Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vervolgde homo's asiel geweigerd

  •  
05-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
ANP-transgenders_300_01.jpg
Leers stuurt homo's terug de kast in ... Te veel vooroordelen heersen bij immigratiediensten: 'Wie de beste homokroeg in Egypte niet kent, zal wel geen homo zijn'
Onderzoekers van de Vrije Universiteit presenteren vandaag samen met het COC het rapport Fleeing homophobia, waarin wordt aangetoond dat asielverzoeken van homo’s onterecht worden afgewezen. Immigratiediensten in Europa zijn te bevooroordeeld bij het beoordelen van asielverzoeken van homo’s, biseksuelen en transgenders. De Vrije Universiteit (VU) en het COC onderzochten hoe de asielprocedures van homo’s in Nederland worden behandeld. Zij concluderen dat homo-asielzoekers gevaar lopen bij terugkeer naar hun land van herkomst omdat de immigratiedienst de ernst van de situatie niet heeft ingezien.
Een lesbische vrouw die niet weet dat in haar thuisland Sierra Leone lesbisch-zijn verboden is, zal wel niet echt lesbisch zijn. Of die Egyptenaar die de beste homokroeg van zijn land niet kent, zal wel geen homo zijn. Maar op dit soort stereotypen zou een asielverzoek niet beoordeeld moeten worden.”
De IND worstelt met het beoordelen van verblijfsvergunningen. Sommige asielzoekers liegen over hun geaardheid om een verblijfsvergunning te krijgen. Spijkerboer meent dat ambtenaren beter getraind moeten worden om homoseksualiteit te herkennen. 
Een man uit Teheran die zegt dat hij vaak seks heeft gehad bij homo-ontmoetingsplaatsen, maar die de plekken niet weet te noemen, valt door de mand. Maar van een man die één vriend heeft gehad, is het niet gek als hij dergelijke plekken niet kent.”
De VU adviseert ambtenaren op de immigratiedienst bij te scholen. De onderzoekers vinden ook dat EU-landen zich beter aan afspraken moeten houden.
Nederlands beleid schrijft voor dat je niet van vluchtelingen mag eisen dat ze in hun eigen land terug de kast in gaan. Toch wordt er geregeld gezegd: ga maar terug en zeg maar niet dat u lesbisch of homo bent.” 
Het COC zal de komende tijd samen met haar Europese partnerorganisaties bij de Europese overheden aandringen om hun asielbeleid betreft homo’s, transgenders en biseksuelen beter te beschermen.
De onderzoekers deden voor het eerst vergelijkend onderzoek naar de asielaanvragen van zogeheten LHBTI’s in Europa, lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Die asielverzoeken worden ook in Nederland vaak afgewezen op grond van vooroordelen en stereotypen. In Nederland vinden jaarlijks ongeveer tweehonderd van deze asielverzoeken plaats. Het COC kondigt aan het kabinet op de uitkomsten aan te zullen spreken.
Overwin je vooroordelen: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.