Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Video: Dekbed vol dierenleed

  •  
25-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ganzen_lijst.jpg
Vroege Vogels laat gruwelijke ganzenpluk zien
LET OP! SCHOKKENDE BEELDEN
Hardhandig wordt het dons van de luid snaterende gans gerukt; zijn huid scheurt open, de wond wordt onverdoofd dichtgenaaid. Klaar, volgende gans. Helaas is dat nog altijd de pijnlijke werkelijkheid voor duizenden ganzen.
Dit blijkt uit nieuw videomateriaal van dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters , dat door het programma Vroege Vogels is uitgezonden. En dat levend geplukte dons kan zomaar in uw dekbed zitten, zonder dat u daar weet van heeft.
De grootste donsproducenten zijn China, Polen en Hongarije. Vooral in Hongarije is het een belangrijke, traditionele bedrijfstak. Belangrijke donsafnemers zijn koude landen als Scandinavië, Engeland, Duitsland én Nederland.
Volgens brancheorganisatie EDFA (European Down and Feather Association)  komt 98% van de donsproductie van dode vogels en slechts 2% van levende ganzen (eenden worden nooit levend geplukt). Dat levend plukken heet oogsten en dat zou een heel natuurlijk, pijnloos proces zijn dat plaatsvindt tijdens de rui van die vogels. Je strijkt de veren er als het ware af, aldus de EDFA.
Onzin, zegt dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters: levende ganzenpluk is een uiterst wrede en pijnlijke bezigheid, die in Hongarije eerder regel dan uitzondering is. Volgens Viervoeters ondergaan jaarlijks bijna 3 miljoen ganzen dit wrede plukregime.
Probleem voor de consument is dat je niet kunt zien waar het dons in je dekbed of donsjack vandaan komt, want er staat niets over op het etiket. Fabrikanten geven ook niet graag inzage in die gegevens, zo bleek uit een recent onderzoek van Vier Voeters.
Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks  is het een doorn in het oog. Volgens hem is er geen verschil tussen oogsten en plukken, en hij gaat de Europese Commissie dan ook officieel vragen hier nader onderzoek naar te doen. Verder eist hij van de Commissie een keurmerk dat duidelijk maakt dat dons niet afkomstig is van levende ganzen.

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Rides
Rides25 nov. 2009 - 13:38

Waarom worden we door 'joop!' veroordeeld tot Microsof Silverlight? Waarom opeens geen hartverwarmende vrije-marktkeus uit minstens 2?

mees.
mees.25 nov. 2009 - 13:38

Verschrikkelijk.....en als je weet hoe een gans is,mannetje beschermt het vrouwtje tegen alles en nog wat,zijn heel trouw,gewoon een heel slim dier. Waar ik woon heb ik zo'n ganzenpaar,als het stormt en regent gaan ze met hun kop in de wind en regen staan want dat vinden ze heerlijk die natuur zo te voelen.Prachtig dier. Mensen....ik weet soms niet meer wat ik nog van mensen moet denken.

Martijn46
Martijn4625 nov. 2009 - 13:38

Leeuwen maken hun prooi niet ondergeschikt. Ze eten ze slechts op om te kunnen overleven. Als u wilt weten wat onder soortisme wordt verstaan lees dan het boek van Peter Singer, de Australische filosoof die op het gebied van dierenrechte vele publicaties op zijn naam heeft staan. Meer recent is het boek van de Nederlandse filosoof Erno Eskens "Democratie voor Dieren" aan te bevelen!

sjors-sen
sjors-sen25 nov. 2009 - 13:38

Zullen we eerst de kindertjes in Afrika een hapje te eten geven?

2 Reacties
sam tosha
sam tosha25 nov. 2009 - 13:38

Kan dat niet tegerlijkertijd met het verbieden van deze marteling gebeuren? Wat jij oppert is een kapitalistische manier om alles bij het oude te laten en niets te doen. Lastig overigens dat hapje eten geven van kindertjes in Afrika, zijn we al een tijdje mee bezig. Leven veelal in oorlogsgebied, grote kans met een vet kindergeweer van Westerse of Chinese makelij over de schouder. Helpen ze een geslaagde oogst te krijgen ook lastig, sinds ze daar mede dankzijn onze CO2 uitstoot keer op keer geen moeson hebben.

Martijn46
Martijn4625 nov. 2009 - 13:38

Je kunt ook beide doen: dieren met respect en mededogen behandelen en de kindertjes in Afrika zonder honger naar bed laten gaan. Want waarom hebben de kindertjes in Afrika zo'n hoger? Wel, omdat nog zo veel mensen vast blijven houden aan hun lapje vlees bij de maaltijd. En omdat dat lapje vlees zo goedkoop mogelijk moet zijn heeft de kroon der schepping de vee-industrie uitgevonden, waar per jaar miljarden dieren creperen. En omdat al die miljarden toch - helaas - wat moeten eten om ons karbonaadje of biefstukje te produceren wordt de helft van de wereldwijde graanproductie aan het vee opgevoerd. En als je dan weet dat voor één kilo dierlijk eiwit - uw geliefde lapje vlees! - ruim zeven kilo plantaardig eiwit nodig is hoef je niet te hebben doorgeleerd om je te realiseren dat dat een uiterst inefficiënte manier van voedselproductie is. Als de veeteelt dus drastisch zou worden ingekrompen en de grond waar nu al dat veevoer wordt verbouwd gebruikt zou worden voor gewassen voor menselijke consumptie, hoeft geen enkel Afrikaans of ander kindje meer met honger naar bed! Bovendien zouden we veel gezonder eten. Een vegetarisch dieet is veel beter voor de mens dan een vleeshoudend, maar in ieder geval zou er veel minder vlees moeten worden gegeten dan nu het geval is. Winst? Wel, veel minder dierenleed en minder of geen honger meer in de wereld. Soms kan het leven kinderlijk eenvoudig zijn!