Opheffing is bedoeld om concurrentieachterstand met andere Europese landen tegen te gaan
Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft groen licht gegeven aan bedrijven om weer wapens te leveren aan Egypte. De hervatting van de wapenexport geldt uitsluitend voor de Egyptische marine, omdat die niet betrokken is bij de onderdrukking in het land.
Het kabinet laat in een verklaring weten dat hervatting van de wapenexport gedeeltelijk wenselijk is ‘ter voorkoming van een concurrentieachterstand voor het Nederlandse bedrijfsleven’, schrijft NU.nl
Sinds augustus vorig jaar geldt in de EU een exportverbod voor wapens die gebruikt kunnen worden voor de repressie in Egypte. Andere Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië stapten al eerder af van het algehele verbod en lieten de wapenlevering aan de Egyptische marine doorgaan, omdat ze menen dat dit orgaan niet betrokken is bij de onderdrukking in het land.
Dit situatie in Egypte is nog altijd instabiel. Het land staat onder meer onder druk vanwege de oneerlijke processen tegen Morsi-aanhangers. In juni werden er nog 183 doodvonnissen opgelegd aan Morsi-aanhangers. Amnesty International spreekt zijn zorgen uit over de stijging van deze vonnissen. De mensenrechtenorganisatie eist dat de doodvonnissen worden vernietigd, dat alle opgepakte Morsi-aanhangers een eerlijk proces krijgen en dat het land de doodstraf afschaft.
Na de val van president Mohammed Morsi sloegen veiligheidsdiensten op gewelddadige wijze protestkampen van de Moslimbroederschap uiteen. Bij dat geweld kwamen op 14 augustus honderden mensen om het leven.
In maart veroordeelde de rechter al 529 Moslimbroeders ter dood. Bij 492 van hen is de straf omgezet in levenslang. Advocaten en mensenrechtenactivisten spraken schande over dat proces, omdat noch de verdediging, noch de openbaar aanklager kans zou hebben gekregen de zaak te verdedigen.