Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Terugkijken! Schokkende ZEMBLA uitzending 'zes kogels voor Cyprian'

  •  
27-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
In deze aangrijpende aflevering van ZEMBLA wordt aandacht besteed aan de dood van de 23-jarige Cyprian Broekhuis, die door zes politiekogels in zijn buik om het leven kwam. Cyprian leed aan autisme en schizofrenie.
Toen Cyprian op 7 september 2016, ondersteund door vier politieagenten, opgehaald werd voor een gedwongen opname escaleerde de situatie verschrikkelijk. Hij zou een mes uit zijn broekzak hebben getrokken, waarop twee agenten hun pistool trokken en de jongen in zijn buik schoten. Een dag later overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
De rijksrecherche deed onderzoek naar wat er precies gebeurd was, maar concludeert dat er sprake was van noodweer. Dus werden de twee politieagenten niet vervolgd door het OM. De zaak werd geseponeerd, en voor de politie was de kous daarmee af.
ZEMBLA vraagt zich echter af hoe de situatie zo verschrikkelijk uit de hand kon lopen en deed een reconstructie. De onderzoeksjournalisten hadden volledige toegang tot de woning van Cyprian Broekhuis en diverse uitgebreide en vertrouwelijke stukken, zoals het onderzoek dat de Rijksrecherche deed en het rapport dat de GGZ-instelling van Cyprian maakte naar aanleiding van het schietincident.
En daaruit komen veel vragen. Het onderzoek werd door de politie van Amsterdam zelf gestart door drie hulpverleners zelf te verhoren, terwijl hun eigen agenten erbij betrokken waren. Deze verhoren hadden eigenlijk ook al door een onafhankelijke Rijksrecherche gedaan moeten worden. Volgens ZEMBLA is dit niet de eerste keer dat dit is gebeurd.
Had Cyprian namelijk wel een mes? Of werd dat pas later neergelegd? Was het rijksrecherche-onderzoek wel zo volledig dat de zaak geseponeerd had mogen worden? Was de situatie zo levensbedreigend voor de agenten dat het nodig was om zes keer in zijn buik te schieten?
 
 
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.