Elke dag een gezond weetje van Ivan wolffers: vandaag over de invloed van social media op relaties
Zorgen de sociale media – Facebook, Twitter, Instagram – ervoor dat je relatie naar de knoppen gaat? Er wordt veel onderzoek naar gedaan en een nieuw onderzoek dat deze week verscheen lijkt het opnieuw te suggereren. Je ziet immers veel meer van wat je partner allemaal bezig houdt dan ooit eerder mogelijk was. “Hé, die man van je BFF, waarom heeft die op de foto zijn arm om je heen?” Ditmaal is alleen twitter de schuldige. Teveel twitter doet je huwelijk geen goed.
Op de afdeling psychiatrie van het Zucker Hillside Hospital in Glen Oaks, New York, moet men zich zorgen gemaakt hebben over de funeste invloed van de sociale media en onderzocht men dit. Hoe werd dat onderzoek uitgevoerd? Ze twitterden een lijstje met 20 vragen rond naar 3,4 miljoen twittergebruikers en kregen 581 behoorlijk ingevulde vragenlijsten retour.
Sociale kneusjes Zo, dat is een hoop. Bij elk ander onderzoek zou je toch vragen hebben over een dergelijke selectie. Wat vinden al die andere miljoenen twitteraars die in een relatie zitten en geen tijd hebben om zo’n vragenlijst in te vullen ervan? Heb je misschien alleen de sociale kneusjes in je onderzoek verzameld? Maar bij onderzoeken naar wat op het net gebeurt schijnt dat zo maar te kunnen.
Gemiddeld twitterden de deelnemers aan het onderzoek 5 dagen per week 52 minuten per dag. Wat deden ze op zondag en maandag? En is 52 minuten veel? Je zit in de tram op weg naar school of je werk en er was een tijd dat mensen dan lazen, maar tegenwoordig twitter je of je kijkt naar de reacties op je Facebook-pagina of reageert op de Facebook-pagina van je vrienden. Je bent als je een pauze hebt nieuwsgierig naar wat mensen te zeggen hebben op je tweet en dus kijk je dan even. Zo gaat dat zo’n beetje en er zijn meer dan genoeg mensen die per dag 52 minuten daarmee bezig zijn.
Jaloezie Als schrijver denk ik dan al snel (met weemoed) dat het 52 minuten zijn die vroeger besteed werden aan boeken lezen. Harde resultaten? Hoe meer ze twitterden des te meer conflicten hadden ze daarover, des te meer jaloezie dat opleverde, des te meer overspel er was, en des te meer relaties er kapot gingen. Dat was ongeacht de duur van die relaties. Leuk allemaal, maar de vraag is natuurlijk maar of het gebruik van sociale media de oorzaak was.
Zou het niet juist zo zijn dat mensen die ontevreden over hun relatie zijn vaker twitteren? Dat lijkt mijzelf veel vanzelfsprekender. Het idee dat het niet goed gaat kan partners er ook toe aanzetten met argwaan te kijken naar de tweets van zijn of haar partner om te zien op wie er gereageerd wordt en hoe. Dat lijkt me allemaal waarschijnlijker, maar zo’n onderzoek wil geen tijdschrift publiceren. Dus je gebruikt de flutrespons op je onderzoek (0,017%) en presenteert het zo dat het nog wat lijkt. Je zingt mee in het koor van andere onderzoekers die al eens iets hebben geschreven over de vreselijke invloed van de sociale media op het menselijk geluk en zo lijkt het allemaal reuze verantwoord.
Een relatie wordt echt niet fundamenteel bedreigd door gebruik van de sociale media, maar als je huwelijk net zo flut is als het onderzoek, dan kijk je misschien wat vaker op die sociale media en kan dat op zich weer een bron van ergernis worden boven op alles wat partners toch al irriteert.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht