Zijlstra: reguleringsdrang bedreigt financiële sector
• 29-11-2013
• leestijd 2 minuten
VVD-fractievoorzitter hekelt kabinetsbeleid: toenemende regulering banken bedreigt economische groei
Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD, vindt dat regulering van de financiële sector te ver is doorgeschoten. Door steeds meer regels, wordt de economische groei van Nederland bedreigd, betoogt Zijlstra in NRC Handelsblad.
Kapitaaleisen die nationale toezichthouders in bepaalde Europese landen opleggen aan banken, zijn volgens Zijlstra zelfs een “bijl aan de wortel van de eurozone”. De fractievoorzitter van de VVD schrijft onder meer: “Als geld zich niet vrij kan verplaatsen, is er de facto geen muntunie meer.”
Zijlstra is van mening dat de financiële sector inderdaad hervormd moest worden nadat de wereldeconomie in een crisis stortte door tekortschietend toezicht en roekeloze risico’s. Maar, zo schrijft hij in zijn opiniestuk:
Steeds meer regels zijn niet de oplossing. Hoewel het in deze tijd niet populair is om te zeggen, geldt dat ook voor de financiële sector. De regelgeving zet de kredietverlening onder druk. Dit raakt ieder die een huis wil kopen, een studie wil volgen of een onderneming wil starten en zo ook de economische groei.
Minister Dijsselbloem (PvdA) presenteerde deze week nog een wetsvoorstel waarmee het beloningsbeleid voor financiële instellingen in Nederland tot het strengste van de Europese Unie wordt gemaakt. Tot ongenoegen van Zijlstra, die banken en andere financiële instellingen liever de tijd geeft om zich aan te passen aan de grote hoeveelheid nieuwe regels. De VVD-voorman hekelt dat Nederland de neiging heeft de Europese regels sneller in te voeren dan andere EU-landen. Volgens hem doet Nederland er vervolgens ook nog eens een schepje bovenop, waardoor de eigen financiële sector benadeeld wordt. “Denk aan regels over scholing, provisies, beloningsbeleid of het verplicht afleggen van een eed voor net gedrag. Of de recent wettelijk vastgelegde zorgplicht”, aldus Zijlstra.