Joop

[Video] Excuses Nederland aan overlevende concentratiekamp

  •  
08-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
selma_300.jpg

Selma Wijnberg overleefde als enige Sobibor maar Nederland wilde haar uitzetten

Selma Wijnberg (87) komt maandag naar Nederland om de herdenking van de bevrijding van gevangenenkamp Westerbork in Drenthe bij te wonen. Ze is de enige Nederlandse overlevende van concentratiekamp Sobibor.
 De NOS schrijft:
Selma Wijnberg was de enige Nederlandse die wist te ontsnappen aan de gruwelijkheden van het Duitse vernietigingskamp Sobibor in Polen. Maar toen ze na een gevaarlijke vlucht en maanden van onderduiken terugkwam in haar woonplaats Zwolle, dreigde ze te worden uitgezet. 
Daar bleef het niet bij. Haar man, een Poolse jood met wie ze samen ontsnapte en naar Nederland vluchtte, moest onderduiken omdat de Nederlandse autoriteiten hem uit wilde zetten naar Polen. Selma Wijnberg wachtte een zelfde lot omdat ze door te trouwen met een Pool haar Nederlandse nationaliteit kwijtraakte. Uiteindelijk vluchtte het stel naar de Verenigde Staten. Selma Winberg wilde nooit meer naar Nederland terugkeren.
Minister Klink zal Selma Winberg persoonlijk excuses aanbieden namens de Nederlandse regering voor de slechte wijze waarop ze is behandeld.
Ad van Liempt schreef over haar lotgevallen het boek Selma. Zondag wordt door de NOS een documentaire over haar leven uitgezonden. 

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

paulvr2
paulvr28 apr. 2010 - 18:36

Zo zie je maar, xenofobie is niet alleen iets van nu. Vreselijk, die ambtenaren zonder menselijk hart! Of dat land zonder humane regelgeving. Nu nog worden ouders met kindertjes zomaar op straat gezet. Kinderen die misschien een prachtige rol in het Nederland van over twee decennia hadden kunnen spelen. Intens verdrietig.

Gelijkhebber
Gelijkhebber8 apr. 2010 - 18:36

Triest verhaal met een hoog Kafka gehalte. Ambtenaren die ongeacht de situatie toch vasthouden aan regels. Wel oppassen met een recht-toe-recht-aan vertaling van WOII naar de situatie van nu want waar trek je dan de grens.

Peter502
Peter5028 apr. 2010 - 18:36

Dat is het tolerante nederland van toen, waar sommige nostalgische lieden nogal eens aan refereren. Altijd een land van kleinzielige ambtenaren geweest, en dat zullen we blijven, helaas.

Averroes
Averroes8 apr. 2010 - 18:36

Dat zij een overlevende is van Sobibor doet niets af aan de juridische aspecten die nageleefd dienen te worden. Wat is er vreemd aan om een asielzoeker/immigrant (die pool) te dreigen terug te sturen naar een land waar alles weer stabiel is? En die vrouw was, door toenmalige regelgeving, haar nederlandse nationaliteit kwijtgeraakt. Ondanks de ernstige behandeling die hen is overkomen in het kamp betekent dat niet dat zij daardoor ineens uitzondering zijn op de normale regels en allerlei privileges zouden krijgen die een ander niet zou hebben gekregen. Maar dat is mijn - koude afstandelijke - mening. Laten we ons liever richten op de hedendaagse regelgevingen.

ErnsTT2
ErnsTT28 apr. 2010 - 18:36

Heeft u wel een *hart*, en bent u wel bekend met de Geneefse Conventie?

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman8 apr. 2010 - 18:36

@Zjen [Als Bourgondische Limburgse wil ik dat Limburg, dat nu verdeeld is over 3 landen, België, Duitsland en Nederland, zich afscheidt en een nieuwe staat vormt. Revolutie.] Ik doe mee! Zijn we meteen officieel ontburgerd; daar heb ik grote behoefte aan, sinds ik die inburgeringstoets heb gezien1

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 apr. 2010 - 18:36

De Tweede Wereldoorlog was een drama voor het hele Westen, vooral voor de joden. Herdenken om te rassenhaat te voorkomen is niet voldoende gebleken, zie Wilders.

roher
roher8 apr. 2010 - 18:36

Wat een vreselijk verhaal, goed dat er nu eens een normale reactie van de regering op haar verhaal en geschiedenis is gekomen.

ErnsTT2
ErnsTT28 apr. 2010 - 18:36

Dat zouden ze dan ook wel eens mogen doen bij al die anderen die hun nederlanderschap kwijtraakten, en statenloos werden verklaard...

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman28 apr. 2010 - 18:36

....zoals Anne Frank. Maar parallellen trekken tussen vroeger en nu is tegenwoordig zeer, zeer ongepast.