Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

'Zakkenvullers zijn het, allemaal!'

  •  
05-03-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De meeste mensen die niet politiek actief zijn, hebben geen idee hoe het gaat in een politieke partij
Hoewel politieke partijen voor een groot deel op vrijwilligers draaien, hebben veel mensen het idee dat politiek draait om geld verdienen. Daarmee doen ze alle vrijwilligers in de verkiezingscampagne enorm te kort. Daarom bij deze een klein inkijkje in de campagne, bedoeld ter lering ende vermaak en als hart onder de riem voor alle campaigners.
De verkiezingscampagne is altijd een bijzondere tijd. Erg druk, maar ook gezellig. Je leven staat wel een beetje op zijn kop als je kandidaat bent, campagneleider of om een andere reden actief campagne voert. Iedere dag zijn er flyeracties te doen, debatten te bezoeken, interviews te bekijken op tv, persberichten en filmpjes om te delen op social media, krantenkoppen om op te reageren en als er echt niets te doen is, kun je flyers rondbrengen of posters gaan plakken. De meeste mensen doen dit gewoon naast hun (voltijd) baan, relatie of gezin. Ze hebben het er voor over dat ze hun medekandidaten en -campaigners en de campagneleider gedurende de campagne soms vaker zien dan hun partner, familie of vrienden.
Al die mensen doen het bovendien vrijwillig en in de meeste gevallen ook nog eens zonder enige hoop om zelf in de raad (of ander politiek orgaan) terecht te komen, omdat ze op een onverkiesbare plaats op de lijst staan (al dan niet uit vrije wil). En de mensen die wel hoog op de lijst staan, komen daar meestal pas na jarenlange onbetaalde inzet. Waarom ze het dan toch doen? Omdat ze bepaalde ideeën hebben over hoe de wereld eruit moet zien, zich ontzettend druk maken om hoe we omgaan met de natuur, zich boos maken over hoe we omgaan met ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben, zich het leed aantrekken van mensen die niet rond kunnen komen, of gefrustreerd zijn over onhandig beleid. Uit idealen dus.
Zulke grote dromen en idealen, dat die mensen in weer en wind en op de gekste tijden de straat op gaan. In de regen op een station staan te flyeren om half zeven ’s ochtends en dezelfde avond tot elf uur bij een debat zitten om hun lijsttrekker te steunen. Op een winderig plein proberen om mensen uit te leggen dat stemmen écht belangrijk is deze keer, omdat de gemeente zoveel extra zorgtaken krijgt na deze gemeenteraadsverkiezingen. Of juist als het een keer wél lekker weer is – dat is het namelijk zelden in campagnetijd – met een loodzwaar pakket folders door de buurt sjokken, terwijl iedereen op het terras zit.
Maar er wordt weinig geklaagd, behalve over het weer misschien. Campaigners slepen elkaar er ’s ochtends doorheen door voor elkaar verse koffie te kopen op het station, als het koud is pauzeren ze met een kopje warme chocolademelk in een café en na een lange actiedag wordt er natuurlijk nog een borrel gedronken of samen gegeten. Je leert veel over politiek en allerlei verschillende onderwerpen in je gemeente, komt op nieuwe plekken (van wijken waar je normaal gesproken niets te zoeken hebt tot zalen van het stadhuis waar je normaal niet in komt) en je ontmoet veel nieuwe mensen. Met andere partijen is het onderling meestal ook wel gezellig. Je wisselt flyers uit, maakt wat halfgemeende flauwe grappen over elkaars partij en gaat er vervolgens vandoor met een paar pennen of schuursponsjes.
Vorige week stond ik zelf weer voor het eerst bij een flyeractie. Met koude vingers, maar het was droog en er was een leuke groep vrijwilligers. Niets te klagen dus. Een mevrouw wilde geen flyer, ze ging toch niet stemmen. Evenmin als de vriendin waarmee ze ging winkelen. “Nee, het heeft toch geen zin. Ze zijn allemaal hetzelfde. Het zijn allemaal zakkenvullers.” Daar sta je dan, met je idealen, vrijwillig je tijd te steken in een verkiezingscampagne.
Dit artikel verscheen op het weblog van Alicia Hobbel

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

MartPos
MartPos5 mrt. 2014 - 21:59

Tja lees het onderzoek van voormalig topambtenaar Roel Bekker. Hij heeft de carrièrevan alle 94 bewindslieden uit de kabinetten Lubbers 1 tot en met Balkenende 4 onderzocht. Zo goed als allemaal zijn er fors op vooruit gegaan na de politiek. Binnen de voetballerij zijn er ook bij alle profclubs vele vrijwilligers die voor een t-shirt en een gevulde koek wekelijks in de kou staan. Maar ook een organisatie als Lowlands en Pinkpop draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers. Dit zegt veel over de oprechtheid van de misschien soms wat naïeve vrijwilliger maar toch niets van de zakkenvullers aan de top? "Zakkenvullers zijn het allemaal!" zal voor het merendeel slaan op de top zoals deze dagelijks op het politieke en groene veld te zien zijn. Mensen weten echt hier wel onderscheid in te maken.

schleborsjki
schleborsjki5 mrt. 2014 - 21:59

Zucht..

steppewolf
steppewolf5 mrt. 2014 - 21:59

Het probleem is dat gekozen volksvertegenwoordigers zo gauw als dat ze in de regering komen veranderen in lobbyvertegenwoordigers. En vanzelfsprekend wacht er dan als ze die lobbybelangen goed gediend hebben een mooie baan in diezelfde sector. Dat maakt dat de kiezers niet meer geloven in de integriteit en dienstbaarheid van politici. Het zijn voor een flink deel carrierejagers waarvan het eigenbelang op de allereerste plaats komt.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten5 mrt. 2014 - 21:59

"you don't dress for the job you have, you dress for the job you want". Inherent aan het systeem dat we hebben is dat politici al voor ze de politieke arena betreden, bezig zijn met wat ze na de politieke carrière gaan doen. Leuk commissariaatje hier, bestuurdertje daar etc. Dit is verwerpelijk aangezien deze mensen het doen voorkomen dat ze het beste met het VOLK voorhebben. Nu zijn de VOLKsvertegenwoordigers ook niets menselijks vreemd en gek genoeg begrijp ik dat ook wel, een hoop mensen zitten daar voor hun eigen hachje. De politiek is bij uitstek een platform waarbij je met relatief weinig kennis en kunde vreselijk hoog kan eindigen. Dus politici, het is helemaal niet erg dat jullie jezelf zitten te vertegenwoordigen maar wek vooral niet de indruk dat je het voor het VOLK doet, dat is kiezers bedrog en ook dit bedrog zou net zoals ander bedrog wat mij betreft bij wet strafbaar gesteld worden. Ik kan het niet voldoende zeggen, op 19 maart gaat er voor mij een blanco biljet de bus in (hoef ik ook dat hokje niet in met mijn claustrofobie): ik wil me niet medeplichtig maken aan dit circus waarbij de belangenverstrengeling zo overduidelijk aanwezig is.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mrt. 2014 - 21:59

Je hebt ook 2 soorten in de politiek. De politici en de mensen die zich voor hun wagentje laten spannen. Ik was vroeger ook iemand die gewoon maar klaagde en ben toen de politiek in gegaan met als resultaat dat ik niet meer alleen klaag, maar ook niet meer stem. De mensen die flyeren kennen vaak het programma niet van hun partij en doen dit gewoon omdat het hun partij is en de mensen die in de politiek zitten, al is het op lokaal nivo staan zo ver van de rest van het volk en lijken idd alleen maar graaiers te zijn. Er zijn wel politica die wel goed willen, maar die worden redelijk snel door de rest van de politiek verketterd en zullen we nooit meer terug zien, want menselijk bewust zijn wordt niet getollereerd in de politiek. Nee hoor ik heb een tijdje in de politiek gezeten, maar voor mij nooit meer. Ik had hiervoor nooit kunnen denken dat ze echt zo erg zijn.

1 Reactie
toshiba
toshiba5 mrt. 2014 - 21:59

De meeste vrijwilligers die flyeren, canvassen ook. Canvassen is het aan huis aanbieden van de flyer en de standpunten van de partij uiteenzetten. Goh, dat moet je toch echt de standpunten kennen. Kletspraat dus. Ga maar eens met een team van vrijwilligers op stap. Dit soort geleuter is weer lekker makkelijk vanachter je bureau. Wees blij dat er nog mensen zijn die zich willen inzetten en actief willen zijn voor de democratie. Democratie is geen automatisme, Daar moet je als samenleving elke dag aanwerken. Helaas blijft een groter deel steeds liever met de handen in de zakken aan de zijlijn staan, zodat ze op hun gemak op de spelers in het veld kunnen schelden. nederland ten voeten uit.

Maart5469
Maart54695 mrt. 2014 - 21:59

Laten we alle politieke partijen maar gaan verbieden en het parlementaire bestel inrichten naar de eisen van deze tijd. Het enige waar ze in den Haag mee bezig zijn is partijpolitiek, het sluiten van schimmige deals in achterkamertjes en elkaar de vliegen afvangen. Voeg daarbij nog de verlammende werking van het populisme en alle ingrediënten voor een catastrofe zijn aanwezig. Beleid en visie voor de lange termijn ontbreken en elke dag is een nieuwe opiniepeiling. Het landsbelang en het gezonde verstand delft het onderspit. Tevens zijn "het compromis" en "het poldermodel" gewoon niet goed genoeg meer om complexe problemen adequaat aan te pakken. Zachte heelmeesters, die stinkende wonden achterlaten.

1 Reactie
Ryder
Ryder5 mrt. 2014 - 21:59

'Laten we alle politieke partijen maar gaan verbieden en het parlementaire bestel inrichten naar de eisen van deze tijd.' Naar de eisen van deze tijd, wat een open deur. En waarom nu geen politieke partijen en tot voor kort wel? Een parlementair stelsel zonder partijen zal daarna evengoed leiden tot fractievorming omdat de gekozenen niet allemaal als eenpersoonsfracties willen functioneren. En wat is er dan gewonnen? Kortom, een onbezonnen idee.

Voice
Voice5 mrt. 2014 - 21:59

Politici zijn imo wel degelijk zakkenvullers. In mijn gemeente heb ik ook een aantal raadsleden, die een bedrijf hebben. Wat doen deze mensen? Juist zij regelen zaken voor hun bedrijven op gemeentelijk nivo, die anderen er schijnbaar niet door heen weten te krijgen. En het meest frappante daar aan is, dat als ze 1 maal die zaken geregend hebben voor hun bedrijf en zoveel kritiek hebben gekregen van mede ondernemers en dorpsbewoners, dan verlaten ze de politiek om "hun partij verder geen schade te berokkenen". Als politici en hun leden eens algemeen afstand nemen van politici collega's van hun partij of anderen als ze zich niet zo verhouden zoals het zich gehoord, dan zouden mensen er mss respect voor kunnen opbrengen. Maar nee, als het politici van hun eigen partij zijn, dan wordt er alles aan gedaan om dit te verdoezelen, minder erg te laten lijken of zelfs ontkent om hun partij maar geen schade ervan te laten ondervinden. En dat maakt, dat de politici in het algemeen helemaal niet geïnteresseerd zijn in hun kiezers, maar er eerst en vooral zijn voor zichzelf en hun partij. Dus, zijn het imo weldegelijk zakkenvullers en hypocriete mensen. Met hun beleid wel menen op mensen te moeten wijzen hoe ze te leven hebben en normen en waarden hieraan te verbinden, maar bij zichzelf zijn die normen en waarden niet te vinden in het belang van zichzelf en hun partij.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen5 mrt. 2014 - 21:59

Ik lees dit nu allemaal. Maar wat u opschrijft is in strijd met de regelgeving. Dus als u er bewijs van heeft moet u daarvan, op de juiste plek, verslag van doen. Dan kan er tegen worden opgetreden. Het hier aankaarten vind ik wel heel erg magertjes.

toshiba
toshiba5 mrt. 2014 - 21:59

Als een politicus zijn macht misbruikt kan je dat aan de kaak stellen en mogelijk zelfs juridisch. Ik neem aan dat je naam en toenaam heb en feitelijk kan onderbouwen dat die persoon dat gedaan heeft. Daarnaast moet je ook bewijzen dat hij mede raadsleden heeft gemanipuleerd, want in je eentje kan je niet echt veel. Als het een wethouder is, dan heb je helemaal reden om de feiten op tafel te leggen. Elke gemeente heeft een integriteitsCie. Bel daar maar eens aan. Maar in de laatste plaats betekent dat nog niet dat alle politici zo zijn. Neem een willekeurige private organisatie en je zal ongetwijfeld profiteurs tegen komen die hun bedrijf op enige wijze financiele schade berokkenen. De doorsnijding is dus niet het vak, maar de mens zelf.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mrt. 2014 - 21:59

Als al die energie gestoken werd in het oplossen van de aangehaalde problemen in plaats van het rechtvaardigen van een gigantisch staatsapparaat dan waren de politieke partijen niet meer nodig.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen5 mrt. 2014 - 21:59

Zo is het! Dan hebben we aan een sterke "generaal" meer dan voldoende. Want al die verschillende ideeen over hoe het land eruit moet zien leiden toch maar toet niets. Weg met de partijen, weg met die lastige democratie, waar iedereen kan meepraten! Maar als we toch een sterke man willen, die alles in z'n eentje beslist, dan wil ik Bram van Ojik al de baas van het land! Toch nog maar iets uit het archief opgeduikeld: he hoeft alleen maar het woord "provincie" te vervangen door "gemeente". http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/6917_geef_de_provincie_terug_aan_de_politieke_partijen/

[verwijderd]
[verwijderd]5 mrt. 2014 - 21:59

Het nieuws blijft het bewijzen: Oud-VVD-Kamerlid Laetitia Griffith, staatsraad bij de Raad van State, is commissaris bij de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze loterijen, waarvan de Nationale Postcode Loterij de bekendste is, hebben fel gelobbyd tegen legalisering van buitenlandse online kansspelen. Staatsraad Jan Franssen, oud-commissaris van de koningin in Zuid-Holland (VVD), is voorzitter van de Stichting Algemene Loterij Nederland die van oudsher goede doelen stimuleert met loterij-opbrengsten. Yvonne Timmerman-Buck, lid van de Raad van State en oud-CDA-senator, is wel lid van de desbetreffende sectie. Zij werkte in het verleden intensief met loterijen samen. Timmerman was van 2002 tot en met 2010 bestuurder (sinds 2007 voorzitter) van het Skanfonds. Dit goededoelenfonds is afhankelijk van loterijgelden. Het Skanfonds is “oerbeneficiant van de Postcode Loterij”, aldus de website van het fonds. Staatsraad Lilian Gonçalves-Ho Kang You, ten slotte, maakt ook deel uit van de sectie die het advies voorbereidt. Gonçalves was van 2001 tot en met 2005 voorzitter van de Nederlandse tak van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie ontvangt sinds jaar en dag geld van de Nationale Postcode Loterij. Dit jaar is 3,6 miljoen euro toegezegd. http://www.nrc.nl/nieuws/2014/03/06/experts-raad-van-state-hebben-nevenfuncties-bij-loterijen/?utm_campaign=rss&utm_source=syndication

1 Reactie
lembeck
lembeck5 mrt. 2014 - 21:59

Ik ben politiek vrijwilligster, maar negeer alles dat riekt naar zelfverrijking en dit riekt sterk daarnaar. De meeste SP-ers zal je dan ook niet in dat soort extra baantjes zien.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mrt. 2014 - 21:59

Ik heb zelf een tijdje de gemeentelijke politiek hier van dichtbij gezien en ik vond het bijzonder triest. Een burgemeester die extra inkomsten in zijn zak stak terwijl dat tegen de wet was. Totaal onverantwoorde uitgaven aan megalomane projecten. Geen bezuinigingen doorvoeren op het gemeentehuis, maar wel op alles wat verderweg stond zoals zwembaden en bibliotheek. Totaal zinloze regelgeving. Te laat zijn met bestemmingsplannen. Maandenlang vergaderen over de binnenstad en vervolgens iets totaal anders doen dan wat was afgesproken. Liegen over bouwprojecten. Graag willen dat de burgers zich onbezoldigd inzetten, maar dat van zichzelf niet verwachten.

2 Reacties
phoosterhuis
phoosterhuis5 mrt. 2014 - 21:59

Ben het geheel eens met het artikel, maar wordt niet goed van verhaal van Peet. Als je niet bent geintere seerd in politek, zie je ze meestal ook niet, maar al die vrijwilligers van diverse partijen schofferen, is onder de gordel.

lembeck
lembeck5 mrt. 2014 - 21:59

Klinkt akelig bekend, Peet. Wordt jullie nieuwe gemeentehuis ook Het Paleis genoemd?? Wonen we misschien in dezelfde gemeente...