Joop

Weerstand tegen Dijsselbloem groeit

  •  
06-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dijsselbloem300_25.jpg
Update: Verwelkte Roos van Jonge Socialisten voor Dijsselbloem ... SP-leider Emile Roemer roept Dijsselbloem op op te stappen als Eurogroepvoorzitter … Ook Rick van der Ploeg wil dat Dijsselbloem functie neerlegt … 'Hele traject heeft gefaald'
Nu de Grieken ‘tegen’ hebben gestemd, groeit de weerstand tegen Jeroen Dijsselbloem als Eurogroepvoorzitter. SP-leider Emile Roemer, maar ook econoom en PvdA’er Rick van der Ploeg vindt dat het tijd is dat Dijsselbloem zijn conclusie trekt. Hij heeft poker gespeeld, hoog ingezet en verloren. Tijd om zijn functie neer te leggen dus.
RTEmagicC_ANP-28408562.jpg
Het is dapper dat de Grieken zich niet onder druk hebben laten zetten en dat ze er voor gekozen hebben om voor minder harde bezuinigingen te stemmen. Dat betekent dat er snel opnieuw onderhandeld moet worden in Brussel. Vanuit Griekenland hebben ze een duidelijk signaal afgegeven om met een ander team onderhandelaars te komen. Het lijkt me duidelijk dat dit voor minister Dijsselbloem als Eurogroepvoorzitter onhaalbaar is om die onderhandelingen te gaan doen.
Roemer is van mening dat Dijsselbloem de druk te hoog heeft opgevoerd. Hij wijst vooral ook op het ondemocratische gehalte van de onderhandelingen:
Het moest per se een ‘ja’ worden. Hoe ondemocratisch kun je zijn, hij zegt dat een ‘nee’ betreurenswaardig is. Dat vind ik ongepast. Ik vraag me af of hij de juiste man op de juiste plaats is […] Hij heeft keihard, rechts bezuinigingsbeleid opgedrongen aan Griekenland, terwijl dat economisch, maar ook sociaal onverantwoord is.
Die ondemocratische houding is geheel in lijn met hoe het er in Brussel aan toe gaat. Voorzitter van het Europarlement, Martin Schulz, zei onlangs nog dat het tijd is voor nieuwe verkiezingen in Griekenland. Als het aan Schulz ligt zou tot die tijd een regering van technocraten aantreden. Hij vindt dat premier Tipras het Griekse volk manipuleert.
Rick van der Ploeg
Wat SP-leider Roemer betreft moet niet langer bezuinigd worden in Griekenland, om de economie er weer bovenop te krijgen. Eerst moet er weer geld verdiend worden, “alleen dan hebben we nog enige kans dat we ons geld terugkrijgen”. 
Update 15.30
Ook de Jonge Socialisten, de jongeren van de PvdA, zeggen  hun steun aan Jeroen Dijsselbloem op. De Verwelkte Roos was eigenlijk bedoeld voor Willem Vermeend, maar de twijfelachtige eer gaat nu toch naar Dijsselbloem. JS-voorzitter Bart van Bruggen:
Het totale gebrek aan compassie met het Griekse humanitaire drama dat Dijsselbloem getoond heeft maakt dat hij onze Verwelkte Roos nu meer dan wie ook verdient.”
Volgens de JS heeft Dijsselbloem geprobeerd met rechtse recepten geprobeerd Griekenland uit de crisis te helpen.
Van Bruggen:
Als Dijsselbloem volhoudt dat hij z’n idealen als eurogroepvoorzitter thuis moet laten, kan hij beter vertrekken. Aan een sociaaldemocraat op die plek heeft niemand wat, als die zich als neoliberaal gedraagt. De menselijkheid is zoek. Voor sociaaldemocraten gaat economie om meer dan schulden en tekorten, maar de eurogroep en de voorzitter daarvan blijven daar oorverdovend stil over.”

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (96)

longlivemokum
longlivemokum6 jul. 2015 - 9:57

De heer Dijsselbloem hoeft niet om te stappen wat mij betreft maar als hij wel een tweede termijn binnenkort als Eurogroepvoorzitter zal krijgen, moet hij misschien toch kiezen tussen deze twee functies met name: 1) minister van financiën van Nederland of 2) Eurogroepvoorzitter (het lijkt mij een full time job, in elk geval). Iemand zoals de heer Paul Tang van de PvdA, met zijn achtergrond, lijkt mij meer dan geschikt om hem op te volgen als de nieuwe minister van Financiën van Nederland, als de heer Dijsselbloem toch voor de (sowieso full time, wat mij betreft) functie van Eurogroepvoorzitter zal kiezen.

Bakoe
Bakoe6 jul. 2015 - 9:57

Mee eens het is een kille technocraat die een puinhoop van zijn dossier gemaakt heeft. Buiten het feit om dat hij zaken verzwijgt en onder de pet houd.

zweistein
zweistein6 jul. 2015 - 9:57

Laat Varoufakis hem maar opvolgen.

Herculaan
Herculaan6 jul. 2015 - 9:57

Maar als ze niet bezuinigen hebben ze toch te weinig geld? Ik zie het niet staan maar waarschijnlijk wilt Roemer meer geld aan de Grieken geven toch?

MichelReiziger
MichelReiziger6 jul. 2015 - 9:57

Dhr. Roemer kan wel zeggen dat er *snel* opnieuw onderhandeld moet worden Ik ben bang dat Brussel (Duitsland dus) Griekenland terug gaat pakken, dat is dat noodzakelijke noodsteun/overburggingskrediet zolang mogelijk gaat uitstellen. Daarmee zal er een chaos ontstaan in Griekenland. Griekenland zal dan zelf gedwongen worden om te kiezen (tijdelijk) uit de EMU te stappen (niet perse EU) , waarmee Merkel en Co (ook bekend als de EMU) kan zeggen het is hun eigen keus, we hebben er alle aan gedaan om ze binnen te houden.

Blitskikker
Blitskikker6 jul. 2015 - 9:57

""Het is dapper dat de Grieken zich niet onder druk hebben laten zetten en dat ze er voor gekozen hebben om voor minder harde bezuinigingen te stemmen." De Grieken hebben niet zo veel te willen. Zij hebben geld nodig. Van ons. En dus bepalen wij de condities. En als ze dat niet bevalt, dan gaan ze toch lekker failliet.

anjal
anjal6 jul. 2015 - 9:57

Dat komt er nu van als poppetjes kiezen een politiek spel is van wiens beurt het is om een stoel bezet te mogen houden.

Meta Foor
Meta Foor6 jul. 2015 - 9:57

het getuigt van klinklare minachting , arrogantie en dedain om maar te kunnen denken dat Dijsselbloem 2 cruciale functies op hetzelfde moment kan uitvoeren. In de ambitie van zowel D'bloem als van zijn partij PvdA wordt daaraan voorbijgegaan. Lekker stelletje in de coalitie: de ene graait in geld en de andere in de macht. Wisten we toen de verkiezingen waren dus is het eigens schuld van de ''hardwerkende , cq labbekekkende'' Nederlander.

ColorHugo949
ColorHugo9496 jul. 2015 - 9:57

Dijsselbloem is politiek en economisch een lichtgewicht tov Varoufakis en Schåuble. De brief van Dijsselbloem aan PvdA was gebrekkig qua inzicht en beledigend voor Griekse democratie. Dijsselbloem is de spreekbuis namens hele EUrogroep ( minus Varoufakis ), die willen dus geen verdere schuldverlichting en wel Griekenland in EUen EMU behouden ( net als de Grieken ). Dat wordt voorlopig geen zomer reces voor Dijsselbloem en Rutte. De EMU kost geld, wen maar aan een Transferunie, verdere fiscale en politieke integratie en centralisatie. Bye bye democratie, hello EURocratie ( multinationale en bancaire dictatuur )

Klerck
Klerck6 jul. 2015 - 9:57

De zoveelste PvdA minister die de SP juichend op de brandstapel wilt zien belanden. Ik zie een linkse samenwerking voor een volgend kabinet heel, heel ver weg. Roemer praat zoals Yanis Varoufakis zijn Brusselse onderhandelaars (ECB, IMF & Europese Commissie) voor 'terroristen' uitmaakte. Dat kon hij zeggen omdat hij ze toch nooit meer lijfelijk zou tegenkomen gezien er bij elke uitkomst van Oxi of Nai geen basis meer was.

neutralist
neutralist6 jul. 2015 - 9:57

De Grieken verpesten het en Dijselbloem heeft gefaald? Een held is het!

TruusBeek
TruusBeek6 jul. 2015 - 9:57

Iets van beste stuurlui..., alhoewel beste zal ik niet gebruiken voor Emile. "geld verdienen" Emile wat een kapitalistisch uitspraak.

rbakels
rbakels6 jul. 2015 - 9:57

De suggestie wordt gewekt dat Dijselbloem met zijn collegae Griekenland te hard hebben aangepakt. Maar de Grieken zijn veel minder hard aangepakt dan menig ander € land, van Slowakije tot Portugal.

Klerck
Klerck6 jul. 2015 - 9:57

Rik van der Ploeg: 'Volgens hem had Griekenland überhaupt nooit mogen toetreden tot de euro.' Achteraf! Een typische distantiëerder: Ik werp dit verre van mij! Ik ben van het "echte" menselijke links! "Van der Ploeg zei in het NPO Radio 1-programma dat de huidige koers die Europa met Griekenland probeert te voeren, niets gaat oplossen." Nee die van Alexis Tsipras wel dan? Niemand op de kapitaalmarkt zal nog geld willen lenen aan de Grieken als zelfs het IMF het afraadt! Je wordt nog voor terrorist uitgemaakt ook als je je geld ooit eens terug wilt.

insignia
insignia6 jul. 2015 - 9:57

@Hjalmar - die samenwerking is in de PvdA van nu reeds 3 jaar kapot. Ze gingen de verkiezingen in met een lijstverbinding en na de verkiezingen wist Samsom niet eens wat SP betekende. Nu de PvdA prominenten zoveel liefde voor het neoliberalisme ten toon spreiden lijkt mij inderdaad niet een bindende factor.

JanVG2
JanVG26 jul. 2015 - 9:57

... want de nederlandse oppositie gaat daarover ... NOT. Dit is echt een onzin kop en een marginaal bericht, omdat de mensen die er echt over gaan wie er voorzitter wordt helemaal niet genoemd worden, enkel mensen die GEEN ENKELE invloed op het proces hebben. Erger nog, het is aannemelijk dat het Griekse NEE de positie van Dijselbloem heeft versterkt. Hij verwoord bij uitstek wat de meeste ministers van financien en regeringsleiders binnen de Eurogroep willen. En laten dat nu net de mensen zijn die daar WEL over gaan ... De voorzitter van FC Emmen vindt dat Platini niet meer de voorzitter van de UEFA mag zijn ... Blijkbaar is dat bij JOOP voorpagina nieuws ...

LaBou
LaBou 6 jul. 2015 - 9:57

@Erwin Lamme, ma 06 juli 2015 12:31 Alleen al het feit dat je keer op keer maar zegt toch echt wel links te zijn toont aan dat je zelf ook wel weet dat je dat niet bent, evenmin als de PvdA al jaren niet meer links is. Wat D'66 aangaat, Pechtold heeft meerdere keren aangegeven dat hij niet, herhaal NIET links is. Ik zou je willen adviseren daar mee te stoppen en gewoon te accepteren dat je bent wat je bent: gewoon rechts.

Bakoe
Bakoe6 jul. 2015 - 9:57

Dijsselbloem gisteren: referendum gaat over in of uit euro. Dijsselbloem vandaag: kijken of er openingen zijn Totaal ongeloofwaardig die man.

peterh2
peterh26 jul. 2015 - 9:57

Dijsselbloem is gewoon niet geloofwaardig meer: een paar dagen geleden riep hij dat OXI uit de euro betekende, nu zou hij gewoon weer gaan overleggen? Een principiële politicus zou nu zijn middelvinger trekken naar de ander en zeggen, zoek het zelf maar uit... Maar Dijsselbloem blijft plakken aan het pluche, gaat gewoon praten alsof hij niets gezegd heeft hiervoor. Hoezo geloofwaardig?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 jul. 2015 - 9:57

Typisch symboolpolitiek van het afbraakpartijtje van Roemer, waar de weerstand uit blijkt wordt niet duidelijk gemaakt, behalve dan bij de sp, dat is voor mij een gegeven zelfs als Dijsselbloem geheel conform de onhaalbare wensen van de sp zou hebben gehandeld, zit in hun dna. Er is een poll gehouden in de Volkskrant: 68% is tegen het heropenen van de onderhandelingen met de grieken, ik denk dat het een reëel beeld geeft hoe we erover denken, wil dhr. Roemer ook daar naar kijken, zelfs de pvv is niet zo destructief als het om onze financiële belangen gaat, bedreigt de schatkist constant met plunderen terwijl ze zelf het systeem van afdracht in stand houden om hun “schatkist” te spekken waar zelfs de meest harteloze bankier een natte droom van krijgt. http://www.volkskrant.nl/economie/grieks-oxi-plaatst-eu-voor-lastig-dilemma~a4095117/

Uilenspiegel
Uilenspiegel6 jul. 2015 - 9:57

Prachtige foto voor op de schoorsteenmantel.

Sardar2
Sardar26 jul. 2015 - 9:57

De links met rechte ruggengraat. Zo moet een linkse partij zijn, duidelijk en to de point. Hoewel ik Dijsselbloem niet meer dan een poppetje zie die niks heeft in EU in te brengen, toch de standpunten van Roemer vind ik rechtvaardig en passend bij een echte oppositiepartij. Ook zijn eis van aftreden getuigt van solidariteit met democratie en aanzien van Nederland. Nu als er opnieuw onderhandelingen komen (wat onontkoombaar lijkt), dan is de echt de vraag of er iets over blijft van de aanzien van de positie van Dijsselbloem.

insignia
insignia6 jul. 2015 - 9:57

@Lamme - over Lamme : "Zelf ben ik links...". Dat ben ik ook maar heb op de lagere school rechts schrijven moeten leren. Het label extreem-links is voor mij een eretitel! Als ik volgens jouw definitie gewoon links zou zijn dan. zouden jouw standpunten mij niet zo belachelijk voor komen. En altijd hetzelfde riedeltje. In dit geval hoef je helemaal niet rechts of links te zijn om te kunnen beoordelen dat Dijsselbloem gefaald heeft en dat het ook voor hemzelf politiek verstandig zou zijn het veld te ruimen. Ook daar kan hij nog iets leren van z'n Griekse collega. Als er nog enige hoop is de Grieken in deze EU te houden dan is een nieuwe, iets minder starre onderhandelaar geboden. Een zuidelijke collega wellicht? En voor Dijsselbloem is thuis genoeg te doen. Hij moet nog 5 miljard ongedekte uitgaven (of eigenlijk minder inkomsten) vrij maken om de VVD te helpen. Good luck!

JoopSchouten2014
JoopSchouten20146 jul. 2015 - 9:57

Tony Judt zou zich rot schamen voor dit figuur.

Mark Gh
Mark Gh6 jul. 2015 - 9:57

Er is dus weerstand bij compleet irrelevante mensen en groepen. Hoe zit het met die van lui die er wel toe doen?

Tom Meijer
Tom Meijer6 jul. 2015 - 9:57

Ik ben het eigenlijk wel met Roemer eens.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 jul. 2015 - 9:57

Ik heb daarnet het debat gevolgd, Merkies, evenals Grashoff konden geen deuk in de beantwoording van de regering slaan, met steeds herhalen van eigen standpunten win je weinig aan overtuigingskracht, de antwoorden van de regering staan als een huis.

Armagaddon
Armagaddon6 jul. 2015 - 9:57

>>>Citaat: Weerstand tegen Dijsselbloem groeit: >>> In wezen jammer van/voor Dijsselbloem, hij deed het goed, maakte goede indruk en heeft capaciteiten en oogst nu tot op zekere hoogte te begrijpen kritiek... >>> Hij liet zich verleiden om met de wolven in schaapskleren in het politieke bos mee te huilen, om vermoedelijk in het gevlei van de grote meerderheid te komen om voorzitter verdert spelen, vergetende wat de werkelijke kernpunten van de Griekse volk waren en die waren democratisch keihard en terecht..!! >>> Een hard grondig OXI tegen de wurg maatregelen die niet zinnig en humaan haalbaar waren voor het overgrote deel van de zuchtend Griekse meerderheid van het gewone volk...!!...niet voor niets 61% stemden toch OXI...!!

JodeJo
JodeJo6 jul. 2015 - 9:57

Rick van der Ploeg is een PvdA'er die de VVD 'er Zijlstra rechts inhaalt. Godzijdank nemen alleen de Hollandse media deze man nog serieus.

Roberti
Roberti6 jul. 2015 - 9:57

Er is geen beter voorbeeld van een (nep)socialist die als een blad aan de boom het schoothondje werd van de neo-liberalistische EU.

vriest
vriest6 jul. 2015 - 9:57

Lamme is net zo kneedbaar en buigzaam als de partijen die hij aanhangt .Een duidelijk inzicht vanuit zijn opinie niet te verwachten zijn starre denkwijze veranderd ondanks de vele malen een duidelijke tik op de vingers geen moment .Het is jammer maar goed starre leerlingen treft men in alle lagen aan ,een beetje minder star en meer studie en open mind brengt hem na jaren wel wijsheid bij .

ronald8
ronald86 jul. 2015 - 9:57

Uit de commentaren kan worden afgeleid dat "links" gelijk gesteld kan worden met het idee dat geld van de geldboom komt. Waarom vergeten zo velen dat een land niet op kosten van andere landen hun begroting kunnen blijven baseren? Een begrotingsdiscipline "rechts" of "neo-liberaal" noemen toont een verknipt idee van de werkelijkheid aan. Of denkt u dat het sociaal is om meer uit te geven dan er binnen komt... ben benieuwd hoe u uw financien regelt. Verder negeert links het corrupte systeem van nepotisme in Griekenland. Financiele duurzaamheid is een absolute voorwaarde om een sociaal beleid mogelijk te maken, maar daar hebben de critici van Dijsselbloem geen oog voor. Het referendum is een farce, omdat men in Griekenland niet democratisch kan beslissen over andermans geld. Dijsselbloem rechts noemen is komt voort uit een belachelijke denkwereld. Echt rechts is Griekenland laten vallen als een baksteen en niet het polietbureau Brussel dat kunstmatig Griekenland overeind houdt terwijl de (rechtse markt) allang Griekenland heeft verlaten.

vriest
vriest6 jul. 2015 - 9:57

Indien ik kijk naar de gezichtsuitdrukkingen van FLOWERTJE krijg ik steeds meer het idee dat hij de spanning rond de GRIEKSE TRAGEDIE niet helemaal meer kan behappen .En vermoedelijk zich met het een of ander middel staande houd ,let maar eens op zijn samentrekken van zijn mondspieren dat wijst op een en ander op dat gebied .Ja dat constant vergaderen vergt redelijk veel energie .

peterh2
peterh26 jul. 2015 - 9:57

Hij heeft gewoon gefaald, het is onbegrijpelijk dat deze man zich 'links' durft te noemen... Graag vervangen door een sociaal persoon die wel durft te praten over schuldenverlichting voor Griekenland en de andere landen.

1 Reactie
MarcKaptijn
MarcKaptijn6 jul. 2015 - 9:57

Iemand die claimt niet te laten leiden door enige "zweverige" ideologie is niet links, niet rechts maar compleet van het padje af... http://beta.vn.nl/longread/slavoj-zizek-dit-gaat-niet-over-de-grieken-dit-gaat-over-ons-allemaal/

Zjenny
Zjenny6 jul. 2015 - 9:57

De foto zegt het helemaal. Gruwel. Abominatie.

1 Reactie
lembeck
lembeck6 jul. 2015 - 9:57

:-)) Egwel...

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort6 jul. 2015 - 9:57

Zo, de samenwerking tussen PvdA en SP voor de volgende NL verkiezingen is alvast getorpedeerd. SP staat straks weer in zijn eentje buiten de lijnen, ondanks dat ze vast wat meer zetels pakken.....

9 Reacties
Zjenny
Zjenny6 jul. 2015 - 9:57

lol. Dacht jij dan serieus dat het er ooit van zou komen of zo?

longlivemokum
longlivemokum6 jul. 2015 - 9:57

In het Haagse politiek, weet u nooit...gewoon even afwachten, zal ik zeggen. Wie weet wat er gaat gebeuren de komende zes maanden?.

Bakoe
Bakoe6 jul. 2015 - 9:57

Ik denk dat samenwerken met een splinterpartij ook niet zoveel oplevert.

anjal
anjal6 jul. 2015 - 9:57

Er is zelfs binnen de PVDA kritiek op Dijsselbloem.

Pindaklaas
Pindaklaas6 jul. 2015 - 9:57

Beter alleen dan met de PVDA. Roemer heeft gewoon gelijk, en met jou opmerking steun je feitelijk Dijselbloem zijn ondemocratisch handelen.

MichelReiziger
MichelReiziger6 jul. 2015 - 9:57

De SP buiten de lijnen? :-) hahaha! U mag blij wezen als straks de PvdA nog als serieuze opositie wordt gezien. Mogelijk bedoelde u het sarcastsich?

Uilenspiegel
Uilenspiegel6 jul. 2015 - 9:57

Wie wil er nog met deze pvda in zee dan?

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar6 jul. 2015 - 9:57

Toch vreemd dat er dan mensen op de PvdA blijven stemmen nietwaar?

Jan de Kort
Jan de Kort6 jul. 2015 - 9:57

"Zo, de samenwerking tussen PvdA en SP voor de volgende NL verkiezingen is alvast getorpedeerd. SP staat straks weer in zijn eentje buiten de lijnen, ondanks dat ze vast wat meer zetels pakken....." Jij stelt dus eigenlijk dat de SP om partijpolitieke belangen het falen van deze minister niet ter discussie zou moeten stellen. Dan ben je bij de SP echt aan het verkeerde adres. Bovendien dacht ik dat we juist van het gekonkel en slinkse gedoe in de politiek af willen...

RoBru
RoBru6 jul. 2015 - 9:57

Nogmaals, als Roemer zoveel waarde hecht aan de mening van het Griekse volk (best begrijpelijk), is het dan geen zaak ook de bevolking in andere Europese landen de vraag voor te leggen hoe nu verder? Democratie in Griekenland is prima, maar dat de bevolking van Griekenland nu democratisch beslist dat de bevolking in andere landen nog langer mag opdraaien voor de financiële problemen in Griekenland lijkt me wat absurd.

1 Reactie
lembeck
lembeck6 jul. 2015 - 9:57

Moet Roemer een referendum voor Europa gaan uitschrijven? Waaahahahahaaa... hoe kom je op zulke zotte ideeën. Daarvoor moet je toch echt bij de EU zelf zijn.

Charta46
Charta466 jul. 2015 - 9:57

Roemer is een lafaard, als hij echt wilt dat Dijsselbloem moet opstappen als vz van de min van financien van de Eu dan is er maar 1 plek om dit kenbaar te maken dan is dat in 2e Kamer. Maar ja dan moet hij in debat en dan zakt hij voor de zoveelste keer door het ijs.

1 Reactie
lembeck
lembeck6 jul. 2015 - 9:57

Roemer is absoluut geen lafaard en zal dit zeker in de Kamer aan de orde stellen. Een motie van wantrouwen zal alleen waarschijnlijk niet erdoor komen, omdat de meeste partijen in de Kamer rechts zijn. Maar de SP zal het zeker proberen, denk ik zo.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jul. 2015 - 9:57

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
gimli55
gimli556 jul. 2015 - 9:57

Erwin, waar is de spiegel? Je bent net als de PvdA niet links, je bent gewoon rechts reactionair en samen met de VVD zelfs neoliberaal. Inzicht kan ik je niet schenken, wel proberen je te overtuigen dat je hartstikke fout zit. De SP is niet extreem links, dat was de CPN, de PPR en de PSP voordat ze opgingen in groenrechts van tegenwoordig. Solidair zijn is een keuze, en lijkt op zwanger zijn. Je kunt het niet een beetje zijn, je bent het of je bent het niet. Niet wanneer het niet uitkomt, dat is onbetrouwbaar en hypocriet. Dan zijn er voorwaarden aan verbonden, maar daar is de PvdA erg goed in. Zie de verkiezingsuitslagen in 2012, daar balen vele stemmers nog steeds ontzettend van. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, bij jullie per JSF of Fyra, kies zelf maar. Ze doen het geen van beide.

lembeck
lembeck6 jul. 2015 - 9:57

Snap jij niet dat ook hier veel mensen doodmoe van jou worden? Met je starheid van denken? Er komt geen zinnig woord uit je!

Sardar2
Sardar26 jul. 2015 - 9:57

De links in D66 en PvdA is de tegen neoliberalen buigende linkshandige recht-voeters.

Uilenspiegel
Uilenspiegel6 jul. 2015 - 9:57

Zelf ben ik ook links? Hoezo dat? De PVDA en D'66 links, een sprookje!

slboo000
slboo0006 jul. 2015 - 9:57

Tuurlijk jongens, we gooien al die honderden miljarden die wij als Europa aan Griekenland hebben "geleend" weg en gooien er nog een paar honderd miljard achteraan om ze een plezier te doen. Griekenland mag doorgaan met corruptie, belasting ontduiken en graaien in die miljardenpot en over een poosje gooien we er nog een paar honderd miljard tegenaan. Laten we er maar een automatische overschrijving van maken, dat is makkelijker van die Grieken. Zodra hun saldo onder de 100 miljard komt kan er vanuit Europa automatisch een paar honderd miljard bijgeschreven worden, ongeveer net zo als onze OV-chipkaart. Ik cynisch? Nee hoor, hoe kom je erbij ...

1 Reactie
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar6 jul. 2015 - 9:57

Waar komt toch de gedachte vandaan dat je maar eindeloos geld moet rondpompen om solidair te zijn? Ik vind dat zo verschrikkelijk kortzichtig. Hoe simpel kan het zijn; als 'we' de griekse economie eerst om zeep helpen en dan verwachten dat ze geld blijven ophoesten kunnen we de 3e wereldoorlog wel alvast verwelkomen. Zo ging het toch met Duitsland in 1937? Uiteraard moeten er dingen gebeuren om de boel in griekenland weer op de rails te krijgen, en daar horen wat mij betreft ook zeker wel wat vermanende vingertjes bij. Maar alleen maar dat vingertje en verder niks is waanzin, voor ons en voor hen. Tot nu toe is dit ordinair politiek getouwtrek geweest en is er eindelijk eens een partij die integer probeert te zijn. Kijk naar het vertrek van Varoufakis, on the eve of victory!

Arend Wortel
Arend Wortel6 jul. 2015 - 9:57

"SP-leider Emile Roemer roept Dijsselbloem op op te stappen als Eurogroepvoorzitter … Ook Rick van der Ploeg wil dat Dijsselbloem functie neerlegt … " Nou nou, niemand minder dan Roemer! En Van der Ploeg! Dáár zal Dijsselbloem wel slapeloze nachten van hebben! Hoei-oei-oei!

1 Reactie
Bakoe
Bakoe6 jul. 2015 - 9:57

Duitsland steunt zijn kandidatuur ook niet meer, dus ach een paar weken kan nog wel.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20146 jul. 2015 - 9:57

'Voor de Europese sociaaldemocraten is dit een opdoffer. Syriza houdt hen spiegel voor die duidelijk maakt hoezeer zij zijn afgedwaald van zowel de democratie als van een sociale politiek. Dat afdwalen wordt belichaamd door iemand als Jeroen Dijsselbloem die zich de voorbije maanden keihard opstelde tegenover Syriza. De vraag is nu of de Europese sociaaldemocratische familie de kant van de nieuwe linkse, anti-austeriteitsbeweging zal kiezen, of zal blijven volharden in een besparingsbeleid. De komende dagen zullen er ongetwijfeld maskers vallen en zal er kleur moeten bekend worden.' ... De sociaal Democratie is dood.

2 Reacties
WendyB2
WendyB26 jul. 2015 - 9:57

"De sociaal Democratie is dood. " Wat was de sociaal-democratie ooit wel dan? De sociaal-democratie is per definitie anti-socialistisch. Drees was een conservatieve regent en de naoorlogse Verzorgingsstaat uitgesproken top-down en regentesk. In feite heeft de PvdA eerst de hele sociale structuur van oa. de zuilen genationaliseerd om het vervolgens tot de laatste steen af te kunnen breken. De Verzorginsstaat was bedoelt om de communistische en socialistische sentimenten van direct na WO2 en van voor de oorlog de wind uit de zeilen te halen. Dat is ook waarom PvdA en SP elkaars aartsvijanden zijn.

gimli55
gimli556 jul. 2015 - 9:57

Nee, maar wel in handen van de partijen die nu pretenderen daar bij te horen. Er is nog sociaal democratie, maar bij andere partijen en groeperingen die het nu nog niet voor het zeggen hebben.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jul. 2015 - 9:57

[SP-leider Emile Roemer roept Dijsselbloem op op te stappen als Eurogroepvoorzitter] Roemer is zijn positie vergeten en weet verder van gekkigheid niet meer wat hij wilt doen. Dat iedereen Geert Wilders een populist en claimt dat hij maar iets roept betekent niet dat dat de werkelijkheid is en/of dat als je dat zelf zou gaan doen dat ook werkt. Roemer kan roepen wat hij wil, al stemmen de Grieken er voor om alle schulden per direct kwijt te laten schelden en dat ze door kunnen blijven lenen op oude voet, dat is allemaal relevant (maar niet in het bekrompen wereldje van Roemer).

1 Reactie
lembeck
lembeck6 jul. 2015 - 9:57

Roemer is fractievoorzitter en heeft het volste recht om dit te zeggen. Als jij vindt dat hij dat niet heeft dan doe je onze wetgeving geweld aan.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 jul. 2015 - 9:57

Typisch SP, van mening zijn dat Nee het antwoord is op een willekeurige vraag is acceptabel. Van mening zijn dat ja soms op een vraag het juiste antwoord is moet leiden tot ontslag. Tja...

1 Reactie
lembeck
lembeck6 jul. 2015 - 9:57

Typisch Gerwin die niets wil weten over de SP en zich liever houdt aan de oude, oude geschiedenis van de SP, toen NEE nog een functie had.

seniorg
seniorg6 jul. 2015 - 9:57

De heer Dijsselbloem is een fraai voorbeeld van de totale teloorgang van de internationale solidariteit bij de PvdA. Nu verbaast mij dat van Dijsselbloem niet echt. Hij heeft zich ook als Kamerlid laten kennen als een naarbinnen gekeerd zeer rechts mannetje. Zijn goede pers dankt hij eigenlijk alleen aan zijn voorzitterschap van de parlementaire onderzoekscommissie 'Onderwijs' die met goede en intelligente adviezen kwam (hadden af van het onderwijs, even een aantal jaar rust). Adviezen waarmee de Kamer, de PvdA en ook mevrouw Bussemaker (en de heer Dijsselbloem), niets heeft gedaan. De provocerende brief aan de partijleden van dit weekeind bevestigt alleen maar dat hij op geen enkele manier de geschikte kandidaat is voor serieuze en open gesprekken met Griekenland.

1 Reactie
Klerck
Klerck6 jul. 2015 - 9:57

Het probleem is juist dat de Europese Unie té sociaal is geweest voor Griekenland. Het geschreeuw vanuit Griekenland dient enkel om haar opgelopen schande op het wereldtoneel weg te redeneren. Dat is de basis achter het succes van Siryza: we roepen zo luid dat de schuld elders ligt dat ze ons wel moeten helpen. Het voelt lekker om de schuld even op een ander te projecteren maar dat werkt maar even, dan daalt het besef weer neer. Daarom stookt Tsipras het vuurtje van gekrenkte emoties steeds opnieuw aan met publieke demonstraties. Zolang dat werkt op tv en journalisten het blijven opschrijven houdt hij zijn decorum. De Griekse burger gaat hierin na gisteren zelf ook niet vrij uit. Dat de Europese Commisie, het IMF en de ECB voor 'terroristen' werden uitgemaakt, dat kenden we tot voor kort alleen van Castro en Chavez jegens de VS. Je houdt de mensen met dat soort uitspraken niet oneindig mee voor de gek.

Uilenspiegel
Uilenspiegel6 jul. 2015 - 9:57

In Brussel rekende men helemaal niet met deze uitslag. Hoe ver kun je van de werkelijkheid los gezongen zijn? En dan Wellink gisteren in Nieuwsuur: het is de Grieken allemaal verkeerd uitgelegd. Dan heeft hij vast gemist dat de Griekse media (gemeten in o.a. zendtijd) overwegend pro waren. Tsja als je maar 1 waarheid kent, enkel in het eigen gelijk gelooft dan val je, hoe dan ook.

1 Reactie
peterh2
peterh26 jul. 2015 - 9:57

Mooi he! Het is zo exact hetzelfde als met de Europese grondwet: het licht zou uitgaan als we tegen zouden stemmen, er is geen alternatief, etc. etc. En uiteindelijk krijg je dezelfde prak toch wel door de strot geduwd...

[verwijderd]
[verwijderd]6 jul. 2015 - 9:57

Nogal gratuit, van beide heren. (Is misschien een van beiden uit op een jobje? Is Rick toe aan een nieuwe uitdaging?) Dijsselbloem,-- wat je verder ook van de man mag vinden laat ik er even buiten-(Daar heb ik ook altijd spontaan de naam Droogstoppel bij)-- is de voorzitter van de Eurogroep, die DUS de ministers van financiën en economie van 18 Eurolanden vertegenwoordigt. Hier in dit benarde kikkerlandje vergeten we, bepaalde mensen althans, liefst even dat het hier om rond de 500.000.000 inwoners gaat van ruim achttien landen, en men vergeet ook graag( de eigen visuele beperking bij voorkeur vergetend) dat het vrolijk uitdelen van geld wel gesteund moet worden door die 500.000.000 burgers van die achttien landen. Want dat de burgers van die achttien landen ten eerste het kwijtschelden van die 400 miljard moeten fiatteren, maar dat ze er dan ook nog eens mee akkoord moeten gaan nog maar eens de knip open te treken voor nog meer geld richting Athene, vergeten opgewonden standjes hier nogal graag. Daar graag - om te beginnen - maar eens een referendum over. Als we nou toch bezig zijn volksraadplegingen geweldig en succesvol vinden, dan ook maar een referendum over de geldstroom richting Hellas. Ik mag dan een beetje iets ouder zijn, maar nooit eerder heb ik meegemaakt dat een bank, of geldschieter zoals men dat tegenwoordig nogal denigrerend noemt, accepteert dat een schuldenaar ten eerst EIST dat hij die schuld kwijtgescholden wenst te zien om in één beweging door de hand op te houden voor nog een portie geld,.... die eveneens niet zal worden terugbetaald. Wie daarin wel logica ziet mag het me nog eens op zijn gemak, liefst in enkelvoudige bewoordingen , uitleggen. Want ja, oud, hé??

4 Reacties
Zjenny
Zjenny6 jul. 2015 - 9:57

Dan ben je ook oud genoeg om te weten dat Duitsland zijn schulden nooit betaald heeft na WW2.

Ethio
Ethio6 jul. 2015 - 9:57

"Ik mag dan een beetje iets ouder zijn, maar nooit eerder heb ik meegemaakt dat een bank, of geldschieter zoals men dat tegenwoordig nogal denigrerend noemt, accepteert dat een schuldenaar ten eerst EIST dat hij die schuld kwijtgescholden wenst te zien om in één beweging door de hand op te houden voor nog een portie geld,.... ." Dan heb je toch niet goed op zitten letten Willem. Tientallen landen hebben dat gedaan; kijk naar de Structurele Aanpassings-Programma's (SAP) in veel Afrikaanse landen. Bedrijven doen het ook regelmatig trouwens; voor een zogenaamde 'doorstart'.

WendyB2
WendyB26 jul. 2015 - 9:57

Elke commerciële kredietverstrekker weet dat een incassoprocedure met deurwaarder alleen maar geld kost. Van een kikker pluk je geen veren en vaak is het dus veel gunstiger voor een bank om coulant te zijn voor een debiteur. Dit in grote tegenstelling tot de overheid die de beschikking heeft over miljarden aan belastinggeld en nauwelijks geïnteresseerd is in het terugkrijgen van een schuld. Zo is het beleid in Den Haag bijvoorbeeld dat als iemand €10,- schuld heeft er toch €1000,- aan incassokosten gemaakt moeten worden vanwege 'de solidariteit'. Dit waanzinnige beleid van de EU is dan ook niet afkomstig van economen, maar van fundamentalistische ideologen.

arieroos
arieroos6 jul. 2015 - 9:57

[Want dat de burgers van die achttien landen ten eerste het kwijtschelden van die 400 miljard moeten fiatteren, maar dat ze er dan ook nog eens mee akkoord moeten gaan nog maar eens de knip open te treken voor nog meer geld richting Athene, vergeten opgewonden standjes hier nogal graag.] Wanneer ga je ophouden met deze eeuwige stropop ?

loech
loech6 jul. 2015 - 9:57

Heel flauw van Roemer. Als hij het over de "democratie" heeft, moet hij ook eisen dat alle landen in de EU die aan Griekenland geld lenen ook een referendum daar over houden. Het zijn tenslotte de belastingbetalers die de voor de rekening opdraaien. Verder ben ik niet blij met de manier waarop de Griekse crisis wordt bestreden, en de bezuinigingen gaan veel te ver. Maar dat de Grieken nee stemmen, heeft niets van doen met de onderhandelaar die niet namens Griekenland onderhandeld. Goedkope argumentatie.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe6 jul. 2015 - 9:57

Maar het staat iedereen die hier nu om wij willen ook een referendum roept geheel vrij om dat aan te vragen. Start een petitie, en haal voldoende handtekeningen op. Wat is het probleem? Moet toch gemakkelijk lukken?

BertF2
BertF26 jul. 2015 - 9:57

Niet flauw van Roemer, Lucas. Dijsselbloem is leider van de club die de Griekse problemen zou aanpakken. Het fiasco uitsluitend toeschrijven aan de Grieken gaat bewijsbaar te ver. Dijsselbloem moet zijn verantwoordelijkheid nemen en besluiten dat nooit weer een Griekse collega een hand zal geven of weigeren. En doet hij dat niet, dan regelen anderen, internationaal, dat wel voor hem.

Gogol
Gogol6 jul. 2015 - 9:57

dijsselbloem is als sociaal-democraat een lachertje. Dat geldt voor zowel het sociale als het democratische gehalte. Iedereen die zich nog op een positieve manier met de pvda wil associëren zou zich plaatsvervangend kapot moeten schamen. "Verwelkte Roos van Jonge Socialisten voor Dijsselbloem" Kijk, de nieuwe generatie heeft het begrepen.

1 Reactie
janwijn
janwijn6 jul. 2015 - 9:57

Dijsselbloem verwelkte roos? Die roos heeft bij stadsgenoot Dijsselbloem nooit in bloei gestaan, althans niet de rode. Die man is geen socialist, geen sociaal democraat maar een uiters rechtse regent die neerkijkt op de echte werkers: hij dient uitsluitend de belangen van het groot kapitaal.

opmerker
opmerker6 jul. 2015 - 9:57

Daar was ik al bang voor. Dijselbloem was niet de spin in het web maar de prooi. Hij bleek bereidt op grond van logika de Griekse regering de duimschroeven aan te zetten. Daarvoor was hij als beta man dan ook gekozen. Een stugge Hollander die weet dat een plus een twee is. Maar als hij niet zou slagen dan is er weer een ander. Desnoods iemand die vindt dat een plus een ook 3 is. Dus nu geen stugge botte Nederlander maar b.v een soepele innemende italiaan. Met zo'n Leiding die kapitale bankverliezen weet te transformeren in publieke verliezen moet je op je tellen passen.

2 Reacties
JanB2
JanB26 jul. 2015 - 9:57

Jammer voor Dijssel maar hij moest in Varoufakis zijn meerdere als betaman erkennen. Een landbouweconoom is ook geen match voor de wiskundige, speltheoreticus en politiek econoom Varoufakis. Niemand was dat trouwens in het politieke apencircus Europa. Vandaar ook de afkeer onder de carrierepolitici van deze flamboyante en scherpzinnige Griek die hen in een hoog maar slim spel heeft ontmaskerd als incapabele charlatans (die tot hun eigen stomme verbazing hun eigen ongelijk nota bene per referendumuitslag gepresenteerd moesten krijgen).

WendyB2
WendyB26 jul. 2015 - 9:57

Dijsselbloem een beta ?? Technocraten zijn nu juist gamma's : softe wetenschap die de schijn krijgt van mathematische exactheid. Voor een beta zijn cijfers en statistieken een exacte weergave van feiten als hulpmiddel om politieke beslissingen te nemen. Voor een technocraat is de statistiek de Waarheid zelf en is politieke beslissingen nemen een kwestie van automatische mechanismen. Dijsselbloem is geen nuchtere Hollander, maar een al net zo typisch Nederlandse felle, steile calvinist.

johanversomeren
johanversomeren6 jul. 2015 - 9:57

wat Roemer als tweede kamerlid vindt is helemaal niet relevant. En al helemaal niet wat Rick van der Ploeg vindt,

2 Reacties
JoopSchouten2014
JoopSchouten20146 jul. 2015 - 9:57

Voor mij wel.

ton14024
ton140246 jul. 2015 - 9:57

Relevant is de koers van de Unie. Later!

Klerck
Klerck6 jul. 2015 - 9:57

Dijsselbloem zette zojuist op meesterlijk didactische wijze en een echt staatsman waardig toch echt de heren Grashoff (GL) en Merkies (SP) te kijk in hun eigen #oxidebat of #Griekenlanddebat. Totaal overclassed. Zoals Timmermans dat ook met zijn opponenten kon. En de distantiëerdertjes van de Jonge Socialisten met hun moral circlejerk, hun prinzipienreiterei? Ik lach daarom, heel hard! Zij spelen een moralgame voor hogere waarden-denkers waarmee je je vast populair maakt aan de UvA. Totaal los gezongen van de praktiserende financieel onderbouwde kant van de (geo)politiek. Sociaaldemocratie is sociaaleconomie, dat is totaal wat anders dan trotskistisch socialisme.

1 Reactie
JanB2
JanB26 jul. 2015 - 9:57

Waar gelachen wordt om principes is het onrecht nooit ver weg.

feitenchecker
feitenchecker6 jul. 2015 - 9:57

Ik ben geen PvdA -stemmer, maar Dijsselbloem doet het keurig.

2 Reacties
MarkHuisman
MarkHuisman6 jul. 2015 - 9:57

Dat zegt genoeg. Jij bent toch VVD?

peterh2
peterh26 jul. 2015 - 9:57

Het feit dat rechts zo lovend over hem is zou genoeg reden moeten zijn om hem te vervangen... Zijn linkse hart is koud.

pietdeg2
pietdeg26 jul. 2015 - 9:57

Hoe relevant is het wat Roemer van Dijsselbloem vindt?

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink6 jul. 2015 - 9:57

Piet, helemaal niet!

JanVG2
JanVG26 jul. 2015 - 9:57

De kop klopt nog steeds niet. Die moet zijn de SP haat Dijsselbloem, maar de EU-regeringsleiders en hun nationale parlementen staan (in grote meerderheid) achter hem en zijn beleid ...

1 Reactie
JanVG2
JanVG26 jul. 2015 - 9:57

De weerzin is zo gegroeid dat hij maar 17 van de 18 stemmen kreeg ... en dus opnieuw benoemd is.