Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Voor je ‘t weet is het pus dweilen met de kraan open

  •  
21-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
49726757_aeceb2872f_c

© cc-foto: Joshua Brown

Die vraag voor versoepeling van de BSA-norm is niet zomaar uit de lucht komen vallen, lief College van Bestuur. Het noodsignaal heeft geklonken. Hoort u ‘m?
Koning Efficiëntie heeft de universiteit in een wurggreep. Hoewel de hogescholen het bindend studieadvies geschrapt hebben, houden de universiteiten hun poot stil. In de zoveelste update van Universiteit Utrecht over de coronacrisis stond: ‘We krijgen regelmatig de vraag of de BSA-norm kan worden aangepast vanwege de huidige situatie. We zien op dit moment geen aanleiding om een generieke coulancemaatregel toe te passen.’ De huidige situatie ís nu juist de aanleiding. De student van heden ten dage is er eentje van het eenzaamste soort. Eenzaam betekent hier: opgesloten ploeteren in een kamer van maximaal 4 bij 4 meter, met de diepvriespizza van drie dagen geleden nog naast het bed. Hooguit eens per week verlaat hij zijn kamer ‘voor een fysieke bijeenkomst’. Vreemde dieren zijn het dan, hoor.
Wetenschappelijk inzicht over de gevolgen van die huidige situatie voor studenten, kwam vorige week via het Hoger Onderwijs Persbureau naar buiten. Wat bleek? Een kwart van de 8.300 ondervraagde studenten gaf aan bang te zijn voor ernstige studievertraging, 27,1% loopt daadwerkelijk studievertraging op, en een goede 37% van de ondervraagden kan door de coronacrisis geen stage lopen. Ruim de helft voelt grote onduidelijkheid over het vervolg van hun studie, en dan heb ik het nog niet gehad over de verergering van depressieve en eenzame gevoelens bij veel van de onderzochte studenten. Die vraag voor versoepeling van de BSA-norm is niet zomaar uit de lucht komen vallen, lief College van Bestuur. Het noodsignaal heeft geklonken. Hoort u ‘m?
Het studentenwelzijn is een van de vele wonden waar corona de vinger op legt. Ontstoken wonden eigenlijk, waar het pus al jaren uit komt zetten. ‘Veel burn-outs onder studenten: actieplan nodig om ‘generatie van zombies’ te voorkomen’ kopte De Volkskrant twee jaar geleden al. Toenemende prestatiedruk, de afschaffing van de basisbeurs, en de toegenomen rol van sociale media vormen de basis van een ingewikkeld bakermat. Begin maart dit jaar heeft corona zich daar dus nog bij aangesloten. Als ik een zombieorgie tégen corona kon organiseren, had ik dat gedaan, maar ik erken mijn eigenlijke machteloosheid in deze situatie.
Een stuk minder machteloos in deze situatie is de universiteit, en aan hulpverlening is dan ook geen gebrek (ik noem de vele coaches, studieadviseurs en studentenpsychologen die menig universiteit rijk is). Aan structurele verandering daarentegen, is volgens mij wél een gebrek.
Het moge duidelijk zijn dat er een strijd te voeren is, een strijd die ons allen aangaat. Daar waar het studentenwelzijn wankelt, gaat namelijk vroeg of laat ook de universiteit wankelen. En zodra de universiteit wankelt, gaan er nog veel meer dingen wankelen. Dingen die we niet willen zien wankelen, geloof me. Laten we daarom stoppen met gemengde signalen. Laten we actie ondernemen, acties die anno nu  broodnodig zijn. Opschorting van de BSA-norm lijkt me een goede start; veel studenten snakken namelijk naar dat extra beetje lucht.
De noodklok tikt hoe dan ook stilletjes voort. Voor je ‘t weet is het pus dweilen met de kraan open. En dat is pas écht inefficiënt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Ryan2
Ryan26 dec. 2020 - 12:19

Tja, als je een zinnig verhaal wil schrijven, leg dan ook even uit wat BSA norm betekent.. Vak verdwazing, typisch in sommige vakrichtingen. Onderwijs, gezondheidzorg, enz enz..

JanB2
JanB222 nov. 2020 - 23:29

Ik volgde nauwelijks college. De boeken en dicaten waren immers prima.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2020 - 9:56

Afhankelijk van de faculteit vrees ik. Aanwezigheid (ook bij colleges) is tegenwoordig gewoon verplicht.

JanB2
JanB224 nov. 2020 - 9:23

In mijn tijd gelukkig niet. Ik heb ook de pest aan dit soort verplichtingen. Als je thuis beter en sneller kunt studeren dan moet dat gewoon kunnen. Per slot van rekening hebben we het niet over de kleuterschool maar over het hoger onderwijs. Studenten worden geacht zelf te leren hoe ze hun tijd indelen, stof tot zich kunnen nemen en waar hun prioriteiten liggen. Iemand die met name dat laatste niet kan hoort gewoon (nog) niet op een universiteit thuis. In mijn geval was er wel een indirecte verplichting tav de practica. Die moest je uiteraard ook halen en konden alleen op vastgelegde practicummiddagen worden gedaan (per experiment was je daar 4 middagen in de week mee bezig, en dat gedurende de hele collegeperiode's in het 1e en het 2e jaar).

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 nov. 2020 - 17:25

Bij een talenstudie is thuis alleen studeren niet voldoende. Zeker niet voor mondelinge vaardigheden. Wanneer er veel voordrachten worden gehouden is een publiek dat je kunt zien ook wel zo prettig.

Grietje Genot
Grietje Genot22 nov. 2020 - 15:25

Wat is dit toch voor een generatie? Zelf heb ik de lagere school niet afgemaakt, maar ik herinner me van verhalen (en ik heb 't zelf ook aan den lijve ondervonden, destijds, als hittepetitje) van mijn achterneef, de enige in mijn familie die door heeft geleerd, dat die hooguit twee, drie keer per week wakker werd, en dat 'r ter linkerzijde dan een hittepetitje, half ontkleed en met kostvlekken rond de mondhoeken, lag te ronken en ter rechterzijde 'r een ontkurkte halflege fles oude klare stond. Gejammerd werd er nooit, gefuifd in stilte en sollitude, collegebanken bestonden alleen imaginair of als mogelijkheid: medestudenten ontweek je als de pest. Oh, Heer wat moet er van ons geworden met dit huidige grut?

2 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot22 nov. 2020 - 16:16

kost=kots

Karingin
Karingin22 nov. 2020 - 18:11

Tja, dat grut plukt ook de vruchten van al die fijne veranderingen die zijn doorgevoerd in het onderwijssysteem

Visionair NL
Visionair NL22 nov. 2020 - 14:42

De sociale problemen van studenten moeten denk ik los gezien worden van het onderwijs op zich. De Open Universiteit, waar een "corona-bestaan" al sinds de oprichting de norm is, behoort al jaren tot de best presterende universiteiten van Nederland. Dit is een mooie impuls om het universitair onderwijs te stroomlijnen, zodat studeren betaalbaar blijft en ook voor ouderen mogelijk wordt. Er moeten voor alle jongeren, niet alleen studenten, corona-proof ontmoetingsplekken komen. Buiten is de veiligste plek. De onzalige anderhalve-meter regel buiten kan afgeschaft. Zonlicht maakt korte metten met het coronavirus.

2 Reacties
JanB2
JanB222 nov. 2020 - 23:24

De Open Universiteit, waar een “corona-bestaan” al sinds de oprichting de norm is Dat is wel een héle sterke! Lijkt me meer dan genoeg om deze hele "discussie" (lees: dit germekker) over zielige studenten in coronatijd voorgoed te beëindigen. Deze houden we erin!

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 nov. 2020 - 12:13

De Open Universiteit heeft een beperkt studieaanbod. Dat is niet voor niets.

P Haan
P Haan22 nov. 2020 - 8:07

Maar wat maakt dan precies het studeren onmogelijk? Het gebrek aan alcohol? Als je niet in staat bent om zonder een hoop geduw en getrek van anderen je onderwerpen af te ronden, wat moet je dan met een graad? De rest van je leven moet je dan ook voortgesleurd worden, waarom stopt die malligheid niet? Voor een onderzoeker zijn dit geweldige tijden. Durf het hele concept eens op de korrel te nemen, wat eigenlijk in de kern niet veranderd is sinds de tijd van Plato. Wat blijft er over van een studentenleven als er alleen maar de studie is? Waarom subsidieren we die malligheid eigenlijk? Hoe vlot zou je een studie af kunnen ronden als niet de helft van de tijd aan de grenzen van een delirium worden doorgebracht? Of met oefenen voor voortplanten? Voor de inclusieve samenleving zou het een zegen zijn als de panden opgedoekt werden. Iedereen gelijke kansen, uiterlijk niet van belang, het enige wat je nodig hebt is een laptop en oordoppen. 5G hebben we al dus wat houdt je tegen?

3 Reacties
Karingin
Karingin22 nov. 2020 - 18:07

Oké Boomer...tsss Zuipen en neuken doe jij zeker nooit...? Ik denk dat je geen idee hebt van de zorgen waar studenten zich tegenwoordig mee geconfronteerd zien, dus hou dat belerende ouwe lullen-vingertje maar bij je

The Apple
The Apple22 nov. 2020 - 18:46

Ik vind zuipen en neuken sowieso veel belangrijker dan studeren. Turn in, tune in, drop out !

The Apple
The Apple22 nov. 2020 - 18:49

Weg met de diploma terreur, echte vrije jongens maken geen deel uit van de gevestigde orde.

Markzelluf
Markzelluf22 nov. 2020 - 7:34

‘het pus dweilen met de kraan open’, is dat een uitdrukking? Inhoudelijk: het is in deze situatie best moeilijk om intrinsiek gemotiveerd te blijven te werken of te studeren. Maar juist dan doen extrinsieke prikkels goed werk. Maatschappelijk bezien, is het goed dat er snel gestudeerd wordt, want we kunnen de vaardigheden van jonge artsen, docenten, onderzoekers, etc. Heel goed gebruiken. Vergeet niet dat studenten er zelf ook belang bij hebben redelijk snel af te studeren. Ze kunnen aan het werk (leuk) en gaan sneller een flink bedrag verdienen!

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens22 nov. 2020 - 19:56

@Markzelluf "het pus dweilen met de kraan open’, is dat een uitdrukking?" Tja, in ieder geval geen gelukkige uitdrukking. Gedoeld wordt op het citaat: "Ontstoken wonden eigenlijk, waar het pus al jaren uit komt zetten." De uitdrukking had dan ook moeten luiden: Het is pus dweilen met de ontstoken wond(en) open. Maar pus stroomt niet zo snel als water. Er komt ook niet zo snel pus uit een wond als water uit een kraan. Dus dat (in verondersteld hoog tempo) dweilen van pus slaat de plank volledig mis. Zeker niet met een kraan als bron. Waterkraan? Puskraan? Onzin. Een actuele uitdrukking zou kunnen zijn: Corona met kerkbezoek bestrijden. ????

JanB2
JanB222 nov. 2020 - 23:28

het is in deze situatie best moeilijk om intrinsiek gemotiveerd te blijven te werken of te studeren Dan volg je de verkeerde studie. Ook een inzicht! Bovendien gratis en voor niks, terwijl een professionele loopbaanbegeleider je er al snel het equivalent van 100 bier voor vraagt.

Bouwman2
Bouwman221 nov. 2020 - 21:31

Gewoon doorgaan met je machteloze woede..... Klikt onhartelijk, maar hartelijkheid moet je hier echt niet zoeken.....

adriek
adriek21 nov. 2020 - 20:05

Willen we zo veel mogelijk diploma's uitdelen, of willen we de beste mensen van goede papieren voorzien? Misschien zijn degenen die bij de eerste de beste (...) tegenslag afhaken gewoon niet goed genoeg?

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 nov. 2020 - 22:05

De huidige omstandigheden zijn abnormaal. Degene die nu afhaken hoeven niet de slechtste studenten te zijn.

Pater
Pater22 nov. 2020 - 7:07

We willen natuurlijk zoveel mogelijk mensen van goede, en verdiende, papieren voorzien, jij bent kennelijk van de afdeling valse dilemma's. Maar ja, toen jij studeerde waren er natuurlijk nog geen BSA's. Als je al 9 maanden geen lessen kunt volgen zijn dat beslist omstandigheden waardoor een BSA even niet meer op z'n plaats is. Waar willen die docenten dat trouwens op baseren ? Het minste is toch, dat je de betrokkene kent ?

The Apple
The Apple22 nov. 2020 - 23:41

Yep ,natuurlijke selectie, Darwin, weet je wel....