Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Waarom GroenLinks het niet meer moet hebben over 'Brussel' en 'in Europa'

  •  
04-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Politici die doen alsof er een keuze is tussen bijvoorbeeld D66 en VVD, zijn niet helemaal eerlijk'
GroenLinks zou in de campagne voor de Europese verkiezingen wat mij betreft nooit meer mogen spreken over pro- of anti-Europees, over “in Europa” of over Brussel alsof het een zelfstandige entiteit is. Als we serieus zijn over de plannen die we uit willen voeren op Europees niveau, moeten we niet meegaan in een verhaal dat suggereert dat je voor of tegen Europa kan zijn, alsof het iets is wat kan verdwijnen als je er maar hard genoeg tegen schopt, zoals sommige politici het voor proberen te stellen.
Europa bestaat, en Nederland ligt in Europa. Daarom zijn we net zo mal als de Britten die denken dat Europa aan de overkant ligt, als we het hebben over ‘in Europa’. Er is al een bestuurslaag in Europa, net zoals die er is op nationaal niveau, op provinciaal niveau en op stedelijk niveau. Dat GroenLinks plannen heeft voor Nederland of voor bijvoorbeeld Rotterdam, maakt ons niet pro-Rotterdam of pro-Nederland. Dat je bevoegdheden anders wilt verdelen, betekent ook niet per se dat je voor of tegen een hele bestuurslaag bent. Niet tevreden zijn met wat er in Nederland gebeurt, maakt je ook niet anti-Nederland. We willen iets anders in Nederland en in (de rest van) Europa, dan wat er nu gebeurt onder leiding van rechtse partijen.
Kiezen GroenLinks moet uitdragen wat zij gelooft. We willen meer democratische controle in Europa en op termijn ook Europese kieslijsten. Daarom moeten we niet meer meedoen met politici die zullen zeggen dat de bevolking straks mag kiezen tussen Nederlandse partijen. Die Nederlandse partijen zijn straks namelijk onderdeel van grotere Europese partijen. Politici die doen alsof er een keuze is tussen bijvoorbeeld D66 en VVD, zijn niet helemaal eerlijk. Laten we tenminste als GroenLinks de kiezer als volwassene behandelen en vertellen hoe het werkelijk zit.
Natuurverschijnsel Daar hoort ook bij dat we het niet hebben over Brussel. Brussel is een stad waar politici werken die beslissingen nemen. Brussel is geen persoon of een instituut, het is geen natuurverschijnsel dat effecten heeft waar wij niets aan kunnen doen.
Politici van GroenLinks, laat je niet meeslepen door betogen van andere politici en je niet verleiden om in onzinnige tegenstellingen te denken. Wij moeten ons eigen verhaal vertellen.

Meer over:

opinie, wereld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Jossy2
Jossy24 jul. 2013 - 10:37

En wat is het verhaal van Groen Links eigenlijk? Het is mij nooit echt duidelijk (geweest). Natuurlijk kan de EU verdwijnen. Het is nog maar kort geleden dat de Sovjet-Unie uit elkaar viel. Voormalig Joegslavië staat nog op mijn netvlies.....

[verwijderd]
[verwijderd]4 jul. 2013 - 10:37

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten4 jul. 2013 - 10:37

''Het lijkt me daarom beter om de schulden samen te voegen en gezamenlijke obligaties uit te geven (eurobonds). Zodoende wordt de eurozone een echte muntunie en wordt de euro pas echt stabiel.'' Dit kun je toch niet menen?!!!! Van de lidstaten die het wèl voor elkaar hebben zal de bevolking hier nog generaties voor bloeden. Dat is jereinste waanzin!!

Boborator
Boborator4 jul. 2013 - 10:37

'De oplossing voor het democratisch tekort kan zijn dat de EU-burgers een president kiezen die net als in Amerika bepaalde bevoegdheden heeft en een kabinet samenstelt. De president wordt dan zowel voorzitter van het kabinet als de Raad. Zodoende kunnen de Europeanen een flinke ruk aan de EU geven: linksaf, rechtsaf of wellicht door het midden.' U heeft nog niet gereageerd op mijn vragen over de kandidaatstelling, wat te doen met lobbyisten, en instellen van checks and balances. Bovendien, aangezien dit een nieuw project is, waar uiteraard fouten gemaakt worden: Hoe zijn fouten terug te draaien, zoals het bijna ondertekende TTIP verdrag met Amerika, wat de markt open forceert voor bv Monsanto, minimumloon opheft en vakbonden illegaal maakt?