Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Testosteronpufjes om klaar te komen

  •  
06-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Het vrouwelijke orgasme is niet alleen iets biologisch
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Discussies rond het samenstellen van de Amerikaanse bijbel van officiële psychiatrische diagnosen gaan voort. Hoort female functional disorder er wel op? Vrouwen die niet zo gemakkelijk een orgasme krijgen. Voor de niet-deskundigen even dit: het woordje functional in deze term betekent uitsluitend dat er geen oorzaak te vinden is voor het wegblijven van het grote moment. Is het wel een probleem voor vrouwen, of is het klaarkomen vooral interessant voor onderzoekers en psychiaters? Gelukkig is er de blog van Allen Frances. Hij is voorzitter van de task force van de vorige DSM-herziening. Is hij overgelopen of heeft hij het licht gezien? 
Dokter Allen Frances heeft een lijstje van 10 diagnosen waarvan hij denkt dat het zeer discutabel is of ze wel op de lijst moeten. Een daarvan is ‘rouw’. Sinds wanneer is het een ziekte, en als het tot ernstige depressie leidt wordt het toch al snel op die manier behandeld? Maar daar gaat het deze keer niet over in de blog van Allen Frances. Het gaat om die Female Functional Disorder . Er wordt namelijk sterk gelobbyd voor het opnemen daarvan in DSM5. Moet dat wel gebeuren?
In 2005 kreeg ik de van Walreeprijs voor mijn publieksinformatie over medisch-wetenschappelijke onderwerpen en ik mocht een praatje houden. Juist die Fermale Functional Disorder was mijn lievelingsvoorbeeld van hoe goede informatie gehinderd wordt door dat soort van boven af geparachuteerde begrippen, die eigenlijk nergens op gebaseerd zijn. Ik maak nog steeds graag grappen over de farmaceutische industrie die eerst testosterontabletten op de markt probeerde te krijgen om de lust bij vrouwen te verhogen. Toen dat niet bleek te werken kwamen de testosteronpleisters. Tot dat ook niet zo’n fantastisch effect bleek te geven. En nu komt men met een spuitbus met daarin testosteron. Hup voor het vrijen even een pufje uit de bus en gillend komt moeder klaar.
Er ligt een fundamenteel onbegrip ten aanzien van vrouwelijke seksualiteit aan ten grondslag en dat in combinatie met een onbeholpenheid ten aanzien van de betekenis van relaties voor de vrouwelijke seksualiteit. Ik wil me niet onmiddellijk opwerpen als superexpert op het gebied van vrouwen en orgasme, maar er is zat onderzoek dat daar goed inzicht in geeft.
Waarom is het zo belangrijk dat Female Sexual Disorder niet op die DSM-lijst komt? Het biedt een vrijbrief aan makers van spuitbussen met geile pufjes ze massaal te marketen via damesbladen en websites. In de Verenigde Staten mogen makers van geneesmiddelen zich direct tot de gebruikers van middelen richten. Om tien uur ’s avonds na een aflevering Desperate Housewives een commercial: “Is uw seksleven niet meer zo vitaal als toen u dertig was? Dat hoeft niet. Praat er eens met uw arts over en vraag wat hij vindt van Snelklaar, de handige spuitbus die helpt bij uw onvolledige leven.” Op die manier onderwijzen de makers van zulke middelen een deel van de vrouwen dat het orgasme uitsluitend iets biologisch is dat niets met gevoel, maar alles met pufjes te maken heeft. Dat is schadelijk.
Wij leven niet in de Verenigde Staten zult u denken. Maar ja, dat doen we helaas wel. Alles wat daar gebeurt waait op een gegeven moment over. Ook in Nederland zijn er al wetenschappers met dit onderwerp bezig en wat in de Amerikaanse psychiatriebijbel komt, belandt ook in de Nederlandse spreekkamers.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Leiden masculiene advertenties tot onzekere mannen?
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

PeterDraman
PeterDraman6 mrt. 2013 - 10:19

"Wij leven niet in de Verenigde Staten zult u denken. Maar ja, dat doen we helaas wel. Alles wat daar gebeurt waait op een gegeven moment over. Ook in Nederland zijn er al wetenschappers met dit onderwerp bezig en wat in de Amerikaanse psychiatriebijbel komt, belandt ook in de Nederlandse spreekkamers." Met het exceptionele verschil dat de betreffende reclame's hier amper op dezelfde manier aan de man gebracht worden als in de Verenigde Staten en een ander soort doktor/patiënt relatie dan daar de norm is.

Rootman
Rootman6 mrt. 2013 - 10:19

Gewoon vrijgeven: er kan uiteraard geen patent op bestaan, aangezien het een natuurlijke stof is... Man of vrouw, werkt het??? (' het': extra toevoeging van testosterone...). Wel goed informeren, voordat je het weet heb je haar op je borsten!!! Effectief:? Go for it girl!! Als oudere man wil ik ook wel weten of het werkt. Anders zie ik mezelf over een jaar waarschijnlijk met hangtieten, maar verder zonder veel resultaat!

Zjenny
Zjenny6 mrt. 2013 - 10:19

Vrouwen zouden eindelijk eens kunnen gaan doen wat ze zelf graag willen ipv zich te laten verleiden door testosteron.

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 mrt. 2013 - 10:19

Maar dat is een contradictie, we doen nooit wat we willen maar alleen waar hormonen ons toe aanzetten. We hebben geen wil wat dit betreft.

hebtdoor
hebtdoor6 mrt. 2013 - 10:19

en daar KAN m.i een beetje testosteron bij helpen. Niks mis mee

JanB2
JanB26 mrt. 2013 - 10:19

Veel gevallen van Female Functional Disorder zijn volgens mij juist gevallen van Male Functional Disorder. Het hele idee dat er met mevrouw iets niet in orde zou zijn is gewoon ontsproten aan het brein van gefrustreerde kerels die constateren dat ze het gewoon zelf niet in zich hebben hun mevrouw naar een hoogtepunt te stuwen.

2 Reacties
roher
roher6 mrt. 2013 - 10:19

Ik wou het daar net over hebben, dus je was me voor.

hebtdoor
hebtdoor6 mrt. 2013 - 10:19

uw analyse is eenzijdig m.i.