Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Vast in Nederland

  •  
04-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
maori.jpg
[Video] Enige manier voor illegaal om te vertrekken is crimineel worden
Trinity Pere (30) is Nieuw-Zeelands staatsburger en is nu bijna twee jaar dakloos en illegaal in Nederland. In de zomer van 2009 zocht Trinity hier een kennis op. Op zoek naar een pension ging Trinity even een kopje koffie drinken en werd beroofd van geld, paspoort en foto’s. Hij deed onmiddellijk aangifte bij de politie.
Zijn advocaat, Jan Hofdijk, probeert een oplossing voor hem te zoeken. Hij stuitte op een merkwaardige mogelijkheid voor een gratis terugreis naar Nieuw Zeeland.  ‘’Als Trinity een misdrijf pleegt, bijvoorbeeld een lippenstift jat bij de Etos, houdt de politie hem aan en zet de IND hem het land uit. Zie daar: een gratis ticket naar Nieuw Zeeland,” aldus Hofdijk. Volgens hem wordt er wel vaker van deze mogelijkheid gebruik gemaakt door mensen die geen geld hebben voor hun terugreis.
Maar Trinity wil geen illegale dingen doen, zijn vingerafdrukken af moeten geven en misschien wel nooit meer in Europa terecht kunnen. Kortom: Trinity zit klem en blijft voorlopig.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Janssen3
Janssen34 mrt. 2011 - 19:45

"Zijn advocaat, Jan Hofdijk, probeert een oplossing voor hem te zoeken" 700 euro betalen voor een ticket en klaar ben je. Moet volgens mij wel bij elkaar te sparen zijn met de hulp van al die mensen die zo begaan zijn met zijn lot.

vandyke
vandyke4 mrt. 2011 - 19:45

Inderdaad krom. Je hebt natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid om te zorgen voor een reisverzekering. Trinity heeft een eigen verantwoordelijkheid in deze. Veel mensen denken dat als ze zelf, als Nederlander, in zo'n omstandigheid in het buitenland komen te verkeren dat BZ wel even zal helpen. Een misverstand. Dat NZ niets doet kan ik mij helemaal voorstellen want misschien wel het droomland van -autochtone- Nederlanders, maar kent een migratie overschot van NZ'ers at vele malen hoger is dan dat in Nederland. Misschien moet je daar toch internationale afspraken over maken. NZ-landers kunnen zonder visum hierheen komen. Net als wij naar NZ. Hele goede zaak en moeten wij zo houden, maar misschien een verplichting om je burger terug te nemen? Misschien een garantiesom bij buitenlandse reizen? Technisch is dat allemaal veel beter te realiseren dan vroeger.

JoopSchouten
JoopSchouten4 mrt. 2011 - 19:45

Mauri in Kruideniersland.

JoopSchouten
JoopSchouten4 mrt. 2011 - 19:45

Maori. Ik schreef de fonetische uitspraak.

eeweew
eeweew4 mrt. 2011 - 19:45

Dit is toch wel het meest bizarre verhaal dat ik ooit gehoord heb, echt bizar. Dit kan toch niet?

Dzjebe
Dzjebe4 mrt. 2011 - 19:45

Waarom belt hij zijn moeder niet?

Dehnus
Dehnus4 mrt. 2011 - 19:45

Heh, sorry ik kan niet anders dan gniffellen, niet om die man... maar uit machteloosheid en de absurditeit waar dit over gaat.

Opinius
Opinius4 mrt. 2011 - 19:45

new zeeland moet gewoon zijn terug reis betalen,men beschermt zijn burgers toch die elders op een anderr werelddeeel (in een bezoek ) beroofd en daar daardoor in het nauw gedreven zijn ,en daardoor niet meer weg komen terug naar huis bij gebrek aan de vliegteicket voor 750 euris.? dat is minder prijzig als een helicopter......... etc etc waar gaat het hier over?

BATikker
BATikker4 mrt. 2011 - 19:45

Had Zembla (of eender welk VARA programma dit fragment uit komt) hem niet een vergoeding van 700 euro kunnen geven voor deelname? Al met al zijn er zoveel adviezen gegeven in de comments dat het hem nu wel moet lukken binnen nog eens 2 jaar weg te zijn.

Charta46
Charta464 mrt. 2011 - 19:45

Dit is Kafka in optima forma.

Jason2
Jason24 mrt. 2011 - 19:45

Vind het maar een merkwaardig verhaal, zal ook trachten duidelijk te maken waarom ik dat vind. Ben wel eens van geld en goed beroofde Nieuw-Zeelandse toeristen tegengekomen, die door hun consulaat prima werden geholpen. Een verhaal heeft altijd twee kanten, wij zien beelden van de Nieuw-zeelandse ambassade, maar het verhaal van die ambassade of consulaat horen wij niet. Dat mogen zij ook niet geven i.v.m. privacy-wetgeving. Dus dat wordt gissen. Zijn er misschien al eerder middelen voor terugkeer verstrekt, zonder dat er vertrokken is ? Staan er misschien nog bedragen open uit het verleden die nooit zijn terugbetaald ? Om een goed oordeel te vormen moeten wij dat toch weten, maar het consulaat/ambassade zeggen dus niets. Ook de interviewer stelt deze vragen niet. Kort gezegd, denk dat de informatie die uit dit filmpje op ons af komt onvoldoende is om een afgewogen mening te kunnen vormen.

RoseRed
RoseRed4 mrt. 2011 - 19:45

Raar verhaal, waarom verstrekt de ambassade geen lening voor ticket en nieuw paspoort en zet hem onder begeleiding op vliegtuig?

nachtwacht2
nachtwacht24 mrt. 2011 - 19:45

Laten wij niet vergeten,dat deze gestrande mensen voor alle negative populistische randdebielen in een adem genoemd worden als maatschappelijk probleem,doch naar mijn begrip gebruikt als rechtvaardiging voor politieke standpunten. Meer de nadruk op de evidente oorzaken,zelfs gewilde omstanden welk niet genoemd danwel gekend zijn. Als toppunt deze slachtoffers onoirbare voorstellen doen is een crimineel feit, waarvoor bij bewijs vervolging zou moeten worden ingesteld!! jk

karuna2
karuna24 mrt. 2011 - 19:45

Het is toch eigenlijk wel lachen dat de mensen van politieke partijen die de overheid het meest wantrouwen er nu vanuit gaan dat diezelfde overheid deze man natuurlijk zou helpen als zijn verhaal waar zou zijn. Aan de andere kant is het natuurlijk in en in triest dat deze man eerst onderworpen wordt aan het spreekwoord: zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten en dus niet vertrouwd wordt. Dus, eigenlijk eerst maar eens moet bewijzen dat hij te goeder trouw is, als hij zelfs die kans al krijgt van sommigen. Wanneer je deze neiging van wantrouwen eens doortrekt naar andere situaties dan zou je kunnen zeggen dat iemand die in de gracht ligt eerst maar eens moet bewijzen dat het zijn schuld niet is dat hij in de gracht ligt, want de eerste reactie is: 'hij zal het er zelf wel naar gemaakt hebben en je moet je eigen broek maar ophouden'. Ik vraag me dan altijd af wat de mensen die hier volgens die lijn reageren nou verwachten van een ander als zij in de problemen zouden raken. Dat iemand reageert zoals zijzelf óf langs de lijn van 'die subsidieslurpende hulpverleners'?

elten
elten4 mrt. 2011 - 19:45

Voor 700 euris komt die vent in Dubai. Maar kijken hoe ie het daar oplost.

Duivelsemeid
Duivelsemeid4 mrt. 2011 - 19:45

Op zijn Facebookprofiel is te lezen dat Trinity inmiddels weer terug is in Nieuw-Zeeland. Blijkbaar heeft hij hulp gekregen na de uitzending.

BenJoosten
BenJoosten4 mrt. 2011 - 19:45

Als het probleem 700 euro is vraag ik me af waarom zoiets anderhalf jaar moet duren. Het zal voor de ambassade wel een principezaak zijn, maar een voorschot met schuldbekentenis, binnen een bepaalde termijn terug te betalen... Ik denk dat de ambassadeur een veelvoud van dat bedrag verdient.

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje4 mrt. 2011 - 19:45

Meneer Hofland kan meneer Pere als free lance medewerker naar Nieuw Zeeland sturen. Dan betaald de fiscus de rekening en blijft meneer Pere verschoont van lippenstiftendiefstal. Een advocaat mag best zijn fantasie een beetje gebruiken.

gerdien
gerdien4 mrt. 2011 - 19:45

Vreemd, er is kennelijk wel geld voor een advocaat, maar geen geld voor een retour-ticket.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten4 mrt. 2011 - 19:45

Ze waren elkaar per toeval tegengekomen naar zover ik weet.

AlbertHofmann
AlbertHofmann4 mrt. 2011 - 19:45

Heel vreemd verhaal...lippenstift stelen hoeft niet...maar een taart in het gezicht van Wilders, levert dat ook een ticket op? ...probleem is dan mogelijk dat hij eerst een taart moet stelen...serieus als hij echt wil, dan had hij allang die lippenstift gestolen, er zijn nou eenmaal grenzen...

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort4 mrt. 2011 - 19:45

Je zou toch zeggen dat je na 2 jaar wel 700 euro bij elkaar kunt bedelen/zwart-werken/krijgen in de vorm van solidaris. Ga een paar avonden in een kroeg staan, en klaar is kees. Welke Ierse pub wil er nu geen Kiwi aannemen voor achter de bar: hij ziet er niet uit als een totaal volslagen idioot. Blijkbaar heeft ie ook geen werk, familie of vrienden in NZ? Die kennis die hij heeft opgezocht in NL, middels een vlucht van duizenden kilometers (dat doe je ook niet zomaar lijkt me), kan hem blijkbaar ook niet helpen? Had hij ook een kennis in Zuid Amerika die hem blijkbaar niet kan helpen? Apart dat NZ hem weigert te repatrieren. Als die advocaat eens een site regelt ofzo met een paypal linkje, dan heb je zo 700e bij elkaar.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst4 mrt. 2011 - 19:45

Het aparte is nu juist, dat ook illegale vreemdelingen die willen vertrekken daarbij uitsluitend tegenwerking ondervinden. Zou dit een uitzondering zijn of misschien de regel?

karuna2
karuna24 mrt. 2011 - 19:45

Je zegt dus tegen die man dat hij iets illegaals moet doen, werken in Nederland zonder paspoort is illegaal. Is dat de VVD methode?

flipse2
flipse24 mrt. 2011 - 19:45

Dit is weer een mooi voorbeeld van een kulverhaal waar de zieligheidsindustrie baat bij heeft. Die gozer wordt voorgesteld als een arm schaap die zelf tot niets in staat is en een leugenachtig verhaal ophangt. Een schop onder zijn reet moet hij hebben!!!

2 Reacties
karuna2
karuna24 mrt. 2011 - 19:45

Zie hier de invloed van gekke Geert zoals de advocaat Wilders noemt. Nou moet er natuurlijk een voedingsbodem zijn voor de meningen van Wilders om zo makkelijk post te vatten.

Nog1web
Nog1web4 mrt. 2011 - 19:45

Van hier naar Nieuw Zeeland? Dan kun jij hard schoppen.

karuna2
karuna24 mrt. 2011 - 19:45

Wat voor programma is dit? Waar kan ik terecht, want ik wil best wat doneren voor deze man om terug naar huis te gaan.

1 Reactie
Archie2
Archie24 mrt. 2011 - 19:45

Doneren? Dat is niet de bedoeling. Daarmee stort zijn zielige verhaal in en raakt een hele trits aan hulpverleners hun werk kwijt.

JohnnySack
JohnnySack4 mrt. 2011 - 19:45

ongeloofwaardig verhaal lijkt me.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman4 mrt. 2011 - 19:45

Wat is dan precies ongeloofwaardig, volgens jou? Wat is er aan dit verhaal gelogen?

[verwijderd]
[verwijderd]4 mrt. 2011 - 19:45

Ik ben het totaal niet eens dat deze illegaal zijn probleem op bordje Nederland legt. Wat mij betreft is keihard anti-parassietenbeleid het enige juiste antwoord van Nederland om deze wantoestand definitef op te lossen.

3 Reacties
Klaas2
Klaas24 mrt. 2011 - 19:45

Krachtige, doch lege, weinig concrete woorden. Dat horen we vaker bij bepaalde politieke partijen.

BenJoosten
BenJoosten4 mrt. 2011 - 19:45

Hoezo parasiet? Volgens mij heeft meneer de Nederlandse belastingbetaler nog geen cent gekost.

Dehnus
Dehnus4 mrt. 2011 - 19:45

Ok, wat wil jij doen dan? Hij wil terug, ticket is 700 euro, wil jij dus niet voorschieten maar ook niet betalen. Maaaar je wilt hem hier ook niet houden, want het is een parasiet ;). En werken mag hij niet want hij is illegaal. Dus ja..... hoe pakken we hem keihard aan :P. Ik luister :)!:D

Latok
Latok4 mrt. 2011 - 19:45

Ik geloof zijn verhaal wel. Ik heb zelf jaren geleden in zo'n soort dwaling vastgezeten... Was voor Thaise visum-verlenging de grens over gegaan naar Cambodja om terug te keren naar Thailand met juiste 90-dagen stempels in paspoort (de truuk van uitchecken TH, de grens over lopen, inchecken Camb, je omdraaien, uitchecken Camb en weer grens over lopen en inchecken TH...). Maar rugzak met alles gestolen in Cambodja, alles weg. Behalve m'n mobiele telefoon (geen bereik Bangkok, op gegeven moment batterij leeg, maar dat ding was toch m'n redding). Mobieltje verkocht voor habbekrats in Cambodja en de grens met Thailand over gelopen alsof me neus bloedt (dat kan op dat punt, geen 'slagbomen' en heel veel lopend handkarren markt-verkeer over-en-weer op een smalle brug) en in Thailand buskaartje gekocht terug Bangkok. Ik was nu dus officieel een 'illegaal' in Thailand. De ellende begon pas op het kantoor van de Ambassadeur der Koninklijke Nederlanden... Ik had in Bangkok bij de Thaise politie aangifte gedaan van gestolen paspoort om een nieuwe te krijgen bij de NL ambassade. Daar stond echter in dat dat in Cambodja was gebeurd, naar waarheid. Dat was "stom" van me, want - ik geloofde het eerst niet - de ambassade deelde mee dat die aangifte dan in Cambodja opgemaakt had moeten worden! Geen Cambodjaanse aangifte, geen nieuw paspoort. Ik moest dus maar als 'illegaal' in Thailand weer de grens over (met niks om de Thaise/Cambodjaanse duoane daar te laten zien, dus maar weer illegaal die grens over sneaken) om een Cambodjaans politieburootje binnen te lopen -zonder visa, uitreispapieren of wat dan ook- en daar een aangifte .... en weer als illegaal terug naar Thailand? Dat dit concept volkomen kansloos was zonder in het gevang te belanden wilde er bij dat ambtenaartje van de ambassade niet in... Ik heb 1 keer de stoute schoenen aangetrokken en dit geprobeerd, maar de Cambodjaanse politieagenten, de bijzonder aardig en welwillend waren, raadde me als de sodemieter aan om terug naar de grens te gaan om daar eerst de juiste papieren te halen, ze hadden me "nog niet gezien"... of dat kon met slechts die aangifte uit Bangkok konden ze me niet beloven dus dat heb ik maar niet geprobeerd, ik had genoeg gezweet... Al met al een jaar geduurd voor ik weer een paspoort had en toen de juiste visa/werkvergunning kon terugkrijgen (had in dat jaar gewoon opgepakt en in het gevang gegooid/gedeporteerd kunnen worden) en alleen dankzij een goed contact met iemand die op een gegeven moment wat kon 'regelen'. Het is soms verbazingwekkend hoe een ambassade van je land je gewoon laat verrekken in het buitenland wegens pure desinteresse. Het gebeurt echt, ik ken meer bizarre verhalen van westerlingen in conclaaf met hun consulaat hier.

1 Reactie
Jason2
Jason24 mrt. 2011 - 19:45

U schrijft daar van een truc uitchecken Th, inchecken Camb. Betekent dat dat u daar wetten heeft overtreden ? Zo ja, waarom houdt u zich in een ander land niet gewoon aan de wet ?

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman4 mrt. 2011 - 19:45

[Had Zembla (of eender welk VARA programma dit fragment uit komt) hem niet een vergoeding van 700 euro kunnen geven voor deelname?] Ik hoop dat zoiets nu ook gebeurt. Maar de essentie van het verhaal blijft dat vreemde bureaucratische regels van landen er voor zorgen dat mensen in een doodlopende straat terecht kunnen komen waar geen legale uitweg op eigen kracht meer uit mogelijk is. Dat is een fout in de regelgeving.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus4 mrt. 2011 - 19:45

Inderdaad, ze krijgen er ook kijkcijfers voor en de gemiddelde acteur is duurder. Maar ja ik denk niet dat dat gebeurt is.