'Medisch' onderzoek wijst uit: helft magazines uit wachtkamer wordt gejat
Het British Medial Journal publiceert in kersttijd graag grappige onderzoeken. Zoals dit rapport over het grote aantal tijdschriften dat patiënten uit de wachtkamers van huisartsen steelt. Ivan Wolffers rekende uit wat dit Nederlandse huisartsen kost.
Je zit in de wachtkamer bij de dokter en het loopt wat uit. Je ogen gaan wanhopig de ruimte door of er iets te lezen is. Ha, daar is een stapel tijdschriften. Maar wat een ellende, die arts blijkt wel een heel fijne neus te hebben voor antieke tijdschriften en andere dingen die je absoluut niet wilt lezen. Tijd voor onderzoek: hoe komen die slechte bladen daar? En zo’n onderzoek kun je alleen in kersttijd doen als het British Medical Journal (BMJ) het met een hoop andere ongein wil publiceren. Wat blijkt? De patiënten nemen de tijdschriften mee.
In het totaal werden 87 tijdschriften in drie verschillende stapels in een huisartsenpraktijk in Auckland, Nieuw-Zeeland geplaatst. Het ging om roddelbladen (met op de cover minstens vijf foto’s van bekende mensen) en om niet-roddelbladen, zoals The Economist, National Geographic, een soort Nieuw-Zeelandse Elsevier, een geschiedenistijdschrift en een damesblad.
Na een maand ontdekte de onderzoeker dat van de 87 tijdschriften er 41 waren verdwenen. Het waren meestal de recente tijdschriften en de oude bleven liggen. Roddelbladen verdwenen veertien keer zo vaak als niet-roddelbladen. Tijdschriften zoals The Economist en de Nieuw-Zeelandse Elsevier bleven liggen. De onderzoekers keken ook nog naar wat de tijdschriftdiefstal de huisartsen jaarlijks kost en ik heb dat even voor Nederland gedaan: Nederlandse huisartsen draaien (als die brave Nieuw Zeelanders ook maar enigszins vergelijkbaar zijn met onze recht-voor-zijn-raap jongens en meisjes) jaarlijks samen 15,7 miljoen euro verlies door uit de wachtkamer meegepikte tijdschriften.
Mijn advies aan de huisartsen is om bij de onderhandeling met de ziektekostenverzekeraars de rekening daarvoor bij hen neer te leggen. Zij hebben de patiënten immers gestuurd. Dan kun je vervolgens bij het uitonderhandelen die kosten weer laten zitten en iets anders binnenhalen. Vervolgens zou ik als huisarts oude saaie tijdschriften in de wachtkamer leggen. Die blijven op hun plek liggen en zijn vaak nog leerzaam ook. Staat het de wachtende patiënten niet aan, dan kijken ze maar even op hun smartphone wat er nu toch weer gebeurd is met Ilse, Yolanthe, Roy Donders of Waylon.
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht