Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Visa en Mastercard dwingen WikiLeaks te stoppen

  •  
24-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
assange300_08.jpg
Onthullingswebsite kan al een jaar niet bij 95 procent van de giften door financiële blokkade
Onthullingswebsite WikiLeaks moet stoppen met haar activiteiten. Oorzaak is een financiële blokkade, opgelegd door Visa, Mastercard en andere financiële instanties. Dat heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange bekend gemaakt. De stop zou tijdelijk zijn, maar als de klokkenluiderwebsite aan het eind van dit jaar niet bij zijn geld kan, wordt de stop naar alle verwachting permanent, aldus Assange.
Assange verklaarde tijdens de persconferentie:
Als deze blokkade aan het einde van dit jaar nog niet is opgeheven, dan kan WikiLeaks niet meer blijven bestaan. We hebben gelukkig al een jaar met weinig middelen kunnen doorgaan. Maar nu zijn de fondsen op.
De klokkenluidersite heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen Visa en Mastercard. De creditcardmaatschappijen weigeren donaties over te boeken naar WikiLeaks. Volgens de onthullingswebsite maken Visa en Mastercard misbruik van hun marktpositie en is hun optreden in strijd met Europese regels. Eerder werd WikiLeaks ook geblokkeerd door PayPal.
Assange:
We hadden nooit gedacht dat de financiële instanties Wikileaks zo lang zouden blokkeren. Het is de grootste aanval die we het afgelopen jaar hebben gehad. Want het is geen aanval op Wikileaks, maar het is een aanval op de vrijheid van meningsuiting […] De financiële machten proberen een organisatie te vernietigen zonder enige vorm van juridische rechtvaardiging. Het is ongehoord!
WikiLeaks gaat zich de komende tijd richten op fondsenwerving, om een permanente stop te voorkomen.
cc-foto: Acidpolly
Joop gaat verder: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.