Het eerlijke verhaal is: Als Griekenland meer geld nodig heeft, dan krijgt het meer geld, aldus de oud-DNB-topman
Het lijkt hét thema van de verkiezingen te worden. Niet alleen Europa, maar ook eerlijkheid. Nout Wellink, oud-president van de Nederlandsche bank, maakt gebruik van de twee. Hij hekelt in het televisieprogramma KRO Brandpunt de houding van de lijsttrekkers in de verkiezingen ten opzichte van Europa. Ze vertellen niet het hele verhaal, aldus Wellink.
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link. Wellink wil dat er meer centraal leiderschap komt in Europa. Volgens hem smachten de financiële markten daarom en is het overdragen van bevoegdheden naar Brussel essentieel voor het oplossen van de financiële crisis. Dat is geen populair standpunt, maar:
Als je begonnen bent met een monetaire unie dan zul je het verhaal moeten afmaken. Daar hoort een tweede pijler bij. Dat is meer politieke integratie. En de weg terug is er niet eens.
De oud-bankdirecteur denkt ook dat de kans dat er extra geld naar het noodlijdende Griekenland moet worden overgemaakt, groot is.
Als Griekenland op basis van een redelijk programma kan zeggen: we hebben 1, 2 jaar extra nodig, maar we doen alles wat we jullie beloofd hebben, dan heeft Griekenland dus meer geld nodig. En dan zal er meer geld naar Griekenland moeten.
Wellink is niet de enige die oproept tot meer eerlijkheid over Europa. D66-Kamerlid Wouter Koolmees zegt zondag tegen Nu.nl dat hij vindt dat Rutte geen duidelijk beeld schetst over waar hij naartoe wil met de euro. “Er wordt te veel alleen maar naar de ECB gekeken, terwijl die al twee keer tijd heeft gekocht voor de regeringen door staatsobligaties op te kopen”, aldus de econoom. Hij reageert hiermee op de uitspraken van Angel Gurria (OESO) die wil dat de ECB meer gaat doen om de crisis in de eurozone te bestrijden.