Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Vriendjespolitiek en 'machtsbederf' in Rotterdamse wijk Feijenoord

  •  
28-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
feijn_300.jpg
Update: opstappen geëist ... PvdA'ers oefenden 'oneigenlijke druk' uit ... Politiek is er 'hard en ruw'
In de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord rommelt het al jaren, vooral bij de PvdA-afdeling. De laatste tijd draaiden de conflicten voornamelijk om politici met een Turkse achtergrond, die zouden zich schuldig maken aan cliëntelisme.
Update 30 juni: De PvdA fractie eist dat de twee in opspraak geraakte PvdA bestuurders opstappen. Dat meldt NRC zondagavond. Één raadslid zou reeds zelf zijn opgestapt:
‘Deelraadslid Serdar Çiçek, over wie volgens vicefractievoorzitter Lydia Kramer-Blansjaar “pittige” uitspraken zijn gedaan in het rapport, heeft aangegeven zich uit de PvdA-fractie terug te trekken. Dat schrijft persbureau Novum. Ook heeft hij na gesprekken zijn partijlidmaatschap per direct opgezegd, meldt de fractie in een verklaring. Çiçek heeft zich volgens de onderzoekers schuldig gemaakt aan “cliëntelisme en machtsbederf’.
Eerder: Bureau Integriteit BV, beter bekend als Bing, heeft onderzoek verricht naar de misstanden in de deelgemeente Feijenoord. Directe aanleiding voor het onderzoek waren berichten over vermeende belangenverstrengeling bij het verstrekken van subsidies. 
Bing concludeert in het vandaag gepresenteerde rapport :
− dat uit het onderzoek het beeld naar voren komt dat besluitvorming over het algemeen volgens de regels – ordentelijk – verloopt. Maar daar waar bepaalde personen (deelraadsleden of dagelijks bestuurders) een dossier heel belangrijk vinden, wordt alles uit de kast gehaald om ‘gelijk’ te krijgen. Dan wordt (soms veel) politieke druk uitgeoefend. Het is niet altijd helder vanuit welk motief of overtuiging die druk wordt uitgeoefend. De wijze van politiek bedrijven en omgangsvormen komen daarbij soms over als hard en ruw;
− dat door geïnterviewden veel algemene politieke druk wordt ervaren, maar slechts in enkele gevallen is er daadwerkelijk sprake van oneigenlijke politieke druk en/of integriteits- schendingen;
− dat de kring van DB-leden en deelraadsleden die hierbij betrokken is, feitelijk zeer beperkt is en deze betrokkenen voornamelijk leden zijn van een en dezelfde politieke partij. Onder meer het handelen van één deelraadslid van deze fractie valt daarbij nadrukkelijk op;
− dat voor zover het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt negatief is, dat met name wordt bepaald door het handelen van individuele bestuurders en partijpolitieke aangelegenheden;
− dat een aantal van voornoemde integriteitsschendingen kan worden beschouwd als vormen van cliëntelisme en machtsbederf.
PvdA-fractieleider Marco Heijmen zegt tegenover RTV Rijnmond dat hij zich kapot geschrokken is van de uitkomsten. 
cc-foto: Mingo Hagen

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Meta Foor
Meta Foor28 jun. 2013 - 16:08

het land is goed verdeeld: Limburg voor de VVD, Rotterdam voor PvdA, PVV voor Den Haag ben benieuwd welke streek CDA heeft gekozen om te plukken (Tilburg ?)

Meta Foor
Meta Foor28 jun. 2013 - 16:08

ik mis commentaar vd burgemeester ... hele toestand was niet nodig geweest als ze een brandblusser voor 9,90 bij de Action hadden gekocht

BasVV
BasVV28 jun. 2013 - 16:08

Dat iemand hier nog van schrikt. Dit wisten we toch al jaren.

msj_meijerink
msj_meijerink28 jun. 2013 - 16:08

Nu zullen bij de PvdA top hopelijk de ogen open gaan, dat het publiek zichtbare cliëntelisme niet meer pas in de politiek van België begint. Maar dat het in Nederland lokaal ook steeds openlijker wordt beleden. Natuurlijk gebeurt het al eeuwenlang 'stiekem' in de kleine CDA plattelandsbolwerken en in de VVD-amice cultuur, maar die hebben haast altijd veel betere beerputdeksels dat de PvdA.

Klaas3
Klaas328 jun. 2013 - 16:08

1 februari 2010 De PvdA-afdeling Feijenoord spat uit elkaar als gevolg van een Turkse machtsovername. De deelraad strompelt van affaire naar affaire. Terwijl de partijtop alles uit de kast haalde om integratieboegbeeld Ahmed Marcouch te redden in Amsterdam-West, liet zij de beerput in Rotterdam-Zuid ongemoeid. http://www.carelbrendel.nl/2010/02/01/bebloede-koppen-in-de-pvda-afdeling-feijerbahce/

RMHeijmans
RMHeijmans28 jun. 2013 - 16:08

Vriendjes politiek binnen de PvdA? Dat meen je niet?

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 jun. 2013 - 16:08

"PvdA-fractieleider Marco Heijmen zegt tegenover RTV Rijnmond dat hij zich kapot geschrokken is van de uitkomsten. " Lachwekkend, hoever je van de realiteit af kan staan. Noemt zich dan nog volksvertegenwoordiger. Overigens, de gehele PVDA kan zich dit aanrekenen in Rotterdam. De huidige situatie kon je jaaaren geleden al voorspellen. Ze hebben toentertijd wel een goede kwaliteit oogkleppen op de kop weten te tikken, dat dan weer wel.

1 Reactie
Heberle
Heberle28 jun. 2013 - 16:08

Er zal wel een stevig gesprek volgen,,,,,,,,,en dan glas,,,plas,,,,,,anders houden ze helemaal geen stemvolk over...(op die paar stumpers van autochtonen na dan ,,die weten en durven niet anders)...

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2013 - 16:08

Wat is nieuw? Het Nederlandse vergiet gaat nog harder lekken dan het al deed en uiteindelijk glijden we naar een bananenrepubliek. Onze ambtenarij is ongelooflijk incapabel.

1 Reactie
Nachtegaaltje
Nachtegaaltje28 jun. 2013 - 16:08

Een beetje gezellig de ruimte in kletsen? Het gaat hier over bestuurders, niet over ambtenaren. Maar het scoort wel lekker natuurlijk om over ambtenaren te zeuren! Het zijn ook de ambtenaren die zorgen dat uw vuilnis wordt opgehaald, uw trottoirtegels weer recht komen te liggen en de buurtsportwerker zijn werk kan doen. Soms snap ik niet dat deze mensen nog naar hun werk gaan met het gezeur over hen! En onze ambtenaren zouden incapabel zijn? Je hoeft maar één grens over te gaan en je ziet hoe beroerd het in het buitenland kan zijn. Ontevreden gemekker!

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2013 - 16:08

kan iemand mij vertellen waarom deze bewezen corruptie haast geen enkele aandacht krijgt echter van Rey in Roermond wel terwijl daar nog niks bewezen is?

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch28 jun. 2013 - 16:08

Waar lees jij dat er sprake is van corruptie? Ook hier is er nog niets bewezen en is er niemand veroordeeld. Je zou eigenlijk gewoon blij moeten zijn. Deze 'allochtone' politici zijn zo geïntegreerd in onze samenleving. Ze passen al de truukjes toe zoals de van der Rey's, en Hooijmaijers....

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2013 - 16:08

Het doet me pijn om het te moeten zeggen, maar mijn eigen oude PvdA begint steeds meer trekjes te krijgen van een criminele organisatie.

1 Reactie
BasVV
BasVV28 jun. 2013 - 16:08

Ach. Dat is niets nieuws. De PvdA heeft een beetje zitten slapen. Of zich laten intimideren door mensen waar je toch vooral geen kritiek op mag hebben. Tsja. Heel veel mensen zagen dit al. Maar dat waren natuurlijk trollen en zo.

GingerTed
GingerTed28 jun. 2013 - 16:08

Het spijt me. Maar dit is al jaren bekend en niet alleen in deze wijk in Rotterdam. Alleen degenen die het nooit hebben willen weten kunnen er blijkbaar (om te beginnen hopelijk) niet meer omheen. Marokkanen en Turken hebben de cultuur, en dus ook de politieke gebruiken van o.a. cliëntelisme, meegenomen uit het land van herkomst en zijn daar het meest succesvol mee bij de naïeve linkse partijen.

1 Reactie
Marsman2
Marsman228 jun. 2013 - 16:08

"Marokkanen en Turken hebben de cultuur, en dus ook de politieke gebruiken van o.a. cliëntelisme, meegenomen uit het land van herkomst en zijn daar het meest succesvol mee bij de naïeve linkse partijen" En zijn VVD'ers in bijvoorbeeld Noord-Holland en Limburg dan weer besmet geraakt door deze Marokkanen en Turken? (Disclaimer: Néé, ik keur cliëntelisme door PvdA'ers in Rotterdam hiermee niet goed! Noch kijk ik weg, doe ik aan knuffelen of gezellig theedrinken!)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai28 jun. 2013 - 16:08

Het is voor de PVDA onmogelijk geworden om op deze vorm van cliëntelisme en corruptie een duidelijk en hard antwoord te geven. De PVDA heeft in de grote steden als ze niet de medewerking geven aan de overduidelijke invloed van cliëntelisme een kansloos bestaan. Uit cijfers blijkt dat in de grote steden zonder het kiezers potentieel van de allochtonen de PVDA kansloos zou zijn.

1 Reactie
clara51
clara5128 jun. 2013 - 16:08

["Uit cijfers blijkt dat in de grote steden zonder het kiezers potentieel van de allochtonen de PVDA kansloos zou zijn."] Bron, Torenkraai?

peterh2
peterh228 jun. 2013 - 16:08

Wat een ophef om niets, dit weten we al decennia en hoort er op een bepaalde manier gewoon bij. Zeker in deze culturen is dit gewoon hoe het werkt en iets meer begrip voor andere culturen zou wel helpen. Omdat het om Turken gaat kan de PVV achterban lekker schieten, maar de autochtone PvdA, VVD of CDA bestuurders doen precies hetzelfde als het om de baantjes gaat, waarom mag dat dan wel?

1 Reactie
HomoRidenti
HomoRidenti28 jun. 2013 - 16:08

Ja..accepteren is het beste wat je kunt doen..'tuurlijk. Pak de pot vaseline maar weer.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2013 - 16:08

PvdA-fractieleider Marco Heijmen zegt tegenover RTV Rijnmond dat hij zich kapot geschrokken is van de uitkomsten. Hij stond erbij en keek erna.

1 Reactie
peterh2
peterh228 jun. 2013 - 16:08

Het is vooral de reactie van deze PvdA meneer die me verschrikkelijk stoort: of hij wist dit allang en hoopt dat 'wij' zo dom zijn om zijn gespeelde verbazing te geloven, of hij is echt te dom om te poepen (politiek gezien dan) omdat hij niets door had. Ik weet niet wat erger is: in beide gevallen zou je als kiezer hem keihard moeten laten vallen, dit soort kansen voor open doel wil je als partij vlak voor de verkiezingen niet laten liggen. Reken maar dat LR hier heel vaak op terug komt in de campagne, dat is een Eerdmans wel toevertrouwd. Wees als PvdA gewoon eerlijk: dit hoort gewoon ook wel bij de cultuur en ik denk niet dat de allochtone kiezer de PvdA in Rotterdam dat heel erg zal vinden. Puur electoraal is het juist dom om nu de Turken en Marokkanen tegen je in het harnas te jagen want de allochtone stem in Rotterdam is voor de PvdA van levensbelang, heel zwart-wit gezegd: de boze blanke Rotterdammer stemt al SP of LR, die krijg je niet meer terug door nu flink je nog overgebleven allochtone achterban aan te pakken...