Zit de aanleg voor een gelukkig huwelijk in je genen?
• 16-10-2013
• leestijd 3 minuten
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over genetisch bepaald geluk
Er is een categorie van onderzoek waar je niets aan hebt en waar toch veel over gediscussieerd wordt. Zo hoorde ik gisteren op de radio bij het programma ‘Dit is de dag’ beweren dat wetenschappelijk is vastgesteld dat de mens van nature aanleg voor religie heeft. Daarbij werd verwezen naar onderzoek waaruit blijkt dat de plek daarvoor in de hersenen is gevonden. Iemand anders bedierf de lol door erop te wijzen dat het niet om religie gaat, maar om de capaciteit van de hersenen om betekenis aan de gebeurtenissen in het leven te geven. Om er een groter verhaal van te maken zodat alles voor ons simpele zielen begrijpelijk blijft.
De vraag blijft echter:
Gaat het om een verhaal dat de hersenen steeds laten kloppen om overleven simpeler te maken (hersenonderzoekers hebben namelijk laten zien dat uitschakelen van dat hersendeel leidt tot afwezigheid van een verhaal en chaos), of gaat het om een specifiek verhaal over iets of iemand die de wereld heeft gemaakt en zijn zoon stuurde om ons te vertellen dat als we lief zijn voor elkaar we gelukkig worden?
Wetenschap een speeltje Hier kun je eeuwig over doorpraten en je zult er nooit samen uitkomen omdat je al snel op het terrein komt waar wetenschap een speeltje is om je eigen overtuigingen te staven en je gelijk te bewijzen. Dergelijk onderzoek kwam ik vandaag ook tegen bij mijn rondje om het web:
een lang en gelukkig huwelijk zou bepaald worden door je genen.
Het zou gaan om een genetische variant die 5-HTTLPR heet. Van je beide ouders krijg je een variant, maar het kan een korte of een lange variant zijn. 20 procent van de mensen met twee korte varianten, zouden meer door de emoties in het huwelijk aangedaan zijn dan mensen met een lange én een korte variant. Dat betekent dat ze ongelukkiger zijn als er veel negatieve emotie is en gelukkiger als er veel positieve emotie in hun huwelijk is. De onderzoekers noemen het de versterker van je gevoelens. Als de positieve gevoelens in een relatie worden versterkt betekent het een gelukkig huwelijk.
Kopieergedrag Kun je naïever over een relatie zijn? Er spelen zoveel factoren een rol in een relatie dat die 5-HTTLPR er niet toe doet. Sociale verschillen, leeftijdsverschillen, seksuele voorkeuren, verwachtingen, traumatische gebeurtenissen, ouder worden, uit elkaar groeien, medicijngebruik waardoor je verandert, hormonen, kopieergedrag (als er meer mensen in je omgeving scheiden dan is de kans groter dat jij dat ook gaat doen).
Nee, ook dit lijkt me onderzoek dat leuk is om er een stukje over te schrijven, maar waar je in de praktijk niets aan hebt. Je kunt er lang over discussiëren zonder tot duidelijke conclusies te brengen. Je denkt toch niet dat het zin heeft om voor je trouwt eerst even een genetische test te doen: wat voor 5-HTTLPR variant hebben we?
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek