Waar rook is is vuur, waar geld is is een crimineel?
• 14-09-2010
• leestijd 1 minuten
Politie volgt steeds vaker geldspoor bij oplossen misdaden
Politie pakt steeds vaker, nog voor een proces, geld en goederen van vermeende criminelen af. De ‘plukze’-wetgeving maakt dit mogelijk. In 2009 pakte de politie ruim 25 miljoen euro van criminelen af. De wetgeving heeft er ook toe geleid dat agenten steeds meer op geldstromen af gaan om misdaden op te lossen.
De politie denkt criminelen hard te raken door hun eigendommen en geld af te pakken. De Volkskrant schrijft hierover: “De meeste criminele activiteiten, zoals hennephandel, mensenhandel en kinderporno, zijn immers ‘geldgedreven’. Wil je de crimineel echt raken, dan moet je hem zijn dure speeltjes afpakken. Dan heb je zijn ziel te pakken, is de gedachte.”
Met name wat betreft hennepkwekers is de politie erg actief met het afpakken van gelden. Wanneer agenten een tip krijgen zetten ze geen observatieteam meer in maar bekijken ze wie er op het adres woont, welke geldstromen er zijn en of de bewoner een strafblad heeft. Des te verdachter de persoon, des te meer bevoegdheid de politie krijgt om spullen af te pakken.
De nieuwe aanpak van criminelen heeft in 2009 veel succes gehad. In de vijf proefregio’s, Flevoland, Kennemerland, Hollands Midden, Gelderland Midden en IJsselland, pakten politiediensten ruim 25 miljoen euro van criminelen af. Het is nu aan het nieuwe kabinet om geld vrij te maken om de ‘afpakstrategie’ landelijk in te voeren. De Volkskrant:
Politie plukt criminelen helemaal kaal