Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Wat nu, democraten?

  •  
17-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-422583711
Als Wouter Koolmees het conflict over het coronabeleid in het kabinet uit de klauwen laat lopen, kan de partij zonder problemen de uitgang opzoeken.
D66 wil maar niet opkrabbelen. Een paar maanden terug werd Sigrid Kaag tot lijsttrekker gekozen, maar het verhoopte Kaag-effect blijft tot dusver uit. In de opiniepeilingen is in elk geval niets te merken van een wederopstanding. Het in september gepresenteerde verkiezingsprogramma heeft ook nog niet voor een ommekeer in de kiezersgunst gezorgd. In dat programma maakt de partij een rukje naar links, maar dat is in de huidige omstandigheden niks bijzonders. Ook VVD en CDA presenteren zich wat linkser dan in het verleden. Het is in de mode.
Maar wat dan, democraten? Zou het een idee zijn om het kabinet maar te laten vallen? Langdurige publiciteit verzekerd. Bovendien: wat heeft D66 nog in Rutte III te zoeken? Dat kabinet maakt voortdurend ruzie over de vraag of het coronabeleid versoepeld dient te worden. Met dat beleid heeft Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, echter geen directe bemoeienis.
Haar partijgenoot Wouter Koolmees (Sociale Zaken) wel. Die is samen met Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) voorstander van het afzwakken van de anti-coronamaatregelen. Zij belemmeren immers het economisch herstel. Maar Koolmees wilde niet meer op de kieslijst van D66 terugkeren. Hij twijfelt naar verluidt zelfs of hij in het volgende kabinet opnieuw minister zou moeten worden. Zijn politieke carrière lijkt over haar hoogtepunt heen. Koolmees zou zich dus best kunnen opofferen voor het partijbelang. Als hij het conflict over het coronabeleid in het kabinet uit de klauwen laat lopen, kan de partij zonder problemen de uitgang opzoeken. Dat zou ook passen in de koers van de fractie, die zich al langer verzet tegen een avondklok en andere aanscherpingen.
Maar zou dat echt zo verstandig zijn? D66 heeft een vergelijkbare situatie eerder bij de hand gehad. In 2006 maakte de partij deel uit van Balkenende II, met VVD en CDA. Electoraal gezien was dat een ramp. De (potentiële) kiezers zochten volgens de opiniepeilingen bij de bosjes een goed heenkomen. In haar wanhoop besloot de partij toen maar de ‘stekker uit het kabinet te trekken’.
Aanleiding was destijds het functioneren van minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken). Op zich een prima onderwerp voor een kabinetscrisis, maar D66 slaagde er allerminst in te profiteren van de gang zaken. Sterker nog: in de verkiezingscampagne zakte de partij in de polls zo ver weg dat serieus overwogen is haar maar op te heffen.
Zover kwam het niet. D66 koos Alexander Pechtold tot partijleider en onder zijn aanvoering wisten de democraten geleidelijk aan het kiezersvertrouwen terug te winnen. Op dit moment heeft de partij in de Tweede Kamer negentien zetels. Volgens de meest sombere poll blijven er daar twaalf van over. Niet al te veel misschien, maar in 2006 was het veel erger. D66 beschikte toen in de Kamer over zes zetels. Nadat de partij het kabinet vaarwel had gezegd stond ze hier en daar virtueel op nul. Zo dramatisch werd het weliswaar niet, maar bij de verkiezingen van 2006 moest D66 genoegen nemen met drie schamele zeteltjes. Heel wat minder dan ze er op 17 maart 2021 zal halen, mag je aannemen. Voor paniekerig gedrag bestaat daarom nu geen aanleiding en het zal ook niet helpen.
De geschiedenis van de partij wijst uit dat ze (met uitzondering van de eerste keer in het kabinet-Den Uyl) bij verkiezingen steeds gestraft wordt voor kabinetsdeelname. In de oppositie zitten leidt doorgaans tot groei. Het ligt dus voor de hand wat de partij straks moet doen om er weer bovenop te komen. Of Kaag, die met binnenlandse onderwerpen geen enkele ervaring heeft, op haar plek is in de oppositiebankjes blijft afwachten. Maar misschien valt het mee.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

GoudenBergen
GoudenBergen19 nov. 2020 - 10:41

Ik lees hier regelmatig dat 75% van de mensen op zogenaamde "afbraakpartijen" stemt. Maar dat doen ze niet zonder redenen. Zij hebben heel goed in de gaten dat de verzorgingsstaat die in de jaren zestig en zeventig opgetuigd is, op termijn niet houdbaar is. Door de toenemende vergrijzing is het aantal AOW'ers enorm gegroeid, bovendien zijn de aardgasbaten weggevallen. Er zijn nu 3,5 miljoen mensen die een AOW uitkering krijgen en dat aantal zal alleen maar stijgen. Op dit moment wordt zo'n slordige 90 miljard euro uitgegeven aan sociale zekerheid. Dat bedrag zal ook alleen nog maar stijgen. Het zelfde geldt voor de zorg waar nu ook zo'n 85 miljard in omgaat. Van elke verdiende euro gaat inmiddels 40 cent naar de algemene middelen, van die 40 cent gaat ongeveer 25 cent naar sociale zekerheid en zorg. Het gezegde luidt: "Wie betaalt, bepaalt". Degenen die deze enorme bedragen op moeten brengen moeten ook leven, hun kinderen laten studeren en de huur of hypotheek betalen. Mensen zijn van goede wil, maar er zit een grens aan hun solidariteit. Het woord afbreken is niet op zijn plaats: een luxe hangmat is inmiddels vervangen door een sober vangnet. Dat betekent eenvoudiger leven en minder consumeren en reizen. Geen auto, geen vervuilende vliegreizen, geen vlees meer op het bord. Kortom een kleinere carbon footprint en veel minder vervuiling. Goed voor zowel klimaat als aarde.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 nov. 2020 - 16:32

Het enige waar Koolmees zijn tanden in gezet heeft is de pensioenen, al het andere heeft hij laten sloffen. Pechtold is destijds enkel van belang geweest vanwege zijn voortdurende oppositie tegen Wilders waar hij continue alle aandacht voor op wist te eisen, het overige deed er niet toe. Hij heeft dat beroepsmatig tot in den treuren uitgebuit. Daarop is D66 gestegen en Pechtold wist dat heel goed, het werd min of meer een trucje.

Norsemen
Norsemen18 nov. 2020 - 16:17

In een tijd waar emoties en onderbuikgevoelens belangrijker zijn dan rede en feiten zal D66 het minder goed doen.

Thuru
Thuru17 nov. 2020 - 20:59

Kabinet opblazen heeft zowiezo geen zin omdat over paar maanden verkiezingen zijn. En ja bepaalde partijen zullen tol betalen van afgelopen 4 jaar.

Bert de Vries
Bert de Vries17 nov. 2020 - 19:31

D66 kan van alles proberen, maar het zal tevergeefs zijn. D66 is haar geloofwaardigheid kwijt. Te grabbel gegooid. Voor de zoveelste keer. De partij was gewaarschuwd en heeft om goede redenen alles uit de kast gehaald om GroenLinks binnen te trekken. Nu betaalt ze de prijs voor tal van keren haar verantwoordelijkheid nemen en niet langs de kant te blijven roepen. Zogenaamd. Want keer op keer heeft D66 via kabinetsbeleid bewezen een uitgesproken rechtse partij te zijn met een progressieve schaamlap voor de ogen. Na Kok2, Balkenende2 en Rutte3 is het voorbij. Voorlopig voorgoed.

1 Reactie
Martin007
Martin00718 nov. 2020 - 14:29

Laten we dat hopen. Want we hebben al meer dan genoeg VVD partijen. En bijkomend voordeel: op dit moment hebben de 4 regeringspartijen in de peilingen 67 zetels. Daar zou dus een vijfde bij moeten. Maar als D66 niet mee gaat doen in het volgend kabinet, dan moeten er TWEE nieuwe partijen bij. Asher heeft al aangegeven dat hij geen zin heeft om de PvdA nog verder te laten dalen. Zijn er nog DRIE liberale partijen over. PVV - Forum en SGP. Als dit werkelijkheid wordt, wens ik VVD, CDA en CU veel succes met het vormen van een nieuw kabinet. Laten we hopen dat het een jaartje of 10 duurt. Dan kunnen ze in die tijd toch niet nog meer kapot maken.

Mokker
Mokker17 nov. 2020 - 18:46

Inhoudelijk misschien goed, maar onvoldoende uitstraling en empathie om veel extra stemmen te trekken. En het belangrijkste probleem is dat D66 zich matig profileert. Vroeger kon je er voor onderwijs terecht, wat nog wel een reden was om D66 te overwegen, maar daar hoor ik ze nooit meer over. Sterker, ze hebben de aanhoudende bezuinigingen op onderwijs maar al te graag gesteund in ruil voor wat stoeltjes in de regering.

Zapata
Zapata17 nov. 2020 - 16:10

Ik zal die neolibjes geen seconde missen als ze niet meer bestaan. Maar ieder zijn meug.

pastafari
pastafari17 nov. 2020 - 15:20

Voor mij nooit meer D66 In 2002 kreeg ik door hun toedoen 4 jaar Balkenende te verduren. Het enige D66 punt dat in het regeerakkoord kwam was de gekozen burgemeester (niet iets dat ik aanhang). Toen Wiegel hun dat door de neus boorde, stapte fractievoorzitter Dittrich op. Een paar maanden later werd Ditrich burgemeester van Nijmegen.... Zo bont maakt geen partij het en op zo iets stem ik niet meer.

1 Reactie
Mr Ed
Mr Ed17 nov. 2020 - 22:57

Dat was het begin van het einde van het bestaansrecht van deze partij inderdaad, maar het was Thom de Graaf.

Paulus3
Paulus317 nov. 2020 - 14:51

anti-coronamaatregelen belemmeren het economisch herstel niet. De correlatie is duidelijk. Hoe meer corona zieken en doden, hoe erger de economie. Anti-corona maatregelen die corona onder controle houden betekenen een meer open economie. Dat kan iedereen zien uit de voorbeelden van landen waar de regering zijn taak WEL fatsoenlijk uitvoert. Slechte of onvoldoende anti-coronamaatregelen belemmeren het economisch herstel natuurlijk wel. Want die houden corona niet onder genoeg controle om een normalere economie te houden.

Pater
Pater17 nov. 2020 - 14:46

Een oude wet in de NL-politiek, keer op keer juist gebleken: wie breekt betaalt.

Leontrotsky
Leontrotsky17 nov. 2020 - 14:12

Links beleid is wat alle Nederlanders willen. Uit vele enquete's en onderzoeken en ook via het monitoren van de bevolking is gebleken dat de gemiddelde Nederlander een nieuw beleid wil. Men wil een groen en eerlijk beleid, een beleid waarin iedere Nederlander van elke culturele achtergrond dezelfde kansen en mogelijkheden heeft, een beleid waarin inkomens gelijk worden en iedereen een goed leven heeftg. Corona heeft onomstotelijk bewezen dat een grote en machtige overheid in een steeds moeilijker wordende tijd een noodzaak is om een land te kunnen besturen. We moeten naar een cirulaire economie waarin alle grondstoffen, het land en alle productiemiddelen door iedereen gelijkwaardig kunnen worden gebruikt. Niet een lineaire economie waarin een kleine groep zich alles kan toeëigenen maar een economie waarin iedereen gelijkwaardig en eerlijk gebruik kan maken van alles wat we hebben. Ook het MKB zal in deze nieuwe ciruculaire economie volledig anders georganiseerd moeten worden. In deze nieuwe tijd met deze gigantische uitdagingen hebben we de "female touch" nodig om het nieuwe beleid te laten slagen. Sigrit Kaag is de beste vrouw die we hiervoor zouden kunnen gebruiken. En ik roep iedereen via deze reactie op om Sigrit Kaag te gaan promoten en te gaan supporten, want we moeten na de corona pandemie alles beter terugbouwen en Kaag is degene die hierin het beste de leiding kan gaan nemen.

7 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland17 nov. 2020 - 15:02

Dus Leontrotksky, er is niets aan de hand en we kunnen rustig gaan slapen want D66 gaat met Kaag gewoon 20 zetels pakken?

pastafari
pastafari17 nov. 2020 - 15:21

heb je een link naar deze vele onderzoeken? UIt de peilingen blijken echt andere dingen

Eddie3
Eddie317 nov. 2020 - 15:36

Buiten de female touch vind ik dat je gelijk hebt. Mijn sem heeft ze. Kaag is in de huidige tijd de enige is die Rutte overstijgt. Helaas ben ik opnieuw bang dat D'66 hiervoor te netjes of niet te sluw voor is.

Zapata
Zapata17 nov. 2020 - 18:45

Kaag is zo rechts als de neten en wil juist een zo klein mogelijke overheid. Dat is namelijk het enige echte kroonjuweel van D66.

Martin007
Martin00718 nov. 2020 - 14:42

Leontrotsky, als heel Nederland een linkse regering wil, waarom stemt dan 75 % op een afbraakpartij? Moet ik dat bewijzen met cijfers? Elke partij die met de VVD in een kabinet heeft gezeten (PvdA, CDA, D66, CU) is bereid om een handtrekening te zetten onder een regeerakkoord waar vele miljoenen landgenoten nadeel van ondervinden. Geert Wilders is 15 jaar lid van de VVD geweest en heeft 6 jaar in de VVD fractie gezeten. Je kunt de politicus wel uit de VVD halen, maar de VVD niet uit de politicus. Thierry Baudet heeft meermaals gezegd dat Forum een conservatief liberale partij is. SGP heeft heel strenge bijbelse ideeën, maar als het om het om sociale voorzieningen gaat, zijn ze gewoon CDA. Deze 8 liberale partijen hebben in de tweede kamer 110 zetels. Van de 150. In de peilingen hebben de 8 partijen 116 zetels. Nederland wordt dus niet socialer, maar nog veel meer ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke. Leon, voor nieuw beleid moet je niet bij Kaag zijn. Als jou nu nog niet duidelijk is dat D66 een ander woord voor VVD is: D66 zit in de liberale fractie van het Europarlement.

Gerygrr
Gerygrr18 nov. 2020 - 16:21

Martin, De potentieel linkse kiezers zijn teleurgesteld afgehaakt. Aanvankelijk sociaal beleid van kabinetten zijn onmogelijk geworden door het polderen. Rechts was gewoon slimmer met als gevolg o.a. een afbraak van de sociale werkplaatsen door een pvda bewindspersoon....... Links heeft zich laten wegpolderen. Inleveren zonder terug te ontvangen en dat betaalde zich uit in gedesillusioneerd weglopen naar extreem rechts.

Pater
Pater19 nov. 2020 - 3:36

Kaag is sociaal-economisch rechts. Rechtser dan Jette. Een positie als minister van BuZa in een centrumlinks kabinet lijkt me het hoogste waartoe zij kan reiken. Dat nou ene Trotsky in de maniertjes van Kaag trapt ...