Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte leest iedere dag sms'jes voor aan medewerker die inhoud opschrijft voor het archief

Kamer voert spoeddebat over merkwaardige werkwijze
Joop

Wellink: Politici niet eerlijk over Europa

  •  
02-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wellink.jpg
Het eerlijke verhaal is: Als Griekenland meer geld nodig heeft, dan krijgt het meer geld, aldus de oud-DNB-topman
Het lijkt hét thema van de verkiezingen te worden. Niet alleen Europa, maar ook eerlijkheid. Nout Wellink, oud-president van de Nederlandsche bank, maakt gebruik van de twee. Hij hekelt in het televisieprogramma KRO Brandpunt de houding van de lijsttrekkers in de verkiezingen ten opzichte van Europa. Ze vertellen niet het hele verhaal, aldus Wellink.
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link. Wellink wil dat er meer centraal leiderschap komt in Europa. Volgens hem smachten de financiële markten daarom en is het overdragen van bevoegdheden naar Brussel essentieel voor het oplossen van de financiële crisis. Dat is geen populair standpunt, maar:
Als je begonnen bent met een monetaire unie dan zul je het verhaal moeten afmaken. Daar hoort een tweede pijler bij. Dat is meer politieke integratie. En de weg terug is er niet eens.
De oud-bankdirecteur denkt ook dat de kans dat er extra geld naar het noodlijdende Griekenland moet worden overgemaakt, groot is.
Als Griekenland op basis van een redelijk programma kan zeggen: we hebben 1, 2 jaar extra nodig, maar we doen alles wat we jullie beloofd hebben, dan heeft Griekenland dus meer geld nodig. En dan zal er meer geld naar Griekenland moeten.
Wellink is niet de enige die oproept tot meer eerlijkheid over Europa. D66-Kamerlid Wouter Koolmees zegt zondag tegen Nu.nl dat hij vindt dat Rutte geen duidelijk beeld schetst over waar hij naartoe wil met de euro. “Er wordt te veel alleen maar naar de ECB gekeken, terwijl die al twee keer tijd heeft gekocht voor de regeringen door staatsobligaties op te kopen”, aldus de econoom. Hij reageert hiermee op de uitspraken van Angel Gurria (OESO) die wil dat de ECB meer gaat doen om de crisis in de eurozone te bestrijden.
Zaterdagavond in Nieuwsuur deed D66-leider Alexander Pechtold ook een oproep. Hij wil dat de VVD en de SP zich nog voor de verkiezingen helder uitspreken over Europa.
KRO Brandpunt is te zien op zondagavond om 22.15 op Nederland 2
Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

José
José2 sep. 2012 - 15:28

Het gaat er niet alleen om dat er extra geld naar Griekenland moet. Volgens Hans de Geus gaat het om een proces waarbij er decennialang geld naar de zuidelijke lidstaten zal moeten vloeien. Of je daar nu voor of tegen bent, de bevolking heeft recht op eerlijke én volledige voorlichting, ook wat betreft de gevolgen van zo'n langdurige transfer voor ons eigen land. http://www.rtl.nl/system/videoplayer/mobile.html#e928627d-97e0-3f01-b745-0546c4903b84p

johnnysisko
johnnysisko2 sep. 2012 - 15:28

Wientjes niet eerlijk was veel beter geweest

NicoSchouten
NicoSchouten2 sep. 2012 - 15:28

Als je een andere mening hebt dan Wellink ben je dus niet eerlijk. Eigenaardige redenering.

JoopSchouten
JoopSchouten2 sep. 2012 - 15:28

Zolang politieke integratie onze grondwet niet aantast (...), als alle derivatenshit en rentes van 'oud kapitaal' zijn afgeschaft, alle verdiensten eerlijk worden verdeeld, neoliberaal-economisch beleid wordt verboden én de Universele Rechten van de Mens worden eerbiedigt, is verregaand politiek overleg en samenwerking mogelijk. Onder voorbehoud dat lokale markten en culturen niet ontregeld raken.

José
José2 sep. 2012 - 15:28

Er is iets mis gegaan met de link die ik gaf. Dit is de juiste: http://www.rtl.nl/system/videoplayer/mobile.html#e928627d-97e0-3f01-b745-0546c4903b84

ColorHugo949
ColorHugo9492 sep. 2012 - 15:28

PonziDebiteurenUnie in oprichting, politieke DwangUnie. Krijg langzamerhand echt zin in een prosteststem, het is allemaal lachwekkend aan het worden. Kunnen de schuldenlanden geen Bad Noodfonds oprichten om elkaars staatsobligaties te kopen? Zo wordt voorkomen dat Good Money naar Bad Banks en Bad states gaat. D66, PvdA en GL zijn voor onbeperkt schulden saneren via ESM, BankenUnie en ECB. Dat de BankenUnie wordt gecontroleerd door de grootste schulden createur van EUROpa de Euro Zauber Bank is helemaal lachwekkend. Geen blanco cheques naar Europa. http://politiekeprenten.blogspot.com

Irmaatje
Irmaatje2 sep. 2012 - 15:28

"Als je begonnen bent met een monetaire unie dan zul je het verhaal moeten afmaken. Daar hoort een tweede pijler bij. Dat is meer politieke integratie. En de weg terug is er niet eens." Dat is de mening van Wellink, niet die van de gemiddelde Nederlander. De krijtstreeppakken zijn echt bang dat het EU-speeltje wordt afgepakt. De monetaire Unie had nooit moeten worden ingevoerd als er geen gedegen financieel plan onder lag. Als dat plan er was geweest dan hadden we geweten dat de zuid-Europese landen minder in te brengen hadden dan de noordelijke, en dat hadden we dan eerst op gelijk niveau moeten brengen. Maar nee, Balkenende en Zalm moesten zonodig scoren met dat Verdrag van Maastricht en de nieuwe Euro...... nou dat hebben we geweten! We betalen al jaaaaaren.

msj_meijerink
msj_meijerink2 sep. 2012 - 15:28

Goh, komt die meneer ook ineens onder zijn steen vandaan gekropen.

ahoogeveen
ahoogeveen2 sep. 2012 - 15:28

Functies Nout WellinkLid Raad van Toezicht Centraal Bureau voor GenealogieVoorzitter Raad van Toezicht Nederlands Openluchtmuseum Voorzitter Raad van Toezicht Universiteit LeidenLid Raad van Bestuur Europese Centrale BankVoorzitter Bazels Comité voor Bankentoezicht Salaris bij de DNB was 406000 Euro

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods2 sep. 2012 - 15:28

++ Als je begonnen bent met een monetaire unie dan zul je het verhaal moeten afmaken. ++ >> Dat hoeft helemaal niet. Je kunt ook op het standpunt staan: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Je kunt ook splitsen in n- en z-euro. Je kunt zelfs terug naar de gulden, al is dat veel duurder. En je kunt in ieder geval onderpanden vragen voor verdere leningen.

MichelReiziger
MichelReiziger2 sep. 2012 - 15:28

Als er en voorbeeld is van een overgewaardeerde hypocriete achterbakse persoonlijkheid dan is het dhr 'de crisis heeft niets te maken met de reeele economie' Wellink.

ahoogeveen
ahoogeveen2 sep. 2012 - 15:28

KRO Brandpunt onderzoekt het financiële debacle rond de SS Rotterdam. Het schip van de Rotterdamse woningbouwcorporatie Woonbron zou worden opgeknapt voor 6 miljoen euro, maar kostte uiteindelijk een kwart miljard. Hoofdrolspelers binnen Woonbron schetsen een ontluisterend beeld van falende bestuurders en naïeve toezichthouders die met tientallen miljoenen publiek geld hebben gegokt en verloren. Wouter Kurpershoek laat zien hoe het spel in de boardrooms van veel van die organisaties wordt gespeeld. Een spel waarbij kale feiten en harde cijfers ondergesneeuwd raken door emoties en onderlinge verhoudingen. Ik zie vergelijkingen met het verhaal over Europa

ColorHugo949
ColorHugo9492 sep. 2012 - 15:28

Altijd zeer verhelderend om naar Nigel Farage te kijken als het om de de wanprestaties van de EU gaat en bijvoorbeeld de UK belangen. Welcome to Noddyland, august 2012 6 minuten http://www.youtube.com/watch?v=3R7g7SgRckc&feature=youtube_gdata_player

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai2 sep. 2012 - 15:28

De agenda van de heer Wellink is de meest onduidelijke de man heeft zoals vele te veel rommel aan zijn schoenen om een oprecht en eerlijke opinie te geven. Persoonlijk geef ik geen ouderwets dubbeltje voor de heer Wellink.

hallohierharry
hallohierharry2 sep. 2012 - 15:28

Wellink Wientjes Pechtold drie musketiers die hun best blijven doen m ons te overtuigen van het ongelijk van SP en PVV alleen een sterker Europa volgen hun. Pechtold kon bij Nieuwsuur niet eens een zwikkie PVVers overtuigen en terechteen samenwerkend Europa is prachtig. Toen Europa ieder ze eigen munt had en de en kon devalueren of anders ging het beter. Nu houden we elkaar in gijzeling zuidelijke landen ontevreden noordelijke ook het gevaar voor implosie is groot. Met de gigantische werkeloosheid in veel landen kan je daar gewoon op wachten. Gewoon omdat EU leiders er alles doorjasten zonder oog voor de sociale aspecten. He ging alleen om economische aspecten voor de grote ondernemingen waarvan zij vaak commesarissen zijn. En zoalang er politici zijn die vinden dat 23.000 en nog wat per maand wel kan voor Eurocommesaris "Kroes" die is weg van elke werklijkheid velen van ons halen het niet eens per jaar. Europa best duur

a.doorgeest
a.doorgeest2 sep. 2012 - 15:28

Onuitstaanbaar arrogant, deze No way Wellink. "Als je aan een monetaire unie bent begonnen, dan zul je het verhaal ook af moeten maken'- vrij geciteerd. Wellink behoort tot de babbel-bobo's die ons een financieel Verdun aandoen. Voor de euro is slechts gekozen door ondeskundige politici met irreële dromen en onvoldoende kennis van economie. Een overwegend politiek speeltje: prijzen verdubbelen, lonen halveren, de rekening bij burgers en overheden leggen en het bedrijfsleven dat nog nooit zo gemakkelijk zijn zakken heeft weten te vullen. 2/3 van alle Europeanen is tegen verdere integratie op dit continent, omdat de gewone burger allang weet dat hij hier niet beter, maar wel slechter van wordt. Maar goed - de falende ex-toezichthouder van de Nederlandsche Bank met Icesave, DSB en Abn/Amro op zijn conto weet wel hoe het verder moet. Nieuwste gimmick is het toezicht op 6000 Europese banken weghalen bij verschillende lidstaten en in Brussel organiseren. Zal een grote organisatie worden, die 6000 banken en bankjes in het gareel moet zien te houden. Enige 1000en tot 10.000en functionarissen zullen hiervoor nodig zijn, schat ik zo in. Opbouwtijd? Een jaartje of 5, schat ik, nou, dan is het chocolademuntje dat wij euro noemen allang in onze collectieve handpalm gesmolten. Het probleem van mensen als Wellink? De man leeft in een schijnwerkelijkheid. De huidige EU is een louter theoretische constructie. Op de tekentafel klopt alles, maar op de begane grond is alles aan het derailleren. Wat wil de huidige quasi-elite die ons deze puinhoop aandoet? Stakingen, opstanden, afscheidingsbewegingen? Zegt u het maar hoor, ze zullen er na verloop van tijd allemaal komen. En met name de Eurofielen stapelen leugen op leugen in dit debat: angstaanjagerij gekoppeld aan regelrechte leugens: dat Rotterdam zal stilvallen, Schiphol terug tot het niveau van een tweede Lelystad, dat je al je geld kwijt bent als je de Zuid-Europese landen niet helpt. Grotendeels onzin. Rotterdam en Schiphol floreerden ook voordat de Euro er was. De economische voordelen van de euro worden aantoonbaar zwaar overschat. Als je alles 2x zo duur maakt, lijkt het al snel alsof de handel sensationeel is gegroeid, maar dat is slechts schijn. Gedeeltelijke schuldreductie bij zuidelijke landen maakt dat je je geld voor een groot gedeelte later zult terugkrijgen. Kortom: fabeltjes en leugens worden opgedist om de Europeanen in een pan-Europees malletje te persen. En of ik daarmee een roekeloze anti-Europeaan ben geworden? In het geheel niet. Maar wel een kritisch euro-burger die voornamelijk geïnteresseerd is in organische oplossingen waarbij mensen zich comfortabel en zeker kunnen voelen. De huidige Euro-dogmatiek is een dom en schadelijk model, waar niemand nog enig plezier aan beleeft, behalve dan een aantal speculanten wellicht. Als de huidige elite haar tijd eens zou gaan besteden aan oplossingen die echt prettig zijn, wordt het misschien weer wat met dit continent. Maar het huidige beleid van landen in de uitverkoop, bijstorten en collectieve verarming, leidt slechts tot ellende. Zeer vreemd dat zelfs Nout dat niet ziet...

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso2 sep. 2012 - 15:28

OK.... dus? En nu? Waarom is het nou zo onmogelijk om hier echt iets in te laten veranderen? Breek van de politici/bankiers en weet ik wie de bek open: dwing ze om te vertellen hoe het echt zit en anders gewoon de gevangenis in. Die Wellinktypes en andere topmensen liegen en bedriegen de hele zooi kapot en intussen worden ze daar miljonair van. Het is al vaak gezegd, maar die hele crisis is de grootste misdaad van deze eeuw. Miljarden worden er gestolen en niemand die er iets aan kan doen. Dus.... wat gaan we er nou aan doen? Wat doen we met deze uitspraken? Een halve week herhalen in de pers en daarna weer vergeten? Ja, zo zal het gaan.

Grootbekje
Grootbekje2 sep. 2012 - 15:28

Vrij vertaald: de financiele markten moeten ongehinderd met 250 km p/u over de vluchtstrook kunnen scheuren omdat dit essentieel voor het oplossen van het file probleem. Inderdaad, 'meer politieke integratie en meer centraal leiderschap' en er is inderdaad geen weg meer terug. Natuurlijk smachten de financiële markten naar het overdragen van bevoegdheden naar Brussel. Niet omdat dit essentieel is voor het oplossen van de financiële crisis, maar omdat dit een slok op een borrel scheelt in de lobby-kosten. Integere man trouwens, die Wellink.

Grootbekje
Grootbekje2 sep. 2012 - 15:28

Vrij vertaald: De financiele markten moeten in staat worden gesteld ongehinderd met 250 km/p.u. over de vluchtstrook te scheuren omdat dit essentieel is voor het oplossen van het file probleem. Of eigenlijk meer hun file probleem.

neutralist
neutralist2 sep. 2012 - 15:28

haha die Wellink toch. Maar hij durft wel, dat moet ik hem nageven.

Zjenny
Zjenny2 sep. 2012 - 15:28

http://www.nytimes.com/2012/09/03/business/economy/us-companies-prepare-in-case-greece-exits-euro.html?_r=1 No one knows just how broad the shock waves from a Greek exit would be, but big American banks and consulting firms have also been doing a brisk business advising their corporate clients on how to prepare for a splintering of the euro zone.

ColorHugo949
ColorHugo9492 sep. 2012 - 15:28

Hoe een vaste koers uit te stippelen in economische- en politieke- tijden van Umwertung aller Werte? EU, ECB, ESM, EP, ER mandaten zijn van elastiek, blijken multi-interpretabel, juridisch complex, worden slecht nageleefd en niet gehandhaafd. ( No bailouts van EU lidstaten ... ) Stemmen op 120912 is een democratische en verstandelijke crisis op zich, geen afspraak staat vast in EUROpa. Onderbuik verkiezingen! ..." Wer jetzt zudem fordere, die EZB solle strategisch Staatsanleihen kaufen, der verändere letztlich das Mandat der Notenbank. „Geldpolitik und Finanzpolitik werden eng verwoben, die Autonomie der Notenbank gerät in Gefahr“, warnte der IW-Chef. „Ganz fatal wäre es, wenn noch Zinsgrenzen als Interventionsschwellen bekannt gegeben würden“, fügte Hüther hinzu.".. http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/euro-krise-ezb-wird-zum-eigentlichen-systemrisiko/7066274.html

vriest
vriest2 sep. 2012 - 15:28

ook wellink is niet eerlijk ovr europa .hij vrteld niet de waarheid over het esm ,en noemt ook het smp in kas211 milj niet.het target2 orgel ,in kas 1000 milj'.het ltro in kas 1075 milj .zamen goed voor meer als 2000 milj .deze bedragen vloeien dus weg ,indien ,er een uitreden zou komen , van griekenland,spanje,italie'en ga zo maar door en mochten deze kassen leeg komen dan mogen ,nederland duitsland en de denen even bij passen dus vergeet even het esm .dit is dus hetgeen rutte voor getekend heeft samen met de jager '.maar daar word over gezwegen dus denkt u even na als u ,uw stem uitbrengt vandaar dat ondernemend nederland zo verguld met rutte is ik denk dat als zij dit zouden weten dat wel eens zou kunnen veranderen

ColorHugo949
ColorHugo9492 sep. 2012 - 15:28

Slovenië vraagt ook steun aan de DebiteurenUnie. Nr. 6! Tijd om n "Bad Noodfonds" op te richten voor "Bad States" http://www.presseurop.eu/nl/content/todays-front-pages/2626331-voorpaginas #EURO 6/17 EUlidstaten in fin. problemen! Dat is een derde. Goed bezig bankiers en politici!

Pleitbezorger
Pleitbezorger2 sep. 2012 - 15:28

Europa als markt verdwijnt niet als men stopt met de euro! Dat biedt wel het grote voordeel dat alle lidstaten met hun eigen monetaire instrumenten weer kunnen concurreren op de Europese markt. Dan geeft eindelijk de waarde van de nationale munt de kracht van de eigen reele economie weer. Vanuit dat uitgangspunt is Europa ooit ook zo gegroeid. De krimp kwam toen zwakke landen en sterke economische landen op 1 hoop werden geveegd door Eurofanatics. Wellink vertelt dus ook maar het halve verhaal.

opmerker
opmerker2 sep. 2012 - 15:28

Het eerlijke verhaal is: Als Griekenland meer geld nodig heeft, dan krijgt het meer geld, aldus de oud-DNB-topman Niemand houdt de ECB tegen om geld aan Griekenland te geven, maar wat hebben onze politici hier mee te maken.?

JoopSchouten
JoopSchouten2 sep. 2012 - 15:28

Prietpraat voor eigen gehoor.

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2012 - 15:28

"Politici niet eerlijk" was meer dan voldoende geweest.

1 Reactie
blues boy
blues boy2 sep. 2012 - 15:28

Bankiers ook niet.

JanGert
JanGert2 sep. 2012 - 15:28

Het debat over Europa is compleet losgeslagen, dit omdat de voornaamste critici, Roemer en Wilders, met volstrekt onrealistische 'oplossingen' komen. Er zijn verschillende manieren om de Europese problemen op te lossen, we moeten alleen wel eerst naar de reailitieit kijken.

1 Reactie
Irmaatje
Irmaatje2 sep. 2012 - 15:28

Welke "volstrekt onrealistische oplossing" heeft de SP dan volgens u? Even iets meer tijd nemen en aan andere landen geven om een door onszelf opgelegde 3% norm te halen omdat de omstandigheden wel erg extreem zijn? Is dat onrealistisch? Is het beter om het land dusdanig kapot te bezuinigen dat er geen MKBer overeind blijft? Europa is overhaast ingevoerd, de Euro zaten gewone burgers niet op te wachten, de grondwet werd bijna afgedwongen en als er geen referendum was geweest hadden ze die grondwet gewoon aangenomen, het ESMverdrag nog gauw even ratificeren als reeds afgetreden minderheidskabinet, een EU president aanstellen die door niemand van ons gekozen is, is dat uw gedroomde oplossing? Steeds weer dreigen dat het licht uitgaat? Een pas op de plaats met de EU, zorgen dat er degelijke afspraken liggen, dat de burgers het ook willen (zonder chantage), dat we eerst eens kijken naar mensen i.p.v. alleen economie en dan gewoon samenwerken, zonder elkaars souvereiniteit te claimen. Lijkt mij voorlopig verstandiger.

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2012 - 15:28

Wellink.... was dat niet die oud bankier lid is van de tri-laterale commissie? Was dat niet de man die in 2003 zijn eigen vermogen uit euro gedomineerde assets heeft gehaald en omgezet in goud? Was dat niet de man die Nederlandse pensioenfondsen verplicht om te beleggen in staatsobligaties? Was dat niet de man die banken en pensioenfondsen liet beleggen in rommelhypotheken uit de VS? Was dat niet de man die d.m.v. de Basel 2 akkoorden de kredietbubbel mega heeft opgeblazen.. Is dat niet de man die denkt beschermt te worden door z'n Bilderberg, politieke en mediavriendjes? His ass is toast..

2 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods2 sep. 2012 - 15:28

++ Was dat niet de man die in 2003 zijn eigen vermogen uit euro gedomineerde assets heeft gehaald en omgezet in goud? ++ >> Goudprijs gezakt, Des?

MichelReiziger
MichelReiziger2 sep. 2012 - 15:28

Hij zou strafrechtelijk vervolgd moeten worden voor misleiding en oplichting

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2012 - 15:28

Het is de tunnelvisie van de EU-elite, waarvan Wellink uitmaakt. Levensgevaarlijk type voor gezonde sociaal-culturele en economische balans in EUropa, om over Nederland niet eens te spreken. Wat Welli8nk cs. beoogt is kansloos vanwege gemis aan gemeenschappelijke identiteit, democrastische structuur en een natuurlijk fundament. EUropa is slecht gefundeerd dus stort deze 'maakbare kul' vroeg of laat in. En dat maakt EU tot volstrekt onverantwoord experiment om door te gaan. Dat zal Wellink cs verder rotzorg zijn, want met mentaliteit 'Na u de zondvloed..' is dit type enkel bezig dat het zelf overleeft. Foute figuur, net zoals diverse illustere voorgangers bij zijn DNB.

1 Reactie
rbakels
rbakels2 sep. 2012 - 15:28

U kijkt achteruit. Wellink, de oude man, kijkt vooruit. Voor de jeugd is de Europese identiteit steeds meer een feit. Die studeert meestal een tijdje en soms zijn hele studie elders in Europa. In de negentiende eeuw sloten honderden vorstendommetjes zich aaneen tot natie-staten als Duitsland en Italië. Nederland werd in 1798 van een nogal losse federatie tot eenheidsstaat. de volgende stap is dat die natiestaten zich verenigen tot een federatie. Het woord "federatie" is door the eurofoben in de ban gedaan, maar in feite is een (con)federatie een losvast samenwerkingsverband van staatkundige eenheden die hun eigen zelfstandigheid op veel punten behouden. Wij kennen dat niet meer: Nederland is (sinds 1798 dus) een "eenheidsstaat" waar "Den Haag" uiteindelijk de baas is over *alles*. Maar de Duitse bondsstaten zijn bijv. op allerlei punten nog onafhankelijk, en sturen zelfs wel hun eigen afgevaardigden naar Brussel voor die onderwerpen. De taakverdeling staat precies in de Duitse grondwet. Maar ook het woord "grondwet" is voor ons taboe geworden.

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2012 - 15:28

Natuurlijk zijn de populisten niet eerlijk over Europa, want dan zijn ze hun achterban kwijt. Dus liegen ze drie slagen in de rondte, want dat hebben die domme kiezertjes dan weer niet door.

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen2 sep. 2012 - 15:28

Piet, voor zover ik weet is Samsom de enige die uitgesproken heeft dat er betaald gaat worden... D'66 heeft dat nog niet gedurfd.

denmol
denmol2 sep. 2012 - 15:28

"Natuurlijk zijn de populisten niet eerlijk over Europa, want dan zijn ze hun achterban kwijt. Dus liegen ze drie slagen in de rondte, want dat hebben die domme kiezertjes dan weer niet door." Zo, nou even uitleggen wat je hiermee bedoelt.

Backtobasics
Backtobasics2 sep. 2012 - 15:28

"Wellink wil dat er meer centraal leiderschap komt in Europa. Volgens hem smachten de financiële markten daarom ". De belangen van de "financiële markten" staan op gespannen voet met die van de gewone burgers van Europa. Zolang veel politici beter luisteren naar de "financiële markten" dan naar hun eigen burgers staat de democratie onder druk, en zal het vertrouwen in de politiek steeds minder worden.

2 Reacties
rbakels
rbakels2 sep. 2012 - 15:28

U begrijpt het verkeerd. De financiële markten opereren al lang internationaal. Om serieus tegenwicht te bieden moet het openbaar bestuur ook internationaal worden georganiseerd. Nu lachen valutaspeculanten zich rot!

Centurion2
Centurion22 sep. 2012 - 15:28

Die financiële markten zijn wij zelf he. Dat zijn de banken, de pensioenfondsen, verzekeraars, bedrijven, enz. Financiële markt is niet per definitie het topmanagement van Lehman Brothers, Fannie Mae, Freddy Mac.

rbakels
rbakels2 sep. 2012 - 15:28

Wellink heeft gelijk, maar ik vrees dat onze huidige politieke sfeer zoveel visie niet aan kan. we hebben een visie nodig die over tientallen jaren reikt, en niet de bijziendheid van politici die in hun handjes knijpen als ze vier jaar mogen blijven. Als we Griekenland uitkotsen dan gaat dat land een eigen leven leiden, een puist op het achterwerk van Europa, waar fascistische krachten vrij spel krijgen. Ik sluit niet uit dat Griekenland dan om opportunistische redenen toenadering zoekt tot buurland en aartsvijand Turkije. Maar ik zie ook de Chinezen er wel voor aan dat ze gewoon de hele failliete boedel van Griekenland opkopen. het land is maar 2% van de EU economie dus een nog veel kleiner percentage van de Chinese economie. Vergeet ook niet dat Duitsland de de-facto leider is van de EU-economie. En dat land is nog steeds - gelukkig - als de dood voor herhaling van de toestanden uit de eerste helft van de vorige eeuw, van hyperinflatie tot nazisme. Zij weten als geen ander dat stabiliteit en paar centen mag kosten. Onze politici zijn echt de weg kwijt. als we uit de EU gaan, gaan we de Noren en de Zwitsers achterna, die om p[raktische redenen de EU regels toch min of meer ,moeten volgen, maar daar alleen niets meer over te vertellen hebben. En dan het idiote idee om uit Schengen te stappen, waardoor miljoenen Nederlandse toeristen weer geconfronteerd gaan worden met pascontroles op Schiphol - die de belastingbetaler ook scheppen met geld kosten. En een ongewenst vluchteling komt ons land toch wel in, tenzij we er een Berlijnse muur om heen bouwen. We hebben 1027 km landsgrenzen, met België 450 km en met Duitsland 577 km.

1 Reactie
Centurion2
Centurion22 sep. 2012 - 15:28

Goeie reactie. Echter: "Maar ik zie ook de Chinezen er wel voor aan dat ze gewoon de hele failliete boedel van Griekenland opkopen." Ik ook. Wellicht een manier om geld terug te krijgen? Dan mogen de Chinezen 'het' hebben. Want waar hebben we het dan over? Havengebieden, vliegvelden, enz. Griekenland is niets en zal het ook nooit iets worden. Of het nou in Griekse of Chinese handen is. Het blijven Grieken. "..het land is maar 2% van de EU economie dus een nog veel kleiner percentage van de Chinese economie." Dat lijkt me niet geheel juist. De EU economie is nog wel een aardig beetje groter dan de Chinese. Ik denk dat het wel meevalt met de politici en de weg die ze mogelijk kwijt zijn. Eigenlijk roept alleen G.W. zoiets als uit de EU en Schengen. Ik vind er daarentegen niets mis mee om er wel kritisch tegenover te blijven. Hoewel die kritiek er bij sommige partijen zeker wel is, wordt dat nergens echt concreet. Politici blijven steken in heel algemene zaken.

[verwijderd]
[verwijderd]2 sep. 2012 - 15:28

Wellink is een CDA-er. CDA is net 2 jaar terug tot overtuiging en conclusie gekomen dat de eigen maakbare (multiculturele) samenleving in jaren 70 mislukt is. En vervolgens gaat de partij vol op het EUropese orgel van de maakbare multi.kul. Hellup, CDA heeft probleem. Lieve Mona krijgt het druk :-)

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods2 sep. 2012 - 15:28

++ Wim van Delft, zo 02 september 2012 21:59 ++ >> Gelukkig weet de PVV nog steeds niet het onderscheid te maken tussen EU en EMU, en blijft ze maar zaniken over multiculturalisme terwijl Nederland zelf de Turken en Marokkanen naar Nederland heeft gehaald. Dat maakt dat de partij nooit veel meer zetels zal halen dan ze nu heeft.

ColorHugo949
ColorHugo9492 sep. 2012 - 15:28

Wacht met stemmen op 120912 totdat Duitse Hof zich heeft uitgesproken over ESM mandaat en de consequenties voor Duitsland.

1 Reactie
Emery
Emery2 sep. 2012 - 15:28

Juist ja.

rbakels
rbakels2 sep. 2012 - 15:28

Aanvulling: JOOP.NL niet eerlijk over Wellink. Gisteren in Brandpunt probeerde Sven Kockelman tot drie keer toe Wellink het woord "oneerlijk" in de mond te leggen, maar Wellink hield geduldig vol dat hij de politici slechts onvolledigheid verwijt. In elk geval gaapt er een geweldig gat tussen de werkelijkheid en de beeldvorming in de Nederlandse politiek over "Europa". Natuurlijk, men zal proberen "to kill the messenger" en op de persoon van Wellink spelen. Wat mij betreft zou iets meer respect wel op z'n plaats zijn, nog niet eens per se uit beleefdheid, maar omdat het wel eens interessant kon zijn wat zo'n man te vertellen heeft. je wordt niet zomaar president van De Nederlandsche Bank.

1 Reactie
neutralist
neutralist2 sep. 2012 - 15:28

[je wordt niet zomaar president van De Nederlandsche Bank.] Nee je moet de juiste vrienden hebben in de politiek. Maar competenties zijn niet vereist.

trujac
trujac2 sep. 2012 - 15:28

Wellink en eerlijkheid. In Brandpunt suggereerde Wellink dat zonder de EU Nederland nergens is. Als voorbeeld haalde hij de Rotterdamse haven aan en de olierijkdom van Noorwegen. Hij stelde dat een economische vergelijiking met Noorwegen mank gaat omdat dat land over een gigantische olievoorraad beschikt. Nederland daarentegen moest het hebben van o.a. de Rotterdamse haven die dankzij de EU de grootste van Europa is en voor een belangrijk deel bijdraagt aan onze welvaart. Wat Wellink er niet bij vertelde was dat wij op een enorme gasbel zitten. Dat de Rotterdamse haven al in de jaren vijtig de veruit de grootste van de Europa was. Ook vertelde hij er niet bij dat de Rotterdamse haven integenstelling tot Noorwegen over een enorm economisch acherland beschikt. Goederen te water, trein of vervoer over de weg kunnen beschikken over een perfecte infrastructuur naar het Oosten. Wij zijn ook in de gelukkige omstandigheid dat we over een 'goudader' beschikken die van de Noordzee loopt tot Bazel namelijk de Rijn waardoor schepen niet belemmert door sluizen half Europa kunnen bedienen. De eurofiel Wellink verdraait en verzwijgt dan ook de feiten en ook dat is liegen.

1 Reactie
Centurion2
Centurion22 sep. 2012 - 15:28

Was dat niet Pechtold bij Nieuwsuur? Ik moet bekennen dat ik Wellink maar half heb aangehoord. Anyway, bij nieuwsuur kwam Pechtold namelijk met dezelfde standaard Europa riedel, waar hij tegenover PVV-stemmers er nauwelijks uitkwam. Eigenlijk vond ik dat Pechtold redelijk klem werd geluld op één van D66's stokpaardjes en dat vond ik heel frappant. "Noorwegen zit op het zwarte goud en Zwitserland op het zwarte geld... hah hah..." Voor het gemakt worden Denemarken, Zweden en VK vergeten.