Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Vrouwelijke gevangenen gesteriliseerd tegen de regels in

  •  
09-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vrouwen_gevangenis.jpg
Amerikaanse vouwen in gevangenis onder druk gezet ... Volgens hoofd van de gynaecologen werd er een belangrijke service verleend 
Terwijl het al sinds 1979 verboden is in Californië, zijn tussen 2006 en 2010 toch 150 vrouwelijke gevangenen gesteriliseerd. De sterilisaties werden zonder toestemming van de staat uitgevoerd, zo ontdekte het Amerikaanse Center for Investigative Reporting.
Uit verschillende documenten en interviews blijkt dat artsen tussen 2006 en 2010 tegen de regels in zonder toestemming van de staat de eileiders van in elk geval 148 gedetineerde vrouwen hebben afgesloten. Eind jaren negentig zou dit bij nog 100 anderen ook zijn gebeurd.
Tussen 1997 en 2010 betaalde de staat de artsen meer dan 115.000 euro om de operaties te verrichten, bleek uit een database met contracten. De vrouwen werden ingeschreven voor de behandeling tijdens hun zwangerschap in het ‘ California Institution for Women’ in Corona en in de ‘Valley State Prison for Women’ in Chowchilla. Die laatste gevangenis is nu een mannengevangenis.
Volgens ex-gevangenen en gevangenis-advocaten werden alleen die vrouwen geopereerd die naar alle waarschijnlijkheid opnieuw in de gevangenis zouden belanden na vrijlating. Een van de ex-gevangenen, Crystal Nguyen, die ook op de ziekenhuis-afdeling van de gevangenis werkte zei:
Ik dacht: Oh my God, dit is niet goed. Denken ze soms dat het dieren zijn die zich niet meer mogen voortplanten?
Een andere vrouw die wegens autodiefstal in de gevangenis zat, beviel van een zoontje in 2006 vertelde dat de arts er herhaaldelijk op aandrong dat ze zich moest laten steriliseren:
Toen hij ontdekte dat ik vijf kinderen had, stelde hij voor het te laten doen. Hoe dichter ik bij de uitgerekende datum kwam, hoe vaker hij erover begon. Hij gaf me het gevoel een slechte moeder te zijn als ik het niet zou doen. Ik wou dat ik dat nooit had gedaan.
James Heinrich, het hoofd van de gynaecologen van de gevangenis, ontkent dat er druk werd uitgeoefend op de vrouwen. Volgens hem werd er een belangrijke service verleend aan arme vrouwen die gezondheidsrisico’s liepen bij volgende zwangerschappen. Heinrich:
Gedurende tien jaar hebben we ongeveer 115.000 euro uitgegeven. Dat is geen groot bedrag vergeleken bij wat je aan maatschappelijke zorg had moet betalen voor deze ongewenste kinderen, want deze vrouwen bleven zich voortplanten.
Lees het volledige verslag op de website van het Center for Investigative Reporting.
CC foto: Thomas Hawk

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai9 jul. 2013 - 19:10

Het is me nu nog steeds niet duidelijk of de ingrepen nu onder dwang of zonder medeweten zijn uitgevoerd of dat er veel overredingskracht is gebruikt. Als je een crack-moeder hebt met pakweg een kindje of 6 dan lijkt me overreding niet echt onverstandig gezien de hopeloze situatie waar de kinderen moeten opgroeien. Al met al een te kort en onvolledig artikel om een echt duidelijk beeld van de gebeurtenissen te hebben.

HomoRidenti
HomoRidenti9 jul. 2013 - 19:10

De VS was ook één van de eerste landen die, onder invloed van het sociaal Darwinisme, experimenteerden met eugenetica. En er is blijkbaar nog steeds niks veranderd.

msj_meijerink
msj_meijerink9 jul. 2013 - 19:10

The land of the free: maar achter de tralies ben je dus aan de goden overgeleverd

PeterDraman
PeterDraman9 jul. 2013 - 19:10

Titel wordt lekker spectaculair gehouden weer. Hier is helaas geen simpele oplossing voor, vooral niet als het systeem erachter zo corrupt is dat mensen misdaden plegen om gratis zorg te krijgen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger9 jul. 2013 - 19:10

***vooral niet als het systeem erachter zo corrupt is dat mensen misdaden plegen om gratis zorg te krijgen.*** Dat heeft niets met corruptie te maken, maar met Corporate America. Kinderen kosten geld, ook in gevangenissen, zeker als deze commercieel geexploiteerd worden, zoals in veel staten, waaronder California het geval is. Gevangenissen zijn dus vaak big business, zo wordt bijv. bijna al het kantoor meubulair in de VS in gevangenissen in elkaar gezet...'made in a prison near you'