Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Thuiswerken raakt steeds verder van huis

  •  
07-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Snelweg A4 op de schop

© RIJSENHOUT - Groot onderhoud aan de snelweg A4. De rijbaan tussen de knooppunten Burgerveen en De Hoek wordt voorzien van een nieuwe asfaltlaag. ANP LEX VAN LIESHOUT

De verwachting dat alles anders zou worden na de coronacrisis, lijkt uit te gaan komen maar daar geldt ook voor die verwachting zelf. Thuiswerken wordt niet het blijvertje dat door sommigen gevreesd en door andere gehoopt werd. Het verdwijnt niet maar het wordt ook niet het nieuwe werken. Het resultaat wordt waarschijnlijk een beetje verandering in plaats van een omwenteling. In galop keren werknemers na maanden thuiswerken weer terug naar bedrijven.
Het advies om altijd thuis te werken tenzij het niet anders kan, wordt steeds minder opgevolgd. Dat meldt de NOS op gezag van instanties als het RIVM en de ANWB. Bij de laatste zien ze de files toenemen. Uit mobiliteitscijfers blijkt dat het verkeer nog maar een kwart minder is dan in de pre-coronatijd.
"“Dat het ’s ochtends weer drukker wordt, geeft mij voldoende het idee dat er werkverkeer tussen zit”, zegt ANWB-verkeerspecialist Arnoud Broekhuis. “We stappen ’s ochtends om zeven uur niet in de auto om een ritje naar de Efteling te maken.” Dat er geleidelijk aan meer mensen op weg zijn naar hun werk blijkt ook uit data van onderzoeksbureau DAT.mobility. Vergeleken met ijkpunt 9 maart 2020 gingen eind mei nog wel een kwart minder mensen fysiek naar hun werklocatie. De drie dipjes in de data zijn de voorjaarsvakantie in februari, de meivakantie en de kerstvakantie."
Het RIVM stelt dat 66 procent van de mensen die dat kunnen nog volledig thuiswerken. Volgens Jacco Vonhof van MKB Nederland kan 35 procent van de werkenden thuis werken. Als 66 procent dat doet dan is dat ongeveer een kwart van de werknemers. Dat komt overeen met de verkeersstatistieken. Premier Rutte heeft verklaard dat het thuiswerkadvies nog zeker tot na de zomer van kracht blijft.
Nu.nl meldt dat de toekomst van het werk in de zogeheten hybride vorm ligt, waarbij slechts een deel van de werkweek op kantoor wordt doorgebracht:
"Bij consultant PwC, dat zesduizend werknemers heeft, wordt nu met het oog op de coronamaatregelen nog maximaal twee dagen per week op kantoor gewerkt. “Maar de werknemers mogen dat straks zelf bepalen, we zijn allemaal professionals.” Dat zegt ook de woordvoerder van verzekeraar NN, met tienduizend medewerkers. “Hybride werken wordt de norm. We denken dat mensen gemiddeld twee dagen op kantoor zullen zijn.”"
De opkomst van hybride werken zal een dalende vraag naar kantoorruimte tot gevolg hebben maar ook tot veranderingen in de cao leiden. In plaats van reiskostenvergoedingen worden regelingen voor thuiswerken, dat extra kosten met zich meebrengt, getroffen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jun. 2021 - 8:31

Hybride werken/studeren bestond ook al. 24 uur per dag alleen thuis met de laptop is niet uit te houden.

1 Reactie
adriek
adriek8 jun. 2021 - 10:08

Zou er ook een tussenvorm mogelijk zijn?

P Haan
P Haan8 jun. 2021 - 8:15

Als het alleen op basis van de verkeersgegevens wordt gesteld, is het een gevaarlijke aanname. Er is een hele nieuwe economie ontstaan, zou het kunnen dat die de verkeersdruk veroorzaakt? Waardoor als straks iedereen weer naar kantoor gaat het infarct helemaal niet te overzien is?

Ch0k3r
Ch0k3r8 jun. 2021 - 8:13

Mensen zijn sociale wezens. De beste ideeën komen bij geouwehoer bij het koffiezetapparaat, niet tijdens een zoom-vergadering. Thuiswerken werkt niet, behalve dan in de ogen van managers die geen flauw idee hebben waar het personeel mee bezig is. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Daniel Blank
Daniel Blank8 jun. 2021 - 6:33

Prachtig dat veel reacties hieronder hun eigen ervaringen zetten waarom thuiswerken wel of niet werkt. Dit hangt in grote mate af van de persoon, de aard van de werkzaamheden en de thuissituatie. Hybride werken zal er wel aankomen. In veel bedrijven werd dit reeds toegepast, maar dit breidt erg uit. Ten aanzien van het thuiswerken geeft politiek Den Haag al ruim een jaar lang niet het goede voorbeeld, net zoals de talkshows tafels. Dus kwa communicatie is er in politiek Den Haag nog veel te leren.

Freddy2
Freddy28 jun. 2021 - 4:49

Gewoonweg dom te noemen. We hebben ruim een jaar gehad om een nieuw normaal te zoeken c.q. verzinnen waarmee we heel veel problemen op zouden kunnen lossen, maar zijn alleen maar bezig geweest met zoeken naar mogelijkheden om het oude normaal weer terug te laten komen waarbij uiteindelijk ook de oude problemen weer terug komen. Dit geldt niet alleen voor het werken, maar eigenlijk voor alles. Vorig jaar hadden we ook een dip met Covid toen het warmer werd, echter toen wisten we blijkbaar wel dat de kans groot was dat het terug zou komen als het kouder wordt en wie weet met welke varianten en wat deze gaan doen en hoe onze vaccinaties hierop gaan reageren. Hebben we ook al plannen als Covid blijvend is? Dat we dus elk jaar iedereen moeten gaan vaccineren? Zoals we nu doen bij een beperkte groep mensen met de griepprik?

EricDonkaew
EricDonkaew8 jun. 2021 - 3:00

Thuiswerken, thuisstuderen en thuisleren gaan 'm echt niet worden. Slecht voor gezinnen en stellen, maar ook voor alleenstaanden. Wat blijft er dan nog over? 24 uur per dag met elkaar in een ruimte is op termijn amper vol te houden. 24 uur per dag alleen evenmin.

2 Reacties
adriek
adriek8 jun. 2021 - 10:11

24/7 thuis is niet ideaal, maar waarop is 5x8 dan gebaseerd? Waarom niet 2x8 thuis en 3x8 op kantoor, of 3*4 thuis en 4*7 op kantoor? Kortom: ook zonder file kun je bij de koffieautomaat socialiseren ...

EricDonkaew
EricDonkaew8 jun. 2021 - 16:33

@Eirda -------------------------------------------- De soep hoeft niet zo heet gegeten te worden als die wordt opgediend. In onderling overleg is er natuurlijk altijd wat mogelijk. Maar mijn basisprincipe blijft dat ik thuiswerken, thuisleren en thuisstuderen maar niks vind.

Thuiszitter
Thuiszitter7 jun. 2021 - 22:51

Vanaf begin 2000 werk ik thuis , eenmansbedrijf, geen collega’s , klanten mail ik of ontvang ik thuis , leer mensen hoe om te gaan met de software waarmee ik hun website mee heb opgebouwd waarna ik stand by blijf indien ze er niet uitkomen, verzorg de hosting desgewenst de ranking middels een Adware campagne. Ik moet er niet aan denken deze werkzaamheden te moeten gaan verdelen en in een team zou samen moeten werken op een kantoor. , dagelijks tegen het gezwets van de progesievelingen die het weer net even anders willen gaan doenbmoeten aanhoren.

Willem D2
Willem D27 jun. 2021 - 19:33

Na een jaar je collega s alleen maar via een schermpje gesproken te hebben smachten de meesten ook naar het sociale contact. Vaak zie je collega’s op een werkdag meer dan je eigen partner en ja ik heb leuke collega’s en ik mis het contact met hen. Dus zodra het mag spring ik in de auto en ga naar mijn werk. Het OV is en was nooit een serieuze optie in dit oostelijke deel van Nederland.

3 Reacties
LaBou
LaBou 8 jun. 2021 - 4:54

Dat sociale contact zal nog wel meevallen als mensen die tegenover elkaar zitten communiceren via appjes (en ja, dat gebeurt). Maar als je thuis zit kan de baas (en al die collega's) niet zien hoe "hard" je werkt. Dan moeten ze daarvoor op de resultaten afgaan ipv de schone schijn.

adriek
adriek8 jun. 2021 - 6:02

Als iedereen (die dat kan) structureel één of twee dagen thuis werkt en waar mogelijk de spits mijdt blijven de files weg en kan iedereen toch lekker bij de koffieautomaat over het EK ouwe****ren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2021 - 8:58

Twee dagen naar kantoor is ook een manier om je collega's te ontlopen. Schijnt vooral schadelijk te zijn voor jonge medewerkers.

Henri Zwols
Henri Zwols7 jun. 2021 - 19:28

“Maar de werknemers mogen dat straks zelf bepalen, we zijn allemaal professionals.” Dat werkt dus niet. Dat resulteert in een sociale verplichting om naar kantoor te komen. Een vergadering allemaal thuis via Zoom of zo zijn er nu gewend. Een vergadering allemaal op kantoor kenden we al. Maar een vergadering met sommige van het team op kantoor en sommige thuis is omslachtig. Dus wordt er eerst afgesproken om op een vaste dag te vergaderen en dat iedereen dan op kantoor is. Maar al snel kan iemand geen vergadering inplannen op die dag en wordt er gevraagd: kun je op woensdag ook naar kantoor komen. Dus kom je op woensdag ook. En het middenmanagement plant sowieso een vergadering in over alles heen zonder rekening houden met welke afspraak dan ook. Zit je in meerdere teams dan moet je meerdere vergaderdagen aanwezig zijn. Voor je het weet heeft iedereen wel elke dag één of meerdere vergaderingen en ben je dus iedere dag op kantoor.

1 Reactie
George Lichtenberg
George Lichtenberg7 jun. 2021 - 21:40

Hoezo is dat omslachtig? Wij hadden tien jaar geleden al zo'n (afschuwelijke) teleconferencespeaker voor personeel op afstand. Inmiddels is het allemaal een stuk beter geworden. Je gaat of samen in een ruimte zitten en zet de speaker aan, of je vergadert allemaal individueel achter een apparaat, net zoals we het afgelopen jaar ook vanuit huis gedaan hebben.

DvanDattum
DvanDattum7 jun. 2021 - 19:13

En die onbenul van Rutte maar steeds beweren dat 80 procent van de mensen die thuis kunnen werken, dat inderdaad ook doet. Toen de Tweede Kamer vroeg hoe hij aan dat cijfer kwam, stond hij behoorlijk met de mond vol tanden. Ik kom op diverse plekken in Amsterdam en zie de spits vrijwel op het oude niveau. Maar wellicht hebben die mensen allemaal twee huizen en reizen ze van de ene woning naar de andere, lol...

1 Reactie
Mr Ed
Mr Ed7 jun. 2021 - 21:01

Wat heb je te zoeken op die verschillende plekken in Amsterdam? Blijf gewoon thuis.

Hakkepuf
Hakkepuf7 jun. 2021 - 19:09

Een groot deel van de toegenomen drukte is dat de 'commerciële buitendienstmedewerkers' weer op pad gaan. Deze waren eerst alleen maar thuis aan het werk, maar deze gaan weer bij de klanten langs met hun producten. In België verwachten ze dat de kantoren zo rond november weer normaal open gaan. Vanaf volgende week mogen ze weer 1 dag per week naar kantoor. Vanaf november wordt de verwachting 2 of 3 dagen op kantoor en 2 of 3 dagen per week thuis. Dat wordt dan het nieuwe normaal.

5 Reacties
LaBou
LaBou 8 jun. 2021 - 5:00

"Een groot deel van de toegenomen drukte is dat de ‘commerciële buitendienstmedewerkers’ weer op pad gaan. Deze waren eerst alleen maar thuis aan het werk, maar deze gaan weer bij de klanten langs met hun producten. " Bestaan die nog, die ouderwetse handelsreiziger met zijn monsterkoffer?

adriek
adriek8 jun. 2021 - 6:04

Als in een vakantieperiode vijftien procent van de mensen vrij is, staan er nagenoeg geen files meer in de ochtendspits. We hoeven geen vijf dagen thuis te werken, één dag thuiswerken en twee keer de spits mijden door thuis de email door te ploegen is ruim voldoende.

Poeha2
Poeha28 jun. 2021 - 6:56

Laboutje: je stelt erg veel vragen. Begrijpelijk hoor. Weet je het verband inmiddels al tussen COVID en giro555? Je stelde deze vraag en ik wil je graag helpen.

LaBou
LaBou 8 jun. 2021 - 16:02

Misschien kan juichcape kouwe drukte uitleggen wat de relevantie van zijn opmerking is. Tot dan is het niets anders dan wat zijn nick aangeeft: veel gebler, weinig zinnigs. Kortom: kleuterniveau. Al verbaast het me niets: hij laat het elke keer opnieuw zien.

Poeha2
Poeha28 jun. 2021 - 18:43

La(blabla)bou: ik vind het top je inhoudelijk probeert te zeggen dan (ik citeer): blabla. Het gaat alleen nog niet zo goed. Zo maakte je een opmerking richting Bouman dat “het verband tussen giro555 en COVID alleen in zijn hoofd bestond” Dat is niet waar. Daarom vraag ik of jij het verband al hebt gezien? Je had ook een opmerking richting kz dat in zijn visie wel een bijstandsmoeder aangepakt kon worden als ze boodschappen kreeg. Echter, kz heeft geen enkele comment geplaatst: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/bijstand-gekort-omdat-moeder-boodschappen-schonk Vervolgens reageer je niet meer, en ga je je ineens met andere grote mensen onderwerpen bemoeien. Geeft verder niet, ik help je graag. Op welke comment doelde je eigenlijk van kz?

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 jun. 2021 - 18:02

Ergens iets gelezen dat de meeste managers zichzelf overschatten en niet goed leidinggeven. Beetje wantrouwen jegens het luie eigen personeel erbij en je weet waarom de snelwegen weer volstromen

KeesVanZundert
KeesVanZundert7 jun. 2021 - 16:52

Ik zie veel collega’s zoveel mogelijk naar kantoor komen omdat men bang is de leaseauto in te moeten leveren. Overigens gaat dat in heel veel gevallen toch gebeuren.

5 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf7 jun. 2021 - 19:40

Als er nu één ding is dat je lieven kwijt dan rijk bent is dat een leasebak(je). Wanneer je niet teveel kilometers rijdt, dan kun je beter een wat oudere auto kopen en voor de zakelijke kilometers een kilometervergoeding vragen. Je weet niet half hoeveel geld je bespaart.

JJP2
JJP27 jun. 2021 - 20:43

@Hakkepuf: met 0,19 cent/km vergoeding van je werkgever kun je net de brandstof voor betalen; de rest is voor eigen rekening. Vaste kosten voor het zelf rijden van een auto zijn snel tussen de 300-500E maand (verzekering, belasting, afschrijving, onderhoud/reparatie). Bijtelling voor een 'goedkope' leaseauto van rond de 30kE is rond de 200-250E/maan. Als je dan ook nog privé kilometers hebt, zou je toch gek zijn om voor een veelvoud van dat geld een oude rammelbak te rijden.

LaBou
LaBou 8 jun. 2021 - 5:02

Puf vergeet toch niet álle kosten van een eigen auto mee te rekenen? Want met alleen brandstof ben je er niet.

adriek
adriek8 jun. 2021 - 6:06

@Hakkepuf: voor de -bruto- bijtelling die een auto van veertig mille kost kun je nog geen Fiat Panda rijden. Onnoemelijk veel leaserijders maken nauwelijks zakelijke kilometers maar sukkelen braaf elke dag heen en weer naar hun werkplekje.

Daniel Blank
Daniel Blank8 jun. 2021 - 6:39

Indien men geen lease auto rijdt is er vaak wel een bruto mobiliteitsvergoeding. Dan valt er wel een Fiat Panda te rijden. Zelf heb ik een lease auto en het voordeel is dat je voor een vast bedrag van al het gedonder af ben. Voor die 19 cent/km moet ik ook mijn zakelijke parkeerkosten betalen, dat wordt lastig als in je wel eens in de stad moet zijn. Ook wanneer je een ongeluk hebt of schade, wordt die niet gedekt (behalve eigen verzekering). Moet uit de 19/ct. Eigenlijk is die 19/ct schandalig, totaal niet gecorrigeerd voor inflatie en accijnsverhogingen. Derhalve is een lease auto nog steeds een aantrekkelijk alternatief.

Jozias2
Jozias27 jun. 2021 - 15:58

Een deel van het verkeer kan ook komen doordat mensen het ov mijden ivm Corona en qua reistijd gunstiger is op dit moment.

Bastet2
Bastet27 jun. 2021 - 14:59

Ik moet het nog zien of de vraag naar kantoorruimte wel zoveel afneemt als gehoopt. Volgens mij kon dat nog wel eens tegen vallen. Ik denk dat het er vooral op neer gaat komen dat mensen op woensdag en vrijdag of vrij zijn, of thuis werken. Feitelijk een versterking van het beeld van vóór Corona. De dinsdag en de donderdag worden dan de dagen dat iedereen elkaar wil zien en spreken. En dus op enig moment naar kantoor komt.

Ad Jacobs
Ad Jacobs7 jun. 2021 - 14:24

"In galop keren werknemers na maanden thuiswerken weer terug naar bedrijven." "Uit mobiliteitscijfers blijkt dat het verkeer nog maar een kwart minder is dan in de pre-coronatijd." Dat na de normalisering met inmiddels verregaande versoepelingen er nog steeds maar liefst 25% minder mobiliteit in de vorm van wegverkeer is niet begrepen wordt als juist heel veel minder verkeer is grotesk.

JasDon
JasDon7 jun. 2021 - 13:19

Het wordt ook steeds drukker in Nederland, hoe meer mensen hoe meer auto's. Het wordt ook tijd om te investeren in autonome autovervoer zodat je kleine flexibele vervoerseenheden krijgt waar tot 4 mensen tegelijkertijd kunnen worden vervoerd. Investeringen in elektrisch vervoer zijn zo goed als nutteloos hiermee vergeleken.

3 Reacties
Bastet2
Bastet27 jun. 2021 - 14:55

Ik heb nieuws voor je; daar wordt in geïnvesteerd. Maar hoezo zijn investeringen in elektrisch vervoer dan opeens nutteloos? Waar is dat op gebaseerd? Wat is er mis met inzetten op meerdere paarden? En wat wordt de energiedrager van jouw autonome autootjes?

JJP2
JJP27 jun. 2021 - 19:24

"kleine flexibele vervoerseenheden" zijn toch gewoon auto's zoals we die nu kennen? Al dan niet elektrisch.

LaBou
LaBou 8 jun. 2021 - 5:04

Maar het klinkt wel veel beter: "kleine flexibele vervoervoerseenheid" ipv dat stomme "auto".

Winterdepressie
Winterdepressie7 jun. 2021 - 13:17

Het zou echt eeuwig zonde zijn wanneer dit terugvalt naar het niveau van voor Corona. Er zitten zoveel voordelen aan een paar dagen in de week thuiswerken als het kan. Het is in veel gevallen aantoonbaar gunstig voor productiviteit en kwaliteit van werk. Minder verkeer en minder uitstoot is voor iedereen thuis en op de weg een uitkomst en men houdt gemiddeld uren per week aan vrij te besteden tijd over. Na een crisis of ramp moet je altijd proberen om er beter uit te komen dan dat je er in ging. Meer thuiswerken maar dingen beter.

Robert Follon
Robert Follon7 jun. 2021 - 13:17

We dachten toch niet serieus dat iedereen nog jarenlang met de laptop op de strijkplank bleef wiebelen...?

4 Reacties
Zapata
Zapata7 jun. 2021 - 15:47

Ach gossie, ben je zo klein behuisd dat je moet werken op je strijkplank?

Winterdepressie
Winterdepressie7 jun. 2021 - 16:02

Een bedrijf moet zorgen voor een goede thuiswerkplek, niet de werknemer. Dus een goed bureau, stoel en ergonomische middelen om veilig te kunnen werken.

Ik weet het wel
Ik weet het wel7 jun. 2021 - 17:29

@winterdepressie Dat is onzin, daar is niets wettelijk voor geregeld.

Paleocon
Paleocon7 jun. 2021 - 19:36

Ik weet het wel 7 juni 2021 at 19:29 Godzijdank (nog) niet zeg.... Je hoeft niet alle verantwoordelijkheden bij werknemers weg te halen en bij de grote stoute bedrijven te leggen hè. Het zijn geen kleine kinderen...

De Vries3
De Vries37 jun. 2021 - 13:03

Mensen stappen de auto in omdat er nu geen files staan. Als er weer files staan, dan zullen mensen echt wel meer gaan thuiswerken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jun. 2021 - 12:43

Of het OV zijn klanten terug krijgt is wel de vraag. Binnen de kortse keren zal de roep om nog meer en nog bredere wegen wel weer terugkeren.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt7 jun. 2021 - 13:09

Waar een VVD-kabinet gretig op in zal gaan. Totaal ingaand tegen wat nodig is voor het klimaat. Stel je voor dat de VVD investeert in schone reisvormen, meer en sneller spoor. metro. Meer stimuleren in, goedkoper maken van elektrisch of op waterstof rijden.

korheiden2
korheiden27 jun. 2021 - 15:07

#vdbemt : Het maakt voor de files niet uit waar een auto op rijdt. Wel zou beter en vooral goedkoper OV kunnen helpen. Maar dit is een vol land, en het OV kan een groter reisaanbod nauwelijks aan. Hopelijk wordt thuiswerken meer gestimuleerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jun. 2021 - 16:38

Stimuleren van electrisch rijden vermindert de verkeersdrukte niet.

vdbemt
vdbemt7 jun. 2021 - 17:43

@Korheiden." Het maakt voor de files niet uit waar een auto op rijdt." Terechte opmerking. " Wel zou beter en vooral goedkoper OV kunnen helpen." Ook een terechte opmerking. " Maar dit is een vol land, en het OV kan een groter reisaanbod nauwelijks aan." Nee. Nu niet. Maar dat is precies het punt. Liberaal is wel bereid te investeren in asfalt om het probleem op te lossen. Maar niet in voldoende in infrastructuur voor (ook nog eens schone) trein en metro's. DAT helpt wel tegen files. " Hopelijk wordt thuiswerken meer gestimuleerd." Ook dat draagt bij aan het verminderen van files EN verminderen van aanslag op het milieu.

JJP2
JJP28 jun. 2021 - 6:57

@Korheiden: inderdaad goedkoper OV zou helpen, maar of dat alleen mensen over de streep trekt? Als ik verschillende publicaties afgelopen dagen lees over agressieve reizigers in het openbaar vervoer en een conducteur die uit angst voor confrontatie liever geen rondes meer maakt, dan vergaat mij alle zijn om in een trein te stappen. Ben ik inderdaad liever thuis aan het werk. Als ik dan naar kantoor moet, dan in mijn eigen heilige koe; kan ik doen en laten wat ik wil, wanneer ik het wil.

korheiden2
korheiden28 jun. 2021 - 8:54

@JJP en @vdbemt : Het OV is behalve heel duur in veel gevallen ook nog weinig praktisch en inderdaad, niet altijd voel je je even veilig. Mijn vrouw en ik bezoeken af en toe het Nieuwe Luxor in Rotterdam en als je dan 's avonds laat op een verlaten metrostation Slinge uitstapt ben je blij als je weer in je auto stapt. Verder is en blijft het OV vooral praktisch rond de grote steden. Op het platteland heb je al snel te maken met veel langere reistijden. Bovendien is het in veel gevallen ontoereikend, voor 6 uur 's morgens en vaak na 11 uur 's avonds kom je niet meer, of heel laat, thuis. Een vriend van me werkte in Amsterdam (vanuit de Hoeksche Waard) en deed dat met het OV. Als alles meezat was hij dan om 18.00 uur op het Zuidplein in Rotterdam nog net op tijd voor de bus. Als hij die miste (wat regelmatig voorkwam) moest hij een uur wachten. Er zal nog heel veel aan het OV verbeterd moeten worden wil dit werkelijk een alternatief voor de auto zijn.