TNO vindt wapen tegen EHEC-bacterie
• 09-06-2011
• leestijd 2 minuten
Natuurlijk middel maakt korte metten met resistente ziekteverwekkers
Het Nederlands onderzoeksinstituut TNO claimt een middel gevonden te hebben tegen de gevreesde EHEC-bacterie die in Duitsland al twintig dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. Het slechte nieuws: De toepassing zou pas over twee jaar toepasbaar zijn.
TNO is het middel op het spoor gekomen in een speurtocht die tot doel heeft af te rekenen met het exorbitante gebruik van antibiotica in de vee-industrie. Door die praktijk ontstaan er steeds meer resistente bacteriën. TNO zocht naar natuurlijke middelen om die dodelijke bacteriën op een andere manier te bestrijden. De stoffen die ze daartoe ontdekten werden met succes ingezet tegen een andere bacterie, ESBL, maar zijn
volgens TNO ook effectief tegen EHEC.
Om dit te bereiken, hebben TNO-onderzoekers een bibliotheek gemaakt van de duizenden bacteriën die in onze darmen leven. Ze hebben precies in kaart gebracht hoe ze zich voortplanten, waar ze op reageren en waardoor ze gedood worden. Deze kennis hebben we losgelaten op de ESBL-bacterie. Met ouderwets speurwerk en blijven experimenteren is uiteindelijk een mengsel van natuurlijke ingrediënten gevonden die deze gevaarlijke bacterie doodt. Het is inmiddels uitvoerig getest op zieke kippen en die leefden daarna weer helemaal op. Met deze aanpak zullen we in staat zijn in de toekomst nieuwe gevaren ten gevolge van multiresistente bacteriën effectief te bestrijden.
Voor de huidige slachtoffers is de vondst geen remedie:
Dr. Jan Pieter van der Lugt, directeur Voeding bij TNO: “We hebben nog zes maanden nodig om de oplossing kant-en-klaar door te ontwikkelen. Daarna moeten we nog voldoen aan de regelgeving van de overheid. Dat laatste kost veel tijd, dus ik schat dat de oplossing pas over twee jaar in de praktijk toepasbaar is.
Ondertussen woekert de angst voor besmetting verder. Het
AD schrijft:
Voedselbanken in Nederland worden overspoeld met taugé, komkommer en tomaten. Vanwege de vrees voor besmetting met de EHEC-bacterie komen er tientallen pallets met overgebleven voedsel binnen. ‘Het eten gaat gewoon het pakket in, het is niet afgekeurd.’