Joop

Universiteit Leiden: mogelijk tot februari 2021 geen regulier onderwijs

  •  
03-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
26590625728_b29fb04dec_h

© cc-foto: Henk-Jan van der Klis. https://flic.kr/p/GvHUCh

De coronacrisis zal waarschijnlijk tot februari 2021 zo ernstig voortduren dat er geen regulier onderwijs kan plaatsvinden. Dat heeft de universiteit in een mail laten weten aan docenten, meldt Omroep West.
"Hoewel de focus ligt op digitaal thuisonderwijs, zullen er wel onderwijsactiviteiten zijn op de universiteitscampus. Hoe dat wordt ingevuld is nog onduidelijk. Dit omdat de kabinetsmaatregelen voor september (start collegejaar) nog niet bekend zijn. Eerder maakte de universiteit al bekend dat sowieso geen fysiek onderwijs is tot september."
De universiteit wil een uitzondering maken voor buitenlandse studenten. Zij kunnen vanwege de uiteenlopende reisbeperkingen die over de hele wereld van kracht zijn op verschillende momenten starten op de campus. Ook zullen onderzoekers worden toegelaten op de campus als hun aanwezigheid vereist is, bijvoorbeeld vanwege de noodzakelijke apparatuur om onderzoek te verrichten.
In een reactie op Twitter laat rector magnificus Carel Stolker weten dat er nog geen definitief besluit is gevallen over het afgelasten van regulier onderwijs en er meerdere scenario’s tegen het licht worden gehouden. Hij noemt het nieuws ‘voorbarig’.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 mei 2020 - 14:55

Dat was toch zo'n broeinest van rechts-extremisme ?

Frits Jansen
Frits Jansen3 mei 2020 - 13:12

De Leidse universiteit is gekaapt door moslimhaters als Paul Cliteur en Afshin Ellian. De radical Cliteur is echter ook tegen de rechtsstaat. Grondrechten vindt hij een aanslag op de democratie. Wie het waagt met de man in discussie te gaan wordt verrot gescholden, zo weet ik uit ervaring. Toen een vooraanstaand Arabist een "te" genuanceerde visie op de sharia gaf werd hij door Afshin Ellian in Elsevier voor gek verklaard. En Baudet radicaliseerde ook aan de Leidse universiteit. Maar toen een lid van zijn promotiecommissie meende dat het politiek het fatsoen voorbij was werd hij handig op een zijspoor gezet. Iedere keer dat ik die Leidse virologe (An Vossen) op TV zie denk ik wel: jij bent dus van een nazistische universiteit. Het lijkt me goed die langdurige sluiting als opstapje te zien naar een definitieve sluiting. De Leidse universiteit werd in 1574 opgericht door Willem van Oranje persoonlijk, om bestuursambtenaren voor het in een onafhankelijkheidsstrijd verwikkelde Nederland op te leiden. Door de reformatie stond er nog een klooster leeg op het Rapenburg, de centrale gracht in Leiden. Dat is tot op de dag van vandaag het "academiegebouw": zie foto. De Leidse afdeling sterrenkunde had een wereldfaam. Op de afdeling natuurkunde kwam Einstein regelmatig voorbij. Maar die universiteit is inmiddels zo "bruin" dat het virus daar als geroepen komt. Opheffen, dat wespennest! De Leidse universiteit pretendeert de oudste van Nederland te zijn, maar dat is opschepperij, want de universiteit in Leuven is aanzienlijk ouder, en de splitsing van Nederland en België stamt pas van vele eeuwen later (1839). Het academiegebouw kan tot moskee omgebouwd worden.

5 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 mei 2020 - 14:12

Frits Jansen, Aan de rechtenfaculteit in Leiden is inderdaad een rechtse incrowd werkzaam, maar om de rest van de universiteit daar nou op af te schieten is me wat te gortig (zal de teruggang van astronomie, natuurkunde etc. overigens niet het resultaat zijn van veel grotere onderzoeksbudgetten in Amerika?). Het is tenslotte ook de universiteit van Cleveringa. En ook de kleine letterenstudies zijn waardevol: waar anders in Nederland kun je Sumerisch spijkerschrift studeren? Oh ja, in Leuven, want dat ligt volgens jou in Nederland omdat het ouder is dan 1839.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks3 mei 2020 - 14:31

"jij bent dus van een nazistische universiteit" Man doe niet zo hysterisch, omdat er een paar dwazen rondlopen of hebben gestudeerd hoef je die hele universiteit nog niet voor nazistisch uit te maken.

Zeurmachine
Zeurmachine3 mei 2020 - 14:44

Of we breken die ouwe troep af, en we zetten er een vrijdenkers-universiteit neer, wars van oude boeken en oude geboden. Er is zo veel nog onbesproken. Zoveel al te vaak gezegd.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 mei 2020 - 15:04

Goed verhaal maar het gaat mis bij uw splitsing van Nederland in België. België is maar iets van 12 jaar Nederlands geweest. Daarvoor niet. Veder natuurlijk schandalig dat een respectabel instituut verworden is tot een kweekvijver voor post-fascistische ideeën die zich met name op pseudowetenschappelijke onzin beroepen.

LaBou
LaBou 3 mei 2020 - 16:41

De scheiding tussen "Nederland" en "België" is al begonnen in 1579. Dat ze na de Napoleontische oorlogen weer tijdelijk zijn samengevoegd om in 1839 definitief uit elkaar te gaan doet daar niet aan af.