Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Wilde-Jole: vermaning Arib heeft gunstig effect op Wilders en Rutte onder vuur

  •  
21-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
david
Vanuit de Haagse studio van De Nieuws BV geven parlementair onderzoeksjournalist David van der Wilde en Joop-eindredacteur Francisco van Jole commentaar op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwing. Die vingen aan met een bijzondere oproep van voorzitter Khadija Arib. Zij had na de scheldpartijen van woensdag veel brieven ontvangen van burgers die zich ergerden aan het grove taalgebruik in het Huis van de Democratie. Arib vroeg de parlementsleden hun taal te matigen.
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij maakte een bevrijdende lach los door op te merken dat hij tijdens zijn bijdragen rekening zou houden met het verzoek van Arib. Toch leek de oproep ook effect te hebben. Geert Wilders bijvoorbeeld ging zich niet te buiten aan scheldpartijen maar leverde plots een – zeldzame – inhoudelijke bijdrage. Hij confronteerde premier Mark Rutte met de groeicijfers die het CPB heeft gepubliceerd. Sinds de crisis is de economie met vijftien procent gegroeid en de bedrijfswinsten namen navenant toe. Het inkomen van de de hardwerkende Nederlander ging er echter slechts een magere twee procent op vooruit.
De oppositie legde Mark Rutte het vuur aan de schenen over de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting. SP-leider Lilian Marijnissen en GroenLinks-leider Jesse Klaver probeerden duidelijk te krijgen sinds wanneer Rutte het plan heeft om die maatregel te nemen en waarom die niet in het verkiezingsprogramma van de VVD stond. Rutte zocht af en toe zichtbaar naar een plausibele verklaring maar kwam uiteindelijk niet in moeilijkheden. Wel ontstond het beeld dat Rutte al voor 2010 het plan opvatte om de belasting af te schaffen. De crisis maakte het onmogelijk dat voorstel te doen. Dus wachtte Rutte met zijn cadeau aan multinationals. Uiteindelijk bleek de nakende Brexit een geschikt excuus.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks22 sep. 2018 - 10:38

[Het inkomen van de de hardwerkende Nederlander ging er echter slechts een magere twee procent op vooruit.] Bedoeld wordt natuurlijk de Nederlander, er wordt in de meting van deze cijfers echt geen onderscheid gemaakt tussen de zeer kleine minderheid van hardwerkenden en het gros van de kantjes eraflopende Nederlanders.

Leo Patat
Leo Patat22 sep. 2018 - 9:07

PvdA Arib heeft gelijk dat ze 2e kamerleden er op wijst dat kamerleden ook nog zoiets al een voorbeeld functie hebben voor de samenleving en zich wellevend dienen te gedragen. Juist daarom is het triest dat PvdA Arib tegelijk haar oren laat hangen naar in hun wiek geschoten brieven schrijvende D66ers. Die maar moeilijk kunnen verkroppen dat Penthouse Pechtold publiekelijk de waarheid wordt gezegd over zijn onbetamelijke gedrag. Als types als D66 Pechtold niet meer aangesproken mogen worden op hun gedrag en waar blijf je dan?

2 Reacties
Sonic2
Sonic222 sep. 2018 - 18:49

@ Leo Patat Kom eens met 1 bewijs dat Pechtold echt in de fout is gegaan. Heeft u bij Pechtold en Anne Lok gewoond en kunt u feitelijk onderbouwen dat Pechtold al die dingen gedaan heeft? Kunt u bewijzen dat die klagende mensen D66'ers waren? Geen idee waar u dat vandaan haalt. We weten niet of Wilders Pechtold publiekelijk de waarheid heeft verteld. We weten niet of hij met het Penthouse in de fout is gegaan. Hij heeft GEEN regel overtreden. Wilders en Baudet moeten eerst maar eens zelf een fatsoenlijke lijst in elkaar zetten. Zelf alleen maar fatsoenlijke dingen zeggen. Zelf alleen maar met fatsoenlijke clubjes samenwerken. Tot die tijd moet Wilders zijn muil houden met al zijn rechts radicale fatsoen praatjes. Het is niet dat Wilders en Baudet lieve koorknaapjes zijn. Ik weet niet wat er in verschillende huiskamers in Nederland gebeurt. Het interesseert me ook niet. Ik kan er niet over oordelen. Het zijn alleen de rancuneuze rechts radicale types die een laster campagne tegen Pechtold voeren. Als het om sociaal economische thema's gaat mag hij vol worden aangepakt. Dat inhoudsloze, rancuneuze gebash op zijn prive leven mag wel stoppen. Zo zitten echt rechts radicalen in elkaar. Er is een verhaal waar misschien 10 of 20% waarheid in zit. Bij ieder normaal mens wordt het weg gewuifd. Als je echter links bent of tegen de PVV/FVd bent dan wordt je daar door het rancuneuze rechtse deel der natie op aangepakt. Al helemaal door riool sites als Geenstijl en Dagelijkse Standaard. Als Pechtold radicaal rechts was geweest en Geenstijl en Dagelijkse Standaard links was geweest, had dit pure demonisering geheten. Dat is het. Het is puur iemand persoonlijk kapot maken.

Willem D2
Willem D222 sep. 2018 - 21:56

Pechtold heeft: 1 Vlucht met privé jet naar de oekraine niet gemeld 2 Gift van een penthouse niet gemeld in het giftenregister 3 Een relatie aangeknoopt met een "werkneemster" Bij 1 en 2 zat hij overduidelijk politiek fout, de mate waarin is niet helemaal duidelijk Bij 3 lijkt het er toch sterk op dat hij tenminste moreel fout zat en dat mag best, maar dan moet je je collega's in de kamer niet de maat nemen op hun gedrag.

Sonic2
Sonic222 sep. 2018 - 8:15

Wilders een inhoudelijk bijdage? Wilders draait al 20 jaar riedeltjes af. Elke keer dezelfde tirade. Altijd dezelfde niet constructieve monoloog. Altijd die risicoloze monoloog naar zijn achterban toe. Nooit een keer een verhaal wat ook andere achterbannen bereikt. Precies Trump. Baudet is exact hetzelfde. Die zegt in iets andere woorden wat Fortuyn al in 2001 zei. Rutte is ook niet onder vuur gekomen. Hij heeft slim de afschaffing van de dividend belasting besproken om mee te beginnen. Vervolgens heeft hij gewoon vast gehouden aan zijn coalitie meerderheid en heeft hij iedereen in slaap gesust met lange verhalen. De kracht van de meerderheid. Van die 76 zetels die hij achter zich heeft staan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 sep. 2018 - 18:08

Goh, nog geen commentaren over de beperking van VvMU door de kamervoorzitter. Knettergek, doe's normaal.

1 Reactie
karimpie
karimpie22 sep. 2018 - 9:20

Wat een overdrijving zeg, een verzoek om aub op het taalgebruik te (blijven) letten gelijk stellen aan een keiharde beperking van de VvMU, man man man....

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 sep. 2018 - 17:00

Is het niet beter als mw. Arib de parlementariërs op heterdaad betrapt en corrigeert, terwijl ze over de scheef gaan, ipv een vermaning achteraf. Dat is toch haar taak als voorzitter?

1 Reactie
karimpie
karimpie22 sep. 2018 - 9:22

Doet ze ook met enige regelmaat hoor, maar net als in het verkeer zijn er zaken waar je direct je rijbewijs mag inleveren vs later een acceptgiro mag verwachten danwel enkel een waarschuwing

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks21 sep. 2018 - 16:36

[“De hele dividendbelasting draait er natuurlijk om om de winst van bedrijven nog hoger te maken”] Hier laat iemand zijn er echt helemaal geen kaas van gegeten te hebben, ok een beetje overbodig om te vermelden want dat wisten we al, maar toch... Dividend gaat wordt betaald door bedrijven, voor belasting, en gaat naar aandeelhouders, het verlaagt de winsten. Wel of niet belast maakt voor die bedrijven helemaal niets uit, het is belasting die door ontvangers van dividenden afgedragen wordt.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 sep. 2018 - 6:48

" Wel of niet belast maakt voor die bedrijven helemaal niets uit, het is belasting die door ontvangers van dividenden afgedragen wordt.' Dat is niet waar, dit is een halve waarheid nl. Bedrijven hebben er wel degelijk belang bij. Denk daarbij aan Unilever die hard aan de politieke bel getrokken heeft bij de VVD. Dat had een rede; https://decorrespondent.nl/8209/wiebes-wist-het-niet-de-bv-nederland-maar-de-nv-unilever-profiteert/3632708904220-3277a1cd

Fritz Leiber
Fritz Leiber21 sep. 2018 - 14:40

Kan ik het woordelijk benoemd krijgen waar Wilders vorige week schold? En wat heeft Rutte in die context van de daarover gaande vermaning van Arib daarmee te maken?

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen21 sep. 2018 - 18:09

In het geval van gezinnen waarvan de partners elkaar regelmatig voorhouden dat het beter is om te vertrekken heeft dat geen zin, want die vinden dat normaal

Fritz Leiber
Fritz Leiber22 sep. 2018 - 11:38

Wat ik al dacht. Niemand is uitgescholden en Rutte heeft er in de context van het artikle al helemaal niets mee te maken.

frankie48
frankie4821 sep. 2018 - 14:17

Niemand weet nog hoe die aanstaande Brexit er precies gaat uitzien, daar kan dat straatschoffie zich nu toch niet al achter gaan verschuilen!