Verheijen laat VVD zelf discutabele declaraties onderzoeken onder druk achterban ... Rutte blijft achter Verheijen staan ... Commissie Integriteit van de VVD gaat 'feiten, ernst en verwijtbaarheid'
onderzoeken
De druk op de VVD-partijtop liep op, nadat NRC eerder deze week bekend maakte dat VVD-Kamerlid Mark Verheijen tijdens zijn vorige politieke leven als gedeputeerde in Limburg onterechte declaraties indiende. Premier Rutte bleef achter zijn partijgenoot staan, en doet dat op vrijdag nog steeds. Het in opspraak geraakte Kamerlid heeft nu zelf om een onderzoek gevraagd.
Veel VVD’ers vroegen zich af waarom Verheijen de hand boven het hoofd gehouden werd. Minister-president Mark Rutte zei eerder deze week dat hij de zaak rond de declaraties “erg opgeblazen” vindt. En dat vond hij op vrijdag nog steeds. “Ik heb daar niks aan toe te voegen.”
VVD-ministers Blok en Opstelten vinden dat Verheijen adequaat heeft gereageerd. Blok:
Verheijen heeft er zelf uitstekend het woord over gevoerd. En het is niet aan een minister om over een Kamerlid te oordelen.
Staatssecretaris Wiebes heeft zijn oordeel al wel klaar:
Van mij mag hij blijven. De mensen die hier goed naar gekeken hebben, zijn tot het oordeel gekomen dat dat mag. Bovendien mag ik hem graag.”
Maar VVD’ers buiten Den Haag tonen minder begrip voor die coulante houding richting Verheijen. “Schandelijk dat de partijtop dit afdekt. Er zijn er voor minder weggestuurd”, luidt de kritiek. Politiek verslaggever Wilma Borgman zegt :
Ik merk veel onrust en boosheid in de achterban van de partij. Vooral over de mate waarin Verheijen de hand boven het hoofd wordt gehouden. Belangrijke overweging daarbij is dat de VVD geen schade wil oplopen in de aanloop naar de Statenverkiezingen. Ik hoor dat Kamerleden die gaan over sociale zekerheid zich afvragen hoe zij dit moeten uitleggen aan mensen met een uitkering.
‘Geen Heilige’ Verheijen declareerde in 2011 en 2012 voor duizenden euro’s ten onrechte privé-uitgaven, campagnekosten en kosten voor het landelijke VVD-bestuur bij de provincie Limburg, waar hij op dat moment nog als gedeputeerde werkzaam was. Het gaat vermoedelijk om enkele duizenden euro’s. Verheijen heeft zijn fouten toegegeven en zegt de kosten terug te zullen betalen.
Ik ben oprecht van mening dat ik het zo goed als mogelijk heb geprobeerd te scheiden. Maar ik ben een politicus, geen heilige. Ik ben niet feilloos.