Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Veiligheidsadviseur VS werd betaald door Erdogan, hield aanval op IS tegen

  •  
18-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
POTUS visits CENTCOM and SOCOM HQs at MacDill AFB.

© (left to right) National Security Advisor Michael Flynn, and Gen. Joseph F. Dunford, the chairman of the Joint Chiefs of Staff, await the arrival of the President while Air Force One taxis in

Michael Flynn, de door Trump benoemde Nationale Veiligheidsadviseur die al snel z’n biezen moest pakken omdat hij had gelogen over zijn contacten met de Russen, heeft begin dit jaar persoonlijk een aanval op de hoofdstad van IS, Raqqa, tegengehouden. Naar nu blijkt heeft hij vooraf meer dan een half miljoen dollar ontvangen van de Turkse regering. Erdogan was fel gekant tegen de aanval omdat de Amerikanen daartoe Koerdische strijders zouden bewapenen.
Flynn blokkeerde de aanval nog voordat Trump was ingezworen als president. De regering Obama stelde het team van Trump op de hoogte van de aanvalsplannen omdat de daadwerkelijke start van het offensief pas na de inhuldiging zou plaatsvinden. Vrijwel onmiddellijk zou Flynn opdracht hebben gegeven de voorbereidingen te staken. Het is onduidelijk of hij die beslissing op eigen houtje heeft genomen of in overleg met adviseurs. Zijn veto is in lijn met de wensen van de Turkse regering, waarvoor hij tot november vorig jaar actief was als lobbyïst, oftewel ‘foreign agent’. De uitvoering van het plan werd daarmee voor maanden vertraagd. Trump gaf overigens na het aftreden van Flynn alsnog groen licht voor de operatie.
Leden van het Amerikaanse Congres moeten zien te achterhalen of Flynn landverraad heeft gepleegd door tegen betaling te handelen in opdracht van een buitenlandse mogendheid. Ook is het de vraag in hoeverre de regering Trump op e hoogte was van zijn lobbywerk voor Turkije. Naar de banden tussen Rusland en Flynt is net een onderzoek gestart. De New York Times meldt dat Flynn het team van Trump persoonlijk heeft gemeld dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem was gestart wegens zijn lobby-praktijken voor Ankara. Niettemin werd hij toch door Trump benoemd tot Nationaal Veiligheidsadviseur, een post die hem toegang gaf tot alle geheimen van de Amerikaanse regering.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Pater
Pater19 mei 2017 - 0:03

Bij mijn weten is een dergelijke corruptie, op dat niveau en met zo'n invloed, in de VS nog nooit voor gekomen. Schokkend.

Perezoso
Perezoso18 mei 2017 - 16:21

Die Flynn is een interessant figuur. Die wordt gegarandeerd gedagvaard om te getuigen voor de komende grand jury van Mueller. Wetende dat hem een jarenlange gevangisstraf boven het hoofd hangt, is het niet uitgesloten dat hij zich ontpopt als de Howard Dean 2.0 en in ruil voor een flinke strafvermindering of zelfs immuniteit leden van Team Trump erbij lapt... En zouden die allemaal voor Trump de gevangenis willen ingaan om hem uit de wind te houden? Nogal wiedes dat Trump na een nachtje stilte alweer tierend en schreeuwend tekeer gaat...Er worden nogal wat peentjes gezweet nu in Washington.

Herr Vorragend
Herr Vorragend18 mei 2017 - 16:05

Ik verheugde me al een tijdje op het nieuwe seizoen van House of Cards dat eind mei op Netflix begint. Ze moeten echter deze keer van goede huize komen om de steeds bizarder wordende realiteit van de Trump-soap te overtreffen. En ik kan me nu al niet meer voorstellen dat ze dat gaat lukken. Ben inmiddels dagelijks benieuwder naar de Trump-soap van morgen.

jahoor2
jahoor218 mei 2017 - 11:56

Heerlijk stelletje. Make Ameirca great again. Gaat lekker zo.

Phil2
Phil218 mei 2017 - 11:21

Ik zie Flynn nog op de Republikeinse Conventie jengelen "lock her up" - refererend natuurlijk aan Hillary Clinton. Tijd om die kreet in te lossen, maar dan t.a.v. Flynn.

Bouwman2
Bouwman218 mei 2017 - 11:17

Hier maakt men zich dik en breed om de uitgestapte voorzitter van de VVD, maar dit is echt wel bewezen corrupt, America first? Maar dan wel nadat het persoonlijk belang diepgaand is bevredigd. Dit is mafia waar de Amerikanen voor kozen, bijna de helft van de VS kiest daarvoor. Het laat zien dat democratie een veel gebruikt maar tevens een loos en verre van eenduidig woord is. Als ik een betalend D66er zou zijn zou ik meteen op naamsverandering aandringen en nooit meer de vergadering toespreken met beste democraten. Maar van een partij voor de Verdediging van de Rechtstaat zou ik meteen lid worden. Maar de rechtstaat is zo gewoon, dat ze vanzelfsprekend is geworden. Helaas wordt Rechtstaat ook hier belaagd. Als ik lid zou zijn van FvD zou ik meteen bedanken, want die partij van Baudet probeert de Rechtstaat te ondergraven. FvD is een vluchtheuvel voor hen die voor het volkse karakter van hun broeders van de PVV hun neus ophalen. Natuurlijk ben ik tegen verboden, maar vast staat wel dat met behulp van de democratie de Rechtstaat wordt ondermijnd.

Kees777
Kees77718 mei 2017 - 11:00

Is Michael Flynn nu persoonlijk omgekocht door Erdogan voor ruim een half miljoen dollar? In dat geval lijkt het zelfs landverraad. Onbegrijpelijk is dan ook dat Trump de heer Michael Flynn toch heeft aangenomen als Nationale Veiligheidsadviseur, tenzij Trump hier niets van wist. Overigens is het gedrag van president Trump erg onvoorspelbaar.

peter e
peter e18 mei 2017 - 10:44

Enige tijd geleden kwam aan het licht dat de Amerikanen IS bewapenen. Dan is het toch logisch dat Michael Flynn een aanval op IS probeert te verhinderen!

2 Reacties
Rene3
Rene318 mei 2017 - 12:57

waar is dat aan het licht gekomen? lijkt me interessant om te lezen

Ruiter2
Ruiter218 mei 2017 - 13:09

??? Kwam aan het licht dat Amerikanen IS bewapenen?? ??? Wanneer, hoe, wat??? ???

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz18 mei 2017 - 10:43

The plot thickens. Kijken hoe lang het nog duurt voor deze beerput Trump de kop gaat kosten. Hoewel Trump nergens een probleem ziet lijkt hij voor de republikeinen steeds meer een hete aardappel. De man trekt een spoor van incompetentie dat uiteindelijk ook meer slecht dan goed doet voor zijn partij. Ik hoop dat ze deze ramp vlug weten te lozen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper18 mei 2017 - 9:15

[De New York Times meldt dat Flynn het team van Trump persoonlijk heeft gemeld dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem was gestart wegens zijn lobby-praktijken voor Ankara.] Dit is natuurlijk vooral saillant omdat Pence (die de transitie leidde) steeds heeft ontkend dat hij ook maar iets wist van Flynns activiteiten. Het vermeende 'liegen' van Flynn tegen Pence werd zelfs als voorwendsel opgevoerd voor Flynns ontslag. Volgens het NYT-bericht bleken Pence c.s. nu zelfs al eerder op de hoogte van Flynns troebele zaakjes.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman218 mei 2017 - 11:41

Heb jij wel eens gehoord, Nick van een lid van de mafia die zich wilde bekeren? Die liggen -want er zijn er wel- nu onder een zerk Deze Pence is een consigliere , die diep buigt en permanent knikt en klapt voor de huidige leider. Dat is dezelfde lakeienrol die Lavrov heeft en ze spelen in het zelfde stuk ook nog eens. Je leest veel over afzetting van Trump. Ik ben daar niet voor, om dezelfde reden waarom ik ook voor deelname van Wilders ben in een nieuw kabinet. Pas als dit soort lieden hun kunsten vrijelijk kunnen vertonen beginnen ze aan de vrije val. Het is waar, het gaat allemaal ten koste van een ontspannen slaap, maar effectief is het wel. Kost wel wat, maar dan heb je ook wat.

msj_meijerink
msj_meijerink18 mei 2017 - 8:54

Wat een rund, alsof zoiets verborgen zou blijven voor de media?