Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Wist Rutte het echt?

  •  
21-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-423370334
Misschien is hij door de koning wel onkundig gehouden van het feit dat zijn twee oudste dochters wat langer op het vakantieadres vertoefden.
Al dagen is Nederland in de ban van wat je ongetwijfeld het Oranjeschandaal van het jaar mag noemen. Koning Willem-Alexander en zijn gezin vertrokken eind vorige week met het regeringsvliegtuig naar hun vakantievilla in Griekenland. Ze negeerden daarmee de dringende oproep van premier Mark Rutte om geen onnodige reizen te maken. Dat zou, nu het kabinet recentelijk strenge anti-coronamaatregelen heeft moeten nemen, bijzonder ongepast zijn.
Toen het nieuws over hun Griekse reis bekend werd schrokken de Oranjes zo van de mediaophef dat ze maar snel weer naar huis terugkeerden. Ze waren ‘geraakt’ door alle kritische reacties, verklaarde Willem-Alexander.
In een brief aan de Tweede Kamer nam de premier alle schuld van de gebeurtenissen op zich. Hij had, zo liet hij weten, een ‘verkeerde inschatting’ gemaakt toen hij akkoord ging met de voorgenomen vakantie van de koning. Wat kon hij ook anders dan door het stof gaan? Als minister-president is hij verantwoordelijk voor het doen en laten van het staatshoofd. Dat is namelijk volgens de grondwet onschendbaar. Wanneer de monarch iets laakbaars doet, ligt de politieke aansprakelijkheid altijd bij het kabinet.
Of Rutte werkelijk heeft ingestemd met de vakantietrip is echter onbekend. Voormalig VVD-spindoctor Henri Kruithof suggereert op Twitter van niet. ‘Heb je als premier alles gehad, komt ook nog even staatshoofd voorbij dat voor de zoveelste keer “een beetje dom” is. En jij mag als regeringsleider net doen of je hier fout zat, want “onschendbaarheid”’.
Kruithof was jarenlang hoofd voorlichting van de liberale fractie in de Tweede Kamer en onder meer nauw betrokken bij de verkiezingscampagne van 2012. Hij kent Rutte dus goed. Inmiddels is Kruithof gepensioneerd, maar hij afficheert zich nog altijd als communicatiedeskundige. Het zou best kunnen dat Rutte hem heeft ingeschakeld om rond te bazuinen wat de premier (of de Rijksvoorlichtingsdienst, of een officiële VVD-voorlichter) niet kan zeggen.
Misschien is het bovenstaande scenario te ver gezocht, maar het heeft weinig zin er bij de betrokkenen naar te informeren. Want als het wel klopt zullen die dat altijd ontkennen. Aan de verantwoordelijkheid van Rutte valt immers niet te tornen. De premier moet alles wat de koning gedaan heeft goedkeuren, of in ieder geval pretenderen dat hij er helemaal achter staat.
Voor Rutte is de gang van zaken bepaald niet prettig, zeker niet zo kort voor de verkiezingen. Hij is ook leider van zijn partij en zal (hoewel hij dat formeel nog moet aankondigen) de VVD-kandidatenlijst volgend jaar opnieuw trekken. Dan komt een affaire als deze wel heel erg ongelegen.
En het is in feite nog erger dan het leek. Want inmiddels weten we dat de prinsessen Amalia en Alexia afgelopen weekend niet met hun ouders zijn teruggekeerd naar Nederland. Zij bleven nog enkele dagen in Griekenland achter, volgens de RVD omdat er voor hen geen vliegtickets beschikbaar waren.
Wist Rutte dat? Hij heeft het in elk geval niet aan de Kamer gemeld. Misschien is hij door de koning wel onkundig gehouden van het feit dat zijn twee oudste dochters wat langer op het vakantieadres vertoefden. Anders zou hij dat toch wel aan de volksvertegenwoordiging hebben geschreven? Als zeer ervaren politicus moet hij beseft hebben dat de waarheid binnen de kortste keren aan het licht zou komen.
Rutte moest nu wel haastig verzekeren dat hij van alle ins en outs van de Griekenlandreis (een ‘privézaak’) op de hoogte was. Zou hij dat niet hebben gedaan, dan had hij de koning in problemen kunnen brengen. En dat is in strijd met de grondwet.
Achter hermetisch gesloten deuren heeft Rutte de vorst wellicht getrakteerd op een van zijn beruchte woedeaanvallen. Het valt zelfs niet uit te sluiten dat de ruiterlijke excuses die het koninklijk paar woensdag in een videoboodschap aanbood daar het directe gevolg van waren. Maar reken maar dat daarover niets in de publiciteit komt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 5:08

Ik heb naar de toespraak geluisterd en zag eerlijk gezegd enkel maar ingehouden woede. De woorden pasten niet bij de verbeten trek om zijn mond. Die dochters hadden vast een fuifje georganiseerd dat moest doorgaan. Ik kan dat heb biet kwalijk nemen. Rutte is gewoon niets anders dan een slippendrager van het koningshuis zoals de vele politici voor hem. Voor het overige zal het mij een zorg zijn. Meer zorg baart het mij wat voor geld ze allemaal opslorpen uit de samenleving en hoe dat voor elkaar gebokst wordt, zelfs met behulp van fraude goedgekeurd en toegedekt door politici. Ik noem als voorbeeldje het betalen voor niet meer van hen zijnde meubeltjes. Dat staat in schril contrast met de moeders die de dupe zijn geworden van de belastingdienst en onterecht beschuldigd zijn van fraude. Alles wordt met de koninklijke mantel der liefde bedekt en zo gehouden. Van mij mag het koningshuis plaatsmaken voor een gekozen president en zijn we morgen een republiek.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 5:09

Corr: Ik kan dat hen niet kwalijk nemen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 okt. 2020 - 10:15

M.a.w. Rutte heeft heel wat belangrijkere zaken die echt niet kunnen waar hijzelf de hand in heeft gehad en die echt niet kunnen, aan zijn broek hangen!

Ryan2
Ryan221 okt. 2020 - 17:48

Ik vind het alles bij elkaar een zielige vertoning. Het doet me denken aan het verhaal van een ex collega van mij uit een ver land. In dat land waren gevangenissen, waarvan de muren maar 2 meter hoog waren. Waaraan hij meteen toevoegde, dat als iemand aanstalten maakte om over de muur te klimmen, er altijd wel een paar mede gevangenen waren die hem aan zijn benen terug trokken. Zelfs de koning ondergaat dat lot. Gevangen in een gouden kooi.

3 Reacties
itsme3
itsme321 okt. 2020 - 21:42

Niets, maar dat ook niet houdt de Koning tegen om uit die gouden kooi te stappen, behalve dan waarschijnlijk zijn zeer riante salaris.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 5:12

Gevangen in een gouden kooi? Wat een onzin. Je doet die gevangene grandioos tekort.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 5:19

Als ze willen zijn ze morgen vrij!

Joop Schouten
Joop Schouten21 okt. 2020 - 15:15

De kinderen hebben geen schuld. Het is beter deze buiten beschouwing te laten.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 okt. 2020 - 10:17

Als Rutte dat gewoon benoemd had was er niets loos geweest volgens mij. Het gaat hier om het gedrag van Rutte, niet om die kinderen op zich lijkt me.

reforcer
reforcer21 okt. 2020 - 14:47

Het mooiste vind ik nog dat de 2 dametjes in spe niet mee konden ivm. ruimtegebrek. Alsof er vandaag de dag hordes toeristen terug moeten keren uit Griekenland met overvolle vliegtuigen.

OlavM
OlavM21 okt. 2020 - 14:14

Nooit gedacht dat ik het nog eens voor de koning persoonlijk zou opnemen. De excuus-boodschap in de sociale media vandaag kunnen we m.i. beschouwen als een ruiterlijke erkenning van fout handelen. Ik zou zeggen: verder zand erover. Al vaak heb ik geschreven dat het koningschap een volkomen anachronistisch fenomeen is en menselijkerwijs niet zonder fouten kan worden bekleed. De grondwettelijke onschendbaarheid is bizar, met alle gevolgen voor de dienstdoende premier die voor elk koninklijk misstapje verantwoordelijk wordt gehouden. Nederland moet op dit punt eindelijk volwassen worden en bij de tijd komen. Met volle kracht vooruit naar een nieuwe Republiek der Verenigde Nederlanden. Waarin een president op tijdelijke basis kan worden gekozen, eventueel herkozen, en zelfs afgezet bij disfunctioneren. Zo moeilijk is het niet, al is de grondwettelijke weg om dit te bereiken lang en omslachtig.

3 Reacties
Starter2
Starter221 okt. 2020 - 15:40

Grotendeels met je eens. Maar een republiek zie ik niet zitten. Geeft nog meer gedoe dan we nu al hebben. De koning of de koningin gewoon geen rol meer geven in ons bestel. Is voor alle partijen beter.

Frans Kwakman
Frans Kwakman21 okt. 2020 - 15:42

En dan kiezen ze Baudet tot staatshoofd. Of Rutte. Of Kaag. Of zo'n cabaretier.... Maar nooit degene waarvan ik weet wie de ouders zijn, nooit iemand die ik echt kan vertrouwen want de politiek speelt mee. Uiteraard moet die eerst goedgekeurd worden door die EU. Gelukje, zal zeker niet gebeuren tijdens mijn leven.

GoudenBergen
GoudenBergen21 okt. 2020 - 16:47

@OlavM De vakantie van de koning is toch van een andere orde dan de steekpenningen die zijn grootpapa aannam (Lockheed). Ik ben niet tegen een republiek maar houd het voorlopig toch maar op het Huis van Oranje. Nederland en Oranje horen bij elkaar, al vanaf de vrijheidsstrijd tegen Spanje a.k.a de Opstand.

Bert de Vries
Bert de Vries21 okt. 2020 - 13:40

Er is geen enkele reden om Rutte het voordeel van de twijfel te geven. Hij heeft op het terrein van de waarheid een zeer smoezelig verleden. Ruimte voor twijfel zal hij zeker gebruiken om zijn voordeel mee te doen. Ga er maar van uit, dat Rutte op de hoogte was. En blijf daarbij tot het tegendeel is gebleken. Als Rutte niet op de hoogte was, had hij dat gewoon kunnen zeggen. Daarmee wordt niets geschonden. De ministeriële verantwoordelijkheid in deze houdt niet in, dat de koning een vrijbrief heeft.

Theo Joekes
Theo Joekes21 okt. 2020 - 13:22

Rutte zal dus heel wel goed mogelijk niet geweten hebben van de keuze voor een reis van de Koninklijke familie. Daarmee vervalt het meeste al. Een aanleiding willen zien dat het "nog erger" is (??) dat de dochters in een leeftijd van schoolgaande kinderen nog even gebleven zijn is dan bizar. Leerlingen hier in Nederland hóéven zich in ons land zelf op school niet eens aan een 1,5 m afstand te houden, en wordt geadviseerd niet te laten testen in geval van klachten om de overbelaste teststraten te ontlasten. Zij zouden maar zelden bron van besmetting zijn (alhoewel er wetenschappelijk onderzoek is wat het tegendeel suggereert.) Wat een politiek opportunisme dan om daar Rutte mee te willen raken. Sneu.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman21 okt. 2020 - 13:56

Ben het met je eens, Theo. Laat die mensen zich met echte problemen bezig houden en die zijn er voldoende in Nederland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 5:17

Het verzwijgen is wel ernstig! Bovendien wordt ook kinderen hier aangeraden niet op vakantie te gaan maar thuis te blijven. Het zegt wel degelijk iets over de ouders en over Rutte dat je het 'bewust' verzwijgt.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 okt. 2020 - 13:13

Rutte wist niets maar moest wel met iets komen. Het voorval toont de hooghartigheid van die ietwat simpele en wereldvreemde man die zich koning mag noemen. Gewoon mee ophouden, weg ermee. Stel hem aan als gids voor de paleizen die vrijkomen, om af te kicken van alle privileges die hij nooit verdiende.

Fredje3
Fredje321 okt. 2020 - 12:48

[Al dagen is Nederland in de ban van wat je ongetwijfeld het Oranjeschandaal van het jaar mag noemen.] Ach wel nee, alleen de media en een aantal mafkezen op internet. Meeste normale mensen boeien zich er helemaal niet voor omdat zij weten dat alle omstandigheden gewoon binnen de gestelde regels waren.