Deurwaarders waarschuwen: schuldenaren houden straks te weinig geld over om van te kunnen leven
De nieuwe Wet Werk en Bijstand (WWB) gaat voor mensen met schulden in de toekomst dramatische gevolgen hebben. Daar waarschuwen sociale raadslieden voor, die de wet hebben onderzocht, alsook deurwaarders. Het ‘stapelen’ van uitkeringen wordt door de WWB tegengegaan, waardoor mensen die kosten kunnen delen, door bijvoorbeeld gezamenlijk een huishouden te voeren, voortaan worden gekort op de bijstand. Schuldenaren houden straks te weinig geld over om van te kunnen leven.
Mensen met schulden zijn nu nog door een zogenoemde beslagvrije voet nu nog verzekerd van het sociaal minimum; 90 procent van een bijstandsuitkering. In Nederland heeft iedereen recht op dat minimum, waarmee huur, gas, water, licht en boodschappen betaald moeten worden. Deurwaarders mogen dat deel van het inkomen niet aanraken.
Het vaststellen van het minimuminkomen was in het verleden al moeilijk voor deurwaarders, schrijft NOS, maar met de komst van de nieuwe wet wordt het nog ingewikkelder.
Doordat er allerlei uitzonderingen zijn en de deurwaarders niet over voldoende informatie beschikken, staat in het onderzoek van de sociaal raadslieden. Hierdoor komt het voor dat schuldenaren te weinig geld overhouden om van te kunnen leven.
Deurwaarders hebben de Eerste Kamer in een brief gevraagd de wet aan te passen. Volgens PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu heeft de Tweede Kamer niet goed naar de uitwerking van de wet gekeken. Hij vraagt staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) dan ook om de bezwaren serieus te nemen. Klijnsma heeft inmiddels aangegeven ” graag het gesprek aan te willen gaan om tot een werkbare oplossing te komen”.