Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

We zijn allemaal net zo nep als Barbie

  •  
14-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
barbie_instagram.jpg
’s Werelds beroemdste pop drijft de spot met hipsters en selfies op Instagram
Instagram is een walhalla van mooie mensen die mooie selfies online zetten. Op spectaculaire plekken, in spectaculaire kleren en met de mooiste belichting. En ook al weten we dat al die perfecte plaatjes de werkelijkheid niet echt weergeven, en dat al die mooie foto’s vaak overmatig geënsceneerd zijn en zijn verfraaid met een handig filtertje op de mobiele telefoon, we trappen er toch iedere keer weer in.
Een Amerikaanse trouwfotograaf besloot dat het tijd was die opschepperij op Instagram eens goed aan de kaak te stellen en opende het account ‘Socality Barbie’ , een site waarop Barbie hoogstpersoonlijk de ene na de andere perfect uitgelichte hipsterfoto met de wereld deelt.
Op Socality Barbie zie je de beroemdste modepop op de mooiste reisbestemmingen. Ze draagt het de nieuwste hipsterkleren, drinkt haar hippe lattes in de ochtendzon, is volledig in balans en plaatst foto’s met de hashtag #liveauthentic.
Maar zo authentiek is het allang niet meer. De fotograaf achter de Instagrampagina in een interview met Wired :
Mensen nemen steeds weer dezelfde foto’s op dezelfde plekkende dezelfde bijschriften waardoor ik ze niet meer van elkaar kon onderscheiden. Toen dacht ik: wat is nou beter dan mijn verontwaardiging duidelijk maken met een pop die over de hele wereld wordt verkocht en er overal hetzelfde uitziet?
De site heeft inmiddels tienduizenden volgers en wordt steeds populairder. Volgens de fotograaf omdat iedereen Barbie zo goed kent. En omdat ze zo goed weergeeft wat we allemaal op Instagram doen:
Of je eigen Instagrampagina ziet er net zo uit als die van haar, of je kent wel iemand  die een Instagrampagina heeft die er net zo uitziet als die van haar.
De maakster van Socality Barbie begrijpt wel waarom haar pagina zoveel bezoek trekt. Iedereen houdt van adembenemende foto’s van bergen en stranden en iedereen verlangt naar de dag zelf ook zulke foto’s te kunnen maken. Maar uiteindelijk zijn al die visuele snacks een lege huls:
“Het is zo oneerlijk. Want uiteindelijk leidt niemand het perfecte leven. En het is zo over de top dat het saai begint te worden.

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.