Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

UPDATE Zweden houdt Assange voorlopig nog in het gevang

  •  
14-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-JulianAssange_inauto300_01.jpg
Vrijlating nog niet zeker. Zweedse aanklagers gaan niet akkoord met uitspraak van Britse rechter. Hoger beroep dient donderdag
UPDATE WikiLeaks-oprichter Julian Assange is dinsdag door een Britse rechter op borgtocht in vrijheid gesteld. Dat meldt de Britse krant The Guardian. In ruil voor zijn vrijlating moet Assange zijn paspoort inleveren. Volgens de BBC moet er ook voor 200 duizend pond gegarandeerd worden door mensen die hem ondersteunen. Bovendien moet Assange zich aan bepaalde uitgaanstijden houden en wordt hij een elektrische gevolgd. Aan het eind van de dag lieten de Zweedse aanklagers weten niet akkoord te gaan met de uitspraak van de rechter. Assange blijft voorlopig in de gevangenis.
The Guardian schrijft dat de de uitspraak van de rechter met luid gejuich binnen en buiten de rechtszaal werd ontvangen. 
De WikiLeaks-voorman meldde zich een week geleden op een politiebureau in Londen. Zweden had een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd in verband met een tweetal zedenzaken. Een bevel dat volgens sommigen politiek is gemotiveerd. Assange heeft zich immers wereldwijd tot persona non grata gemaakt door de publicatie van geheime documenten van Amerikaanse ambassades.
Volgens The Guardian is de vrijlating van Assange nog niet helemaal gegarandeerd. De Zweede openbaar aanklager krijgt twee uur de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de uitspraak van de rechter. Eén van Assange’s advocaten voorspelt dat zijn cliënt vanavond nog niet vrijkomt.
Borg
Naast de Britse prominenten die de Guardian noemt, heeft ook documentairemaker Michael Moore, bekend van spraakmakende films als Fahrenheit 9/11 en Bowling for Columbine, heeft aangeboden garant te staan voor de borg van Assange. Hij stelt 20.000 dollar van zijn eigen gelden ter beschikking. Ook mag WikiLeaks gebruik maken van zijn servers en domeinnamen.
Op zijn website schrijft Moore:
Ik bied openlijk de hulp van mijn website, servers en mijn domeinnamen aan, en al het andere wat ik kan doen om ervoor te zorgen dat WikiLeaks kan blijven functioneren en de misdaden kan blijven openbaren die uit onze naam in het geheim hebben plaatsgevonden en betaald zijn met ons belastinggeld.
Moore stelt bovendien dat de oorlog in Irak, die volgens hem enkel en alleen gebaseerd is op leugens, wellicht nooit zou hebben plaatsgevonden als er destijds al een soort WikiLeaks zou zijn geweest.
Update woensdag 15 december
De Britse rechter bepaalt donderdag of Assange op vrije voeten wordt gesteld. Inmiddels is de helft van de gevraagde borg die nodig is om de Wikileaks-leider vrij te krijgen, verzameld. Zijn advocaten zeggen veel donaties te hebben ontvangen. 
Foto: Julian Assange gefotografeerd achter het getinte glas van de auto waarin hij aankwam bij de rechtban

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

JoopSchouten
JoopSchouten14 dec. 2010 - 13:56

2 Luizen in de pels van de VS. Mooi.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos14 dec. 2010 - 13:56

Ha, onze linkse populist Moore is wakker geworden. Een van de weinige amerikanen die het aandurft. Kijken hoe ze op hem reageren. De rest zweet peentjes.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 dec. 2010 - 13:56

Van de straat naar de intensief Care. De heer Moore heeft met succes de Westerse democratie gereanimeerd die opstaart bewusteloos lag, de heer Moore gaf een paar goede hartmassage waardoor de democratie begon te bewegen. De heer Moore heeft meteen de democratie naar het Intensief care gebarcht en wacht tot alles goed gaat. Democratie hang nog wel aan de zuurstof! Hulde aan Moore en hulde aan Joop.NL.

JanB2
JanB214 dec. 2010 - 13:56

Goede zaak. Mijn complimenten voor Michael Moore.

Sternenstaub
Sternenstaub14 dec. 2010 - 13:56

Mooi van Moore om de arrogantie van de macht mores te blijven leren en het verdachte gekonkel (goed woord, NL 4NL) aan de kaak te blijven stellen. Zogenaamde democratieën en zogenaamde rechtsstaten zouden er goed aan doen om minder valse pretenties te hebben en eens het rechtvaardigheidsgevoel te achten en de sociale rechtvaardigheid te bevorderen. Oprechtheid en eerlijkheid zijn goed voor de vrede, en dus voor allen, ook internationaal. (Ik hoor bíjna het Metropole en het Omroepkoor die de minister gespaard heeft in een onverwachte vlaag van welhaast subversieve redelijkheid.)

karuna2
karuna214 dec. 2010 - 13:56

Hoe groot zijn de gevangenissen in Zweden? Als ze iedereen die voor het verhaal zoals wij dat in de krant gelezen hebben gevangen houden, dan hebben ze wel wat capaciteit nodig! Wat er nu natuurlijk ook gebeurt is dat Zweden zich beledigd voelt dat hun wet niet erkend wordt door de Engelse rechtbank en ze ook nog daarom tegen de vrijlating op borgtocht in beroep gaan. Is er duidelijkheid waarom de Zweden in beroep gaan?

JoopSchouten
JoopSchouten14 dec. 2010 - 13:56

5.36 pm: Speaking again outside the court, Stephens says the Swedes will not abide by the umpire's decision. "They [the Swedish authorities] clearly will not spare any expense to keep Mr Assange in jail," he added. "This is really turning in to a show trial. We will be in court in the next 48 hours, they haven't given us the courtesy to say when. It is an unfortunate state of affairs ... but given their history of persecuting of Mr Assange, it is perhaps not surprising." Een juiste constatering lijkt me.

Zibarmaa
Zibarmaa14 dec. 2010 - 13:56

200.000 pond borg plus nog eens tweemaal 20.000, dat valt toch voor de gewone man niet meer te betalen

Joeri2
Joeri214 dec. 2010 - 13:56

Wat fijn dat een buitenlandse aanklager meer te zeggen heeft dan hun eigen rechters. Waarom zou een aanklager geen protest hebben? Stom systeem. Was Assagne niet zelf naar het politie buro gekomen? Waarom zou hij dat dan niet weer doen zodra de aanklagers wél weten wat de aanklacht nu eigenlijk is?

rgeurtsen
rgeurtsen14 dec. 2010 - 13:56

Het zie er volgens mij somber uit... De werkelijkheid kan anders zijn dan het geroezemoes in de media, maar ik hoor al twee of is het zelfs drie dagen niets over nieuwe cables en publicaties bij de Guardian, NYT etc. Dus met Julian Assange behiong closed doors, is de organisatie onthoofd? Dat zal de Amerikaanse regering stimuleren de man te vervolgen, want daarmee is er dus en effectief middel gevonden Wikileaks te verlammen - in ieder geval tijdelijk. iedereen die vorgie week met adrenaline in het lijf en trots in de borst riep dat de geest uit de fles was en dat die er nooit meer in terug ging, lijkt dus toch op korte termijn effe niet gelijk te hebben. Ik hoop op mijn ongelijk.

3 Reacties
LivingInParadise
LivingInParadise14 dec. 2010 - 13:56

Elke dag komen er nieuwe cables uit. Vandaag een cable waaruit blijkt dat de Engelse Politie bewijs heeft "gefabriceerd" tegen de McCann familie. Als je het mij vraagt toch echt schandalig. Of eergisteren over de bombardementen van Amerikanen vanaf Saudische luchthavens op burgerdoelen in Jemen, waaronder een ziekenhuis. Misschien wat actiever zijn in het opspeuren. In ieder geval gaat de Guardian gewoon door met elke dag nieuwe cables te openbaren. http://www.guardian.co.uk/

Joaquim
Joaquim14 dec. 2010 - 13:56

Niet zo negatief Rob! Hier is het overzicht per dag op de site van de Guardian: http://www.guardian.co.uk/world/2010/nov/29/wikileaks-embassy-cables-key-points Zoals je ziet stroomt het nog iedere dag onthullingen. Daar hebben we Assange echt niet voor nodig. Onthou dat de enige manier waarop Assange ooit veroordeelt kan worden de spionage act is. Als ze die echt willen gebruiken dan zijn de New York Times, de Guardian en ik en jij net zo strafbaar. Wat hij heeft gedaan is namelijk het zien en verspreiden van vertrouwelijke informatie. Met het posten van de link hierboven heb ik dat zelfde net ook weer gedaan. Ik zelf denk niet dat dat ooit strafbaar te krijgen is. Wat ze doen is angst zaaien om ons te ontmoedigen. Vandaar ook de focus op de man Assange. Als je je echter niets aantrekt van dat soort verdeel en heers (of zal ik het terrorisme noemen?) is het enige dat ze er mee bereiken dat mensen hun regeringen minder gaan vertrouwen. Ik geloof zelf niet dat het internet onder de ijzeren vuist van een politiestaat zal vallen. Dat is echter wel wat overheden ons op het moment willen doen geloven.

Dzjebe
Dzjebe14 dec. 2010 - 13:56

Je hebt ongelijk. In de guardian staat elke dag nieuws uit de cables.