Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Weekers: 'Nederland belastingparadijs noemen, is eigen nest bevuilen'

  •  
15-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
weekers_300_01.jpg
Hoe Starbucks met hulp Nederlandse fiscus Britse belasting ontwijkt ... Maar Weekers blijft ontkennen
Volgens staatssecretaris Frans Weekers ‘bevuilen’ Nederlanders die constateren dat Nederland een belastingparadijs ‘het eigen nest’. Dat zei de staatssecretaris van Financiën bij Pauw & Witteman.
P&W: Weekers noemt klagen over… door Joop-nl Waarom mogen we Nederland geen belastingparadijs noemen, wilde Paul Witteman weten. Weekers verzekerde eerst dat hij een liberaal is en dat iedereen mag zeggen wat hij vindt “maar wat ik jammer vind, is als het eigen nest wordt bevuild. Kijk Nederland is geen belastingparadijs. We hebben wel een aantrekkelijk systeem van belastingverdragen. De internationale definitie van een paradijs is dat een land geen informatie verstrekt.”
Paul Witteman startte daarop een fragment van een topman van de Amerikaanse koffieketen Starbucks die verhoord wordt door een commissie van het Britse parlement. Troy Alstead zet daarin uiteen dat hij een geheime regeling heeft met de Nederlandse overheid.
Weekers bestreed de verklaring van de Starbucks-topman. “Want A: de Nederlandse fiscus maakt nooit afspraken over tarieven. We hebben een winstbelastingtarief van 25 procent. (…) En in de tweede plaats verbiedt de Nederlandse fiscus niet om te vertellen wat je fiscale positie is en alleen kan de Belastingdienst of ikzelf niet over de fiscale positie van een persoon of bedrijf spreken.”
Wel is er met volgens Weekers Starbucks gekeken naar welke tarieven het gunstigst toepasbaar zijn.
Pauw & Witteman gingen verder niet op de kwestie in maar persbureau Reuters onthulde in oktober vorig jaar hoe Starbucks met hulp van Nederland de Britse belasting ontwijkt. Daartoe worden de bonen die in Engeland verkocht worden in Nederland gebrand. Naar verluidt worden daarvoor hoge kosten berekend aan de Britse vestiging zodat die officieel verlies lijdt. Het koffiebrandbedrijf van Starbucks in Nederland maakt echter officieel maar een kleine winst, waarover belasting wordt betaald. Wat er met het verschil gebeurt en waarom dat in Nederland niet belast wordt, is onduidelijk.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

toshiba
toshiba15 apr. 2013 - 21:30

Weekers draaide er met een hele grote boog omheen. Jammer dat PenW niet doorgingen op het systeem van bronheffing en ook vergaten te vermelden dat Samsom juist de brievenbus firma's wil aanpakken. Daar is zelfs n motie over aangenomen van Groenlinks.

JanB2
JanB215 apr. 2013 - 21:30

Weekers staatssecrataris maken is je eigen nest bevuilen.

RvDugt
RvDugt15 apr. 2013 - 21:30

De Nederlandse fiscus doet wel degelijk aan handje klap.........

elise1964
elise196415 apr. 2013 - 21:30

um...uhm...um...uhm....uhmmm Weer zo,n slappe, nietszeggende, liegende politicus.

rbakels
rbakels15 apr. 2013 - 21:30

Het is een oude truc van politici: als ze een probleem niet willen oplossen passen ze de definitie aan. Zoals Clinton de definitie van seks aanpaste om zijn relatie met Monica Lewinsky te herdefinëren. Ik geloof dat Jeroen Pauw het niet helemaal begreep, maar de afspraken gaan blijkbaar niet over tarieven maar over de vraag in welk land een multinational zijn winst laat neerslaan. Dat heeft inderdaad iets willekeurigs, en die ruimte gebruiken ze. De Nederlandse vestiging van de Amerikaanse multinational waar ik ooit voor werkte betaalde hoge "royalties" aan het hoofdkantoor bij wijze van vergoeding voor de leiding die het hoofdkantoor gaf. Als hetzelfde geld als winst naar het hoofdkantoor was gegaan was het belast geweest.

adriek
adriek15 apr. 2013 - 21:30

"Nederland is geen belastingparadijs. We hebben wel een aantrekkelijk systeem van belastingverdragen." Tsja... dan is elk commentaar overbodig. Dat hebben de Kaaimaneilanden ook.

peterh2
peterh215 apr. 2013 - 21:30

Gelukkig is deze regering in de herfst weg en kan daarna de rode bezem erdoor...

roher
roher15 apr. 2013 - 21:30

Een gewone koffietent met Hans en Miep achter de toonbank heeft soms ook wel wat. Maar ja die redden het niet want zij moesten wél belasting betalen.

lembeck
lembeck15 apr. 2013 - 21:30

Vanmorgen even via uitzending gemist gekeken.... inderdaad, Hansje. Jouw opmerking is de treffendste. De leugen op zich was natuurlijk helemaal te verwachten. De boel daar hangt van en met leugens aan elkaar. We zijn natuurlijk WEL een belastingparadijs. Maar als je dat als minister of staassecretaris zegt dan gaan de koersen weer omlaag en gaan Fitch en S&P en zo weer morren over triple A en A zonder triple... uh dribble... Dat kan ons kabinetje zich niet veroorloven, want dan komen hun baantjes hierná in gevaar....

joke1975
joke197515 apr. 2013 - 21:30

Ik heb me gisteren ook zitten ergeren. Hij bleef maar ontkennen en erom heen draaien. Vanuit zijn positie is dat logisch maar waar ik me vreselijk aan irriteerde is dat P en W hem ermee weg lieten komen. Ze hadden door moeten vragen. Verder in moeten gaan op brievenbusfirma's. En dan nog eens vragen waarom Nederland geen belastingparadijs is.

frankie50
frankie5015 apr. 2013 - 21:30

Dit lijkt mij best een transparant verhaal van Weekers voor de multinationals met wie de belastingdienst afspraken heeft gemaakt, maar het blijft voor leken zoals ikzelf ook ben toch heel moeilijk om te begrijpen waarom al die geldstromen er wereldwijd bijgekomen zijn die minimaal belast moesten gaan worden en die en dat begrijp ik als leek gelukkig wel weer erg goed, steeds meer uitbuiting, onderdrukking, werkeloosheid en armoede in de wereld gaat veroorzaken. De vraag van door wiens toedoen en waarom al die schimmige belastingconstructies die zoveel ellende en leed kunnen veroorzaken in het neoliberale tijdperk er bijgekomen zijn, die vraag heb ik gemist bij P&W. http://www.youtube.com/watch?v=3nuElu-ipTQ

steppewolf
steppewolf15 apr. 2013 - 21:30

Hr Weekers, u kan u wel blijven verschuilen achter semantische woordspelletjes, feit blijft dat andere landen belastingeld mislopen omdat wij slimme belastingconstructies hebben waardoor het erg aantrekkelijk is om hier een brievenbusfirma te hebben. De hele wereld ziet ons als een belastingontwijkparadijs en dat zijn we ook. U kan u wel blijven verschuilen achter het gegeven dat we volgens de letter van de definitie van een belastingparadijs er geen zijn; Feit blijft dat andere landen inkomen mislopen en in de volksmond heet dat diefstal. En dat lijkt mij een zeer juiste omschrijving. Probleem is dat de politiek al lang diefstal heeft gelegaliseerd en om er mee te kunnen leven heeft u uzelf al lang aangepraat dat als het volgens de wet mag, het geen diefstal kan zijn. Maar dat is het helaas voor u toch echt wel want er is gewoon geld ontvreemd, punt uit.

RonVa
RonVa15 apr. 2013 - 21:30

Het is niet het eigen nest bevuilen. Het is jezelf wurgen met je eigen handen. En hoe loopt het af? Net als met het kinderpardon, of het pardon van 2007. Kost Nederland miljarden die de belastingbetaler kan gaan ophoesten. Maar de linkse partij heeft weer een goede daad gedaan en kan weer even rustig slapen. Tot hij het volgende punt gevonden heeft... Laat die linkse partijen die dit bedacht hebben eerst eens duidelijk maken waar het geld dan vandaan moet komen, voor ze in een feel good moment weer iets willen gaan afschaffen. Laar eerst eens eerlijk zien hoeveel geld het per huishouden extra kost voor je voor ons iets gaat beslissen.

denmol
denmol15 apr. 2013 - 21:30

Ik denk dat Weekers door zijn leermeester van Rey op basis van zijn naam uitgekozen is, want lekker makkelijk kneedbaar.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman15 apr. 2013 - 21:30

"Het eigen nest bevuilen" als je - in termen van mensen uit dezelfde hoek - iets "benoemt". De kronkels waarin hij zich moet wenden worden krapper en krapper ;-)

1 Reactie
joke1975
joke197515 apr. 2013 - 21:30

Yep, je mag het blijkbaar alleen maar "benoemen" en "het beestje bij de naam" noemen als het bepaalde mensen geen geld kost. Dubbele standaard dus. Je mag gerust zeggen dat Marokkanen een ziekte zijn en dan kun je gewoon zeggen dat dat dan de mening van één persoon is waar de regering niet persé achter hoeft te staan maar als je insinueert dat er mensen zijn die misbruik maken van regelingen en daarmee meer geld achter over drukken als honderden bijstandsgerechtigden ooit onterecht zouden kunnen vangen; dan moet je wel even teruggefloten worden natuurlijk.

[verwijderd]
[verwijderd]15 apr. 2013 - 21:30

"De internationale definitie van een paradijs is dat een land geen informatie verstrekt." Rijke fantasie.

1 Reactie
joke1975
joke197515 apr. 2013 - 21:30

Maar dat verklaart wel waarom hij vindt dat Nederland geen belastingparadijs is. Omdat het, gelukkig voor hem, nét in binnen die definitie valt. Het gaat dus om de details. Dat Nederland door de internationale gemeenschap wel degelijk gezien wordt als een belastingparadijs maakt hem niet uit. En zoals hij zelf al zegt; je moet je eigen nest niet bevuilen. Een oplichter zal zichzelf ook geen oplichter noemen; da's niet goed voor zaken.

Tom Meijer
Tom Meijer15 apr. 2013 - 21:30

Mij lijken mensen als Weekers de nestbevuilers.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos15 apr. 2013 - 21:30

Inderdaad bedrijven moeten gewoon voor winst/omzet in het land van de "business" belast worden,....dat mioet je dus CONTROLEREN, maar OEPS!!!, dat betekent "OVERHEID!!" en dat, dat willen de liberalen niet!