Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Dit is wat ze in Hawaï deden terwijl ze dachten te wachten op de dood

  •  
14-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
alarm
Dit weekend leek een grote nachtmerrie waarheid te worden voor de inwoners van Hawaï. Inwoners van de Amerikaanse staat kregen een alarmmelding waarin stond dat er ieder moment een raketaanval kon plaatsvinden. TV-uitzendingen werden onderbroken, het luchtalarm ging af, ‘dit is geen oefening’ stond er in capslock in het berichtje.
Pas na veertig minuten bleek dat er toch niets aan de hand was. De inwoners van Hawaï waren er veertig minuten van overtuigd geweest dat hun laatste minuten hadden geslagen.
Maar wat doe je op het moment dat je op de dood wacht? Sommigen hielden zich schuil in hun kelder, anderen belden en mailden met vrienden en familie om hen te vertellen dat ze van hen houden. Slate’s Matthew Dessem en Daniel Politi spraken met een aantal Hawaïanen en met mensen die op vakantie waren in Hawaï over wat zij dachten dat hun laatste minuten waren en hoe ze die hadden gespendeerd.
Kris Fortner lag bijvoorbeeld nog op bed in zijn hotelkamer toen het bericht binnenkwam. Hij stond direct op, kleedde zich aan en vroeg zich af of het niet toch om vals alarm ging. ‘Ik besefte dat ik mijn familie moest vinden’. Zij vrouw en twee dochters kwamen huilend het hotel binnen. Fortner probeerde vooral zijn kinderen bezig te houden zodat ze niet door zouden hebben wat er gebeurde, en zocht op Twitter naar het antwoord op de vraag of dit niet toch een vals alarm was. Ook al had er in het bericht zo nadrukkelijk gestaan dat het niet om een oefening ging.
Ook Jefferson Bethke (28) besefte vrijwel direct dat hij op het internet naar antwoorden moest zoeken. In Hawaï weet men wat te doen bij een tsunami, maar dit was iets heel anders. “We waren al binnen dus ik ben gewoon maar gaan zitten en de informatie gaan verwerken.” Ook Kristen Wilson ging, na de initiële shock, online opzoek naar de vraag hoe je een raketaanval kunt overleven.
Julie Hollenbeck stond op het punt om haar hotel in Maui te verlaten. Toen het berichtje binnenkwam, bevroor ze in eerste instantie. Ze besloot naar de lobby van het hotel te gaan, maar ook daar leek iedereen in een permanente staat van paniek te zijn. Op één man na. “Als ik dood ga, dan doe ik dat op het strand met een Mai Tai in de hand”, zei hij terwijl hij naar het strand liep.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

WillemdeGroot
WillemdeGroot14 jan. 2018 - 16:05

Waar ik benieuwd naar ben, is hoe in Washington gehandeld werd na binnenkomst van het bericht over die 'raketaanval'. Hoe heeft Trump aanvankelijk gereageerd? En welk effect hadden de militaire adviezen op hem? Wellicht, hoewel, toch ook leerzaam geweest?

4 Reacties
ratio2
ratio214 jan. 2018 - 18:29

Dat bericht is niet in Washington aangekomen. Het Pentagon houdt voor ballistic missile threats heus niet twitter of het waarschuwingssysteem van de staten de gaten, maar zal vertrouwen op NORAD en daaraan gekoppelde satellieten en systemen. Zolang die zeggen dat er niks komt, komt er niks.

MRdevries538
MRdevries53815 jan. 2018 - 8:32

trump was aan het golfen. (wat misschien de redding van de planeet is geweest. Wie zal het zeggen)

DeRedeMist
DeRedeMist15 jan. 2018 - 13:30

[trump was aan het golfen] Dat zal wel ja. Relevanter, Trump bleef golfen en inderdaad daarmee kan hij ons zomaar gered hebben.

DeRedeMist
DeRedeMist15 jan. 2018 - 13:31

@Ratio, Twitter was misschien 1 van de kanalen, maar zeker niet het systeem waar deze valse waarschuwing vandaan kwam.