Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Waar vallen de harde klappen van de werkloosheid?

  •  
27-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rotterdambeurstraverse_300.jpg
Krimpgebieden en Rotterdam hebben het zwaar ... Vrouwen in de Randstad nog redelijk uit de gevarenzone 
De werkloosheid loopt snel op, maar geografisch zijn er grote verschillen. Blijkt uit een berekening van de Volkskrant op basis van informatie van de Het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral economische zwakke gemeenten komen bovendrijven. Rotterdam heeft van de vier grote steden het meest last van een stagnerende werkgelegenheid in het havengebied.
In oktober zaten 536 duizend mensen zonder baan. Dat zijn er 17 duizend meer dan de maand ervoor, blijkt uit cijfers van het CBS. Bijna 7 procent van de beroepsbevolking is nu werkloos.
Uit cijfers blijkt dat verplaatsing en sluiting van bedrijven de belangrijkste redenen zijn voor de werkloosheid in Nederlandse gemeenten. Zo verliest Soesterberg, een drop van 6.000 inwoners ineens 1.200 banen vanwege de sluiting van een vliegbasis.
In Rotterdam, noordoost-Groningen, zuidoost-Drenthe en delen van Limburg is de werkloosheid het hoogst. Deze krimpregio’s doen het slecht omdat de bevolking er vergrijst en jongeren wegtrekken. Limburg doet het nog net iets beter omdat mensen daar dichter bij het industriële hart van Duitsland zitten.
Rotterdam ondervindt een grote terugslag vanwege de vertraging in de wereldhandel door de crisis, meent Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie aan de universiteit van Utrecht. Ook heeft Rotterdam een relatief jonge bevolking waarbij de werkloosheid sneller toeneemt. Met name bij laag opgeleiden omdat hun scholing niet goed aansluit bij de banen die er op dit moment zijn. Ook hebben veel jongeren last van de flexibele contracten waardoor werkgevers makkelijker van ze af zijn.
RTEmagicC_Rotterdambeurstraverse_300.jpg
Vrouwen hebben een aanzienlijk betere kans op een baan in de Randstad omdat zij zich met name werken in sectoren als de zorg, onderwijs en het openbaar bestuur. Schippers benadrukt echter wel dat die werkloosheid nog wel eens flink zou kunnen toenemen als de kabinetsvoornemens voor de bezuinigingen in de zorg en de overheid worden uitgevoerd.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

WendyB2
WendyB227 nov. 2012 - 14:17

Nou meen ik me te herinneren dat rechts brallend Nederland nog geen half jaar geleden hoogst verontwaardigt was over de praktijk dat werklozen niet in de haven wilden werken terwijl er een vreeeeselijk tekort aan mensen in de haven is. Zijn al die banen in een half jaar tijd in het niets opgelost of was het toen al zo dat er in Rotterdam alleen nog werk is voor gesubsidieerde dwangarbeiders?

rbakels
rbakels27 nov. 2012 - 14:17

Laten politici nu eens prioriteit geven aan een discussie hoe ze de economische activiteit in Nederland kunnen bevorderen in plaats van te zeiken over verkiezingsbeloften terwijl iedereen weet dat dat geen gewone beloften zijn. Laten ze een hoorzitting houden. Ik denk dat het zou helpen als de overheid publieke projecten zou entameren die dynamiek uitstralen - en ooit toch moeten gebeuren. Bijv. een metronetwerk door de hele randstad aanleggen.

joop4me2
joop4me227 nov. 2012 - 14:17

Mijn Gemeente, Coevorden, doet het erg goed ................................. Geld uitgeven aan de 13 ? Stadsinrichting en Gemeentehuis, 9.46% = 10 %.............. 4% erbij zins start bouw gemeente huis?

wilsen
wilsen27 nov. 2012 - 14:17

laten we hopen dat er snel een demonstratie tegen dit afbraak beleid wordt georganiseerd, dat het binnenhof te klein is en het malieveld overspoelt wordt. Opinie peilingen geven al an dat nederland niet op meer neo liberaal beleid zit te wachten

bruces
bruces27 nov. 2012 - 14:17

Dit is weer een onderzoek waar je niets mee kunt. Ik lees diverse regio-kranten en vakbladen. De ene heeft het over 105.000 vacatures die niet in te vullen zijn en tegelijk komt weer een ander blad met 155.000. Bij de regio waar de vacatures hoog zijn blijkt dat de werkeloosheid meer is toegenomen. Bij een andere regio is de werkeloosheid zelfs afgenomen, terwijl de mensen gaan verkassen omdat er geen werk is in die regio. Probeer daar maar chocolade van te maken.

TheBigLebowski
TheBigLebowski27 nov. 2012 - 14:17

Die 10-15% gaat er wel komen.

Joopindo
Joopindo27 nov. 2012 - 14:17

We hoeven niet allemaal naar het mali veld in Den Haag om te demonstreren Iedereen heeft tegenwoordig toegang tot het internet. Als we bijv. af gaan spreken om een maand lang elke dag 20 tot 30 keer in te loggen bij de belastingdienst, dan is dat veel effectiever

neutralist
neutralist27 nov. 2012 - 14:17

Ik den dat de zzpérs veel klappen krijgen, verborgen werkloosheid.

vriest
vriest27 nov. 2012 - 14:17

Samson ,betoogde in buiten hof dat 80 % van de werkzoekenden binnen een jaar werk heeft .Maar zo als we al wisten ook hij liegt niet voor de eerste keer .Het blijkt dus maar weer dat we geen donder opschieten met een versoepeling van het ontslag geen oplossing bied omtrend het makkelijker van job naar job te hoppen .het helpt alleen nog meer mensen in problemen .Maar daar hebben onze politicie geen boodschap aan ,met hun idioote beredenering helpen ze nederland naar de afgrond .Ze hebben geen enkele visie hoe of nederland er weer bovenop moet komen .Alleen maar botweg lasten verhogen en heel de economie naar de knoppen helpen.

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat27 nov. 2012 - 14:17

Vermoedelijk is het een geval van definitie: Als je mensen die al een baan hebben en naar ander werk zoeken, scholieren die een bij-baantje of vakantie-baantje meetelt bij "werkzoekenden" dan kan die 80% best kloppen...... Kijk je bij voorbeeld naar ECHTE werkzoekenden in Amsterdam van 50+ dan is het resultaat 6% Truukjes met cijfertjes kunnen we allemaal wel, alleen zou dat juist politici verboden moeten worden.

Qizilbash
Qizilbash27 nov. 2012 - 14:17

Ontslagrechtversoepeling. Ik heb dit onlangs nog aan iemand proberen uit te leggen. Er worden voorbeelden gegeven van kleine eenmansbedrijven die een aantal jaren geleden uitgebreid hebben en er 2 of 3 vaste werknemers bij hebben genomen en nu door de economische crisis ten onder dreigen te gaan door de lage omzet en de te hoge loonkosten van hun werknemers, die ze eigenlijk niet eens meer nodig hebben. Verder wordt er het gebruikelijke vuil gespuid over vaste werknemers die zich eerst voorbeeldig gedroegen en hard werkten om vervolgens na een vast contract, de kantjes er van af te lopen en zich ziek melden wanneer er wat van wordt gezegd. Als het ontslagrecht versoepeld zou worden, dan zouden werkgevers weer werknemers durven aan te nemen en vaste contracten geven. Win-win voor iedereen. Door dit verhaal zou ik bijna VVD gaan stemmen. Er is alleen weinig van waar. Een bedrijf dat ten onder dreigt te gaan, kan gewoon via de rechter toestemming vragen om een of meer vaste werknemers te ontslaan. De rechter zal dit toestaan tenzij het bedrijf goed draait en de werkgever alleen zijn dure vaste werknemers wil vervangen met goedkopere EU-werkers. Ook een werknemer die niet goed functioneert (eigenlijk ook als je wel goed functioneert, voor elk wissewasje een aantekening maken, dossier opbouwen) kan gewoon worden ontslagen via de huidige wetgeving. Er is helemaal geen ontslagversoepeling nodig dus. Het idee dat het nieuwe ontslagrecht zou zorgen voor meer werk, meer vaste contracten en goed zou zijn voor Nederland is te idioot voor woorden. Nu kan iedereen gewoon ontslagen worden zonder tussenkomst van de rechter of het UWV. Achteraf pas kan een werknemer via de rechter een (veel lagere) ontslagvergoeding bevechten. Als hij voldoende Nederlands spreekt tenminste, de weg naar een advocaat weet en het risico van hoge proceskosten tegen een lage ontslagvergoeding durft te nemen. Meer vaste contracten die dan vervolgens helemaal niet vast meer blijken te zijn. Als Nederland een gesloten container zou zijn waarin zich alleen Nederlanders zouden bevinden, dan zou je misschien nog kunnen zeggen dat een dure vaste werknemer die ontslagen wordt, plaats maakt voor 2 goedkopere, jongere werknemers die anders in de bijstand zouden zitten. Nederland is echter geen gesloten container. De trend is dat EU-werkers overal in Nederland laaggeschoolde arbeid en zelfs geschoolde arbeid overnemen. De 2 Nederlandse werknemers die de plaats van de vaste werknemer in zouden nemen, blijven dus in de bijstand waar de vaste werknemer zich na 2 jaar WW ook aan toevoegt.

adriek
adriek27 nov. 2012 - 14:17

De krimp zit in de hoeken waar mensen met hun handen werken. Regeltjes blijven er genoeg, de administrateurs blijven wel aan het 'werk', net zo goed als de 'dienstverleners' (de '' omdat zij veelal geen diensten verlenen maar premies en bonussen incasseren en nauwelijks iets bijdragen aan de economie van het land.) En iedereen vraagt zich af waarom zo weinigen techniek kiezen. Nou: daarom dus.

1 Reactie
WendyB2
WendyB227 nov. 2012 - 14:17

Schippers waarschuwt ook nog dat in de zorg volgens haar ook een overschot is aan personeel. Het beste zou zijn dat men in Nederland het hele beroepsonderwijs maar afschaft. Voor wie het kan betalen gaat dan naar de universiteit terwijl de meeste mensen op hun 15e gaan werken en dan op hun 23ste, als ze te oud worden voor de werkgevers voor zichzelf kunnen beginnen.

Qizilbash
Qizilbash27 nov. 2012 - 14:17

Wendy B: "Opleiding en werkervaring is ineens niet meer relevant voor bijstandsdwangarbeiders en goedkope Polen?" Opleiding, werkervaring en taalbeheersing is inderdaad ineens niet meer relevant wanneer het gesubsidieerde (bijna gratis) bijstandsdwangarbeiders (uitkering 880,- maar wel 36 uur werken) en goedkope Polen betreft. Dezelfde werkgever die een Turks-Nederlandse sollicitant weigert omdat de sollicitant met een Turks accent praat en de taal niet geheel zonder fouten kan spreken, heeft niet hetzelfde probleem met een Poolse werknemer die geen enkel woord Nederlands spreekt en het Engels bovendien een stuk slechter machtig is als de Turkse sollicitant het Nederlands. Absurd. Met de nieuwe versoepeling van het ontslagrecht hoeft een werkgever vooraf geen toestemming te vragen aan een rechter om iemand te ontslaan. Ook het UWV is tandeloos gemaakt omdat zij alleen maar een advies kan geven welke de werkgever naast zich kan neerleggen. Een vast contract bestaat dus eigenlijk gewoon niet meer. Iedereen kan ontslagen worden. Pas achteraf kan, als de werknemer de weg weet naar de rechter tenminste, er een ontslagvergoeding worden gegeven. Die ontslagvergoeding is bovendien een stuk lager als voorheen. Halve maandsalaris per gewerkt jaar en een maximum van 75.000. Als je dus 4 jaar hebt gewerkt bij je werkgever en je had een vast contract, dan is het risico te groot om je ontslag aan te vechten. Hoge proceskosten als je verliest en een veels te lage ontslagvergoeding als je wint. Vaste werknemers (vooral 50+ die goed onderhandeld hebben) ontslaan en vervangen met Poolse uitzendkrachten loont nu. Die ontslagen werknemers kunnen na 12 maanden WW met 70% van het laatste loon en 12 maanden WW minimumloon, de bijstand in. Na een poosje bijstandstrekkers in de media zwart gemaakt te hebben als parasieten, kun je vervolgens onder het mom van "We kunnen de bijstand niet meer in stand houden, kost te veel", de eindstap nemen en beginnen met de totale afbraak van ons sociaal stelsel. Werknemers hebben dan de keuze tussen 36 uur dwangarbeid per week voor 900,- per maand, zelf iets beters te vinden, de criminaliteit in te gaan of gewoon te creperen.

3 Reacties
WendyB2
WendyB227 nov. 2012 - 14:17

Helemaal mee eens, maar nog een kleine aanvulling: Een bijstandsdwangarbeider kost de werkgever nog veel minder: paar honderd euro per maand of zelfs gratis. Laten we zeggen 200/mnd wordt dan een de facto standaard loon waar je als onafhankelijke ZZPer (loondienst hebben we het niet eens meer over) mee moet gaan concurreren. Voor de gemeente is de bijstandsdwangarbeider gratis, want die uitkering wordt betaald door het rijk, niet door de gemeente zelf. Die 200/mnd is dan netto inkomsten. Gemeentes worden dus financieel afhankelijk van de inkomsten van deze dwangarbeid. Voor een Nederlander zit er langzamerhand weinig anders meer op dan om dan maar in oost-Europa te gaan wonen en van daaruit in Nederland te gaan (zwart)werken.

WendyB2
WendyB227 nov. 2012 - 14:17

Slimme werkgevers geven vanaf nu hun nieuwe werknemers een 'vast' contract. Een 'vaste' werknemer kan immers elke maand ontslagen worden, terwijl iemand met een halfjaar of jaarcontract pas na 6 resp. 12 maanden ontslagen kunnen worden. Tenzij men in Den Haag het contractrecht ook nog wil afschaffen.

Jantje68
Jantje6827 nov. 2012 - 14:17

Dwangarbeid haha.. hou toch op. De meeste calculerende berekenende bijstandstrekkers gaan gewoon zelf aan het werk, zonder hulp als hun uitkering wordt ingetrokken. Ze gaan echt niet onder de brug slapen. Het smoezenboek om niet aan het werk te hoeven moet zo onderhand wel leeg zijn. Taal speelt geen belangrijke rol in eenvoudig werk. Het enige waar werkgevers aan hechten in MOTIVATIE. En die motivatie komt wel als de uitkering weg valt. Het kleine deel dat werkelijk niet kan werken (sociale handicap, psychische gevallen enz) blijven gewoon in de bijstand. Terug naar waarvoor de bijstand bedoeld is. De rest moet gewoon zelf voor zijn inkomen zorgen.

Coropa
Coropa27 nov. 2012 - 14:17

Nu maar hopen: dat De Telegraaf met actieleider Wiegel zich ook gaan inzetten voor deze mensen. Van de vakbonden wordt namelijk niets vernomen. Of zijn die ook ontslagen?

2 Reacties
Qizilbash
Qizilbash27 nov. 2012 - 14:17

FNV drinkt op 3 december een borreltje in Cafe Rotterdam. Kun je gezellig een beetje kletsen over Rutte II. Je zou verwachten dat de vakbonden briesten en steigerden van verontwaardiging, dat er demonstraties georganisserd zouden worden.

bruces
bruces27 nov. 2012 - 14:17

Van de vakbonden wordt namelijk niets vernomen. Of zijn die ook ontslagen ? ....... Nee die hebben zichzelf opgeblazen.