Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Timmermans noemt stap Cameron 'onverstandig'

  •  
29-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
timmermans_04.jpg
Britse premier wil Europees mensenrechtenverdrag opzeggen... Timmermans: gevaar dat mensenrechten minder serieus worden genomen
Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans vindt het onverstandig dat de Britse premier David Cameron oppert dat zijn land overweegt het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen. Dat laat Timmermans weten op zijn Facebook-pagina.
De Britten vinden dat het verdrag de ruimte van nationale overheden om staatsgevaarlijke mensen uit te zetten te veel beperkt. Binnen de Conservatieve partij van Cameron gaan al langer stemmen op om het verdrag op te zeggen. Volgens The Guardian is het de eerste keer dat Cameron het idee steunt, zo meldt de NOS. In een tv-interview zei hij dat zijn bewindslieden er deze week meer over zullen zeggen.
Timmermans vindt dat de Britten de verkeerde weg inslaan.
Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is een hoeksteen voor de Europese waardengemeenschap. Juist in landen waar we nog tekortkomingen zien, helpt het EVRM steevast vooruitgang te boeken, zoals bij tekortkomingen in de rechtsstaat en bij de achterstelling van homo’s en lesbo’s.”
De Britse premier Cameron ziet als alternatief voor het EVRM een eigen Brits mensenrechtenverdrag. Groot-Brittannië heeft een moeizame relatie met het Europees mensenrechtenhof. Londen probeerde jarenlang om de radicale geestelijke Abu Qatada uit te leveren aan Jordanië, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verbood zijn uitlevering omdat bewijs tegen hem mogelijk is verkregen door marteling.
Het opzeggen van het EVRM door het Verenigd Koninkrijk zou een slechte zaak zijn voor de mensenrechten, meent Timmermans.
Camerons stap kan als excuus gebruikt worden om het minder nauw te nemen met de mensenrechten. Hoop dat de Britten zich voldoende bewust zijn van dit risico.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.