Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Youp, word wakker

  •  
29-11-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het land is veel verder van huis dan je denkt. Kom dus in actie!
De column die Youp van ’t Hek afgelopen zaterdag in de NRC publiceerde heeft veel losgemaakt. Op Twitter was het de hele dag druk met steunbetuigingen. Het meest gelezen opiniestuk op Volkskrant.nl en joop.nl in de afgelopen dagen is een oproep van wetenschapsjournalist Govert Schilling aan Youp om hier een nieuwe “T-Mobile-helpdesk” campagne van te maken. Maar Van ’t Hek’s voorbeelden zijn een slap aftreksel van de werkelijk situatie, en het land is nog veel verder van huis dan hij denkt. Dat maakt de urgentie van protest nog groter, en de roep om de hulp van BN’ers urgenter.
Van ’t Hek windt zich op over de kritiek die de Alkmaarsche Courant heeft gekregen op haar stellingname tegen de deportatie van het lokale jongetje Jossef naar Eritrea. Een PVV-kamerlid eist van een Joodse minister meer betrokkenheid bij Israël, en een ander Kamerlid van die beweging beschuldigt Schiphol ervan kerstbomen te mijden om moslims niet tegen het hoofd te stoten (er staan er vanaf dinsdag 300). Van ’t Hek komt tot de conclusie dat dit een bekrompen en harteloos rechts landje geworden is.
Die conclusie klopt, maar Youp lijkt niet te begrijpen hoe ver we van huis zijn. Net als bij Mauro is de situatie voor Jossef waarschijnlijk minder schrijnend dan voor tienduizenden slachtoffers van het onnodige, onmenselijke en illegale Nederlandse asielbeleid. Van ’t Hek praat minister Leers na als hij zegt dat bij Mauro en Jossef ‘de wet’ wordt toegepast. Asiel- en kinderrechtenverdragen verbieden veel van wat Leers doet, en gaan in de Nederlandse constitutionele orde ver boven de regels waarop Leers zich zegt te baseren. En de anti-rechtstatelijkheid van Wilders maakt de opmerking ‘zolang de PVV de scepter zwaait is de wet de wet’ tot op zijn best slecht geïnformeerd.
Het is jammer dat een Tweede Kamerlid een minister aanspreekt op zijn joodse afkomst, maar dit was juist vanuit een positieve houding ten opzichte van Joden en Israël. Waar was Van ’t Hek toen de staatssecretarissen Albayrak en Aboutaleb aangesproken werden op hun afkomst, en bepaald niet op een positieve manier? En de vaststelling dat de PVV klaagt over te weinig kerstbomen valt toch zeker in het niet bij haar betoog dat er te veel moskeeën en zelfs moslims zijn. Van ’t Hek had ook de recente uitspraken van politici als Verhagen (CDA) en Samsom (PvdA) kunnen noemen, die geen moeite doen om afstand te houden van vreemdelingenhaat.
Het is moeilijk je te onttrekken aan de consensus van het land waarin je leeft, en het is dus makkelijk te vergeten hoe absurd de situatie is. Maar de verwondering van het buitenland over wat er met het vroeger zo liberale en keurige Nederland is gebeurd (of juist de bewondering uit Breivikiaanse hoek) spreekt boekdelen. De regering stoelt op racisme en vindt onze rechtsorde  en milieubescherming maar lastig. Bij alles wat iets met de overheid te maken heeft wordt loyaliteit afgedwongen. Kinderen worden tegen alle regels in vastgehouden in gevangenissen, of met hun ouders op straat gezet. De AIVD kan vrijwel onbeperkt spioneren op burgers, maar niet als het om een dreigende Europese golf van rechts geweld gaat. En Breivik of niet, de ‘oppositie’ zingt vrolijk door in het keiharde koor van autoritair nationalisme en stigmatiserende moslimkritiek.
Govert Schilling stelt dat er nog geen protestuitbarsting is tegen deze gevaarlijke ontwikkelingen omdat het verzet komt van groepen die opkomen voor deelbelangen, en dat het ontbreekt aan grote namen bij deze protesten. Het eerste klopt niet, het tweede wel. Sinds deze zomer hebben de vele organisaties die protesteren tegen bezuinigingen een verbond gesloten met milieuorganisaties en het Platform Stop Racisme en Uitsluiting. Vorige week zondag demonstreerde deze “Hete Herfst” op de Dam, maar minder dan 1.000 mensen kwamen opdagen. Om de volgende demonstratie wel tot een succes te maken, zijn inderdaad grote namen nodig.
Als Van ’t Hek tijd had voor een klaagzang over helpdesks kan hij vast ook wat tijd vrijmaken om dit land te redden van een grote ontrafeling, want wie A zegt moet ook B zeggen. Van deze politici zal het niet komen. Dus als er in de naoorlogse jaren ooit een tijd voor engagement van intellectuelen en entertainers is geweest, is het nu. BN’ers, word wakker!
Lees ook Govert Schilling: Youp, denk er nog eens over na

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.