kramp. Zoals meerderen hier al hebben gezegd: opgeruimd staat netjes, en met een schone lei beginnen!

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten20 apr. 2015 - 13:33

Hoewel ik het niet uitsluit lees ik nergens dat deze agenten, ambtenaar en advocaat aftreden, omdat de burgemeester zwart is. Een druipend Racisme in de kop lijkt me daarom wat prematuur. Bekijk het langs de zonnige zijde. De burgemeester hoeft niet samen te werken met mensen die haar niet zien zitten. En de werknemers die hun ontslag hebben ingediend omdat ze haar kennelijk niet vertrouwen hebben hun verantwoordelijkheid genomen en kunnen dus geen (passieve) obstructie plegen en haar functioneren belemmeren.

broudsov
broudsov20 apr. 2015 - 13:33

Het is volgens mij niet duidelijk waarom ze ontslag hebben genomen. Het verhaal legt de nadruk op het feit dat al diegenen die ontslag hebben genomen blank waren. Maar uit het verhaal maak ik op dat het ook allemaal mannen waren. Als je idioot genoeg bent ontslag te nemen wanneer een zwarte persoon boven je wordt aangesteld dan ben je ook idioot genoeg ontslag te nemen wanneer er een vrouw boven je wordt aangesteld. Hoe dan ook: de conclusie uit de titel is voorbarig op grond van de informatie in het artikel zelf. Of is racisme bij gelijke informatie waarschijnlijker dan sexisme? Lijkt me niet.

opgeheven
opgeheven20 apr. 2015 - 13:33

Die mensen die ontslag hebben genomen zeggen dus eigenlijk "ik ben ongeschikt". Dus het is alleen maar gunstig dat ze zijn opgestapt.

driesje2
driesje220 apr. 2015 - 13:33

Misschien is het niets racistisch of seksistisch, maar hebben ze gewoon geen vertrouwen in deze burgemeester. Het is wel hun nieuwe leidinggevende, en het gaat over (hun) veiligheid. Hoeveel mensen in Nederland zoeken naar een andere baan als ze niets in hun nieuwe manager zien?

Windowjan
Windowjan20 apr. 2015 - 13:33

''Zo diepgeworteld zit racisme in Amerika'' Zo diepgeworteld zit racisme ook in Nederland ;-).

hvwrd
hvwrd20 apr. 2015 - 13:33

6 agenten op een bevolking van 740 is toch wel wat overdreven, dus 1 nieuwe erbij en klaar is Tyrus Byrd

Robles
Robles20 apr. 2015 - 13:33

Er is nog veel te doen in de VS.. http://www.advocate.com/youth/2015/04/18/pa-students-allegedly-throw-anti-gay-day-write-lynch-list

msj_meijerink
msj_meijerink20 apr. 2015 - 13:33

Tja, "the land of the free", waarin iedereen gelijk is en even grote kansen op succes heeft. Ammehoela dus?

Herman4
Herman420 apr. 2015 - 13:33

Ontslag krijgen vanwege je kleur of geaardheid lijkt mij wel een vorm van racisme, maar onstslag nemen omdat je baas een kleurtje heeft? Zijn de sociale voorzieningen in de US van dien aard dat je zo gemakkelijk ontslag neemt? Of liggen de banen daar voor het oprapen? Ik geloof er geen barst van dat de motieven racisme betreft, er zal wel wat meer aan de hand zijn.

MikeJohn
MikeJohn20 apr. 2015 - 13:33

Fascinerend om te zien hoe sommige mensen racisme bagatalliseren. `De gemeente is maar klein` `Dit zegt niets over racisme in de VS als geheel`. Waarom zou je een schandalig feit verdedigen wanneer je zelf geen racist bent? Of zijn alle video`s en getuigenverklaringen betreffende de behandeling van Afro-Americans door de VS autoriteiten niet genoeg? Wees eerlijk en zeg `ik ben een racist`. `zwarte mensen zijn minderwaardig`. Is een stuk eerlijker en verschaft duidelijkheid. Verschuil je niet achter 20 alinea`s van kromme argumentatie.

[verwijderd]
[verwijderd]20 apr. 2015 - 13:33

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
lembeck
lembeck20 apr. 2015 - 13:33

Het zou kunnen dat de mensen die nu ontslag genomen hebben, bang zijn dat uitkomst dat ze racistisch waren en wie weet wat voor nare dingen gedaan hebben, of misschien waren ze wel 'On the take'... oftewel: corrupt.

Sardar2
Sardar220 apr. 2015 - 13:33

Ja, haar voorvaderen vochten ooit tegen de wet. Men kan dit gedocumenteerd bewijzen!

[verwijderd]
[verwijderd]20 apr. 2015 - 13:33

Er is natuurlijk ook een kans dat dit om een groep corrupte ambtenaren gaat die het hazepad kiezen aangezien hun beschermheer zijn macht verloren is.

2 Reacties
PocoPoco
PocoPoco20 apr. 2015 - 13:33

Klinkt erg aannemelijk .. laten we het hopen.

CliffClavin1993
CliffClavin199320 apr. 2015 - 13:33

Haha, we zijn het vaak oneens, maar deze, die is aardig bedacht.

[verwijderd]
[verwijderd]20 apr. 2015 - 13:33

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Robles
Robles20 apr. 2015 - 13:33

Het is niet zo relevant in de VS of 50% van de bevolking zwart is en je daardoor het tot burgemeester kunt schoppen bij verkiezingen. Het is vaak een kleine blanke club die ondanks dat op de posities zit die er toe doen. Zo is mij net verteld door een Amerikaanse vriend van mij. En dat zie je voornamelijk in het zuiden van de VS.