Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Tempo Team dwingt uitzendkrachten in te klokken met vingerafdruk

  •  
10-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vingerafdruk_300_02.jpg
FNV en privacyorganisaties spreken zorgen uit
Vanaf vandaag maakt uitzendbureau Tempo Team gebruik van een nieuwe prikklok. De paar duizend medewerkers van het bedrijf gebruiken daarvoor hun digitale vingerafdruk.
Caspar van Zanten van Tempo-Team toont zich tegenover BNR erg enthousiast:
vingerafdruk_300
Het voordeel is dat de foutmarge tot nul gereduceerd is. Alle gegevens worden gelijk doorgestuurd naar de planning en naar de facturatie van de opdrachtgever.
Maar niet iedereen is even enthousiast over deze ontwikkeling. Volgens Rik van Steenbergen van de FNV is het een te zwaar middel. Hij noemt het ‘zorgelijk’:
Mijn grootste bezwaar is dat de digitale wereld wordt gelinkt aan fysieke eigenschappen van werknemers. Wat als het gehackt wordt? En hoe weet je zeker dat werkgevers het niet voor andere doeleinden gebruiken? Hoe vaak komt net nou voor dat pasjes door andere mensen worden gebruikt? En stel dat iemand het systeem hackt en jouw vingerafdruk gaat gebruiken, dan kun je niet net als bij een toegangspasje een nieuwe laten maken. Je kunt moeilijk een nieuwe vingerafdruk nemen.
De FNV zegt te gaan onderzoeken wat de risico’s zijn van het opslaan en de beveiliging van de gegevens. Van Zanten is niet onder de indruk. Volgens hem zijn het vooral mensen van buitenaf die gevaren zien. Werknemers zijn volgens hem juist heel tevreden.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Warren2
Warren210 mrt. 2015 - 13:15

ik zou dit gewoon weigeren. ik weiger ook dna afname, dus ook vingerafdruk. En ja wie weet heb ik wel wat te verbergen. En het voelt niet prettig om zomaar m'n vingerafdruk te geven.

edgarmat
edgarmat10 mrt. 2015 - 13:15

En hoe registreren we dan een thuiswerkdag? Of overwerk van thuis uit? Of werken tijdens standby? Moeten we dan zo'n scanner thuis hebben?

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 mrt. 2015 - 13:15

Is Tempo Team hierin uniek? Dit systeem van inklokken met vingerafdruk wordt toch zeker bij veel meer bedrijven toegepast?

1 Reactie
kalmpjes
kalmpjes10 mrt. 2015 - 13:15

Nee, het is kinderlijk eenvoudig om met vingerafdruk scanners te frauderen. Zeker met de goedkope scanners die hiervoor gebruikt worden. Iris / massa - hartslag scan of alsnog een pasje is veel gebruikelijker. Het bijhouden van die database is ook nog een veiligheids/financieel risico, een aanzienlijk deel van de privé mobieltjes van je werknemers kunnen er mee ontgrendeld worden.

peterh2
peterh210 mrt. 2015 - 13:15

Natuurlijk is ermee te frauderen, maar dan moet je toch veel meer moeite doen dan nu het geval is bij niet-niet-biometrische systemen. Nu is het heel eenvoudig om in en uit te klokken voor je collega, dat zal zeker veel gebeuren in bedrijven waar vooral ongeschoolde arbeid verricht wordt. Veel mensen zien dat ook niet echt als fraude, dat kan je hiermee volledig uitbannen. Komt bij dat er geen volledige vingerafdruk wordt opgeslagen maar een 'berekend getal'. Van de scan kan wiskundig dit getal bepaald worden maar andersom kan niet van dat getal een vingerafdruk gemaakt worden.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja10 mrt. 2015 - 13:15

met wat ouderwetse velpon lijm maak je zo je vingerafdrukken na, zodat je collega's uit kunnen klokken. Niks mis mee.