Leefbaar Rotterdam vreesde voor criminaliteit en overlast bij komst Polenhotel in Rotterdam, absoluut geen sprake van, zo blijkt nu
In januari opende in Rotterdam ‘het Polenhotel’ officieel de deuren. Zo’n 280 Oost-Europese arbeidsmigranten namen er hun intrek. Tot grote onvrede van Leefbaar Rotterdam. De partij vreesde voor criminaliteit, overlast en een ‘aanzuigende werking’. Leefbaar ging, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, zelfs de deuren langs in de wijk. Middels een flyer werden bewoners gewaarschuwd voor de banenpikkende Polen die de criminaliteit niet zouden schuwen, vertelde sigarenboer Peter van Dam in het radioprogramma 1 op straat destijds. Volkomen onterecht, zo blijkt nu. Van overlast is helemaal geen sprake.
Dichtbij.nl ging op bezoek bij het Flexhotel Zuiderpark, zoals het Polenhotel eigenlijk heet, om te polsen hoe het eerste half jaar is verlopen. Hoewel normaal gesproken toestemming van de eigenaar Bert van Manen nodig is om de pers te woord te staan, wil beheerder Magdalena wel een aantal dingen kwijt. Zo is er bijvoorbeeld geen enkele officiële klacht binnen gekomen. Een bewoner is éénmaal binnen komen wandelen omdat een aantal bewoners van het hotel luidruchtig in het park sprak, maar dat was het. “En nee, ze drinken geen bier in het park”, voeg Magdalena daar aan toe.
Dichtbij.nl schrijft verder:
Het hotel loopt als een trein sinds het in januari de deuren opende. En van klachten is geen sprake. Dat bevestigt ook Peter van Dam, de sigarenboer op de hoek die namens de bewoners met de wijkagent in de klankbordgroep van de wijk zit.
Magdalena wijst ook op de voormalige functie van het gebouw. Voorheen zat er een asielzoekerscentrum in. “Die mensen mochten niet werken, die hingen daar rond. Dat zie je bij ons niet gebeuren. De meeste tijd zijn ze namelijk op hun werk”, aldus Magdalena.
Ook in Ede staat een soortgelijk hotel. In het radio-programma ‘1 op straat’ vertelde, vlak voor de opening van het hotel in Rotterdam, hoteluitbater Johan Roorda over de situatie daar. Op de vraag over hoeveel overlast er in Ede is, antwoordt hij:
Nul. Gewoon niet. In het begin bij de opstart, het ligt tegen een hele dure wijk aan, het hotel in Ede. Maar we hebben nul bezwaren gehad met de omgevingsvergunning. Dus dat zegt ook wel iets. Mensen hebben er ook nul moeite mee daar.
Desondanks hield Leefbaar Rotterdam toch een anti-Polenhotel-campagne. Sigarenboer Van Dam illustreert:
In het begin wist ik het niet, toen ben ik erin geklommen en heb ik het uitgezocht. Wat komen die mensen hier doen? Waarom komen ze hier? En waarom zijn ze nodig? Ik heb het hotel bezocht in Ede, ik heb gekeken hoe het daar ging […] Waarom ging ik ernaar toe? Heel veel van mijn klanten kwamen binnen, die hadden een flyer in de bus gekregen, en daar stond negatieve reclame op. Laat me het heel voorzichting brengen […] Daar stond op dat de Polen waarschijnlijk overlast gingen veroorzaken. Dat ze zopen. Of zuipen. En meer van dat soort dingen, die men aannam. Die flyer was in de eerste instantie van de gemeente Rotterdam, en in tweede instantie was het een flyer van Leefbaar. En Leefbaar is ook alle deuren langsgeweest om de mensen te vragen wat ze ervan dachten en Leefbaar heeft ook voorgehouden dat ze daar wat aan zouden gaan doen. Ze zouden hun best gaan doen om het tegen te houden […] Ik ben het er niet mee eens omdat die mensen vloekend en scheldend bij mij binnenkomen en zeggen ‘ze nemen mijn baan in’. Een baan van mensen die alleen maar last van de rug hebben als ze in slaap zijn gevallen op de afstandsbediening van de televisie. Want die jarenlang en al jarenlang in de sociale dienst lopen. En die tegen mij zelf hebben verklaard nooit voor die 150 euro meer te willen gaan werken […] Wij weigeren allemaal om dat werk dat die mensen gaan doen […] Polen wonen al honderden van in deze buurt. Het zijn gewaardeerde mensen en ze geven ook geen overlast. Zegt ook de politie.