Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

VVD: 'Hier spreken we Nederlands!'

  •  
05-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
VVD-ijsselstein-300px.jpg
Wim de Bie verbaast zich over verkiezingsposter
De nationale mental coach Wim de Bie kwam deze week in actie vanwege een opmerkelijke verkiezingsposter van de VVD in IJsselstein. De tekst op de poster luidt: “In IJsselstein spreken we Nederlands.”
De Bie werd op de poster geattendeerd door een Engelse collega die als spreker was uitgenodigd op een vierdaags congres in IJsselstein. “In winkels en cafés werd hij vijandig bejegend als hij in het Engels een bestelling plaatste.” Dus belde de VPRO-coryfee met Martin Tersluis, vice-voorziter van de VVD IJsselstein.
Meneer Tersluis, wat heeft u tegen buitenlanders? “O, helemaal niets! Alleen wonen wij hier in Nederland, ja? En in Nederland spreken wij Nederlands, ja?”
Wordt IJsselstein geplaagd door integratieproblemen, hebt u last van jonge Marokkanen, of zijn er spanningen tussen minderheidsgroeperingen? “O nee, gelukkig niet. Niets aan de knikker in IJsselstein, zeg maar. En dat willen we wel graag zo houden, ja? Wat niet is, dat kan nog komen. Dus daarom zeggen wij: lâan we beginnen met de taal. Als we allemaal Nederlands spreken, dan is er niks aan het handje, ja?”
Lees ook wat De Bie er werkelijk van vindt op zijn weblog.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

VonTotenhausen
VonTotenhausen5 feb. 2010 - 15:00

Shit!

damrov
damrov5 feb. 2010 - 15:00

briljant statement

Paradox2
Paradox25 feb. 2010 - 15:00

Gelukkig stond IJsselstein niet erg hoog op mijn lijstje van toekomstige woonplaatsen.

Hans68
Hans685 feb. 2010 - 15:00

Als het gaat om een integratiedebat is de uiting behoorlijk smakeloos. Als het gaat om een daadwerkelijke taalkwestie kan ik me er wel in vinden. Enige tijd terug was ik aan het kijken naar personeelsadvertenties. En met name in de ICT- en financiële sector had ik soms werkelijk geen enkel flauw benul van de inhoud van de functie die aangeboden werd of van de gevraagde eisen. Ik ging er maar vanuit dat als je de advertentie niet snapt je er ook niet op hoeft te reageren. Neem bijvoorbeeld de functie of term 'professional'. Voor zover ik het kan zien is iedereen die betaald wordt voor zijn arbeid een professional, maar met die opvatting ben ik kennelijk hopeloos ouderwets.

Yggdrasil
Yggdrasil5 feb. 2010 - 15:00

In IJsselstein hebben ze geen shops? Geen Sale? Geen last minute boekingen? Geen special deals? Geen discounts? Als ze dat allemaal niet hebben in IJsselstein dan zou ik zeggen, hun hebben gelijk.

Joeri2
Joeri25 feb. 2010 - 15:00

Echter: Hier spreken we Nederlands betekent niet dat ze alleen Nederlands spreken. De correcte Nederlandse zin zou dan moeten zijn: Hier spreken we slechts Nederlands. Of: Wij spreken alleen maar Nederlands. Het feitje dat ze in Ijselstein Nederlands spreken is dus wonderbaarlijk. Echt iets voor de VVD om een hele normale open deur als Ier bijzonders te brengen. Er had dus ook kunnen staan: In IJselstein dragen we schoenen. Ja, nou en?

ReneeO
ReneeO5 feb. 2010 - 15:00

Wij Nederlanders slaan ons zo graag op de borst dat we onze talen kennen! IJsselstein is blijkbaar een uitzondering. Wat een armoe... ;-)

BATikker
BATikker5 feb. 2010 - 15:00

Het lijkt de strategie van de VVD te zijn dit jaar: simpele one-liners. Maar die bij mij in het dorp zijn eerder dom en onnozel dan beledigend.

paulvr2
paulvr25 feb. 2010 - 15:00

Eigenlijk valt me dit verhaal mee, ik had een zwaar anti-moslim verhaal verwacht. Vreemd genoeg sturen vooral VVD-ers hun kinderen naar zogenaamde tweetalige scholen waar ze de meeste vakken in het Engels toegediend krijgen. En ik heb hen ook niet horen protesteren toen onze universiteiten wilden dat steeds meer afstudeerscripties in het Engels moesten worden geschreven en we onze kandidaats en doctorandus graden maar moesten inruilen voor vrijgezellen (pardon, bachelors) en meesters graden. En dat het bedrijfsleven, waar de VVD aanhang het grootste is, zich bij reclames steeds meer van Engelstalige kreten bedient is ook verbazingwekkend. Maar goed, ik ben blij dat de VVD eindelijk het licht gezien heeft. Ze hebben nog heel wat werk, om te beginnen met de diverse banken die dagelijks over hun zwamverhalen over "praaivut benking" aan ons kwijt willen. Sterkte jongens!

a.doorgeest
a.doorgeest5 feb. 2010 - 15:00

Je vraagt je natuurlijk wel af wie de huidige slagzinnencampagne van de VVD heeft bedacht en vormgegegeven. Met normaal Liberalisme heeft één en ander niet veel meer te maken. Moet TON op afstand worden gehouden, moet de moddervijver van Wilders worden leeggevist? Het "Eigen volk eerst " - denken heeft kennelijk wortel geschoten bij de VVD. Het goedkoop en moedwillig uitbaten van ultra-rechtse racistische sentimenten; een normaal mens zou zich er kapot voor schamen...

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods5 feb. 2010 - 15:00

De domheid regeert.

denmol
denmol5 feb. 2010 - 15:00

Ik vraag me af of dit ook de slogan is als bijvoorbeeld Microsoft of een andere buitenlandse gigant er zijn Europese hoofdkantoor wil verstigen.

Martijn09
Martijn095 feb. 2010 - 15:00

Beste Meneer de Bie. Ik heb zulke prachtige herinneringen aan U.Verpest die nu niet door U zonodig te moeten bemoeien met deze onzin. Ga iets nuttigs doen, b.v. aan nieuwe Nederlanders die onze taal (nog) niet kennen les geven. Er schuilt wel iets van een leraar in U, maak daar dan op een JUISTE wijze gebruik van.

AlbertHofmann
AlbertHofmann5 feb. 2010 - 15:00

Loop in een gemiddelde nederlandsche winkelstraat en de verengelsde termen en namen slaan je om je oren "sale" "kids" "store" "cool" "hip" etc etc etc...grappig genoeg worden deze termen vooral gehanteerd door Nederlanders, zal in Ijsselstein niet anders zijn neem ik aan.

dooper
dooper5 feb. 2010 - 15:00

Ik spreek al mijn hele leven Fries. Mag ik nu wel stemmen in Ijsselstein?

mcleaver
mcleaver5 feb. 2010 - 15:00

Heel verstandig van IJsselstein. Ook veel beter voor al die engelstaligen. Als engelsman zelf heeft het mijn jaren gekost om nederlands te leren omdat iedereen hier zonodig hun engels wilde oefenen met mij. Nu willen ze ook "inburgeren andersom" in Amsterdam. Dat doen ze al jaren met engelse immigranten! Geen wonder dat Nederland een identiteits probleem heeft!

dewinter2
dewinter25 feb. 2010 - 15:00

Vanuit Frankrijk (tijdelijk) Hier spreekt men Frans, hoewel.. dat denkt men te doen. Mijn moeite om me verstaanbaar te maken wordt soms begrepen en gewaardeerd. Soms ook niet. Het voelt rot als men niet begrijpt dat ik me debiel voel als ik me niet kan uitdrukken zoals ik zou willen (en dat in mijn moers taal probleemloos ook kan). Contact met mensen die zelf weten wat het is om in een andere taal te moeten communiceren is meestal een stuk eenvoudiger omdat men die worsteling begrijpt.

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek5 feb. 2010 - 15:00

Dan gaan we toch Grieks praten, als Nederlands niet meer gewenst is. Jamas! Ik had gehoopt dat De Bie het wel een goede actie vond nadat afgelopen week duidelijk werd dat "Hun zijn groter als mij" eigenlijk ook wel goed Nederlands is volgens de geleerden. Zeker gegeven het hilarische stukje dat Koot en Bie ooit deden met het verwisselen van "als" en "dan". Of wil De Bie gewoon overal xenofobie in zien?

3 Reacties
Jeroenvt
Jeroenvt5 feb. 2010 - 15:00

Tuurlijk is Nederlands niet ongewenst, maar zoiets als deze leus is zo verschrikkelijk kneuterig. Waar is die open blik op de wereld gebleven die we tot een jaar of tien geleden hadden. Toen ik nog trots op Nederland was zeg maar. Een prachtige open internationaal georiënteerde samenleving, zowel op economisch als cultureel vlak en dan nu, ik lijk wel tussen slechts heikneuters te wonen.

RobvanKan
RobvanKan5 feb. 2010 - 15:00

Wil je beweren dat we nu allemaal moeten geloven dat VVD IJsselstein campagne voert met een taalkundige kwestie in plaats van een integratiekwestie? Kom nou toch.

SirCharles
SirCharles5 feb. 2010 - 15:00

Ben niet zozeer tegen vreemde woorden die in de Nederlandse taal sluipen dat gebeurt al eeuwen, een taal leeft en beweegt echter dat "groter als" en dat "hun zijn" bij voorbeeld is afgrijslijk.

objectivist
objectivist5 feb. 2010 - 15:00

Dat is toch veel beter dan: Samen voor een sterk IJselstein of"Ik jij wij' van de SP? DIt is tenminste een statement. Of je het er nou mee eens bent of niet. Campagnetechnisch is het ijzersterk. Prima actie.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO5 feb. 2010 - 15:00

Het is een ongelooflijk dom statement, omdat het voor meer uitleg vatbaar is. Zie mijn andere reactie. Het is triest hoe een ooit uitermate fatsoenlijke - zo niet intellectuele - partij als de VVD, zo tegen de PVV aanschurkt. Wat een vreselijke ontwikkeling.

FrankS2
FrankS25 feb. 2010 - 15:00

Geen toerist wil naar IJsselstein, daardoor op zich een logisch en overbodig statement.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 feb. 2010 - 15:00

... daardoor op zichzelf een overbodige stelling (in het nederlands;)

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek5 feb. 2010 - 15:00

Bij mij leeft lichtelijk de opvatting dat deze leuze niet op de toerist gericht is...

Clouseau
Clouseau5 feb. 2010 - 15:00

Vanaf mijn geboorte spreek ik Nederlands, echter de VVD verstaat mij nog steeds niet..

2 Reacties
ReneeO
ReneeO5 feb. 2010 - 15:00

hahahaha! Zal het er uiteindelijk dan toch nog van komen? ;-)

maclofty
maclofty5 feb. 2010 - 15:00

Mij hebben ze nooit verstaan en toen ze met Jip en Janneke taal begonnen heb ik maar 1 ding gedacht U I T K I J K E N !!!!

[verwijderd]
[verwijderd]5 feb. 2010 - 15:00

Doet mij een beetje denken aan die mensen in Friesland, die om het hardst schreeuwen dat ze géén buitenlanders in hun dorp willen. Er IS er dan ook geen een, ze zouden een buitenlander nog niet herkennen als ze over struikelden. Als je ze ernaar vraagt zeggen ze: Maar we hebben gehoord dat ze er elders wél erg veel last van hebben. Tja. Domheid regeert.

1 Reactie
Kappasnor
Kappasnor5 feb. 2010 - 15:00

Mooie theorie, maar ja, weer van die lelijke feiten: * Volendam ligt niet in Friesland. * De combi VVD + PVV scoort het laagst in... Friesland. * Er wordt regelmatig gesproken over "Geef Frysk", maar een bord "Hier spreken we Nederlands" in "Fryslân"? Grinnik... Zie: http://www.nlverkiezingen.com/EP2009P.html

[verwijderd]
[verwijderd]5 feb. 2010 - 15:00

het wordt steeds erger wat is de volgende:Arbeid maakt vrij?

1 Reactie
heggenland
heggenland5 feb. 2010 - 15:00

Dat denken ze bij de VVD al sinds hun ontstaan: maar wel gericht op anderen.

Joop den Uil
Joop den Uil5 feb. 2010 - 15:00

Eindelijk eens een gemeente waar je met gewoon Nederlands terecht kan ! Hulde Ijsselstein !

1 Reactie
eagleye2
eagleye25 feb. 2010 - 15:00

Wees er blij mee want in de rest van Nederland moet je toch een behoorlijk kennis van de Engelse taal hebben.

[verwijderd]
[verwijderd]5 feb. 2010 - 15:00

Over 100 jaar is in Nederland de voertaal Engels. Lekker neutraal en gemakkelijk voor iedereen.

3 Reacties
paulvr2
paulvr25 feb. 2010 - 15:00

Ik heb jarenlang in de VS gewoond en moest daar uiteraard alleen maar Engels gebruiken. Juist daar leerde ik niet alleen de beperkingen van de Engelse taal (veel beperktere woordenschat zodat je je onvoldoende precies kon uitdrukken) maar vooral ook het gemis van de eigen taal, en dus de waarde die ik eraan hecht. Ik herinner me dat ik net in Nederland, ergens op het toilet van een tankstation zittend, tranen in mijn ogen kreeg toen ik een of ander meisje hoorde roepen "Jan, waar ligt de ....". Pas toen realiseerde ik me hoezeer ik mijn eigen taal heb gemist en hoe ik geraakt was om dat in een heel gewone situatie weer te horen. Taal is je cultuur, iets wat je eigen is. Ik spreek vijf talen waarvan drie op moedertaal niveau maar er is geen enkele taal die je dezelfde warmte geeft als je eigen taal.

berend2
berend25 feb. 2010 - 15:00

Zulke ideen moet je eens opperen in het franse gedeelte van belgie of frankrijk danwel duitsland.

Krooneman
Krooneman5 feb. 2010 - 15:00

Engels zal nooit de voertaal worden in NL. Het is weliswaar makkelijk, maar het proces ernaartoe is het moelijkst