Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Wat doet de NAM na een aardbeving? Een inkijkje in een noodplan biedt raad

  •  
27-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8455854127_eaa12134df_z
Wat doet een bedrijf als de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) als er onverhoopt ooit een zware aardbeving plaats zou vinden in Groningen, waar doden en gewonden bij vallen? Dat is nu te lezen in een crisisplan dat na een WOB-procedure is gepubliceerd op de website van toezichthouder SodM. Al snel wordt duidelijk , op pagina 7, dat het bedrijfsbelang voorop staat.
Als eerste wordt genoemd de zorg voor mensen en de impact op het milieu. Als derde punt staat op de todo-list, als prioriteit na een zware aardbeving, het beschermen van de reputatie van de NAM en Shell, het moederbedrijf. Hierna volgt direct het continueren van de bedrijfsvoering en andere bedrijfsgerelateerde zaken. Er wordt rekening gehouden met relletjes en grote verontwaardiging, gaslocaties en directieleden zullen beveiligd worden.
Twitteraar John Westerdiep stelt de vraag:
Cc-foto: Jos

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Ozon
Ozon27 nov. 2018 - 20:15

Het continueren van bedrijfsvoering lijkt me, na zorg voor mens en milieu nogal essentieel. Volgens mij vinden we gaslevering dusdanig belangrijk dat gasbedrijven niet het gas mogen afsluiten als mensen hun rekening niet betalen. De meeste mensen zouden het volgens mij als best problematisch ervaren als ze hun huis niet kunnen verwarmen, warm kunnen douchen en niet kunnen koken. Gezien het feit dat de meeste huishoudens in NL nog gewoon op gas zitten is dat vrij relevant...

Frits5
Frits527 nov. 2018 - 14:51

Ik vind het helemaal niet zo'n raar stuk. Het lijkt me vanuit de NAM gezien helemaal niet vreemd een draaiboek klaar te hebben. Dacht iemand dat de NAM een nutsbedrijf was, die na een calamiteit politie en ambulance gaat spelen? En wellicht terzijde: er gaan dagelijks meer mensen dood en er worden dagelijks meer mensen opgenomen in een ziekenhuis als gevolg van blootstelling aan fijnstof, met name in de Randstad, dan er tot nu toe gewond zijn geraakt agv aardbevingen in Groningen. Natuurlijk is het een verantwoordelijkheid van ons allemaal ervoor te zorgen dat Groningers niet de dupe zijn van de gevolgen van de aardgaswinning. Maar het is met name een economische calamiteit, en de effecten op de veiligheid zijn (wellicht tot nu toe) overzichtelijk.

Zomaariemand2
Zomaariemand227 nov. 2018 - 14:01

De NAM draagt een duidelijke verantwoordelijkheid inderdaad, maar is een volledig commerciele partij. Binnen de concessie die de overheid heeft uitgegeven aan de NAM is vastgelegd dat 90% van de aardgasopbrengsten naar de Nederlandse staat gaan. 10% blijft over voor de NAM die dat weer 50/50 moet verdelen tussen Exxon en Shell. Leuk om de NAM overal verantwoordelijk voor te houden, maar de overheid strijkt 90% op zonder iets te doen, zonder risico's te nemen en wentelt alle schade af op de NAM. Als er 1 partij fout zit is het in mijn ogen de overheid... Verder is het natuurlijk nog leuk om je af te vragen waarom Shell hier imago schade van heeft, terwijl de naam Exxon nauwelijks valt.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann27 nov. 2018 - 22:10

Zo is het maar net. De Nederlandse staat profiteert maximaal maar doet niets om gedupeerde Groningers schadeloos te stellen. Afhouden, vertragen, juridische procedures en veel geld uitgeven aan advocaten en zogenaamde deskundigen. Negentig procent van de uitgaven zijn tot nu toe besteed aan advocaten en procedures. Slechts tien procent is terecht gekomen bij gedupeerden. De Nederlandse overheid is volledig ontdaan van enige vorm van fatsoen. Onze minister president is daarvan een lichtend voorbeeld. Je zult er maar wonen.