Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

We houden onszelf voor de gek

  •  
14-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: magere melk bij de koffie, slagroom bij de taart
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
“Ik let op mijn gezondheid,” hoorde ik zeggen. Het woord gezondheid triggert me altijd een beetje. Het zal wel een beroepsdeformatie zijn. Ik vertraagde mijn pas meer dan nodig was om mee te luisteren. “Ik eet in ieder geval biologisch vlees,” hoorde ik. “Maar verder wil ik niet gaan, want je moet ook niet helemaal hysterisch op biologisch worden. Dat is ook niet gezond.
Ik keek opzij om te zien wie nu precies het eten van organisch vlees verwarde met op zijn gezondheid letten. Ik zag dames die nog niet te zwaar waren en voorlopig nog wel zonder al te grote gezondheidsproblemen door het leven zouden rollen. Als die al komen hebben ze er pas later last van. Wat ik vooral zag was dat ze rookten. Uit goedmoedigheid wilde ik me in het gesprek mengen en zeggen dat als ze echt zo in gezondheid geïnteresseerd waren, ze misschien beter zouden kunnen stoppen met roken. Maar zo´n goed mens ben ik nu ook weer niet, dus ik liep verder.
Waar ik getuige van was geweest was een mooi voorbeeldje van het onderhandelen met jezelf, iets waar we allemaal wel eens last van hebben. Maar sommigen houden zichzelf nu eenmaal nog meer voor de gek dan anderen.
Dat onderhandelen gaat als volgt: ik neem magere melk in mijn koffie, maar dan mag ik wel een beetje slagroom bij mijn appeltaart, en ik koop biologisch vlees, maar dan mag ik wel roken. Met jezelf onderhandelen is meestal niet zo moeilijk, want welke van je eigen argumenten je ook volgt, je hebt altijd gewonnen. En we zijn vrij ingenieus om argumenten te vinden om onszelf ter wille te zijn.
Wie echt een gezonde leefstijl wil oppakken, zal zich eerst eens bewust moeten worden hoe je jezelf voor de gek houdt. Ik moet misschien volgende week een kistje bij de groenteman op de markt vragen, erop gaan staan en een masterclass ‘gezond leven’ houden.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: We worden ouder, maar ook ongezonder
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

lembeck
lembeck14 apr. 2013 - 12:23

Ik eet sinds de zomer vorig jaar vegetarisch en probeer dit jaar grotendeels op rauw over te gaan. Zo kan ik grotendeels de lekkere hapjes die gefrituurd zijn vermijden. Bovendien zal ik zo vol zitten dat ik ook geen trek meer heb om te gaan snoepen. Mijn zus doet dit al tientallen jaren. Ze is kerngezond, net 80 geworden en behalve artrose ontstaan door jarenlang ellenlange wandeltochten te lopen met haar man, zo vief al wat. Ze is ermee begonnen toen ze stopje met twee pakjes Caballero per dag te roken. Ze viel kilo's af zonder enige moeite en nu nog is ze superslank. Het heeft mij enige tientallen jaren gekost voor de knop omging bij mij. Erbij ga ik zoeken naar biologisch geteelde algen voor de omega vetzuren. Ik heb geen hartprobleem, maar heb je dat wel, dan mag je geen omega vetzuren nemen.

Beisser
Beisser14 apr. 2013 - 12:23

Ik dacht eigenlijk dat we biologisch aten omwille van het milieu en omdat biologisch vlees diervriendelijk, of in elk geval minder dieronvriendelijk geproduceerd wordt. Volgens mij heeft de lichamelijke conditie meer baat bij gevarieerd en matig eten dan met het wel of niet biologisch geproduceerd zijn ervan. Of is dit naief geredeneerd?

1 Reactie
lembeck
lembeck14 apr. 2013 - 12:23

Allerminst naïef!! Wijs zelfs.