Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ziekenhuizen nemen onnodig risico's met Indiase OK-hulp

  •  
30-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
anp_OK300.jpg
In India behaalde diploma's worden niet gecontroleerd op gelijkwaardigheid
Nederlandse ziekenhuizen halen steeds vaker operatiekamerassistenten over uit India. Er is veel vraag naar operatieassistenten omdat de functie veelal door vrouwen wordt vervuld, die vaak bij bijvoorbeeld zwangerschap stoppen met werken. Kennismigranten uit India overhalen leek ziekenhuizen dé oplossing voor het probleem, maar gaandeweg creëerden ze een zo mogelijk groter probleem: Indiase operatieassistenten worden op een andere wijze opgeleid, waardoor het vaak tot botsingen komt in de OK met het Nederlandse personeel. Dagblad Trouw noemt ze ‘een gevaar voor de patiënt’ omdat ze niet proactief werken en het niet altijd melden wanneer een operatievoorwerp niet meer steriel is. Ziekenhuizen nemen hiermee onnodig een risico terwijl het probleem gemakkelijk voorkomen had kunnen worden. Ziekenhuizen hadden de behaalde diploma’s kunnen voorleggen aan het College Zorgopleidingen dat buitenlandse opleidingen vergelijkt met de Nederlandse.
Het College Zorgopleidingen is opgericht door ziekenhuizen zelf om toezicht te houden op de kwaliteit van Nederlandse zorgopleidingen en om buitenlandse diploma’s te vergelijken met de Nederlandse. Zo kan bijvoorbeeld een Afghaanse chirurg niet zomaar te werk in Nederland. Bij de Indiase operatieassistenten hebben ziekenhuizen verzuimd de diploma’s voor te leggen aan het college en ervoor gekozen om het zelf op te lossen.
Bij de eerste lading operatieassistenten voerde de projectleider met 35 kandidaten gesprekken waarin de kennis van de operatieprocedures is getest. De kandidaten zijn daarvoor geselecteerd uit een grotere groep door een gespecialiseerd Brits bureau. Uiteindelijk zijn zestien operatieassistenten aangenomen. Zij kregen in Nederland één maand fulltime en drie maanden parttime les in de Nederlandse taal en konden daarna aan de slag.
Uit een enquête die de LVO, de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten, onder collega’s van de Indiase operatieassisten heeft gevoerd blijkt dat alle 59 respondenten kritisch tot uitgesproken negatief zijn over hun collega’s. Zo zouden de operatieassistenten te afwachtend zijn en niet proactief werken. Dit komt omdat in India de chirurg de lakens uitdeelt en de operatieassistenten alleen handelen op commando. Ook zouden de assistentes niet hard genoeg praten: fluisterend spreken is in India voor vrouwen een teken van deugd. Verder melden de assistenten het niet altijd wanneer een voorwerp niet meer steriel is, omdat ze de basisbeginselen van steriliteit niet kennen: in India is dat een taak van een ander.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.