Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Volgend jaar zes bussen

  •  
19-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11268971046_82a788b7ed_k

© cc-foto: Alfenaar

Mocht u met mij van mening zijn dat alle Nederlanders gelijkwaardig zijn, dan is het dringend nodig dat u – fysiek, als het kan – gaat staan voor de vrijheid van meningsuiting van iedereen
Elk jaar zijn we getuige van hetzelfde rituele gevecht tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Elk jaar komen dezelfde argumenten en tegenargumenten tevoorschijn, en elk jaar lopen we braaf het hele rijtje af. En zo raken we nooit tot de kern van het verhaal.
De kern is  onze traditie. De term, bedoel ik, niet het feest. Met  onze traditie  geven de voorstanders aan dat er een  ons  is en een  hun. Wij, Nederlanders, en de anderen die geen Nederlander zijn. Die anderen die, ook als ze in Nederland geboren zijn en in het bezit zijn van Nederlandse identiteitskaarten en stemrecht en AH-Bonuskaarten, niet bij ons horen. En dus minder of geen recht van spreken hebben.
De kern is een machtsvraagstuk. Staan wij, de witte Nederlanders, het toe dat zij, de niet-witte Nederlanders, vragen stellen bij onze tradities of niet? Vinden wij, kortom, dat zij gelijkwaardige burgers van Nederland zijn of niet?
Het antwoord stond gisteren op de A7.
Mocht u met mij van mening zijn dat alle Nederlanders gelijkwaardig zijn, dan is het dringend nodig dat u – fysiek, als het kan – gaat staan voor de vrijheid van meningsuiting van iedereen,  al vindt u zelf ook dat Zwarte Piet niet aangepast hoeft te worden. Praktische solidariteit is hard nodig. Ik weet het, ik heb makkelijk lullen vanuit Italië, maar laat het niet nog een keer gebeuren dat een handjevol idioten de vrijhed van meningsuiting op een druilerige snelweg om zeep helpt.
Volgend jaar rijden daar minstens zes bussen. Afgesproken?

Meer over:

opinie, zwarte piet,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (107)

koppiekoppie
koppiekoppie21 nov. 2017 - 12:02

Het gaat er niet om of iemand erbij hoort of niet. Het gaat erom dat argumenten om Piet te veranderen valide zijn. Die argementen kloppen niet en werken daarom contraproductief. Door te beredeneren dat je er niet bij hoort, omdat er niet geluisterd wordt, draai je de boel om.

2 Reacties
simpson_jr
simpson_jr21 nov. 2017 - 12:36

Het hoort een feest voor alle... kinderen te zijn, dat is het door kleur en domheid van piet nu niet. Juist door het feest aan te passen wordt het weer een feest voor elk kind. Welke reden is er eigenlijk om de huidige vorm onveranderd te laten ? Koeltoer en traditie ? Die zijn ook bij de goede lieve sint nl al veel vaker aangepast.

johannn2
johannn222 nov. 2017 - 18:44

Koppie, Is discriminatie, die donkere mensen hier nav zwarte Piet ondervinden geen valide argument?! Dat is sowieso een invalide redenatie dan. Je moet wel enorme oogkleppen op hebben om dat als niet ter zake af te doen. Ontwaakt, koppie ! .

koppiekoppie
koppiekoppie21 nov. 2017 - 11:20

Doe allemaal niet zo moeilijk. Gewoon met de trein gaan. Maar ik ben bang dat er volgend jaar nergens meer gedemonstreerd mag worden.

1 Reactie
johannn2
johannn222 nov. 2017 - 18:39

koppie, Integendeel. Volgend jaar zal de overheid moeten aantonen dat er hier toch echt demonstratievrijheid is. En ook dat er niet met twee maten gemeten wordt. Het begint ongetwijfeld ook in het buitenland op te vallen. .

johannn2
johannn220 nov. 2017 - 18:41

Sterk idee! Ik stel voor 100 bussen, vanuit het hele land. Moet te organiseren zijn. Want dit nooit meer! .

2 Reacties
simpson_jr
simpson_jr21 nov. 2017 - 12:39

Als het even kan met twee bulldozers van de ME ervoor om de vrijheid van meningsuiting te garanderen.

johannn2
johannn221 nov. 2017 - 18:12

Bart, De stadsreiniging is in dit geval ruimschoots voldoende, lijkt me. .

punt2
punt220 nov. 2017 - 12:12

was de blokkade dan ook geen vrije meningsuiting?

4 Reacties
Zandb
Zandb20 nov. 2017 - 16:07

Rob Nee. Dat was het niet. Dan zou het gaan om een mening als: "Wij vinden dat u niet naar Dokkum mag." Dan zou die mening volgend jaar kunnen zijn: "Wij vinden dat een feest waaraan zwartpieten doen, geen doorgang mag vinden."

msj_meijerink
msj_meijerink21 nov. 2017 - 9:52

Er wordt in deze thread veel te 'randstedelijk' gedacht, want waarom moet de de randstedeling altijd de 'provincie' opleggen wat goed voor hen is? Één minister Kamp was voldoende om dit aan te tonen, vraag maar aan de Groningers! Kamp toonde keihard aan dat de Groninger belangen niet meetelden bij de gaswinning in hun eigen provincie.

simpson_jr
simpson_jr21 nov. 2017 - 12:49

Die lui zijn juist tegen vvmu, anders hadden ze niets geblokkeerd. Wat zou de andere partij trouwens moeten doen als je het als vvmu wil zien ? Met een tank vertrekken om die van hen veilig te stellen ?

johannn2
johannn221 nov. 2017 - 18:13

Rob, Geweld valt niet onder de vrije meningsuiting in een democratie. .

Kepler
Kepler20 nov. 2017 - 11:27

Ik zou het niet durven naar een land te gaan, daar te worden opgenomen in de samenleving en vervolgens hun tradities proberen onderuit te halen. Het gaat niet om gelijke rechten, die hebben ze, het gaat om hetzelfde fatsoen. Dat hebben sommigen duidelijk niet. En dat is erg spijtig, ze voelen het niet. En v.w.b. hun eigen gevoelens, die snap ik heel goed, maar daar moeten ze gewoon mee leren leven in de wetenschap dat wij Zwarte Piet in elk geval niet hebben bedacht als symbool van discriminatie. Als je er dan nog moeite mee hebt, moet je er maar mee leren leven. Mooie oefening in tolerantie die wij hier gewend zijn en die door dit soort acties helaas verdwijnt. Maar begrijpelijk is het wel. Demonstreren waar kinderen bij zijn..... hoe intolerant ben je dan zelf?

5 Reacties
Debora2
Debora220 nov. 2017 - 16:13

Buiten om dat het met fatsoen heeft te maken, maar wat denk je dat er met jou en je familie zal gebeuren in dat land waar jij bent opgenomen? En wat denk je wat er gebeurt met de in dat land geboren en getogen bewoners, als die een traditie omver willen werpen, misschien wel omdat jij het zo graag wilt en je niet kan aanpassen aan het land waar je bent opgenomen? En zullen jullie ook gratis geld krijgen in de vorm van een subsidie, uitzendtijd op tv bij een gelijkgestelde omroep? Dat er ook maar één politiek partij te vinden zou zijn die jou en je vrienden steunen? Ik denk dat als je zoiets flikt in een ander land (en dan helemaal in een land als Marokko bv) je dan echt je laatste ontbijtje al hebt gehad en we nooit iets van jou, en je vrienden aldaar, weer horen. Denk...?? weet het wel heel zeker!

johannn2
johannn220 nov. 2017 - 18:46

CORRECTIE: " En met dat volwaardige Nederlanderschap heb je niet zoveel recht om alles onderuit te halen als iedere andere Nederlander. " moet natuurlijk zijn: " En met dat volwaardige Nederlanderschap heb je NET zoveel recht om alles onderuit te halen als iedere andere Nederlander. " 't Is maar één lettertje verschil! .

johannn2
johannn220 nov. 2017 - 18:49

Kepler, Zij hebben jouw goedkeuring niet nodig, Kepler. We kennen hier namelijk geen eerste en tweede rangs burgers. Jouw bijdrage hier maakt eens te meer duidelijk, dat er nog een lange. lange weg te gaan is met nog vele demonstraties. .

MichelD
MichelD21 nov. 2017 - 7:02

@johann jij hebt over goedkeuring maar er wordt geapelleerd aan fatsoen. Het fatsoen om andere mensen in hun waarde te laten, en dus niet te gaan rellen op een kinderfeest om je vermeende eigen gelijk te halen. Maar bij jou is dat kennelijk teveel gevraagd. Verder heb je blijkens jouw gebruik van 'tweederangs burgers' denk ik niet goed gelezen wat er staat.

johannn2
johannn221 nov. 2017 - 18:17

MichelD, Tegen de tijd dat jij beseft, dat een vreedzame demonstratie in een democratisch land geen "rellen" is, praten we verder, Michel..

Paul250371
Paul25037120 nov. 2017 - 11:04

Ongelooflijk hoeveel mensen hier het recht van meningsuiting en demonstratie te grabbel gooien met als motief dat dit niet bij "een kinderfeest" mag of past. Een van de redenen waarom er demonstraties zijn (zwijgend en geweldloos, totdat de P(olitie) VV of de NVU of de Friezen etc. weer anders besluiten) is om kenbaar te maken dat er door de jaren heen een substantieel gedeelte van de zwarte kinderen (de latere volwassenen) op zijn zachte gezegd helemaal geen leuke herinneringen hebben aan Sinterklaas. Als het de mensen echt om een kinderfeest gaat wees dan wel zo eerlijk om te zeggen dat het ons niet uitmaakt dat er zwarte kinderen zijn die op dit feest vaak het lijdend voorwerp zijn. Of, die mensen die zo begaan zijn met het kinderfeest laten die zich dan inspannen om er voor te zorgen dat elk kind een feest heeft. Als er nou mensen last hebben van of vervelende associaties hebben met de figuur ZP. Zelfs als dat een heel klein gedeelte is van onze bevolking dan moeten we nog met een klein beetje goede wil en inspanning er voor kunnen zorgen dat voor ieder kind het een feest is. Een kind maakt de kleur van ZP geen moer uit, als er dan geen positieve verandering voor ieder kind kan optreden dan moeten de volwassenen die vaak het argument "kinderfeestje" gebruiken zichzelf eens gaan bedenken of het ze wel alleen om een kinderfeestje gaat.

7 Reacties
tempest
tempest20 nov. 2017 - 13:47

Als de demonstratie niet in de buurt van andermans kinderen was gepland, waren de reacties totaal anders geweest en hadden deze anti-piet activisten veel meer sympathie en mogelijk ook steun gehad. Dat is het signaal dat de meeste mensen willen afgeven: "demonstreren in de buurt van kinderen is niet acceptabel". ik vind het ongelooflijk dat mensen die actief zijn in de anti-racisme beweging, en streven voor het gelijkwaardig menselijk behandelen van iedereen, hiervoor hebben gekozen. Echt heel schadelijk voor hun beweging. Dat gaat niet eens over het meningsverschil over zwarte piet, maar over een averechts werkende manier van actievoeren. Ik hoop dat de anti-pieters tot inkeer komen en volgend jaar hun punt op een andere manier proberen te maken. Vermoedelijk is elke andere manier effectiever dan wat ze nu doen.

MichelD
MichelD20 nov. 2017 - 18:44

Sinterklaas met Zwarte Piet kan voor iedereen een feestje zijn, als je je daarvoor kan openstellen. Ik heb nooit meegemaakt dat kinderen wegens hun huidskleur gepest worden tijdens Sinterklaas, en er zijn vele volwassenen met donkere huidskleur die de traditionele Sint en Piet gewoon een schitterend feest vinden.

Paul250371
Paul25037121 nov. 2017 - 10:04

MichelD Ik heb nooit meegemaakt dat kinderen wegens hun huidskleur gepest worden tijdens Sinterklaas, en er zijn vele volwassenen met donkere huidskleur die de traditionele Sint en Piet gewoon een schitterend feest vinden. Ben u zwart? Zo nee, dan wordt het lastig oordelen. Zo ja, dan hebt u geluk gehad. Ik zeg ook niet dat er zwarte mensen zijn die totaal geen probleem hebben met zp. Ik zeg dat er door de jaren heen een substantiële hoeveelheid zwarte Nederlanders wel last hebben van het zo mooie feest. Tempest: Stilzwijgend achter aan in een vak staan is niet acceptabel??? Mogen de kinderen niet aan democratie worden blootgesteld? Buiten het feit dat dit protest gewoon door de burgemeester werd goedgekeurd, waarom niet bij het stadhuis gaan protesteren ipv die mensen met ongelukken agv de verkeersopstopping van de weg halen? "maar over een averechts werkende manier van actievoeren. Ik hoop dat de anti-pieters tot inkeer komen en volgend jaar hun punt op een andere manier proberen te maken." Want anders..., anders worden ze volgend jaar opgewacht met een raketwerper in naam van de democratie en Zwarte Piet. Dit noemt u wel een goed werkende manier om actie te voeren? Zij hebben niet eens de kans gehad om actie te voeren omdat mensen als smoes "het kinderfeest" de democratische waarden in en land aantasten. Ik hoop dat de pro pieten eens tot inkeer komen en het een feest voor alle kinderen willen maken.

simpson_jr
simpson_jr21 nov. 2017 - 12:19

@MichelD, dat jij iets niet meegemaakt hebt wil niet zeggen dat het niet gebeurd. In tien jaar heb ik als conciërge zo'n 1000 kleine werkgevertjes gehad en elk jaar werden verschillenden van hen voor domme zwarte piet uitgemaakt....

simpson_jr
simpson_jr21 nov. 2017 - 13:01

Groot gelijk, volgens traditie is het een feest voor alle kinderen, inclusief degenen die door klasgenootjes als domme zwarte piet worden weggezet.

tempest
tempest21 nov. 2017 - 14:19

@Bart Derks Want dan denk ik dat ze eerder hun doel bereiken van een Sinterklaasfeest dat voor alle kinderen even leuk is. Ik steun die doelstelling namelijk. "Ik hoop dat de pro pieten eens tot inkeer komen en het een feest voor alle kinderen willen maken." Ook hier ben ik helemaal mee eens hoor. En ik snap heus de frustratie van de anti-piet activisten. Maar nee, ik vind demonstreren in de buurt van kinderen niet acceptabel. Ook niet als ze zeggen dit "vreedzaam" of stilzwijgend te doen. Demonstreren gaat toch om aandacht krijgen en het blijft een menigte waar dan ook weer politie bij staat. Er hoeft maar 1 gek tussen te staan en het kan uitmonden in een gevecht en dan wil je geen kinderen in de buurt.

tempest
tempest21 nov. 2017 - 14:20

Sorry moet @Paul250371 zijn

Hilterman
Hilterman20 nov. 2017 - 8:55

Dan worden er volgend jaar zes lege bussen tegen gehouden. Het argument wordt niet krachtiger door met meer bussen te komen.

1 Reactie
spagaat
spagaat20 nov. 2017 - 18:38

Nou, met duizend bussen of meer wordt het signaal wel veel krachtiger. Minder dan honderd bussen is dan weer een zwak signaal.

Zandb
Zandb20 nov. 2017 - 8:08

Misschien moet er maar eens een wet komen, die zegt, dat we elkaar het hele jaar door de tent uit mogen vechten, behalve in de periode dat de sint in het land komt en weer weggaat.

3 Reacties
Yoda2
Yoda220 nov. 2017 - 9:47

Hear, hear!

Robert3
Robert320 nov. 2017 - 9:56

Zand, ik ben het niet vaak met je eens, maar in dit geval 100%. Die discussie mag van mij het hele jaar gevoerd worden, net zolang totdat er een compromis gevonden is waar iedereen mee kan leven, alleen niet tussen de kinderen op straat als de sint aankomt. Juist dan niet. Vecht het uit in Mei, en die uitkomst wordt dan in December doorgevoerd. Bijvoorbeeld.

MarcoG
MarcoG20 nov. 2017 - 10:10

Niet eens nodig om zo ver te gaan Zandb, gewoon een wet die het demonstreren verbied bij aangelegenheden/feestjes waar kinderen bij betrokken zijn.

Warren2
Warren220 nov. 2017 - 8:08

Protesteren doe je in den haag en niet op een kinderfeest vind ik.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt20 nov. 2017 - 10:58

Kijk. Dat is nu jouw mening. Mogen anderen het daarmee oneens zijn? Of moet daar dan tegen opgetreden worden, door burgers??? De één vindt dit, de ander dat. Zolang dat allemaal vreedzaam gaat, heeft iedereen dat recht te vinden wat hij vindt. Dat recht mag je niet afpakken. Ik wil niet weten wat er was gebeurd, als de ZP-tegenstanders voet bij stuk hadden gehouden. Ze hebben zich nu vreedzaam teruggetrokken. Respect.

Paddy3
Paddy320 nov. 2017 - 7:39

De fout die je maakt, is doen alsof het om huidskleur gaat en zwarte mensen worden buitengesloten. Gisteren bij de intocht weer verschillende stadsgenoten gezien met een kleurtje die de Sint en zijn Zwarte Pieten binnenhaalden. De bus van KOZP zat hoofdzakelijk vol met blanke mensen.

5 Reacties
Warren2
Warren220 nov. 2017 - 8:10

Yep, het zijn vaak blanken met een irrationeel schuldgevoel die anti zwarte piet zijn. Herinner me nog een docu over Curaçao waar 1 blanke tegen zwarte piet was wegens discriminatie en alle donker gekleurde bewoners het een prachtfeest vonden.

Zandb
Zandb20 nov. 2017 - 8:18

Paddy De fout die u maakt, is dat u meent dat het uiterlijk van de piet er nog toe zou doen. U mag zich realiseren, dat het voor mensen die zwart zijn natuurlijk niet leuk is, om wat de kleur betreft, geassocieerd te worden met "duivelse figuren" Want dat is de onderliggende, traditionele betekenis van dat zwart. En die verbeelding hebben we allang achter ons gelaten, waarmee de kleur en het verdere uiterlijk, niet meer relevant zijn. (U moet ook bedenken, dat er in die tijd, toen dat bijgeloof in zwang raakte, zwarte mensen geen deel uitmaakten van "ons". En vandaag de dag wel.)

kassakijker73
kassakijker7320 nov. 2017 - 11:27

@Zanb alleen zogenoemde zwarte mensen zijn niet zwart, maar bruin. Verder zijn de rollen in het Sinterklaasjournaal allang omgedraaid. De zwart geschminkte huispiet is de slimme piet, de blanke pieten en roetveegpieten zijn de dommige pieten.

Zandb
Zandb20 nov. 2017 - 16:12

ns reiziger U gaat niet erg in op de oorspronkelijk reden waarom er voor de kleur zwart is gekozen, wat toen voor zwarte mensen niet zo bezwaarlijk was, omdat die er niet waren en nu wel.

Paul250371
Paul25037121 nov. 2017 - 10:13

Warren "Yep, het zijn vaak blanken met een irrationeel schuldgevoel die anti zwarte piet zijn. " Ahhh Bidet zijn oikiefotrofobie of wat dan ook trucje werkt. Ik denk, vooral als ik voor mijzelf spreek, dat er normale blanke mensen zijn die het vervelend vinden dat er een partij Nederlanders is die aanstoot neemt en door de jaren heen sterke nadelen ondervindt aan het sinterklaasfeest omdat er, in hun ogen racistische figuur in optreedt. En op deze manier met onze Nederlanders aan een alternatief willen werken zodat ieder kind plezier aan het feest beleefd. Ik snap dat jij dat schuldgevoel noemt want jij denkt dat blank zijn iets speciaals is.

MichelD
MichelD20 nov. 2017 - 6:33

de auteur gaat voorbij aan een wezenlijk punt. Wij staan wel degelijk toe dat er vragen gesteld worden bij onze tradities. Maar dan wel op een daartoe geschikte tijd en plaats. Niet op een kinderfeest.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 nov. 2017 - 4:49

Als ik zeg, ik ben geen racist, dan krijg ik te horen dat ik het wel ben maar onbewust. Uitgepraat toch? Zo heb je immers altijd gelijk. Weet je dat dat in de psychologie ook wordt omschreven als iemand de mond snoeren, want heeft altijd ongelijk, wat hij/zij ook zegt...het doet er niet meer toe.... Het is hetzelfde als zeggen dat 'Alle (goede) mensen vinden' agressie is, want ook tegen alle (goede) mensen vinden, dus hebben al die mensen gelijk, kun je je niet verdedigen met woorden als je niet weet wie alle mensen zijn.......en alle mensen die vinden nu eenmaal gelijk hebben omdat het 'goede'; mensen zouden zijn, hun argumentatie boven iedere twijfel verheven, bij voorbaat wel te verstaan...... Wat is het woord dan nog waard, wat zegt het woord 'vrij' dan nog. Wat is dan nog het belang van vrije meningsuiting, van argumenten van perceptie en motivatie, helemaal niets... Het is al lang geen vrije meningsuiting meer... .

DeRedeMist
DeRedeMist20 nov. 2017 - 4:12

De kern van het probleem is niet gelijkwaardigheid van alle Nederlanders, het is gelijkaardigheid. Iedereen is gelijkwaardig, maar niet iedereen is gelijkaardig. En dat zorgt ervoor dat niet iedereen in gelijke mate alles op dezelfde manier waardeert. Wat je ook doet, dat kun je niet veranderen, er zijn altijd mensen die bepaalde tradities niet kunnen waarderen. Voor mij is dat koningsdag, de enige dag die viert dat 1 bepaalde familie andere rechten heeft dan de rest, de enige dag die echt over ongelijkwaardigheid gaat. Is dat reden koningsdag te veranderen? Nee natuurlijk niet, dat doen we wel als we eindelijk weer een republiek zijn.

Jhonathan
Jhonathan20 nov. 2017 - 0:24

Zolang er personen zijn die de vrijheid van meningsuiting proberen te misbruiken, zal er altijd weerstand zijn. Als de burgemeesters slim zijn, staan ze demonstraties gewoon toe, maar niet tijdens de intocht.

1 Reactie
Warren2
Warren220 nov. 2017 - 8:10

Inderdaad. Probleem opgelost.

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin19 nov. 2017 - 23:33

Wij zijn niet allemaal gelijkwaardig, we verdienen ook niet allemaal hetzelfde salaris en we hebben niet allemaal dezelfde kansen. Er zijn blanke mensen en donkere mensen die het heel goed doen en er zijn ook blanke mensen en donkere menden die heel veel moeite hebben om een 'waardig bestaan' te hebben. Het kleurtje van je huid is echt niet beslissend voor de rol in je leven. Je discrimineert heel erg met: "Staan wij, de witte Nederlanders, het toe dat zij, de niet-witte Nederlanders" Dat zijn niet de twee kampen die tegenover elkaar staan. In de bussen zaten ook witte Nederlanders en ik ken heel wat donkere Nederlanders die zich kapot schamen voor KOZP. De twee kampen zijn: Tegenstanders die een link leggen met het slavernij-verleden en Voorstanders die deze link niet leggen. Door het kamp met tegenstanders niet-witte Nederlanders te noemen ben je aan het etnisch profileren. Laat de huidskleur er buiten en richt je op de principes. Met een dergelijke instelling werk je alleen maar racisme in de hand.

2 Reacties
Zandb
Zandb20 nov. 2017 - 8:20

Sjoerd Als de huidskleur er niet toe doet, laat die er dan ook niet toe doen. Waarom zouden we vandaag de dag "zwarte mensen" nog moeten koppelen aan "duivelse figuren" of "hulpjes", als we het dan over tradities willen hebben?

Yoda2
Yoda220 nov. 2017 - 8:38

Hear, hear!

CrsdrKnght
CrsdrKnght19 nov. 2017 - 23:33

Voortdurend wordt racisme erbij gesleept. Racisme is voor m'n gevoel nogal verworden tot een stigma. Racisme heeft met superioriteitsgevoel te maken, is een vorm van discriminatie. Zwarte Piet kun je beledigend vinden, een foute persiflage of een ridiculiteit. Racisme is bestreden door grote namen als Mandela en King. Door de koppeling van racisme aan de microproblemen van welvarende, in vrijheid levende minderheden verliest het enorm aan kracht. Stop de stigmatisering van racisme, je bent geen Mandela als ter afkeuring van een kinderfeest met een kartonnetje staat te zwaaien in een van de meest vrije landen ter wereld.

2 Reacties
Zandb
Zandb20 nov. 2017 - 8:24

Csr Tja. Waarom zou je hakenkruizen nog als discriminerend willen beschouwen? Zoiets kan je beledigend vinden, een foute persiflage of een ridiculiteit. Vrijheid, blijheid. Maar toch niet meer als iets wat symbool staat voor discriminatie!

doomdesire
doomdesire20 nov. 2017 - 18:15

ZandB Dat is afhankelijk over wat voor een hakenkruis je het hebt. In het Verre Oosten is de swastika een symbool voor goedheid, het is daar geïntegreerd in de maatschappij. Ga eens naar India en hakenkruizen zie je bijna op en in elke hindoe-tempel. Ga je daar dan opeens roepen dat iedereen daar nazi is omdat ze swastika's als symbool voor hun religie gebruiken, dus onderdeel van hun cultuur?

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 nov. 2017 - 22:27

[Volgend jaar rijden daar minstens zes bussen.] Dan rijden ze daar mooi voor Piet Snot: die intocht is volgend jaar zeker niet weer in Dokkum.

Arend Wortel
Arend Wortel19 nov. 2017 - 22:24

["Met 'onze traditie' geven de voorstanders aan dat er een 'ons' is en een 'hun'. Wij, Nederlanders, en de anderen die geen Nederlander zijn"] Van Kan zou hier een punt hebben als de voorstanders niet zouden willen dat 'de anderen' aan de traditie zouden meedoen, maar dat is niet aan de orde: iedereen die wil mag aan het feest deelnemen. ["De kern is een machtsvraagstuk. Staan wij, de witte Nederlanders, het toe dat zij, de niet-witte Nederlanders, vragen stellen bij onze tradities of niet?"] Volgens mij is er helemaal niemand die de "niet-witte" Nederlanders of wie dan ook niet wil toestaan om vragen te stellen over tradities, maar ergens 'vragen over stellen' is natuurlijk niet hetzelfde als een evenement verstoren. ["Vinden wij, kortom, dat zij gelijkwaardige burgers van Nederland zijn of niet?"] Ik geloof niet dat dat er iets mee te maken heeft: iedereen die wil mag aan het feest deelnemen, iedereen mag er vragen over stellen, iedereen mag er zijn mening over geven; het wordt alleen minder gewaardeerd als je een kinderfeest wil verstoren, ongeacht wat je huidskleur is. Zou het feit dat de tegenstanders van Zwarte Piet er na jaren nog nauwelijks in zijn geslaagd om grote groepen mensen voor hun standpunten te winnen echt veroorzaakt worden door de huidskleur van een deel van hen? Zouden ze wèl het grootste deel van de bevolking achter zich hebben gekregen als ze allemaal wit waren? Ik geloof er niks van. Jammer dat sommige mensen er zo vaak een rassenkwestie maken als ze hun zin niet krijgen. Zelf heb ik geen enkel bezwaar tegen het veranderen van Zwarte Piet, maar het verstoren van een feest lijkt me niet de manier, er zijn talloze andere plekken en tijdstippen om een proteststem te laten horen. Aandacht gegarandeerd. En als je dan nog je zin niet krijgt heeft dat niets te maken met al of niet 'gelijkwaardige burgers zijn'.

TwoTone
TwoTone19 nov. 2017 - 22:14

ik me voorstellen dat je als burgemeester denkt deze keer maar niet. Volgens mij is het punt wel bekend nu, waarom een evolutie persé willen versnellen tot wen revolutie ? Wil je het land verbeteren ? Om met de hippe randsteders te communiceren: 'do it easy, going not outgoing but smart" Wat wel opvalt dat de bussen blijkbaar volzaten met personen zonder kleur achtergrond. Die vinden blijkbaar dat ze beter kunnen demonstreren dan mensen met een kleurachtergrond, of was er in die groep geen belangstelling ? Als volwassenen moeten we zorgen dat er volgend jaar 0 van die bussen nodig zijn, ga gewoon in het café zitten of zo.

weggepest-op-joop.nl
weggepest-op-joop.nl19 nov. 2017 - 22:13

Ik behoor niet tot de witte Nederlanders, toch hou ik van Zwarte Piet. Daarnaast gaat dit niet over alleen maar over solidariteit. De overgrote meerderheid is voorstander van Zwarte Piet. Natuurlijk moet er ruimte voor kritiek zijn, en ook die is er. Alleen moet die hele kleine minderheid begrijpen dat veranderingen tijd vergen. Zoals - kijk eens naar oudere beelden - er altijd ruimte voor verandering is. Piet als bijvoorbeeld boeman, is al lang verleden tijd. En misschien is het helemaal niet zo handig om bij een kinderfeest te protesteren.

6 Reacties
Urlanacus
Urlanacus19 nov. 2017 - 23:37

@Annalist Ik ben het helemaal met je eens. Verandering kost tijd. En ZP is al veel veranderd de laatste jaren. Het probleem met de meeste voorstanders op het moment is denk ik meer dat het zowat door de strot geduwd wordt. Dit wekt aversie op. Tenminste bij mij wel. Ik ben niet echt een voor of tegenstander maar wordt niet graag voor van alles uitgemaakt. Maar tegenwoordig ben je al snel een racist. Zouden een verbod in moeten stellen voor demonstraties tijden het verblijf van de sint. De voor en tegenstanders hebben de rest van het jaar de tijd om hun standpunten kenbaar te maken.

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin19 nov. 2017 - 23:38

Demonstraties die ten koste van kinderen gaan zouden per definitie vooraf verboden moeten zijn. Ze kunnen prima demonstreren op et Malieveld of zo, ze hoeven echt niet bij de intocht te zijn om gehoord en gezien te worden.

Zandb
Zandb20 nov. 2017 - 8:29

annalist "Ik behoor niet tot de witte Nederlanders, toch hou ik van Zwarte Piet." Mijn vraag is, waarom het dan zo lang moet duren om van een andere dan een zwarte piet te kunnen houden. Waarom bestaat daar zo veel weerstand tegen, ook bij u? Wat is er in godsnaam zo ingrijpend aan een verandering van een zwarte naar een andere piet!

Zandb
Zandb20 nov. 2017 - 8:32

Sjoerd Wanneer gaan demonstraties dan te koste van kinderen? Mensen die tegen zwartpiet zijn, beweren immers ook dat de demonstratieve intocht met demonstratief zwarte pieten ten koste gaat van kinderen. Ik heb geen antwoord helaas maar u wel; waarom hebt u dan gelijk?

Yoda2
Yoda220 nov. 2017 - 8:34

Mooie nuancering Anna, bedankt! Ik vind het wel jammer dat jij het nu ook over witte Nederlanders hebt. Als iemand in mijn omgeving het over zwarte Nederlanders zou hebben, krijgt hij of zij ervan langs. Het is, volgens mij, overgewaaid uit Amerika en wordt vooral gebruikt om de tegenstellingen te vergroten. En dat zouden we, denk ik, niet moeten laten gebeuren.

weggepest-op-joop.nl
weggepest-op-joop.nl20 nov. 2017 - 11:52

@Yoda, Dank je wel. Ik zal de term “witte Nederlanders” ook nooit zo gebruiken, maar het staat letterlijk in het bovenstaande artikel, vandaar.

Jan met de Pet3
Jan met de Pet319 nov. 2017 - 22:09

Het is de hoogste tijd om je kinderen verre te houden van dit "kinderfeest", temeer daar het in werkelijkheid om een consumptie"feest" gaat.

3 Reacties
Heldersalsglas
Heldersalsglas20 nov. 2017 - 7:55

Ja het is vreselijk evenals Kerst Suikerfeest Pasen Valentijnsdag Heksendoorn Carnaval Pinksteren Allerheiligen verjaardagen trouwpartijen enz. Kom eens onder je pet vandaan het leven kan best wel leuk zijn. Hoe dan ook hoop dat er voor jou ook nog wat lekkers te vinden is in een of andere hoek.

Yoda2
Yoda220 nov. 2017 - 8:25

Slechte jeugdherinneringen Jan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 nov. 2017 - 17:44

Sint Maarten niet te vergeten. Tenminste in die delen van het land waar dit typische herfstfeest voorkomt.

MRoodveldt
MRoodveldt19 nov. 2017 - 22:09

Gelukkig vindt de intocht volgend jaar weer plaats op het Damrak zodat de rest van Nederland het kinderfeest kan vieren zoals het dat zelf wil.Met een beetje geluk wordt het dan alleen op AT5 uitgezonden en blijft de provincie van dit soort flauwekul verschoond... ps. Is hier geen sprake van buitenlandse inmenging? (uit Italie?)

scott007
scott00719 nov. 2017 - 21:23

Volgens mij zijn "nederlanders" zowel blanke en bruine te nuchter om dit als racisme te zien. De overdreven hetze van racismeroepers is 200 jaar overtijd. Kan me niet voorstellen dat je 6 bussen vol krijgt. Zoek iets positiefs i.p.v dit.

4 Reacties
Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis19 nov. 2017 - 22:32

Nu lijkt het net alsof je de feiten negeert. Er is iets gaande. Dat kun je toch niet ontkennen ? Ik voorzie een escalatie, en jij doet net alsof alles wel op zijn pootjes terecht zal komen. Dat vind ik best vreemd.

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin19 nov. 2017 - 23:49

Als je een beetje onderzoek doet dan kom je uit bij 20 mensen die bij naam bekend staan bij protesten. 200 bloed-fanatieke protesteerders (is ongeveer 4 bussen). 2000 mensen die zich uitspreken tegen zwarte piet. en 20.000 is de totale groep die het vaak niet uitspreekt maar van wie Zwarte Piet wel anders mag. We hebben ongeveer 18.000.000 Nederlanders dus je praat over net iets meer dan 1% van de bewoners in NL die graag verandering zien in zwarte piet. Een gemotiveerde gok is dat er bijna 49,3% van de Nederlanders worst heeft aan de kleur van zwarte piet. Dan is er 48,8% In meerdere of mindere mate voor zwarte Piet.

Yoda2
Yoda220 nov. 2017 - 8:24

@Sjoerd kleine correctie; 20.000 mensen is dan iets meer dan 1 promille (1/10 procent) Sjoerd.

Paul250371
Paul25037121 nov. 2017 - 10:18

Ga naar Friesland, ratten vangen rattenvanger. Als je nu gaat ben je zeker niet over tijd.

Muxje3
Muxje319 nov. 2017 - 21:03

Ten eerste: de vrijheid van meningsuiting geeft je nog niet het recht om evenementen van anderen te verzieken. Ten tweede: er worden geen vragen gesteld: men stelt eisen, op hoge toon. De klagers zouden nog op enige sympathie kunnen rekenen als ze zich tot de feiten beperken: zij voelen zich ongemakkelijk of gekwetst bij bepaalde aspecten van onze tradities. Maar ga je direct vol op het orgel, en stel je dat - omdat jij je ongemakkelijk voelt - de traditie dús moet worden aangepast, dat wie dit niet wil dús racistisch is, en dat er dús alles aan gedaan moet worden om dat feestje te verstoren, dan gooi je de deur voor dialoog wel een beetje dicht, ja. Daarom stond men gisteren stil op de A7. Met name de suggestie dat voorstanders van Zwarte Piet racistische intenties hebben is verwerpelijk. Die voorstanders zijn het er wellicht hartgrondig mee eens dat elke Nederlander gelijkwaardig is, maar menen ook dat er geen grondrecht is (of kan zijn) om niet gekwetst te worden. Als een min of meer nationaal feestje elementen bevat die door bepaalde groepen als kwetsend worden ervaren, dan is het terecht dat we eens kijken of we daar niet iets aan kunnen doen. Maar niet verplicht, niet vanuit een misplaatst schuldgevoel, en zeker niet op deze manier.

4 Reacties
Jan met de Pet3
Jan met de Pet319 nov. 2017 - 22:02

"Met name de suggestie dat voorstanders van Zwarte Piet racistische intenties hebben is verwerpelijk." Dat verwijt heb ik nog nooit in die vorm gehoord: iemand kan wel degelijk racistisch zijn zonder die intentie te hebben. Dat blijkt zelfs de meest voorkomende vorm van racisme te zijn.

WillemDrees
WillemDrees20 nov. 2017 - 6:02

Ten eerste, Vrijheid van meningsuiting geef mij alle recht om te protesteren en te demonstreren dat jou feestje verziek word is dan niet mijn probleem daarom is het ook een VRIJHEID! Ten tweede misschien was je er niet bij maar sinds de jaren 70 vroegen we netjes om zwarte piet te veranderen blijkbaar heeft netjes vragen niet gewerkt dus gaan we over naar aktie voeren. We zijn niet direkt vol op orgel gegaan nogmaals in de jaren 70 en 80 ( Gerda Havertong in sesamstraat is een voorbeeld) vroegen we het netjes. Na 30 jaar netjes vragen is het nu klaar. Nu gaan we vol op de orgel bevalt het muziek je niet? Dan heb je pech want dit orgel stop nooit meer. Plus we hoeven je sympathie of jou gelijk niet niet, de VN de colege van de rechten van de mens en de ombudsman en amnesty int. Zijn met ons eens aan jou kant staan pvv en neo nazies, what fine company you keep. Wij hebben nooit de deur dicht gegooid dat deden witte mensen zelf door nergens in te gaan op argumenten maar constant drogredenen te geven. Jij snap ons grondrecht niet joh.... het is verboden een ander te kwetsen of het racisme is of smaat je hoort dat niet te doen. En het gaat ook niet om een misplaats 'schuld gevoel' maar jij gaat absoluut niet bepalen op wat voor manier wij onze vrijheid van meningsuiting uiten. En het feit dat jij een verkeers overtreding goed praat en het prima vind dat de demonstranten hun vrijheid ontnomen word zegt mij veel over wat voor mens jij ben. Hier is Gerda die het netjes vroeg ga maar lezen hoe witte mensen reageerden op haar, en zie of je verschil ziet tussen jij nu en al jou voorgangers toen. https://youtu.be/m3s1RcSK3sg

Witenman
Witenman20 nov. 2017 - 10:32

Beste Willem Drees, Beseft u niet dat de rechten van minderheden slechts bestaan bij de gratie van de meerderheid? De grondwet of welk verdrag dan ook kan minderheden slechts bescherming bieden zolang de meerderheid er achter staat! Als de meerderheid wilt dat mensen met blauwe ogen uitgesloten moeten worden in art.1 dan is dat binnen een paar jaar geregeld en bv het EVRM speelt slechts een rol zolang de meerderheid dat niet opgezegd wilt hebben. In de praktijk is dit alles nieteens nodig om een minderheid vrijwel het recht op demonstratie te ontnemen. En relatief klein percentage, laten we minder dan een procent nemen, kan met een beetje volharding een andere groep monddood maken. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat er veel burgemeesters in Nederland zijn die de openbare orde durven te garanderen wanneer iedere demonstratie van een bepaalde groep gepaard gaat met een tegendemonstratie van 150.000 man. Gelukkig is in onze geschiedenis van laten we zeggen de laatste eeuw gebleken dat de meerderheid in Nederland het in zijn algemeen vrij goed voor heeft gehad met minderheden en de rechten van vrijwel ieder ander dan de "heersende" heteroseksuele witte man er op vooruit gegaan zijn. De toekomst zal leren of en wanneer de meerderheid naar uw standpunten wilt luisteren...eerder zal er weinig tot niets veranderen

MichelD
MichelD20 nov. 2017 - 19:01

@Willem Drees: "Ten eerste, Vrijheid van meningsuiting geef mij alle recht om te protesteren en te demonstreren dat jou feestje verziek word is dan niet mijn probleem daarom is het ook een VRIJHEID! " Heb je wel eens een 5 mei viering meegemaakt in Nederland? "Jouw vrijheid houdt op waar die van een ander begint" is daar een jaarlijks terugkerende slogan.

BartP2
BartP219 nov. 2017 - 21:03

Vrijheid van meningstuiting: Ja !!! Maar ga dan protesteren in Den Haag. Ga geen feestelijke intocht zitten verstoren. Genoeg is genoeg. Is het kwartje nog niet gevallen?

1 Reactie
WillemDrees
WillemDrees20 nov. 2017 - 6:07

Nee, het is een vrijheid we zijn vrij te bepalen waar we demonstreren jij gaat daar niet over. Jij gaat niet bepalen waar wij onze vrijheden mogen uiten. Is het kwartje nog niet gevallen?

Zapata
Zapata19 nov. 2017 - 20:57

Chapeau, dat is de juiste mentaliteit! Maar ehhh weet u zeker dat u zes bussen vol krijgt ?

Juppé🎗
Juppé🎗19 nov. 2017 - 20:56

"Volgend jaar rijden daar minstens zes bussen. Afgesproken?"....Nou stoer hoor dan bent U met 400 idioten en u organiseert hiermee nu al net zoveel idioten om die bussen te blokkeren.De gemeente probeert dat logisch te voorkomen en dan gaan U en de vijand miauwen over de vrijheid van meningsuiting. Die twee mening kenden we allang, U en uw vijand staan samen de vrijheid van de overigen in de weg. WiJ vs ZIJ moet weg, maar de breuk ligt anders dan U denkt.

Karel de Vries
Karel de Vries19 nov. 2017 - 20:56

"Volgend jaar rijden daar minstens zes bussen. Afgesproken?" Wat ik graag af wil spreken is dat kinderen de volgende edities gevrijwaard blijven van schreeuwende volwassenen die het ergens niet mee eens zijn. En dat het die kinderen in dat ene uurtje per jaar gegund is om ongestoord van HUN feestje te genieten. En dat de "volwassenen" de andere 364 dagen in het jaar gebruiken om hun "volwassen" standpunten over dat kinderfeestje op een "volwassen" wijze met elkaar uit te wisselen. En Ron, volwassen kerel, ga jij je even heel diep schamen dat je oproept om met 6 bussen boeroepers naar een evenement voor kinderen te gaan?

3 Reacties
WillemDrees
WillemDrees20 nov. 2017 - 6:10

Regel jij het dan dat mijn kind gevrijwaard is van racisme tijdens dit kinderfeest? Zo ja prima zo niet komen we weer met 6 bussen. Afgespoken?

Heldersalsglas
Heldersalsglas20 nov. 2017 - 8:10

WillemDrees Vadertje Drees zou zich in zijn graf omdraaien als hij je bedragen zou lezen. “Ten eerste, Vrijheid van meningsuiting geef mij alle recht om te protesteren en te demonstreren dat jou feestje verziek word is dan niet mijn probleem daarom is het ook een VRIJHEID! “ Schaam je! By the way je hoeft niet met je kindje naar een feestje, je mag.

Verwijdert
Verwijdert20 nov. 2017 - 9:11

Dus omdat jou kind in jou ogen racisme meemaakt geeft dat jou een vrijbrief om dan maar sinterklaas voor alle kinderen te verzieken? Dit is nou precies het probleem waarom een grote meerderheid klaar is met het anti zwarte pieten gedoe. Respect eisen maar zelf 0,0% respect tonen voor mensen die het anders zien.

Nurdius Maximus
Nurdius Maximus19 nov. 2017 - 20:38

Nee beste man, dit is een kinderfeest. Ga protesteren voor je punt waar je maar wil, maar niet op een feest vol onschuldige kinderen. De mensen pikken het niet meer dat hun kinderen in gevaar worden gebracht en dat de overheid dat gewoon toestaat.

4 Reacties
Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis19 nov. 2017 - 22:34

Je misbruikt de zogenaamd onschuldige kinderen hier om je mening kracht bij te zetten. Er zijn ook donkere kinderen die lijden onder dit feest, omdat ze juist door kinderen worden uitgescholden voor zwarte piet. Hebben die kinderen soms geen rechten ?

WillemDrees
WillemDrees20 nov. 2017 - 6:12

Ik pik het ook niet niet dat mijn kind word vergeleken met een zwarte piet Regel jij het dan dat mijn kind gevrijwaard is van racisme tijdens dit kinderfeest? Zo ja prima zo niet komen we weer met 20 bussen. Afgespoken?

MichelD
MichelD20 nov. 2017 - 6:42

ik het aantal donkere kinderen dat te maken heeft met pesten vanwege hun huidskleur, niet veel anderes zal zijn dan van dikke kinderen, brildragende kinderen, kinderen met wat grotere oren, etc. etc. Pesten moet je tegengaan, maar dat doe je niet door brillen af te schaffen of oren altijd bedekt te houden. Dat doe je door pesters en gepresten te begeleiden. Het verstoren van een kinderfeest is hiermee niet te vergelijken. Dit is het actief proberen om kinderen een onschuldig plezier, en een goede herinnering voor het leven te ontzeggen.

Heldersalsglas
Heldersalsglas20 nov. 2017 - 10:35

WillemDrees uit economisch en ecologisch oogpunt is het niet erg vriendelijk om met pak um beet 110 historisch gedwaalden in 20 bussen te stappen. En wat je kindje betreft hoop ik voor je dat hij erg op zwarte Piet gaat lijken: Vrolijk aardig beleefd behulpzaam lenig sociaal grappig en goedgeefs. Ben alleen bang, dat met hetgeen jij voorleeft het misgaat met je kind. Sterkte met je rolmodel.

malou3
malou319 nov. 2017 - 20:33

In plaats van het te hebben over 'volwassen' onderwerpen als tradities, vrijheid van meningsuiting, een peloton bussen, demonstraties..politie..etc..Zou het niet veel leuker zijn om je voor te stellen dat je zelf kinde bent in deze tijd? Zonder vooroordelen,uitgesproken meningen en geruzie?..Een kinderziel die nog graag fantaseert, magisch kan denken en met de leukste slimste meest originele ideeën komt. Stel je eens voor dat je nog magisch kan denken en werkelijk álles mogelijk is...En je mag voor Sinterklaas nieuwe ideale fantasie hulpjes/knechten bedenken met de naam Piet. Er zijn alleen 2 regels: Ze mogen vrijwel niet herkenbaar zijn én niet zwart. Dan is er toch een ongelooflijk leuk prototype te bedenken..! Het beste ontwerp wordt door Sinterklaas en z'n Staf goedgekeurd alsmede aanvaard en uitgevoerd in 2018

1 Reactie
malou3
malou319 nov. 2017 - 20:46

Stuur boven genoemde opdracht aan alle lagere scholen, en geen kind die daar problemen mee heeft, of dit niet zou willen doen voor Sinterklaas.

Herr Vorragend
Herr Vorragend19 nov. 2017 - 20:27

Wat mij betreft komen er 100 bussen met KOZP-ers. Iedereen heeft het recht zijn/haar mening te ventileren. Alleen NOOIT tijdens een feest/manifestatie met kinderen er bij.

1 Reactie
WillemDrees
WillemDrees20 nov. 2017 - 6:21

Wijs mij maar waar het in welke Nederlandse wetboek staat dat ik niet mag demonstreren waar kinderen bij zijn. Ik wacht wel. Maar dat is niet eens de punt, jij heb niet het recht een ander zijn grond recht te ontnemen en dat is precies wat er is gebeurd in Joure. Ook al ben je niet eens met de demonstranten ze hadden netjes alles afgesproken met de burgermeester. Alles was netjes geregeld. Maar witte mensen spelen vals en dat zet kwaad bloed. En Nederland zal als collectief in aanzien verder terug dalen. Want het gaat niet om wat de meerderheid vind het gaat on hoe je met je minderheden omgaat. En de wereld kijk mee. Dit krijgt een lelijke staart.

Wittemuis
Wittemuis19 nov. 2017 - 20:24

Denk dat er volgend jaar helemaal geen bussen meer mogen komen . Buiten onze rechten zijn er ook plichten : Zo kennen we de leerplicht, de plicht om verkeersregels en andere voorschriften na te leven. Ik denk door de ontstane situatie door de anti en pro pieten groepen de overheid , burgemeester, geen vergunning meer afgeeft voor een demonstratie omdat men de veiligheid niet kan waarborgen. Net als de Ajax en Feijenoord supporters worden gescheiden om ellende te voorkomen. De anti en pro pieten groepen hebben zich daar aan te houden .

2 Reacties
WillemDrees
WillemDrees20 nov. 2017 - 6:28

Ho hoo.. wij de antie racisme demonstranten hebben dit niet veroorzaakt? Wij hadden alles afgesproken met de burgermeester. Alles stond op papier van hoeveel bussen hoeveel mensen er kwamen en waar we mochten demonstreren. Alles was netjes geregeld. Dat witte mensen vals spelen en de boel verstoren kan je ons niet verwijten. Hou toch op joh.. wij hadden alle recht om te demonstreren onze Nederlandse grondrecht garandeerd jou en mij dat. Als voor mij niet de zelfde rechten gelden als voor jou dan hebben we een serieus probleem en dan is echt de hek van de dam.

Yoda2
Yoda220 nov. 2017 - 8:14

@Willem Hopelijk is het bestuur in Nederland nu wakker geschud en mag u, vanaf volgend jaar, overal van uw grondrecht gebruik maken.....behalve op het kinderfeest zelf. Overigens spreekt geen enkele blanke Nederlander die ik ken over "zwarten". Dus waarom u toch graag de Amerikaanse termen invoert, is mij een raadsel. Maar ik verwacht niet dat het mensen dichter bij elkaar brengt. Of is dat juist uw bedoeling?

Doop2
Doop219 nov. 2017 - 20:21

Ik denk dat het lastig zal worden om zes bussen vol te krijgen. Op de beelden was duidelijk te zien dat die twee bussen nog niet eens vol zaten.

1 Reactie
Hilterman
Hilterman20 nov. 2017 - 8:54

Goed gezien, het gaat om een handjevol activisten die vanuit de randstad een kinderfeest in Friesland willen verpesten met hun "vrijheid van meningsuiting."

Cheng2
Cheng219 nov. 2017 - 20:18

En de KERN is voor vele mensen niet de traditie, discriminatie, politiek of iets anders, maar een kinderfeest ! En een handjevol idioten die een kinderfeest willen komen verzieken. Er is ruimte , tijd, gelegenheid , noem het maar op , om een debat , discussie, dialoog en dergelijke te voeren . Maar blijf hiermee uit de buurt van kinderen !

2 Reacties
Auslander
Auslander19 nov. 2017 - 20:27

@ Cheng “kinderfeest”? Ik zie een ritueel waarmee de racisme wordt doorgeven aan weerloze minderjarigen.

MichelD
MichelD20 nov. 2017 - 6:45

@ Auslander waar baseer je deze baude uitspraak eigenlijk op? Ben je wel eens bij een sinterklaas viering geweest? Of heb je de TV uitzendingen van de intocht afgelopen pak-em-beet 10 jaar nagekeken? Wat was er volgens jou dan racistisch?

tempest
tempest19 nov. 2017 - 20:07

Volgens mij was de kern van de burgerlijke ongehoorzaamheid dat demonstreren in de buurt van andermans kinderen gewoon “not done” is. En ik heb er vertrouwen in dat, wanneer alle emoties weer wat zijn bekoeld, ook de meeste mensen die nu heel boos zijn, de redelijkheid daarvan kunnen inzien (al zijn ze het er misschien niet mee eens). En dan hoop ik dat volgend jaar een andere invulling kan worden gegeven aan het protest (mocht men dat protest dan weer nodig achtten).

3 Reacties
Auslander
Auslander19 nov. 2017 - 20:32

@ tempest En racisme inprenten bij kinderen is “wel done”? Liever dat kinderen al nu meemaken wat de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstreren is dan vi een feest racisme als “normaal” ingeprent krijgen.

tempest
tempest19 nov. 2017 - 21:48

@Auslander Natuurlijk mag je vinden dat het feest racisme inprent bij kinderen. Andere mensen delen die mening weer niet, ook prima. Maar welke mening je daar ook over hebt, dat is niet de reden waarom de Friezen deze bussen hebben geblokkeerd. Als onder het mom van “vrijheid van meningsuiting” en “recht op demonstreren” het gewoon wordt om over de hoofden van kinderen een meningsverschil uit te vechten krijg je een heel nare samenleving. Er zijn ook veel mensen tegen religieus onderwijs, moeten we als samenleving dan toestaan dat groepen volwassenen bij een school mogen samenkomen om “vreedzaam” te demonstreren? Natuurlijk niet! Verzin een andere manier om je punt te maken, deze werkt averechts.

Urlanacus
Urlanacus19 nov. 2017 - 23:48

@Auslander (En racisme inprenten bij kinderen is “wel done”?) Dit is dus een opmerking die echt nergens op slaat. Ik leer mijn kinderen anderen te respecteren, maar ook dat respect wederzijds is. Ze hebben vriendjes van allerlei geloofsovertuigingen en kleuren. En weet je wat... Ze vinden Sinterklaas allemaal even leuk. En ik betwijfel of er heel veel mensen zijn die hun kinderen vertellen dat er een vergelijking is tussen ZP en mensen met een bepaalde huidskleur. En als ik hoor dat mijn kinderen de vergelijking ooit maken dan zullen ze zeker een preek van mij krijgen met uitleg dat het niet de bedoeling is en dat het respectloos is. Maar als de voorstanders racisme inprenten wat doen de tegenstanders dan ? Hun kinderen een minderwaardigheid complex aanpraten ?

Absconditus
Absconditus19 nov. 2017 - 19:50

Natuurlijk. Laat u vooral niet ontmoedigen. De strijd gaar doorrrrr... Opdat er ter leeringh ende vermaeck nog veel druilerige snelwegtaferelen zullen volgen.