Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Viva la VIVA: excuses maken doe je zo

  •  
14-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vivacover300.jpg
Vrouwenblad VIVA publiceert racistische uitglijder, maar lost het keurig op
Domme stereotypes en vooroordelen, stiekem sluipen ze best vaak onze gesprekken, hoofden en media in. Zo publiceerde damesblad VIVA vandaag een lijstje met ’10 redenen om een donkere man te daten’ dat van vooroordelen aan elkaar hing. Op Twitter werd geschokt gereageerd en het lijstje werd door VIVA offline gehaald, met oprechte excuses. Hoewel het artikel grossiert in achterhaalde stereotyperingen, getuigt de vlotte reactie en diepe kniebuiging van de hoofdredactie van het feit dat onze houding ten opzichte van racistische uitingen wel degelijk aan het veranderen is.
Of zoals scenarioschrijver Willem Bosch het stelde op Twitter :
Twee jaar geleden had niemand zo’n artikel in de Viva erg gevonden. Niemand.
Het artikel, als het die naam al mag dragen, stelde buiten de ongelukkige opsomming weinig voor:
De reacties en vragen die de publicatie opriep waren eigenlijk veel interessanter. Zo twitterde NRC Next-journalist Peter van der Ploeg:
10redenen
Zijn alle VIVA-lezeressen blank? “Elke keer als jullie samen naakt in bed liggen, besef je hoe mooi jullie huidskleuren bij elkaar afsteken
En caberatier Riza Tisserand merkte droogjes op: 
Onthoud: je hebt nog nooit zoveel blanke mannen verontwaardigd gezien over racisme als toen VIVA vrouwen opriep om zwarte mannen te daten.
Maar het is de keurige reactie van VIVA zelf, zonder mitsen, maren of de gebruikelijke beschuldigingen van ‘overgevoeligheid’ die boekdelen spreekt:
oprechteexcuses
Cc-foto: VIVA

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

kapitanlaipose
kapitanlaipose14 apr. 2015 - 18:36

Een fout lijstje. Maar ViVa doet er inderdaad niet moeilijk over. Gewoon oprecht excuses maken. Geen overspannen reactie van de kant van ViVa. Het kan af en toe zo eenvoudig zijn.

Armagaddon
Armagaddon14 apr. 2015 - 18:36

>>> Ha....ha....super grappig.... >>> Een knipogende confronterende en tevens ondergeschoven waarheid en realiteit, de invulling van een schizofrene contradictio interminis absurdum...

RoBru
RoBru14 apr. 2015 - 18:36

Ik vind deze opmerkingen minder racistisch dan "Bij gelijke geschiktheid krijgen mensen van een (nader in te vullen minderheid) de voorkeur".

opgeheven
opgeheven14 apr. 2015 - 18:36

Het werkelijke probleem is dat we in dit land zo overspannen krampachtig zijn geworden dat we een dergelijk ludiek lijstje uit een damesblad veel te serieus nemen.n Nou ja, "we", in werkelijkheid is het natuurlijk een zeer kleine groep met een grote mond en goed werkende internetverbinding die zoveel kabaal maakt dat het lijkt of het land in brand staat.

EricDonkaew
EricDonkaew14 apr. 2015 - 18:36

Het bizarre is, dat het stukje extreem positief is over donkere mannen. Eigenlijk voel ik me een beetje gediscrimineerd als blanke man. ;) Wat vinden donkere mannen eigenlijk zelf van dit stukje? Ik zou zeggen, kom d'r maar in!

1 Reactie
PocoPoco
PocoPoco14 apr. 2015 - 18:36

Mag ik als licht donkere man er ook wat van zeggen? ;p Vooral punt 3 is iets waar ik en mijn vriendin veel van verwachten haha.

Donutz
Donutz14 apr. 2015 - 18:36

Tja, "mannen" en "vrouwen" bladen richten zich natuurlijk op stereotype lezers en waar hun intresses of spreekonderwerpen liggen. De inhoud van deze vrouwen bladen vind ik eigenlijk even lachwekkend als de inhoud van mannen bladen. Ze ontkomen niet aan stereotypen problemen aankaarten of oplossingen. Zo'n stukje over wat aantrekkelijk is aan zwarte mannen is natuurlijk een en al stereotyp en daarmee discriminerend naar mannen in het algemeen van alle afkomsten. Alleen punt 5 en 8 doen dat. De rest ivan de punten is onzin, iemands roots zegt meestal niets. Mooier had gewoon een stukje geweest over de voor en nadele van internationale relaties (cultuurverschillen, de papiermolens waar je doorheen moet etc.)

1 Reactie
endievb
endievb14 apr. 2015 - 18:36

Beste Rob, Punt 6 is ook niet fris, want gaat er van uit dat de Viva-lezeres een witte huidskleur heeft. Bijzonder kortzichtig en vanuit de eigen-ik gedacht. Jammer....