Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Van Ojik: GroenLinks moet linkser

  •  
28-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bram.jpg
GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik kondigt linkse koers aan: partij steunt versoepeling ontslagrecht en verkorting WW níet
GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik heeft in een ledenbrief forse kritiek geuit op de onlangs vertrokken volksvertegenwoordigers en bestuurders van zijn partij. Zo noemt hij de interne lijsttrekkersverkiezing ‘een rommeltje’ en zou de partij regelmatig ‘niet goed bestuurd’ worden. Ook kondigt Van Ojik een nieuwe linkse koers aan op het terrein van de arbeidsmarkt.
Van Ojik kondigt aan dat GroenLinks de versoepeling van het ontslagrecht en de verkorting van de WW, zoals gepland door het huidige kabinet, niet te zullen steunen, ook al stond in het verkiezingsprogramma van GroenLinks een soortgelijk pleidooi. Omdat veel leden hier moeite mee hadden, wordt er toch van af gezien. Van Ojik:
Dat we in ons eigen programma, in een tijd van snel oplopende werkloosheid, maatregelen voorstellen die verworven rechten van werkenden aantasten om zo de mogelijkheden voor outsiders op de arbeidsmarkt te vergroten, daarvoor bestaat vaak weinig begrip […] Onze partij heeft een concreet programma nodig dat laat zien wat groene politiek kan betekenen voor burgers die de keuze voor duurzaamheid al hebben gemaakt, of willen maken.
Verder vindt Van Ojik dat GroenLinks beter moet luisteren naar de leden van de partij. Velen van hen vinden dat de afstand tussen hen en GroenLinks-volksvertegenwoordigers te groot is.
Het gerommel binnen de partij zou zijn begonnen bij het steunen van de politiemissie in Kunduz. Veel leden hebben daar bovendien nog steeds moeite mee. Zij kregen pas achteraf het besluit voorgelegd, hun opvatting deed er niet meer toe, aldus Van Ojik.
Lees hier de brief.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

cormol
cormol28 nov. 2012 - 20:33

Het stond niet alleen in het verkiezingsprogramma. Er was eens tijd, toen GL nog regeringsfähig moest lijken dat samen met de partner in crime D66 (Kaya) een initiatief ontwerp werd ingediend om de werknemer op een vergelijkbare manier zijn ontslagrechten grotendeels te ontnemen. De vakbonden werden daarbij genegeerd want GL had niet meer zoveel op met die oude vormen en gedachten. http://www.verenigingvoorarbeidsrecht.nl/downloads/Kaya_reactie_13112011.pdf Het bestuur mag dan misschien naar de leden gaan luisteren. De huidige fractie kwam nog onder het oude neoliberale kader tot stand.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 nov. 2012 - 20:33

Nee, eerst links dan linkser.

JoopSchouten
JoopSchouten28 nov. 2012 - 20:33

'Links' zegt mij niets. 'Out of the Box denken' alles. Er worden nogal wat denkfoutjes gemaakt en informatie over het hoofd gezien (...). (Niet dat ik alles beter weet, maar toch.) GroenLinks valt het neoliberaal kapitalistische systeem niet of onvoldoende aan !

ElChe
ElChe28 nov. 2012 - 20:33

Te laat. Krokodillentranen. Groen links heeft samen met d66 via het criminele kunduz akkoord de basis gelegd voor het uitbuiten en uitkleden van 50 plussers. Vvd en pvda hebben dit met beide handen aangegrepen en voeren dit criminele wanbeleid nu uit, waardoor veel ouderen tot de bedelstaf veroordeeld worden.

Coropa
Coropa28 nov. 2012 - 20:33

Toch was het GroenLinks die als eerste met de versoepeling van het ontslagrecht kwam. Graag overgenomen door andere rechtse partijen. Dus door nu tegen te stemmen ja, dat komt wel heel schijnheilig over.

stolat
stolat28 nov. 2012 - 20:33

Is het tegenwoordig de partijleider die de GL-koers bepaalt? Hoe moet het dan verder met al die gesettelde middelbare yuppen die dachten dat ze gebakken zaten bij GL? Krijgen ze een gratis overstap naar D66?

Bakoe
Bakoe28 nov. 2012 - 20:33

Too little too late. Waarom, waarom hebben jullie als progressieve partij zo gevochten om juist die totale ontmanteling van het ontslagrecht voor elkaar te krijgen? Hebben jullie dan nooit kunnen beseffen dat als je basis zekerheden bij mensen weghaalt dat het streven naar een duurzame samenleving die groene samenleving totaal geen prioriteit meer heeft bij mensen, dat ze dan wel wat anders aan hun hoofd hebben. Idealisme in armoe met een lege buik is gewoon teveel gevraagd, dan rest alleen nog maar survival. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Niet alleen niet steunen, maar kom nu met alternatieven, ga met de vakbonden in gesprek, zorg dat je een breed front bouwt wat inderdaad niet vasthoud aan de tijden van weleer, maar mensen gaat opleiden, scholen, en ze niet de uitzichtloosheid induwt die door dit kabinet geschapen is. Opleiding, scholing, van baan naar baan, basis zekerheid. Komop jullie hebben nog een jaar om terug te knokken. Werk niet mee aan de kapitaal vernietiging van dit kabinet. Wees weer eens progressief.

bruces
bruces28 nov. 2012 - 20:33

Ik heb net Bram gezien. Gewoon een kopie van Buma of andersom.

Xoral
Xoral28 nov. 2012 - 20:33

Groenlinks zou het eerste gedeelte partijnaam moeten behouden tweede gedeelte vergeten. Dus geen machtspolitiek meer, maar groen/ecologie verdedigen en met nieuwe ideeen komen om van de industrie een ecodustrie te maken, en ook het fundament kapitalisme omvormen naar een ecologisch fundament. Het ecosysteem is veel stabieler als de wereld stopt met olie en kapitalisme, m.a.w ecologisme.

JoeChip
JoeChip28 nov. 2012 - 20:33

Hij noemt inderdaad de drie punten waarom ik GroenLinks heb verlaten.

JongLinks
JongLinks28 nov. 2012 - 20:33

Kiezersbedrog!! Ook al zijn dit precies de punten waarom ik GL had verlaten, het blijft kiezersbedrog. GL probeert stemmen van de PvdA te kapen terwijl ze zelf zo hypocriet waren om het op te schrijven.

Thom Holterman
Thom Holterman28 nov. 2012 - 20:33

Een linksere koers? Welke betekenis heeft dat voor GroenLinks? Wel, te beginnen met het niet steunen van de versoepeling van het ontslagrecht en de verkorting van de WW. Sterke zet, zeg… Maar past het in een omvattender plan? Dat is de vraag. En ik heb mijn twijfels, want GroenLinks is geen partij die zich op het socialisme beroept. Zelfs sociaaldemocratische partijen, voor zover zij zich wel beroepen op het socialisme, komen niet verder dan hun klassieke rol te vervullen: verzachten van wat rechts aan verharding van de samenleving toebrengt. Zij zitten, net als elke andere politieke partij vast in de groeven van het neoliberale regime. Dit betekent ondermeer dat zij zich niet verzetten tegen verdergaande vermarkting van wat voor heen nog ‘publieke diensten’ heette. Ik spreek hier over ‘groeven’ omdat men ongeveer anderhalve eeuw geleden het denken in termen van een liberale markteconomie en alles wat daarmee samenhangt in de maatschappij ging ‘etsen’. Als antwoord daarop hebben sociaaldemocratische partijen de weg gekozen van de ‘verzachting’ van de pijn, die het realiseren van een markteconomie meebracht. Tegelijkertijd raakten ze daarmee dieper in de geëtste liberale (en nu neoliberale) groeven. Over hedendaagse effecten ervan ontleende ik aan het Franse tijdschrift ‘Marianne’ enkele voorbeelden: zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2012/11/21/de-groeven-van-het-neoliberale-regime/ Waar ik nu benieuwd naar ben, is hoe Van Ojik GroenLinks uit de door mij bedoelde groeven gaat tillen, als hij dat al zou willen, en als zijn partij daar al in mee zou gaan. Ik wacht af.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods28 nov. 2012 - 20:33

Goeie zaak! En met populisme heeft dit niets te maken. Populisme = zaken voorstellen waarvan je weet dat ze de zaken niet vooruit helpen maar die wel op grote (onderbuik)steun vanuit de bevolking kunnen rekenen. In tijden van oplopende werkloosheid heeft het op zijn best geen zin om de WW-duur te verkorten naar anderhalf jaar, het VVD- & D66-mantra van arbeidsmarkthervorming ten spijt. Zeker niet als men nu al decennia lang moet hebben gewerkt om voor de volle drie jaar in aanmerking te komen. Dan is het iemand na anderhalf jaar de bijstand in pleuren gewoon asociaal. Verder mogen de Amerikanen lekker zelf de toestand in de Afghanistan oplossen. Ze hebben het er zelf naar gemaakt met hun Midden-Oostenpolitiek van onconditionele steun aan Israël en de Irak-oorlog. Ik vind dat de Taliban barbaren die bestreden moeten worden, maar dat kan ook op andere manieren.

HomoErgaster
HomoErgaster28 nov. 2012 - 20:33

Too little, too late......

vriest
vriest28 nov. 2012 - 20:33

Daar gaan we weer ,het zieltjes winnen bij voorbaat ,men schud het bed alvast op met mischien de komende verkiezingen in het verschied .Denkt men daar bij groen links dat het electoraal werkelijk vergeten is dat zij meegingen in het lente accoord van bruin 1 .Waar ook nu nog de toen aangenomen standpunten hun vervolg in bruin 2 kregen .

Rootman
Rootman28 nov. 2012 - 20:33

GL is er helaas nog lang niet! Integere man, dat wel. Maar nog steeds helaas geen inzicht in de Kunduz fouten. Hoe zit het met de visie over het neo-liberalisme vs andere visies? Gaan jullie meer naar de D66 kant, de SP kant of formuleer je een eigen visie? Wat is de mening van jullie verloren electoraat??? Tip: Wij zijn heel ver meegegaan met Femke omdat ze best wel goed was- mogelijk kon meeregeren. Haar standpunten lagen echter VER aan de rechterzijde van ons. Dus: geen NATO avonturen, en met name veel VISIE over een eerlijke en groenere maatschappij, en meer DIALOOG met de kiezers!

remcoo37
remcoo3728 nov. 2012 - 20:33

Natuurlijk moet GroenLinks linkser! Ze heet niet voor niets Groen LINKS?

Tom Meijer
Tom Meijer28 nov. 2012 - 20:33

Naar mijn mening is er voor GroenLinks maar één uitweg. Alleen door principieel voor een groene maatschappij te kiezen, en dat dan ook radicaal te doen, is er nog hoop. Positie kiezen op de links-rechts-schaal is onbegonnen werk, maak je sterk voor een onderwerp dat daar bovenuit stijgt, al is de relatie met links op dit moment nog overduidelijk. Een principieel en radicaal groene agenda is in ons aller belang, wordt niet tot nauwelijks door andere partijen aangehangen, laat staan uitgedragen, en verschaft je op de langere termijn zonder enige twijfel een groot kiezerspotentieel.

withinthefourseas
withinthefourseas28 nov. 2012 - 20:33

Op die rechtse hoek hebben wij al de PVV (radicaal-rechts), de VVD (rechts) en het CDA (rechts van het midden). Op die linkse hoek hebben wij al de SP (radicaal-links) en de PvdA (links van het midden) en het beste positie voor Groenlinks is volgens mij zoals het staat in de naam van de partij Groen(+)Links. Ik vraag me af soms: hoe zal het met Groenlinks gaan als mevrouw Femke Halsema nog steeds die partijleidster van deze partij blijft? Ben ik die enige die teleurgesteld ben dat zij eerst Groenlinks naar het hoogtepunt van 10 zetels bracht maar kort daarna plotseling stopte als partijleidster? En wanneer komt iemand zoals Tofik Dibi met een progressieve moslimpartij? Iemand moet toch voor die 1 miljoen moslims in ons land opkomen.

Michael2
Michael228 nov. 2012 - 20:33

GroenLinks moet vooral groener. Zolang groen het stempel links krijgt, blijft het in een hoek zitten waar het niet tot wasdom komt. Groen is geen liefdadigheid, het is een rendabele investering. Heel rechts dus.

1 Reactie
hartpine
hartpine28 nov. 2012 - 20:33

Je was me voor, Groen Links moet IMHO juist nu de nadruk leggen op een groene samenleving.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst128 nov. 2012 - 20:33

Bram van Ojik is niet alleen uiterst competent maar ook een geschikte kerel. Ik denk dat hij de rust in Groen Links herstelt en tegelijkertijd ervoor zorgt dat de partij weer in een zodanige bedding terecht komt, dat de kiezers er weer een linkse beweging in zien en de flirt met Rutte vergeten. Vers twee is of het ooit meer dan een gideonsbende wordt.

1 Reactie
bruces
bruces28 nov. 2012 - 20:33

Han. Politiek gaat niet meer om ideologie, zoals in onze tijd. De Babyboomers, jij en ik. Jaren zestig, zeventig en tachtig. Politiek is nu puur marketing ofwel het gaat om het verkooppraatje. Voorbeelden : Rutte en Griekenland. PVDA - GL en het ontslagrecht. Vergoedingen woon-werk-verkeer. Langstudeer-boetes. Etc.. Die Bram zal best een aardige en kundige man zijn. Maar het is geen verkoper. Hij laat merken, dat hij een tussenpaus is en zoekt naar jonge dynamische groene mensen. D66 schuift ook al in dat groene.

JandeBoer2
JandeBoer228 nov. 2012 - 20:33

-- "Van Ojik kondigt aan dat GroenLinks de versoepeling van het ontslagrecht en de verkorting van de WW, zoals gepland door het huidige kabinet, niet te zullen steunen" Hmm, kiezersbedrog dus, want in het verkiezingsprogramma stond het tegenovergestelde. Begrijp ik het goed dat dit tijdelijke GroenLinks van Van Ojik na de volgende verkiezingen gewoon terugkeert naar GroenRechts zodra zij net als de laatste jaren weer kans denkt te maken op regeringsdeelname?

1 Reactie
eeweew
eeweew28 nov. 2012 - 20:33

Dan heb je het verkiezingsprogramma niet gelezen. Ik citeer uit een mail die naar leden is gegaan. "Een onderwerp dat vaak terugkwam is of we wel links genoeg zijn. Wie in de afgelopen verkiezingscampagne voor GroenLinks de straat op ging herkent het ongetwijfeld: wat is er eigenlijk links aan de versoepeling van het ontslagrecht en de versobering van de WW? Dat GroenLinks, zoals bij het Lente-akkoord, soms concessies moet doen om voor ons wezenlijke punten binnen te halen, dat snapt iedereen. Maar dat we in ons eigen programma - in een tijd van snel oplopende werkloosheid - maatregelen voorstellen die verworven rechten van werkenden aantasten om zo de mogelijkheden voor outsiders op de arbeidsmarkt te vergroten, daarvoor bestaat vaak weinig begrip. Dat GroenLinks een breder verhaal heeft over een sterkere positie op de arbeidsmarkt voor outsiders (o.a. flexwerkers) én insiders, wordt in de praktijk te weinig zichtbaar. Laat ik duidelijk zijn: het gaat GroenLinks niet om hervormen als doel op zich, maar om het vergroten van de zekerheid van mensen. De plannen van het kabinet Rutte II voor versoepeling van het ontslagrecht en verkorting van de WW kunnen dan ook op geen enkele manier rekenen op de steun van GroenLinks. PvdA en VVD zorgen voor een forse verslechtering van de positie van werknemers met een vast contract, de onzekerheid van velen neemt toe en wie zijn baan verliest, wordt aan zijn lot overgelaten. Dit heeft niets te maken met de vernieuwende arbeidsmarkt die GroenLinks voorstaat." Er zijn vaak meerder manieren op maatregelen te nemen, een plan dat op het eerste gezicht hetzelfde is is onder de oppervlakte totaal anders, en dat is hier dus het geval. Hetzelfde is aan de hand met het sociaal leenstelsel voor studenten, daar heeft GroenLinks een versie van in het verkiezingsprogramma staan, maar dat is anders dan wat het kabinet nu doet, wat voor GL dan ook onacceptabel is. Je moet verder kijken dan de naam van een plan, dan kan je wel degelijk zeer grote verschillen vinden.