Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Weer zelfmoord asielzoeker die onder toezicht overheid stond

  •  
23-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
teeven300_11.jpg
Armeense man had zware psychiatrische stoornis ... Toch besloot IND hem geen psychiatrische hulp te verlenen
 
Een Armeense asielzoeker heeft zelfmoord gepleegd, terwijl hij onder toezicht stond van de Nederlandse overheid. Dat meldt NRC. Van de man was bekend dat hij een zware psychiatrische stoornis heeft, maar toch heeft hij sinds zijn aankomst in Nederland half december vorig jaar geen psychiatrische begeleiding gekregen.
Het is niet de eerste keer dat een asielzoeker onder toezicht van de Nederlandse overheid zelfmoord pleegt. Vorig jaar beloofde staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) nog dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst humaner zijn werk zou gaan doen. De ‘menselijke maat’ moest weer centraal gesteld worden. Van Dolmatov is vastgesteld dat hij onterecht vast zat in vreemdelingendetentie. Ook was zijn medische overdracht niet op orde.
In het bos bij het asielzoekerscentrum Schalkhaar bij Deventer, pleegde de Armeen vorige week zelfmoord. Zijn advocaat Eva van den Hombergh vertelt dat hij aan waanideeën leed. Ze twijfelt of de suïcide voorkomen had kunnen worden, maar ‘in elk geval had een psychiater moeten beoordelen of en onder welke voorwaarden hij Nederland had kunnen verlaten’. De man had voor zijn vlucht naar Nederland al zijn eigen neus verbrijzeld, omdat hij dacht dat de Armeense geheime dienst daar een afluisterapparaat had geïnstalleerd.
NRC Schrijft:
De IND zag wel in dat de man problemen had, maar toen het niet lukte om hem daarmee te helpen, was dat geen reden om af te zien van de uitzettingsprocedure. “Terwijl iedereen zag dat de kans groot was dat het mis zou gaan”, zegt Lineke Blijdorp. Zij is asieladvocaat en landelijk contactpersoon voor de advocatuur op de aanmeldcentra van de IND.
De IND besloot de man geen psychiatrische behandeling te geven, omdat hij eerder in Duitsland asiel had aangevraagd. Daarom stuurde de IND de man terug naar Duitsland, volgens het Dublin-claimant: asielzoekers moeten in de Europese Unie asiel aanvragen in de eerste lidstaat waar ze binnenkomen. Dit terwijl de Armeen zich naar eigen zeggen in Nederland rustiger voelde. “De IND heeft gewoon een beslisboom gevolgd, zonder oog voor zijn problemen”, aldus Van den Hombergh.
Update 12.50
De Tweede Kamer wil een debat over de zelfmoord. PvdA-Kamerlid Marit Maij:
“Het is vreselijk dat de Armeense asielzoeker, die in Europa bescherming zocht, kennelijk zo in de war was dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Zeker als iemand onder toezicht van de Nederlandse overheid stond.”
Binnen twee weken wil ze opheldering van Teeven. Na het meireces wil ze met de staatssecretaris in debat.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Bouwman2
Bouwman223 apr. 2014 - 9:04

Mensen, als je onder toezicht van de Staat staat, is de Staat verantwoordelijk voor jou. Als de Staat vervolgens aantoonbaar verzuimt die verantwoordelijkheid te nemen mag ze dat dan omdat ze de staat der Nederlanden is? Omdat Nederland er voor de Nederlanders is? Ach, de Armeense genocide, dat was toch iets van een eeuw terug en er was toch geen Nederlander bij? Nou dan. Toen God uit Jorwerd vertrok nam Hij meteen de Nederlandse moraal mee, het nationalisme en chauvinisme liet hij liggen, voor het geval dat de heilige Wladimir Hem zou opvolgen.

nico1943
nico194323 apr. 2014 - 9:04

Ik krijg het gevoel dat hier veel minder-minder mensen reageren dan mensen met gevoel in hun donder.

Brauswasser
Brauswasser23 apr. 2014 - 9:04

PvdA-Kamerlid Marit Maij: "Het is vreselijk dat de Armeense asielzoeker, ......... Zeker als iemand onder toezicht van de Nederlandse overheid stond." Marit Maij, als je dan toch wil praten, neem dan ook deTbs-kliniek De Rooyse Wissel mee in je praatje.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201423 apr. 2014 - 9:04

Kafkaëske misdaden vallen klaarblijkelijk niet onder het strafrecht. 'De IND besloot de man geen psychiatrische behandeling te geven, omdat hij eerder in Duitsland asiel had aangevraagd.'

RonVa
RonVa23 apr. 2014 - 9:04

Ik zie niet in wat Nederland hier fout gedaan zou hebben of hoe ze dit anders hadden moeten oplossen. De afspraak is simpel, het eerste land waar je binnenkomt moet je ook asiel aanvragen. Als we daarop uitzonderingen gaan maken omdat iemand zich hier "rustiger" voelt, of omdat we iemand niet kunnen helpen dan is het hek van de dam. Dan kan iedereen zich daarop gaan beroepen. Dat deze man daarna zelfmoord heeft gepleegd is spijtig, maar in niets de overheid (of Teeven zoals jullie willen doen geloven met de foto) aan te rekenen.

2 Reacties
dino_radja
dino_radja23 apr. 2014 - 9:04

De keuze om geen arts in te zetten mag de overheid aangerekend worden. Medische hulp voor wie dat nodig heeft moet er zijn, en psychiatrische hulp is ook medische hulp. Het kan ook Teeven aangerekend worden in zijn hoedanigheid als minister, dus eindverantwoordelijke.

edgarmat
edgarmat23 apr. 2014 - 9:04

@Ron: "De afspraak is simpel, het eerste land waar je binnenkomt moet je ook asiel aanvragen." Ja, dat is inderdaad de afspraak. Maar dan moet de overheid gelijk bij binnenkomst de beslisboom volgen en de man 2 dagen later in Duitsland (in dit geval) afleveren. Nu gaat er eerst een half jaar overheen, en in die tijd had de Nederlandse overheid zich over de gezondheid van de man moeten ontfermen. En dat heeft de Nederlandse overheid nagelaten. Dus ja, deze heeft dus iets fout gedaan.

Gelijkhebber
Gelijkhebber23 apr. 2014 - 9:04

Mensen, de asielprocedure is gebaseerd op de situatie anno 1956 toen het buitenland nog ver weg was en je vrijblijvend kon roepen dat iedereen hier welkom moet zijn. Inmiddels is het buitenland dichtbij en willen drommen mensen naar Nederland komen om een beter leven te krijgen. Niet haalbaar. Per jaar plegen in Nederland plegen ruim 1700 zelfmoord. Zijn die allemaal in de Tweede kamer besproken?

1 Reactie
lembeck
lembeck23 apr. 2014 - 9:04

1700 is vreselijk genoeg, Kees. Maar hoeveel van hen stond op dat moment onder toezicht en dus bescherming van de overheid? Hoeveel zaten er 'vast' in een AZC of een gevangenis? Wist je dat onder 'rechtse' regeringen meer zelfmoorden voorkomen, dan onder 'linkse' regeringen? http://www.newscientist.com/article/dn2817-rightwing-governments-increase-suicide-rates.html#.U1eqFFdCPRc

inwoner
inwoner23 apr. 2014 - 9:04

`De IND zag wel in dat de man problemen had, maar toen het niet lukte om hem daarmee te helpen, was dat geen reden om af te zien van de uitzettingsprocedure. "` en dus vindt groen links en d66 dat ze hem dan maar tegen zijn wil hadden moeten opnemen.. toppunt van populisme van deze partijen. Al bizar genoeg dat deze man een half jaar in NL onderhouden is. Meteen de eerste dag terug naar Duitsland. Echter deze asieladvocaat heeft in elk geval weer een goede boterham verdient en deze kamerleden voelen zich weer even verheven boven de rest

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194723 apr. 2014 - 9:04

Wat kletst u toch weer uit uw nek om deze bureacratische misser goed te praten. En dan zo hoog van de toren blazen. Wacht nu even af tot Teeven en de IND een dezer dagen zullen toegeven dat hier een ernstige beoordelingsfout is gemaakt.

Brauswasser
Brauswasser23 apr. 2014 - 9:04

Vanaf half december, dat zijn ca. 150 dagen. Hoeveel NL-ers hebben in die periode zelfmoord gepleegd ?

2 Reacties
eeweew
eeweew23 apr. 2014 - 9:04

Stonden die onder toezicht van de overheid? En werd er hulp aan hen geweigerd?

edgarmat
edgarmat23 apr. 2014 - 9:04

@Nick: "Vanaf half december, dat zijn ca. 150 dagen. Hoeveel NL-ers hebben in die periode zelfmoord gepleegd ?" En wat, hoewel erg tragisch voor de betrokkenen, heeft dat te maken met deze man? Deze NL-ers stonden niet onder toezicht van de staat...