Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Ziekenhuizen: 'Veel verwarring onder budgetpolishouders'

  •  
12-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis300_06.jpg
Rekening valt vaak maanden later op de deurmat ... Zorgverzekeraars Nederland gaat verzekerden actiever informeren
Volgens patiëntenfederatie NPCF weten steeds minder mensen waarvoor ze verzekerd zijn. En de Nederlandse Zorgautoriteit vindt het de plicht van ziekenhuizen en zorgverzekeraars om patiënten te wijzen op de mogelijke risico’s die budgetpolishouders lopen.
Elke ziekenhuis heeft in meer of mindere mate te maken met dit probleem.
Het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen heeft een speciale telefoonlijn geopend voor vragen over de budgetpolis, zegt een woordvoerder.
Mensen willen weten wat zij nog vergoed krijgen. (..) Mensen die normaal gesproken in ons ziekenhuis de telefoon aannemen, vonden het heel moeilijk om om te gaan met de vaak ongenuanceerde reacties.
Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem zegt meer dan honderd rekeningen te hebben gestuurd aan mensen wiens zorgberoep niet gedekt werd door de verzekering.
En we verwachten een fikse toename voor 2015. (..) Steeds meer mensen kiezen voor een budgetpolis, of komen er in het ziekenhuis achter dat hun polisvoorwaarden zijn veranderd en dat ze in ons ziekenhuis niet meer terechtkunnen. De rekening valt vaak pas maanden later op de mat. Dat roept vragen op.
Volgens Zorgverzekeraars Nederland zullen verzekerden actiever geïnformeerd gaan worden over de budgetpolis. Ook zal het voor ziekenhuizen technologisch makkelijker zijn om te zien welk polis een patiënt heeft. 

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Armagaddon
Armagaddon12 feb. 2015 - 15:52

>>> Eeen van de aspecten van de VVD is de ongeregulerde vrije(graai)markt economie van het vereel en heers systeem... >> De falende politiek van de kabinetten Rutte I+2 >>> Niet te vergeten de kredietcrisis, woekerpolissen, derivaten, bonissen,woningcorporaties, huizn onder water, werkelozen , sawpleningen aan het MKB, duurdere huurwoningen, zorg doden en zelfmoorden...de canon van het politieke falen en afbraak van de maatschappij kent onderhand zijn weerga niet en is ellen lang geworden...

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst12 feb. 2015 - 15:52

Wat niet wegneemt dat ook een budgetpolis nog een flinke premie heeft vergeleken met het vroegere ziekenfonds. Geen idee of de dekking een beetje te vergelijken is trouwens.

Armagaddon
Armagaddon12 feb. 2015 - 15:52

>>> Treurig daar komt de goedgelovige, eenvoudige burger weer het slachtoffer van de stuitend economische syndicaat VDD met zjn economisch gerelateerde graai capriolen, die al weer politiek niet heeft willen zien en aldus niet gedekt heeft... >>> Verzekeringen hebben hun zorgplicht verzaakt, zoals de banken (deriavaten)...etc...etc..fraude en misleiding alom met/onder de VVD heerschappij..weer een boete...?? >>> Dan maar weer van he ene fakend vestzakje, in het ander falend. us weer werk voor het min. van Veiligheid Justitie. Dus....Opstelten, Teeven in gallop...!! >>>> Budgetpolis..??..Veel te laat komt men dan achter dat een budgetpolis een " getnot " polis achteraf blijkt te zijn...diep treurig....!!

msj_meijerink
msj_meijerink12 feb. 2015 - 15:52

Toch schijnt het vaak een soort RTFM-oorzaak te hebben, want wie leest nu ieder jaar opnieuw zijn zorgpolis door?

TruusBeek
TruusBeek12 feb. 2015 - 15:52

Wendy B, vr 13 februari 2015 07:49 Voor het gemak, scheelt je met het vergelijken, de dekking van de basispolis is bij iedereen gelijk, dat is bij wet geregeld. De vorm van de polis natura, restitutie polis en budgetpolis. maakt het verschil. aanvullende verzekeringen raad ik je af , daarmee spek je de verzekeraars. Als je krap bij kas zit spaar dan de helf van je aanvullende verzekering en je zult zien dat je daar als dekking redelijk mee uitkomt. Want ook niet alles, bv tandarts , wordt met aanvullende verzekeringen gedekt. Iemand met een bijstandsuitkering betaalt met een natura polis (premie minus toeslag) een 30 euro per maand! Voor niets gaat de zon op, dus nergens is de zorg "gratis". Gratis kan geregeld worden maar daar kan dan tegenoverstaan dat je voor de eerste voedingsbehoefte voedselbonnen krijgt.

gimli55
gimli5512 feb. 2015 - 15:52

Afgelopen week toch maar een betalingsregeling getroffen. Oktober 2013 via de tandarts naar de kaakchirurg voor het trekken van een kies. Februari 2015 nog een afrekening van mijn eigen risico over 2013. Sinds begin 2014 bij een andere ziektekostenverzekering en nooit ingelicht over de eigen bijdrage, hadden rekening al in maart 2014 ontvangen en kwamen nu nog met de afrekening. Dat mag tot 3 jaar nadien, was de opmerking en er was begrip voor mijn onbegrip over de tijdsduur. Dit is een voorbeeld, zo zullen er vele duizenden zijn. Wat een succes die marktwerking, al zullen de VVD en D66 adepten gelijk beginnen te kraaien, dat het niet aan de marktwerking ligt. Deze voorbeelden zijn gevolg van de puinhoop in de zorg en het zorgstelsel en de komende jaren zullen er nog vele duizenden volgen.

1 Reactie
lembeck
lembeck12 feb. 2015 - 15:52

Juist. Voor mij was het een hartonderzoek in juni 2013, waarvan de rekening eind april 2014 kwam. Het bewuste ziekenhuis stuurt de rekeningen altijd eind december, of zelfs begin januari en het maakt niet uit, wanneer je er geweest bent. Ik kreeg vorig jaar een totaal Eigen Risico van 560 euro te betalen. Omdat ik dat niet had, ben ik maar niet meer naar een dokter gegaan, omdat ik me financieel geen enkele doorverwijzing meer kon permitteren.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2015 - 15:52

Waarom zou een budgetpolis toch budgetpolis heten ? Nooit gedacht of geweten dat " budget " "budget " betekende.

1 Reactie
RvDugt
RvDugt12 feb. 2015 - 15:52

nee budget betekend wat ander, het beschikbare bedrag om te besteden. het budget voor een polis is voor iedereen anders. een budget polis zegt dus weinig. Maar commercieel gezien klinkt een "je krijgt niets vergoed" polis niet echt aantrekkelijk.

Reiger2
Reiger212 feb. 2015 - 15:52

Maar, dit is toch de bedóeling van minister Schippers...? Dat mensen die of te dom waren om de regeltjes te lezen, of zo eigenwijs waren zich niet door hun zorgverzekeraar te laten sturen, de volle mep te laten betalen. Dus niet 20% van de kosten (zoals nu maximaal, en dus in de voorbeelden in dit artikel), maar echt de volle 100%. Toch? Ondanks dat uit onderzoek blijkt dat zorgverzekeraars niet (kunnen) sturen op kwaliteit? Ondanks het feit dat ze daarom maar lump sum afspraken maken? Ondanks het feit dat veel mensen nu al moeite hebben hun premie te betalen? Al eens nagedacht dat dat onwetende, onvoorbereide mensen kan ruïneren? Bah.

1 Reactie
lembeck
lembeck12 feb. 2015 - 15:52

Veel te makkelijk, Hanneke. Lang niet iedereen kan dergelijke taal begrijpen en als de uitleg ontbreekt lopen die mensen dus kans op veel bij te moeten betalen.

Jantje68
Jantje6812 feb. 2015 - 15:52

Vragen, vragen vragen. Om welke behandelingen gaat het dan? Zijn deze überhaupt verzekerd in de basisverzekering? Er zijn op dit moment helemaal geen budget polissen verkrijgbaar die niet alle basiszorg dekken. Het gaat hier of om mensen die een te hoog eigen risico hebben genomen of het zijn behandelingen buiten de basis verzekeringen. Wanneer worden burgers eens verantwoordelijk gesteld voor hun eigen keuzes ipv de schuld bij anderen te leggen. Volgens jaar gewoon 10 keer vragen bij het afsluiten van een verzekering of mensen zich bewust zijn dat ze 850 E eigen risico. Verplicht terug sturen met handtekening dat ze het begrepen hebben maar geef je op een briefje dat ook dan nog steeds mensen komen mekkeren achteraf

2 Reacties
eeweew
eeweew12 feb. 2015 - 15:52

Er zijn op dit moment wel budgetpolissen verkrijgbaar maar deze zijn verplicht een bepaalt percentage van de kosten van niet gecontracteerde zorg te vergoeden. Deze mensen worden dus gepresenteerd met een gedeelte van de rekening, en als het plan van Schippers er doorheen was gekomen was dat vanaf volgend jaar de hele rekening geweest.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra12 feb. 2015 - 15:52

== Er zijn op dit moment helemaal geen budget polissen verkrijgbaar die niet alle basiszorg dekken. == Die zijn er wel. En volgens de zorgwet, artikel 13, bepaalt de zorgverzekeraar hoeveel hij vergoedt van een behandeling bij een "aanbieder" waar hij geen contract mee heeft: "Artikel 13 1. Indien een verzekerde krachtens zijn zorgverzekering een bepaalde vorm van zorg of een andere dienst dient te betrekken van een aanbieder met wie zijn zorgverzekeraar een overeenkomst over deze zorg of dienst en de daarvoor in rekening te brengen prijs heeft gesloten of van een aanbieder die bij zijn zorgverzekeraar in dienst is, en hij deze zorg of andere dienst desalniettemin betrekt van een andere aanbieder, heeft hij recht op een door de zorgverzekeraar te bepalen vergoeding van de voor deze zorg of dienst gemaakte kosten. 2. De zorgverzekeraar neemt de wijze waarop hij de vergoeding berekent in de modelovereenkomst op. 3. Indien bij of krachtens de algemene maatregel van bestuur, bedoeld in artikel 11, is bepaald dat een deel van de kosten van een bepaalde vorm van zorg of van een bepaalde andere dienst voor rekening van de verzekerde komt, verwerkt de zorgverzekeraar dit in de wijze waarop hij de vergoeding voor de desbetreffende vorm van zorg of dienst berekent."

tedhill
tedhill12 feb. 2015 - 15:52

Ik zal nooit snappen hoe het kan dat mensen zomaar iets aanschaffen zonder zichzelf te informeren, om daarna de zorgverlener / verzekeraar de schuld te geven. Mss een idee om consumenten ook iets vaker wijzen op hun plichten naast de rechten?

1 Reactie
gimli55
gimli5512 feb. 2015 - 15:52

Ik zal nooit snappen, dat er mensen zijn die dat niet snappen. Iedereen baalt van de bekende kleine lettertjes en nu is het zelfs een groot onderdeel van iets wat een heleboel mensen belangrijk vinden : de Zorg. Mensen horen zich daar niet druk om te maken, het dient een maatschappelijke zaak te zijn en geen kosten baten analyse met een reclame campagne van een half miljard om mensen over te halen om iets onoverzichtelijks aan te schaffen, wat naderhand erg nadelig blijkt te zijn. Je weet niet wat je nodig zal hebben aan zorg, waarom moeten er 1400 verschillende polissen zijn van hoofdzakelijk 4 grote maatschappijen? Als je een verzekering afsluit is nog niet bekend met wie de verzekeraar een contract heeft. De zorg is niet te duur, het zorgstelsel is onoverzichtelijk en veel te duur. Accepteer gewoon de werkelijkheid dat niet iedereen een volledig inzicht kan hebben op wat hij of zij nodig zal hebben, en daar dus ook niets aan kan doen.

Backtobasics
Backtobasics12 feb. 2015 - 15:52

Gerommel met kleine lettertjes en het zo onduidelijk mogelijk maken wat je nu uiteindelijk precies betaald is de "core business" van dit soort instellingen. Net als net me telefoon-abonnementen, verzekeringspolissen,en andere financieele producten. Het treurige is dat ze nu ook zijn doorgedrongen tot een van de belangrijkste zaken voor een mens : zijn gezondheid.

1 Reactie
tedhill
tedhill12 feb. 2015 - 15:52

Wat een onzin en slachtoffergedrag mbt 'kleine letters' neem bijv. de budgetpolis van Menzis: http://www.menzis.nl/web/Consumenten/Zorgverzekering/Basisverzekering/BudgetBewust.htm Hier staat in koeienletters en in normaal taalgebruik wat de verschillen zijn met een reguliere (natura) basisverzekering. Niks 'kleine letters', gewoon kritisch kijken naar wat je nodig hebt en bereid zijn om ook als consument jezelf in te lezen. Qua vergoedingen zijn budgetpolissen trouwens altijd identiek aan de reguliere basisverzekering.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2015 - 15:52

Lachen....., al dat gekloot, daar kiezen jullie toch zelf voor? Toch maar op een andere partij stemmen, zou ik zo zeggen.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo12 feb. 2015 - 15:52

U kiest niet, begrijp ik?

WendyB2
WendyB212 feb. 2015 - 15:52

Afgelopen december hebben we nog geprobeerd via de kleine lettertjes te achterhalen wat een polis nou wel of niet vergoedde, maar het is gewoon niet te achterhalen. Enige aanwijzing is dat 'sommige' kosten wel en 'andere' niet vergoed wordt. Van begin af aan is het zorgstelsel al dusdanig opgezet dat de 'zorgconsument' essentiële informatie wordt onthouden om een keus te kunnen maken. Zorg in Nederland is alleen nog bereikbaar voor mensen die onverwachte rekeningen kunnen betalen. Burgers moesten 'kostenbewust' worden maar mogen niet weten wat de gedeclareerde kosten zijn of hun eigen dossier inzien. De prijzen van tandartsen worden op een gegeven moment vrijgegegeven maar de tandartsen hoefden die tarieven niet te publiceren zodat geen enkele patiënt kon achterhalen wie goedkoper of duurder was. En de uitdrukking 'budget'-polis is nogal een gotspe in het land met het duurste zorgstelsel ter wereld.

1 Reactie
lembeck
lembeck12 feb. 2015 - 15:52

Men neme DSW, Wendy. Wel duidelijk, want er is een lijst beschikbaar.