Vrijlating nog niet zeker. Zweedse aanklagers gaan niet akkoord met uitspraak van Britse rechter. Hoger beroep dient donderdag
UPDATE WikiLeaks-oprichter Julian Assange is dinsdag door een Britse rechter op borgtocht in vrijheid gesteld. Dat meldt de Britse krant The Guardian. In ruil voor zijn vrijlating moet Assange zijn paspoort inleveren. Volgens de BBC moet er ook voor 200 duizend pond gegarandeerd worden door mensen die hem ondersteunen. Bovendien moet Assange zich aan bepaalde uitgaanstijden houden en wordt hij een elektrische gevolgd. Aan het eind van de dag lieten de Zweedse aanklagers weten niet akkoord te gaan met de uitspraak van de rechter. Assange blijft voorlopig in de gevangenis.
The Guardian schrijft dat de de uitspraak van de rechter met luid gejuich binnen en buiten de rechtszaal werd ontvangen.
De WikiLeaks-voorman meldde zich een week geleden op een politiebureau in Londen. Zweden had een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd in verband met een tweetal zedenzaken. Een bevel dat volgens sommigen politiek is gemotiveerd. Assange heeft zich immers wereldwijd tot persona non grata gemaakt door de publicatie van geheime documenten van Amerikaanse ambassades.
Volgens The Guardian is de vrijlating van Assange nog niet helemaal gegarandeerd. De Zweede openbaar aanklager krijgt twee uur de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de uitspraak van de rechter. Eén van Assange’s advocaten voorspelt dat zijn cliënt vanavond nog niet vrijkomt.
Borg
Naast de Britse prominenten die de Guardian noemt, heeft ook documentairemaker Michael Moore, bekend van spraakmakende films als Fahrenheit 9/11 en Bowling for Columbine, heeft aangeboden garant te staan voor de borg van Assange. Hij stelt 20.000 dollar van zijn eigen gelden ter beschikking. Ook mag WikiLeaks gebruik maken van zijn servers en domeinnamen.
Op zijn website schrijft Moore:
Ik bied openlijk de hulp van mijn website, servers en mijn domeinnamen aan, en al het andere wat ik kan doen om ervoor te zorgen dat WikiLeaks kan blijven functioneren en de misdaden kan blijven openbaren die uit onze naam in het geheim hebben plaatsgevonden en betaald zijn met ons belastinggeld.
Moore stelt bovendien dat de oorlog in Irak, die volgens hem enkel en alleen gebaseerd is op leugens, wellicht nooit zou hebben plaatsgevonden als er destijds al een soort WikiLeaks zou zijn geweest.
Update woensdag 15 december
De Britse rechter bepaalt donderdag of Assange op vrije voeten wordt gesteld. Inmiddels is de helft van de gevraagde borg die nodig is om de Wikileaks-leider vrij te krijgen, verzameld. Zijn advocaten zeggen veel donaties te hebben ontvangen.