Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Turkse mannen in minirok de straat op tegen seksueel geweld

  •  
22-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tweet-rok300.jpg
'De gedachte dat vrouwen seksueel geweld uitlokken door een minirok te dragen is ziek'
De mannen nemen het president Erdogan kwalijk dat hij niet genoeg doet tegen geweld tegen vrouwen en vinden dat daders hogere straffen verdienen. De aanleiding voor het protest in Istanbul is de moord op de 20-jarige studente Özgecan Aslan, die werd vermoord en verbrand door een man die haar probeerde te verkrachten. Haar lichaam werd een paar weken geleden gevonden.
De moord heeft tot felle protesten geleid, ook op social media. De Vlaamse krant De Morgen schrijft daarover:
Mannen dragen nu een minirok en gebruiken de hashtag #ozgecanicinminietekgiy (draag een minirok voor Ozgecan). Een Facebookpost over de actie licht het gebaar toe: “Als een minirok verantwoordelijk is voor alles, als het dragen van een minirok immoraliteit en onkuisheid betekent, als een vrouw die een minirok draagt daarmee een uitnodiging stuurt voor wat er met haar zal gebeuren, dan sturen wij bij deze ook een uitnodiging!
RTEmagicC_minirokken-tweet620.jpg
RTEmagicC_tweet-rok620.jpg
Foto’s: Twitter

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Qizilbash
Qizilbash22 feb. 2015 - 9:36

Ik begrijp het niet helemaal. Heeft Erdogan de straffen verlaagd voor verkrachting? Heeft hij de wetten verandert? Wat is nu precies de reden waarom men protesteert? Kwamen verkrachtingen onder de regeringen voor de AKP minder voor? Als dit zo is, valt dit dan te wijten aan de AKP?

JannesJ2
JannesJ222 feb. 2015 - 9:36

Zo pak je dat aan! Puike actie!

Martijn Oostra
Martijn Oostra22 feb. 2015 - 9:36

www.knack.be/nieuws/wereld/erdogan-lacht-gerokte-mannelijke-actievoerders-uit-je-bent-geen-man/article-normal-536829.html (via Knack)

Martijn Oostra
Martijn Oostra22 feb. 2015 - 9:36

www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/jongens-frankrijk-een-rok-naar-school (via RTL Nieuws)

hphilippens
hphilippens22 feb. 2015 - 9:36

Leuk! Sympathiek. Overigens een prachtig artikel over "de" islam in NRC-Handelsblad van gisteren. Laat ieder die nog iets mekkert over DE islam daar eerst kennis van nemen. Op de eerste plaats de sympathisanten van de Proleet Van Venlo (afgekort PVV).

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash22 feb. 2015 - 9:36

Heb je misschien een link?

Zelve
Zelve22 feb. 2015 - 9:36

Ik begrijp het niet helemaal. Heeft Erdogan de straffen verlaagd voor verkrachting? Heeft hij de wetten verandert? Wat is nu precies de reden waarom men protesteert? Kwamen verkrachtingen onder de regeringen voor de AKP minder voor? Als dit zo is, valt dit dan te wijten aan de AKP? Weet niet of dat zo relevant is omdat het hoge aantal vrouwelijke slachtoffers simpelweg veel te hoog is. Mensen worden dat beu. Dat staat los van of het meer of minder is geworden.

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash22 feb. 2015 - 9:36

Dan demonstreer je tegen verkrachters, vrouwenmishandelaars of voor vrouwenemancipatie. Deze mannen nemen volgens RTL Nieuws het Erdogan specifiek kwalijk en demonstreren tegen Erdogan. Mijn vragen zijn daarom wel relevant. Wat heeft Erdogan wel of niet gedaan of veranderd waardoor het aantal verkrachtingen wel of niet is gestegen? Hoe deden zijn voorgangers het? Konden de CHP, MHP en andere partijen die eerder aan de macht waren, de verkrachtingen wel voorkomen? De reden dat ik dit vraag, is omdat ik de indruk krijg dat RTL nieuws deze demonstratie tegen seksueel geweld in een anti-Erdogan frame zet. In het filmpje wordt er in het Turks niets over de AKP of Erdogan specifiek gezegd. Mocht de demonstratie wel specifiek tegen de AKP gericht zijn, dan vraag ik me af of dit dan wel terecht is. De AKP heeft haar slechte punten maar is vergeleken met de CHP (sociaal-democraten, PvdA stijl), MHP (nationalisten) een verademing. Turks rechts zijn pure misdadigers, Turks links is een corrupte, plucheplakkende aanfluiting dat zich eigenlijk niet links mag noemen (net zoals de PvdA tegenwoordig). Er zijn een paar kleine, marginale linkse partijen die ideologisch zeer goed zijn (vergelijkbaar met PvdDieren) maar helaas te klein. De AKP heeft meer "linkse programmapunten" gerealiseerd dan welke linkse partij dan ook. Dit terwijl de CHP toch heel lang in het centrum van de politieke macht is geweest. Landbouwsubsidies, rechten voor Koerden, bestrijding corruptie, behoorlijk economisch beleid, werkgelegenheid, dit alles is er nu dankzij de CHP en niet dankzij een linkse partij. Absurd toch?! Het lijkt mij realistischer om met de AKP een gematigd islamitisch-socialistisch coalitie te vormen dan het voor de zoveelste keer met het corrupte nep-linkse CHP te proberen. Scherpe kantjes van de AKP er af slijpen.

CharlesdeValois
CharlesdeValois22 feb. 2015 - 9:36

Hebben Turkse mannen mooiere benen,want als je denkt aan man met minirok dan wil je eigenlijk je ogen niet pijnigen en hier valt het wat dat betreft best mee. Wel leuk dat deze mannen het opnemen voor vrouwen.

1 Reactie
SuziQ
SuziQ22 feb. 2015 - 9:36

Ik ben het met je eens, ben blij dat mannen niet dagelijks minirokken dragen, wegens gespierde of kromme of behaarde benen.