Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waar vallen de harde klappen van de werkloosheid?

  •  
27-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rotterdambeurstraverse_300.jpg
Krimpgebieden en Rotterdam hebben het zwaar ... Vrouwen in de Randstad nog redelijk uit de gevarenzone 
De werkloosheid loopt snel op, maar geografisch zijn er grote verschillen. Blijkt uit een berekening van de Volkskrant op basis van informatie van de Het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral economische zwakke gemeenten komen bovendrijven. Rotterdam heeft van de vier grote steden het meest last van een stagnerende werkgelegenheid in het havengebied.
In oktober zaten 536 duizend mensen zonder baan. Dat zijn er 17 duizend meer dan de maand ervoor, blijkt uit cijfers van het CBS. Bijna 7 procent van de beroepsbevolking is nu werkloos.
Uit cijfers blijkt dat verplaatsing en sluiting van bedrijven de belangrijkste redenen zijn voor de werkloosheid in Nederlandse gemeenten. Zo verliest Soesterberg, een drop van 6.000 inwoners ineens 1.200 banen vanwege de sluiting van een vliegbasis.
In Rotterdam, noordoost-Groningen, zuidoost-Drenthe en delen van Limburg is de werkloosheid het hoogst. Deze krimpregio’s doen het slecht omdat de bevolking er vergrijst en jongeren wegtrekken. Limburg doet het nog net iets beter omdat mensen daar dichter bij het industriële hart van Duitsland zitten.
Rotterdam ondervindt een grote terugslag vanwege de vertraging in de wereldhandel door de crisis, meent Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie aan de universiteit van Utrecht. Ook heeft Rotterdam een relatief jonge bevolking waarbij de werkloosheid sneller toeneemt. Met name bij laag opgeleiden omdat hun scholing niet goed aansluit bij de banen die er op dit moment zijn. Ook hebben veel jongeren last van de flexibele contracten waardoor werkgevers makkelijker van ze af zijn.
RTEmagicC_Rotterdambeurstraverse_300.jpg
Vrouwen hebben een aanzienlijk betere kans op een baan in de Randstad omdat zij zich met name werken in sectoren als de zorg, onderwijs en het openbaar bestuur. Schippers benadrukt echter wel dat die werkloosheid nog wel eens flink zou kunnen toenemen als de kabinetsvoornemens voor de bezuinigingen in de zorg en de overheid worden uitgevoerd.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.